Hoppa till huvudinnehållet

Vad är ett investmentbolag?

Investmentbolag – en bra nybörjaraktie

Du som är ny på börsen och är på väg att köpa din första aktie bör ta en närmare titt på våra svenska investmentbolag. Denna typ av bolag lämpar sig nämligen alldeles särskilt som en första bas i ett framgångsrikt sparande.

Vad är ett investmentbolag?

Ett investmentbolag har som affärsidé att köpa aktier, investera, i andra noterade eller onoterade aktiebolag. På så sätt bygger de upp en aktieportfölj som vi som sparare kan investera i, genom att äga aktier i valda investmentbolag. Att köpa aktier i ett investmentbolag kan därför liknas med att köpa andelar i en fond. Men det finns också stora skillnader jämfört med vanliga fonder. Investmentbolag tar inte ut någon årlig procentuell förvaltningsavgift, vilket alla fonder gör. Däremot har investmentbolag, precis som alla andra aktiebolag, kostnader i form av löner till personalen och andra kostnader för att bedriva verksamheten – i detta fall förvaltningen.

”Förvaltningskostnaden” – att jämföra med fonder

Kostnaderna som investmentbolagen har kan man enkelt hitta i deras årsredovisningar. För att få en uppfattning om hur stora dessa är kan man dividera de totala kostnaderna med summan av det förvaltade kapitalet. Resultatet kan man slarvigt uttrycka som förvaltningskostnaden. Denna kostnad är normalt en femtedel ner till en tiondel av avgifterna jämfört med förvaltningsavgiften hos våra största svenska fonder.

Billig aktiv förvaltning

För att få samma låga kostnad på en fond med motsvarande innehav så får du köpa en passivt förvaltad fond som t.ex. en indexfond. Genom att köpa ett investmentbolag får du tillgång till en aktiv förvaltning och en avkastning som historisk varit långt mycket högre än de flesta tillgängliga fondalternativ.

Förvaltare som bryr sig

Investmentbolag är normalt sett långsiktiga ägare som köper in sig i företag med förhoppning om att kunna utveckla företaget genom att vara aktiva som ägare. Det innebär att de tar plats i styrelsen och utarbetar en färdplan för bolaget till skillnad från fondförvaltare som oftast bara gör finansiella placeringar. Kanske är det just det faktum att investmentbolagen engagerar sig i de bolag de äger som förklarar varför de lyckats bättre än fondförvaltare?

Läs mer om vår undersökning, där vi visar att investmentbolagen har slagit Sverigefonderna med råge.

Investeringshälsningar
Günther Mårder

Mer kunskap NU

Vill du genast ha mer kunskap? Då kan du följa mig via följande kanaler:
Twitter@gunthermarder – följ mina marknadskommentarer i realtid
YoutubeKanal Günther Mårder – kortare utbildningsklipp och videobloggar
Podcast#sparpodden – är min och Jan Dinkelspiels podcast om sparande & investeringar
SharevilleMin portfölj – här kan du följa mina privata investeringar, helt öppet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-02-08 15:14

Kul att höra dina positiva ord om investmentbolag. Jag har länge gillat dem som ett bra komplement i aktieportföljen.
Vore intressant med en jämförelse mellan de olika investmentbolagen, dess inriktning och innehav, värdering, utdelning etc.
Kanske i ett kommande podavsnitt eller blogginlägg?