I åratal har vi på Nordnet drivit frågan om en enklare och effektivare flytträtt för pension. Vi tycker att ingenting är mer naturligt än att en pensionssparare själv ska få välja var han eller hon vill ha sitt sparande. Mycket har hänt och idag har vi flytträtt på alla pensioner och ett lagstadgat avgiftstak om max 650 kronor. Heja!
Men, flyttfrågan lämnar alltjämt mycket att önska. Så sent som förra året fick Finansinspektionen i uppdrag att kartlägga legala och praktiska flytthinder och föreslå åtgärder för att få bukt med dem. Denna kartläggning presenterades förra veckan och tyvärr är den inte vad vi hoppats på. Vi hade väntat oss mer.
Jag har fått en pratstund med Markus Viborg, som är ansvarig för tjänstepensions- och flyttaffären här på Nordnet.
Markus, berätta, vilka svårigheter stöter du och ditt team på när det kommer till att flytta pension.
Pension är viktigt, men det går inte att sticka under stol med att det är komplext. De flesta som bytt arbetsgivare några gånger har pensioner utspridda hos olika banker och försäkringsbolag, vilket gör det svårt att överblicka på egen hand.
Därför känns det så bra att kunna säga att vi numera hjälper kunden med det här. I vår flyttportal får man enkelt koll på vilka pensioner man har, hjälp att ta reda på om de är flyttbara samt – förstås – att genomföra själva flytten om det är vad man vill.
När man väl bestämt sig för att flytta, hur fungerar det då?
Det är här det blir knepigt för många. Det är nämligen så att den arbetsgivare som en gång i tiden öppnade tjänstepensionen måste godkänna att den flyttas. Det är inte bara konstigt, utifrån att arbetsgivaren naturligtvis inte borde ha med saken att göra, det kan också vara komplicerat att få in en sådan underskrift.
Ja, hur går det till egentligen?
Vi hade hoppats på, och har ju slagits för, att kravet om före detta arbetsgivares underskrift ska slopas. Nu blev det inte så. Däremot hjälper vi på Nordnet alltid till med detta. Det kan finnas flera skäl till att det är svårt att få tag på en arbetsgivare; firman har kanske gått i konkurs, eller så har man inte längre en god relation. Oavsett vilket gör vi det här jobbet åt våra kunder; vi skriver brev och ringer tills frågan är löst.
Och sedan är det bara att flytta?
Nya försäkringar ska öppnas, gamla avslutas och pengar föras över. Det är många steg och det tar tid. Min förhoppning är dock att våra kunder ser så lite som möjligt av detta. Vi gör hela tiden vårt yttersta för att kundens upplevelse ska vara bra, därför sköter vi all kontakt med gamla arbetsgivare och avlämnande försäkringsbolag.
När jag hör om alla hinder kan jag inte låta bli att undra; varför ska det behöva vara så svårt?
Det är enkelt att konstatera varför det är svårt. Det finns ingen vilja i branschen att ändra på det här. Många bolag tjänar stora pengar på att kunderna ligger kvar i dyra pensionslösningar, år efter år. Rent formellt har pensionsspararna fri flytträtt. Men i praktiken hämmas den av ineffektiva processer och långa handläggningstider.
Det är tråkigt att det ska behöva vara så, men samtidigt positivt att höra att våra kunder faktiskt får proffsig service under hela resan.
Det stämmer, till dess att vi har en flytträtt värd sitt namn kommer vi att göra allt i vår makt för att konsumenten ska ha de möjligheter han eller hon förtjänar. Allt annat är otänkbart.
Tusen tack för pratstunden, Markus.
Tack själv!