Hoppa till huvudinnehållet

Så vaskar du fram kursraketerna

Vad händer om man kombinerar bra bolag med långsiktig placeringshorisont – med rätt förutsättningar blir det en fantastisk kursutveckling. I detta inlägg kollar vi närmare på vilka aktier som har presterat väl och vad det är som gjort att de har mångdubblat sig.

En “Tenbagger”

Den legendariska fondförvaltaren Peter Lynch mynnade begreppet Tenbagger i sin bok One up on Wall Street. Begreppet syftar på en aktie som har tiodubblat sin aktiekurs.

Som långsiktig investerare är det givetvis vad man eftersöker – aktier som dubblar sig många gånger om!

En Tenbagger är alltså något som har ökat med 10 gånger. I procent blir det 900%.
Om en aktie kostade 100kr från start men steg till 1 500kr så är det en “15-bagger”, eller i procent 1 400%

Bäst kursutveckling senaste 15 åren

Här kommer listan med aktier som haft högst kursutveckling de senaste 15 åren. Alla dessa företag har haft en otrolig resa och de är alla såkallade “multibagger”, alltså aktier som har dubblat sig många gånger om. Listan är dessutom sorterad efter kursutveckling, en del av dessa har haft en utdelning ovanpå som gjort att avkastningen har blivit ännu bättre.

Det finns givetvis fler aktier än dessa som har dubblat sig, men det räcker med detta urval för att se några gemensamma nämnare.

Aktie“Bagger”Kursutveckling 15 årCAGR*
Sagax A13413 255%39%
Vitec Software Group B10810 733%37%
Vitrolife868 456%35%
Fast. Balder B474 600%29%
BioGaia B333 155%26%
Bure Equity262 452%24%
Lagercrantz Group B262 464%24%
Beijer Ref B252 422%24%
Addtech B252 359%24%
Hexagon B242 321%24%
*Genomsnittlig årlig avkastning

Vi märker att det finns bolag representerade ifrån olika sektorer, både fastighetsbolag, mjukvarubolag, hälsovård, serieförvärvande industrigrupper, investmentbolag.

Några av de kan man peka på strukturell tillväxt, så som konstant fallande räntor har hjälpt såväl fastighetsbolag som serieförvärvande bolag. Men det är sällan hela förklaringen, utan i grund och botten är det kvalitativa ägare och ledning, väl exekverade affärsmodeller och ett konstant fokus på aktieägarvärde.

Alltid en skakig kursresa

Man får inte luras av den höga procentuella kursutvecklingen och tro att de har varit en konstant bra resa – tvärtom. Samtliga av listan ovan har minst en gång halverat sin aktiekurs!

Graferna nedan på vänster axel visar nedgång i procent från tidigare högsta nivåer. På höger axel så ser du kursutvecklingen, grafen är logaritmisk på samtliga då de har haft så hög avkastning.

Fastighetsbolaget Sagax såg sin börskurs falla med närmare -67% under finanskrisen. Utöver den kraftiga nedgången så har aktien vid flertalet tillfällen gått ner -30%.

Mjukvarubolaget Vitec har vid flera tillfällen sett börskursen falla. Perioden 2006 till 2009 varade under 3 år och det var en nedgång på -51%.

Fertilitetsbolaget Vitrolife såg aktiekursen halveras nu senast under coronakrashen. Även under finanskrisen föll kursen med -52% från tidigare toppennivån.

Investmentbolaget Bure hade inte en lika tuff sits under finanskrisen, utan snarare åren efter. En toppennotering gjordes under slutet av 2009 och det var inte förens mot 2015 som aktien igen stod på en högre kursnivå.

Investerare i framgångssagan Hexagon har verkligen fått testa sitt tålamod. Under finanskrisen föll aktien med hela -83% och när kursen väl hade återhämtats lagom till 2011 så halverades den igen! Förmodligen har en del investerare sålt av i panik efter två så djupa fall, och därmed gått miste om den kraftiga kursuppgång som följde därefter.

En Buffett-bagger

Ytterligare en legend bland investerarna är Warren Buffett, den kanske mest framgångsrika investeraren genom historien. Hans företag BerkshireHathaway är en framgångssaga utan dess like. Berkshire var från start en textilproducent med historia från 1800-talet. 1962 började Buffett köpa på sig aktier och 1964 hade han köpt upp hela bolaget, detta blev sedan den bas som idag är investmentbolaget Berkshire Hataway.

Det är lite oklara siffror från den tiden, jag har sett både $11 och $19 per aktie. Om du köpte en Berkshire aktie för $19 år 1964 och höll denna fram tills dagens aktiekurs som är omkring $300 000 – du hade du gjort en 15 789-bagger!!

Hur man hittar “100 baggers” på börsen

Här kommer en bokrekommendation, eller faktiskt två stycken på samma tema.
100 to 1 in the Stock Market – Thomas W. Phelps
100 Bagger: Stocks that return 100-to-1 Christopher W. Mayer

Den första är originalet som sedan uppdaterats av den andre författaren. Men böckerna försöker ta reda på några gemensamma nämnare för aktier som har dubblat sig många gånger om. Här kommer en övergripande sammanfattning, men läs gärna böcker och studera på egen hand.

1. Lång placeringshorisont

Få saker dubblar sig över en natt. Ibland sker det, men för att få många dubblingar så krävs ofta tid. Så förvänta dig inte snabba vinster, utan tänk långsiktigt som investerare.

2. Sikta på småbolag

Det är lättare att växa från låga nominella tal. Ett Apple, Amazon eller Bershire Hathaway kan inte fortsätta att dubbla sig i samma tempo, då kommer de vara större än den globala ekonomin så småningom. Leta bland småbolagen, och leta efter bolag som har förutsättningar att växa.

3. Alla sektorer är möjliga

Det är inte bara en sektor som levererar multibaggers. Utan alla sektorer har möjligheten, men fokusera på affärsmodeller som är beprövade och har fungerat historiskt. Det låter inte sexigt med konsumtionsvaror, men även en så enkel grej som Coca-Cola har mångdubblat sig över längre tid. Nya heta trender innehåller fler potentiella minor som smäller emellanåt.

4. Återköp av aktier är ett plus

Att använda återköp på rätt sätt har hjälpt kursdubbling. När bolaget köper tillbaka aktier så blir det färre antal aktier kvar som delar på vinsten. Det gör att tillväxtsiffror ser ännu bättre ut. Multipelexpansion är i sin tur en drivande faktor som du ser på sista punkten.

5. Hög Return on Equity (ROE)

Leta efter företag som tjänar mycket pengar utan att behöva binda upp kapital när de växer. Om man behöver anställa dubbelt så många medarbetare när kundbasen har dubblats, då har du ingen skalbar affärsmodell. Du vill hitta företag som skapar mycket vinst utan att behöva återinvestera alltför mycket kapital in i verksamheten.

6. Höga bruttomarginaler

Rörelsemarginal och slutligen vinstmarginal behöver inte vara hög. Utan det löser sig ofta med tiden, det viktiga är att bruttomarginalen är god från start. Då kan man växa vinstmarginalen på sikt.

7. Drivare är Vinsttillväxt + Multipelexpansion

Att hitta aktier där vinsten växer är givetvis en no-brainer, men stor del av avkastningen på många historiska multibagger sker också genom multipelexpansion. För att ett nyckeltal ska kunna växa behöver det vara lågt till att börja med. Detta gör också att aktierna kommer att se dyrare ut med tiden, det viktiga är att inte sälja för tidigt bara för att det ser “dyrt” ut jämfört mot sin historia.

Det finns så klart fler gemensamma nämnare som du hittar i böckerna. Samtidigt behöver man komma ihåg att alla bolag har sina unika möjligheter och hinder. Förmodligen behövs det en stor gnutta tur, att man har tålmodighet och framförallt behåller aktierna över en lång tid!

Kan även rekomendera att läsa Alta Fox Capitals nyligen publicerade studie om “The Makings of a Multibagger“. Svenska börsen är dessutom ett av världens bästa ställen att hitta multibaggers på!

Har du någon tenbagger i portföljen? Vilken din högsta “bagger” du har eller haft? Släng in en kommentar här nedan.

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
15 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-12-01 11:25

Jag kör med omvänd multibagger investeringar, min favorit är Obducat där jag har minus 1000 ggr pengarna trots världsherravälde i en spännande nich i litografi halvledar segmentet.

Anonym
Anonym
2020-10-29 18:55

Netflix var den första jag fick upp till 1000% och hade vett på att göra lite vinsthemtagning då, även om det hade varit bättre att hålla i….
Där handlade det om att jag var tidig på bollen

Anonym
Anonym
2020-10-29 11:49

Embracer
var med från början och kostade då 20 kr
sedan dess split 1:3.
nu 2500 % upp sedan start
rör dom ej

Anonym
Anonym
2020-10-26 19:46

Det är svårt att hitta 10 baggers med alla bolag som finns på börsen. Ofta så säljer man av lite efter ett tag när de har gått bra. De bästa är att lägga dom i byrålådan och inte röra aktierna. De bästa är väll att köpa alla bolag på börsen så går väll några bra baggers. Men man få räkna med några konkursen typ. Men de kan ändå bli riktigt bra i slutändan

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-10-29 12:11

Hej Håkan,
Ja, ett sätta är ju att fånga många bolag. Så är det några som imponerar, man kanske inte behöver ha alla, utan sortera på de som gör vinst m.m.
Men helt klart så ligger det något i att faktiskt se till att skjuta brett. Diversifiering gör att man ökar sannolikheten för att träffa någon Tenbagger. Så tänkte Peter Lynch iaf

Anonym
Anonym
2020-10-26 12:31

Varför nämner ni inte Fortknox? Jag har över 11000 procent. Köpte för strax över 2 kr och värd ca 300 kr nu.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-10-26 14:06

Wow! Snyggt Malena.
Tror faktiskt Småland har flest antal “Baggers” per capita 😉

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-10-26 15:29

Fortnox noterades 2007, jag räknade senaste 15 åren ifrån de som fanns på börsen 2005.
Det finns många fler multibaggers än listan ovan, är svårt att hitta alla för även några kan ha avnoterats innan dagens datum

Anonym
Anonym
2020-10-26 10:49

Fortnox som jag köpte för 2:- och Cellavision som köptes för 20:-.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-10-26 13:58

Fortnox här med. GAV 2.52

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-10-26 14:05

WOW! Det är bra jobbat! Är bara att gratulera, själv har jag varit en del av alla dom som genom åren tyckt “Fortnox är lite för dyrt just nu” och det har varit en väldigt olönsam strategi 😉

Anonym
Anonym
2020-10-26 09:01

Norska Tomra, hantering av returburkar och flaskor

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-10-26 14:03

Den har varit fin. Många som gillar under åren och jag kan förstå varför. Bra strukturell medvind av att fler blir miljömedvetna och vill återvinna. Den som hittade Tomra under 90 talet och hållit sig kvar bör vara väldigt nöjd.

Anonym
Anonym
2020-10-26 07:50

Angler Gaming, har varit en av mina favoriter och har det sista året börjat visa fina siffror och jag tror där finns MYCKET kvar att hämta ännu

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-10-26 14:01

Hej Kaisab,
Snyggt. Har du hängt med sen Betson knoppade av den så har du ju definitivt några “Bagger” där.
Det är ett bra exempel på hur avknoppningar brukar överavkasta, både moderbolaget och börsen.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm