Hoppa till huvudinnehållet

Storbolag, SBB och hälsovård

Läs vad Affärsvärlden tycker om SEB, SKF, Stille, Tingsvalvet Pref, Boliden, SBB, Coor, ScandiDos, Sectra och Grangex. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Buy&Hold-portföljen, Krönika, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning och Lock-up.

Vissa av analyserna är upplåsta för Nordnets kunder, du ser vilka nedan.

SEB – Till analysen (inget inlogg krävs)

Med värderingar runt 7 gånger vinsten tar prissättningen av svenska bankaktier höjd för ganska mycket elände.

SKF – Till analysen (inget inlogg krävs)

Bortsett från Volvo är SKF den klart lägst värderade stora verkstadsaktien på börsen. Går ledningens planer för effektivisering i lås finns potential för uppvärdering.

Stille – Till analysen

I våras bytte medicinteknikbolaget Stille VD. Q1-rapporten bjöd på fin tillväxt och marginalerna stärktes underliggande. De långsiktiga tillväxtmöjligheterna lockar.

Tingsvalvet Pref – Till analysen

En relativt ny preferensaktie med månatlig utdelning och knappt 9% direktavkastning. Dess största skavank är en taffligt konstruerad straffränta.

Boliden – Till analysen

Boliden utgör tillsammans med Lundin Mining Stockholmsbörsens gruvjättar.

SBB – Till kommentaren

Tack vare retroaktivt ändrad redovisning hoppas SBB hålla obligationsägarna stången. I ekonomisk mening tycker vi bolagets nya nyckeltalsberäkning är mer rättvisande än den gamla. Vad juridiken säger är en annan femma.

Coor – Till analysen

Coor-aktien har fallit nästan 20% i år. Utdelningen lockar men bolaget har tappat flera viktiga avtal.

ScandiDos – Till analysen

Medicinteknikbolaget ScandiDos tecknade förra sommaren ett strategiskt partnerskap med branschkollegan IBA. Förhoppningsvis kan det få fart på tillväxten.

Sectra – Till analysen

Medicinteknik och IT-säkerhetsbolaget har blivit en favorit hos många fondförvaltare. Aktien har begåvats med en mycket hög värdering som inte ger utrymme för operativa snedsteg.

Grangex – Till analysen

Gruvutvecklingsbolaget Grangex järnmalmsprojekt har vissa lovande inslag. Samtidigt hör vi flera varningsklockor ringa som till exempel att Grangex köpt annonser med rubriker om att aktien snart ska rusa.

Afv-portföljen – Till månadsummeringen

I år hade det varit rätt att sälja i maj och ge sig iväg, som ordspråket säger. Portföljen sjönk åtminstone mindre än index.

Buy&Hold-portföljen – Till portföljen

Portföljen överavkastade i maj delvis hjälpt av ett oväntat kanonbud på ett bortglömt innehav. Tio nya aktier köps in.

Krönika – Till krönika

Flera kända serieförvärvare har vänt 180 grader på klacken och vill/måste nu sälja nyligen förvärvade bolag. Det kan vara på sin plats att gå igenom förutsättningarna för detta. Hur enkelt är det egentligen för SBB, Embracer respektive Storskogen att sälja av tillgångar?

Börsgolvet – Till golvet

Mörka moln och gamar kretsar kring nedtryckta spelbolag, aktieägare körs över och utländska rävar lurar i skuggorna. Det är drama på Stureplan.

Investeraren – Till intervjun

Förvaltaren och tidigare golfproffset Jakob Greisen plockar in bolag med låg volatilitet i både rapporterna och aktiekurserna. “När det kommer till investeringar ska man ha samma mentalitet som jag hade när jag spelade golf. Det handlar om att hålla bollen i spel och inte ta för stora risker och därmed göra dumma misstag”, säger han till Affärsvärlden.

Råduppföljning – Till sammanställningen

Köprådet i Ependion, som tidigare hette Beijer Electronics, var veckans bästa med en avkastning på 87%. Det var också rätt att köpa strålterapibolaget Elekta och den danska speditionsjätten DSV.

Lock-up-avtal – Till sammanställningen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Emilshus, Savelend Group, Guard Therapeutics, Engcon, Humble Group och CTEK.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm