Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

#Sparpodden 7 – När ska man sälja?

#sparpodden avsnitt sju

Avsnitt sju av #sparpodden är här. Du kan lyssna på denna podcast (radioprogram) genom Spotifty, Itunes, Podcaster och SoundCloud. Länkarna till detta hittar du här.

Twitter till börsen, hur analysera bolaget?

I detta avsnitt diskuterar Jan och jag social media med fokus på Twitters börsintroduktion som sker den 7 november. Hur ska man analysera ett bolag som Twitter?

Dessutom resonerar vi kring frågan När ska man sälja? Det finns mängder av olika indikatorer som vi kan använda för att öka sannolikheten att sälja i rätt tillfälle. Jag avslöjar några av dessa.

Lyssnarnas frågor

Det är ju lyssnarna som skapar innehållet i #sparpodden genom sina inskickade frågor. I detta avsnitt besvarar vi bl.a. frågorna:

Vad är storleksgränsen för ett småbolag när man tittar på småbolagsfonder?

Vilken kontotyp är lämpligast att använda för sina räntefonder?

Har vi mörkat att Nordnet äger Sharville.se?

Hur ska nyutexaminerade Lucas bygga ett trygghetskapital på bästa sätt?

Disposition #sparpodden avsnitt 7

00:00 – 05:00 Introduktion

05:00 – 22:20 Investeringar i sociala medier

22:20 – 26:00 Shareville

26:00 – 37:00 När ska jag sälja?

37:00 – 41:00 Privatsparande för nyexaminerad student

41:00 – 43:49 Småbolag i småbolagsfonder?

43:49 – 45:40 ISK vs VP-konto

Fortsätt skicka in frågor

Vi vill ha fortsatt feedback. Vad kan Jan och jag göra bättre? Vad skulle göra programmet mer intressant och lyssnarvänligt? Skicka både frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter, eller kommentera här på bloggen.

Vi ses nästa onsdag – då släpper vi nästa avsnitt!

Poddhälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 1: Räntor och duvor

Avsnitt 2: Risk på livet AB

Avsnitt 3: Ett ovälkommet erbjudande

Avsnitt 4: Bankernas fällor

Avsnitt 5: Vinnande investeringar

Avsnitt 6: Analytikermassage

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
29 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-11-06 19:56

Är i liknande situation som Lukas som ni pratar om. Har snarlikt lön och ett mindre billån på 22k som jag betalar av 2k/mån på samt hyresrätt. Sparar 5k-7k av disponibel lön till ett trött e-sparkonto. Mina nuvarande likvida tillgångar är ca 20k. Min plan är 3k månadssparande i någon indexfond. Sam 6k varannan månad i något investmentbolag. Låter det som ett sunt upplägg eller ger du rött ljus till upplägget? (utan att ge någon direkt rekommendation såklart) Frågan är hur letar jag upp just indexfond samt investmentbolag? Vill ha någon övergripande lista att leta och jämföra bland. Som tack… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-08 15:50

Hej Jennie, Vi tar gärna upp ditt privatekonomiska case i nästa avsnitt. Vad jag skulle behöva veta inför det är vad du vill spara till. Är det en trygghetsbuffert, vill du köpa lägenhet/hus, eller är det till någonting annat. Kan du även beskriva vilken tidshorisont du ser för detta. Dessa frågor är avgörande att besvara för att veta hur man ska lägga upp sitt sparande. Ju längre sparhorisont vi har desto mer risk tål vi. Fortsätt gärna att sprida #sparpodden! Vi närmar oss 10 000 lyssnare och därmed en fortsättning, men det behövs en slutspurt inför avsnitt 8, 9 och… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-09 08:34

Hej igen! Det är svåra frågar då framtiden är svårsförutspådd. Men jag skulle uppskatta att om två år skulle jag komma att behöva 50% av mitt sparande till exempelvis en insats. Samt att vid denna tidpunkt kunna fortsätta ha resterande 50% i arbete i någon långsiktigare placering med mer risk. Därav är det uppskattningsvis 2 års tidshorisont på 50% av sparandet samt låt säga 5 år på resterande. Och om dessa 5 år kunna återigen ta ut 50% till en ev familjebildning eller liknande… Samtidigt räknar jag också med en månadslöneökning med ca 2k/år kommande 5 år då jag förhoppningsvis… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-07 08:39

Hej, precis lyssnat på sjunde avsnittet av sparpodden. Lika intressant som vanligt. Och det jag vill fråga om är så klart när man ska sälja:). Jag köpte, Nokia, när den stod i 18.50. Till min stora glädje har den rustat uppåt. Jag har funderat på sälja länge nu men den fortsätter ju bara att gå upp. Så när ska man sälja:). Har du sett några rekommendationer för Nokia, på högsta värde? Den senaste, jag har sett, var satt till 50 kr. Så bör man sälja nu kanske, eller vänta lite, och avvakta till den 19 nove, då köpet av Microsoft… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-08 15:43

Hej Martin, Jag tänker inte ge dig någon ren rekommendation ang. Nokia. Men jag tänkte bjuda på några tips som du kan överväga. Bland analytikerna så är det just nu följande fördelning i Nokia KÖP 14, BEHÅLL 15, SÄLJ 6. Så ska man förlita sig på detta så ska det finnas fortsatt potential. Men min erfarenhet är annars att det inte är lönsamt att ta rygg på dessa typer av sammanställda rekommendationer. När alla säger köp eller behåll så finns det inte så mycket mer som kan driva kursen upp. När analytiker istället börjar förslytta sig nedåt skapas istället ett… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-11 13:42

Tack för ditt svar!
Det fegaste rådet låter som det klokaste :). Tror jag gör så, om inte Nokia oväntat går upp ännu mer på nån dag eller två. Mvh Martin

Anonym
Anonym
2013-11-07 08:52

Samtliga program av sparpodden tycker jag är bra, men kan det inte också komma ett program om finanskriser och bakgrunden till att dessa uppstår ? Kommer de från ovan eller är det girigheternas ekonomiansvariga som skapar dessa uppkomster vilket oftast gör att oss småsparare blir förlorarna, medan de som kan blanka rätt och även styra dessa fenomen alltid går vinnande ur kriserna.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-08 14:22

Hej Mikael,

Det är ett bra förslag till ämne. Man kan med fördel gå tillbaka i historien och beskriva olika upprinnelser till kriser och försöka besvara: vad har vi lärt oss? Och kommer detta att kunna hända igen?

Detta skulle kunna bli ett huvudämne till ett av de kommande programmet. Nu hoppas jag verkligen att vi får fortsätta efter det 10:e programmet!
Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-11-07 10:51

Hej,

Vart kan man finna info vart ni åker runt och föreläser? Någon tripp mot västenkusten inplanerat trots att Tylösand inte är aktuell denna halvan av året? : )

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-08 13:22

Hej Lucas, Jag föreläser 3-5 gånger i veckan på olika orter för olika arrangörer. Om du vill finna Nordnets officiella program så finner du det här: https://www.nordnet.se/kampanjer/anmalanevent.html Där saknas däremot alla riktade kundträffar mot specifika målgrupper, t.ex. Private Banking-kunder. Vanligt är också att jag föreläser hos Aktiespararna och deras lokala avdelningar. På Twitter brukar jag skriva när jag kör på olika orter, dock med kort varsel. Eftersom du ställde denna fråga så överväger jag även att göra ett kalendarium där jag kan visa samtliga föreläsningar, oavsett arrangör. Får se om det kan bli verklighet här på Nordnetbloggen framöver. Och att… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-07 12:36

Jag har svårt att förstå rekommendationen att bara i undantagsfall sälja av skatteskäl. Som Vanguard kommer fram till i en studie så kan det vara lönsamt och relativt riskfritt att skörda skatteförluster för att kvitta mot sina reavinster:

https://pressroom.vanguard.com/commentary/2013.06.13_Glass_Half_Full.html

För indexsparare är det dessutom numera väldigt lätt att hitta andra ETF:er eller fonder med identisk eller närliggande riskexponering. Om man har tillräckligt med likvida medel behöver man inte ens missa någon tid på marknaden.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-08 13:16

Hej Karl, Tack för en bra fråga! För att förtydliga vad jag menar så kommer här ett litet utvik: Genom åren har jag mött många sparare som fokuserar mer på vilka skattemässiga konsekvenser en eventuell försäljning skulle få istället för att fundera över vilken potential eller risk man sitter med i sin investering. Att låta skatten vara ett avgörande argument för när man ska göra sina affärer kan aldrig bli en framgångsrik strategi. Precis som du nämner så kommer ständigt nya typer av fonder eller andra finansiella instrument som har lägre avgifter och därmed en högre förväntad avkastning än de… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-07 13:28

Hej,
Tack för en bra podd!
Jag skulle vilja att ni resonerade lite om hur jag och min fru ska göra med vårdat sparande.
Vi har ett billigt boende och lägger undan ca 20 kkr varje månad. Vi har inga lån och ett kapital på 250 kkr. Vi har haft dessa pengar på ett sparkonto men känner efter att ha lyssnat på er att vi skulle kunna göra mer. Vi har inkomster varje månad på ca 47 kkr efter skatt.

Hur skulle vi kunna få ett sparande med bra spridning?

Vänligen
/Marcus

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-08 13:13

Hej Marcus!
Vilken fantastisk sparförmåga ni har. Det är få svenska par som lyckas lägga undan ens en tredjedel av vad ni sparar varje månad. Vi kommer säkert att kunna ge er några värdefulla tips i kommande avsnitt!
Får jag fråga vad ni har för sparhorisont och om ni har något speciellt mål med ert sparande?
Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-11-07 14:36

Tycker absolut ni ska spela in ett avsnitt inför publik med efterföljande mingel! Succé.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-08 13:10

Kul Rebecca!
Då får du lova att du kommer och att du drar med dig en drös med vänner. Vi sitter med en möjlig teater som rymmer över 500 personer – känns lite väl stort, men om vi får mycket draghjälp kanske vi lyckas. Återkommer när vi vet om vi kör!!
Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-11-07 16:35

Gillar verkligen delen där ni tittar på en lyssnares ekonomi och ger lite tankar! Hoppas på fler exempel.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-08 13:09

Tack Peter!
Jag det blir verklighet av det hela när det handlar om en vanlig människas ekonomi. Självklart hoppas även jag att vi kommer att få analysera flera personer!
Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-11-09 14:50

Hej! Jag började för drygt ett år sedan sälja av några av mina fonder på Nordea för att istället investera i framförallt investmentbolag här på Nordnet. Idag har jag drygt halva mitt kapital investerat i aktier på Nordnet och resterande i fonder på Nordea. Är i dagsläget studerande, men kommer ta min examen till sommaren. Jag funderar på hur jag ska göra med mina resterande fonder på Nordea, då fondavgifterna är relativt höga och resultaten relativt dåliga. Fondinnehavet är drygt 350 000 kr, dock kommer en del skattas vid försäljning. Det jag funderar på är om jag ska sälja av… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-13 12:43

Hej Gustaf,

Din fråga kommer att tas upp i avsnitt 8 av #sparpodden! Hoppas att du blir nöjd med vår analys.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-14 20:56

Tack Günter och Jan!

Gav mig en del att fundera på!

Fortsätt ert bra jobb med podden, alltid intressant och spännande lyssning 😉

Anonym
Anonym
2013-11-09 19:20

Hej Gunther! Tack för underhållande poddar som har inspirerat mig till att börja spara! Då jag tänkte börja mitt sparande i korta räntefonder måste jag fråga om det verkligen är nödvändigt att månadsspara om man köper den här typen av fonder? Korta räntefonder har ju väldigt liten risk och en relativt liten avkastning per månad. Att månadsspara skulle väl därför vara mer till skada än hjälp då förvaltningskostnaden skulle äta upp en stor del av avkastningen? Ett bättre alternativ kan väl då vara att köpa ett antal olika korta räntefonder i en klumpsumma och sedan sälja då man anser att… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-27 11:00

Hej Mikael,

Jag tror att du hörde vårt svar när vi tog upp frågan i ett tidigare avsnitt av #sparpodden.

Var du på plats på Hamburger Börs? Skulle vara kul att höra om vad som var bra och vad som kan göras bättre. Vi funderar på att göra en repris under våren!

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-11-11 12:01

Jag skulle vilja att ni tog upp internationell diversifiering i en kommande sparpodd. Vad jag kan se har ni inte tagit upp det tidigare. Många säger att de inte vill investera i det de inte förstår. Samtidigt betraktas diversifiering av många akademiska ekonomer som den enda gratislunchen på finansmarknaderna: historiskt har det kunnat ge både bättre avkastning och mindre volatilitet i en portfölj. Att avråda vanliga sparare från att ta del av denna potentiella vinst om de inte har tid att lägga på analys av utländska bolag är då att göra dem en björntjänst. Genom att köpa och behålla breda… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-14 21:45

Hej Karl,

Ett bra tema. Hur kan du minska risken i din portfölj utan att sänka din förväntade avkastning!
Det finns många enkla sätt, precis som du nämner, att komma åt riskspridning via investeringar på andra marknader till låga kostnader (ETF:er mm).

Det kan nog bli så att vi gör något av detta – även om det inte blir för de två närmsta avsnitten.

Hoppas att du kommer till #sparpodden live, du anmäler dig här: http://www.nordnet.se/sparpodden
Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-11-11 21:38

Hej och tack för en bra podd! Jag undrar lite kring hur man ska se på dyrare lån vad gäller amorterande. Jag köpte nyligen min första bostad på helt egna ben och behövde låna 55 000 som privatlån utöver vad jag kunde få med bostaden som säkerhet. Detta till 5,85 % ränta. Nu planerar jag ett mer långsiktigt sparande och tror mig nu kunna lägga undan 5000 kr/månad. Är den bästa investeringen jag kan göra i nuläget att helt enkelt lägga allt på att betala av lånet (och bli av med det inom ett år), eller ska jag fortsätta amortera… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-13 12:51

Tack Sebastian, Jag ska inte vara definitiv i min rekommendation men jag har en klar uppfattning om vad som är det bästa riskjusterade alternativet. 5,85% är en HÖG ränta. Att amortera av detta innebär att du får en riskfri avkastning till denna ränta (även om det rent tekniskt innebär att du sänker din kostnad). Anledningen till att jag förordar amortering i detta läge är att du kommer ha mycket svårt att kunna få (faktiskt omöjligt) en närmast riskfri avkastning som ligger på 5,85%. Börja med att betala av detta icke säkerställda lån och börja därefter ditt sparande. Vid det tillfället… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-13 13:07

Tack, detta var också min bedömning. Följdfråga: bör man inte ta med ränteavdraget på 30% i beräkningen av “avkastningen” på att amortera? Således skulle mitt lån egentligen “bara” kosta mig 4,1 % i ränta och därmed göra jämförelsen med att investera lite mer jämn.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-27 10:58

Självklart är det så.