Upp

Dela:

#sparpodden

Podcasten där lyssnarna sätter agendan

#sparpodden är din podcast om frågorna som rör din plånbok och ditt sparande. Programledare är Joakim Bornold, Peter Benson och Eva Trouin. Lyssnarna styr agendan genom att skicka in sina frågor via sociala medier under hashtaggen #sparpodden. Avsnitten är 40-50 minuter långa, släpps varje onsdag och finns tillgängliga på iTunes, Spotify och Soundcloud. 

Hitta alla avsnitt och följ oss här:

#sparpodden Ep 132 - Amorteringskrav och Äktenskapsförord

I veckans pod blandas högt med lågt och vi pratar den helt galna handeln i Precise Biometric, Apple efter Buffets intåg i aktien och HM. Sedan tar vi upp Amorteringskravet och framför allt vad vi tycker om det. Jag lanserar Pensionsamortering och vi diskuterar äktenskapsförord, är det ok egentligen? Eller är det till och med så att det är en äktenskaps räddare?

#sparpodden Ep 131 - Ekonomiskt IQ och drivkrafter för sparande

I veckans pod får jag och Peter besök av Elin Helander som jobbar som kognitionsvetare med inriktning på sparande. Vi pratar ekonomisk IQ och vilka drivkrafter det finns när det kommer till sparande. Vi tar upp vikten av att förstå vilka samband det finns mellan mina ekonomiska val i livet och utfallet av dem.

Vi pratar också marsvin, mc hjälmar och säsongsmönster på börsen och mycket annat!

Vill du se liveinspelningen från igår, klicka här: www.youtube.com/watch?v=L1j8l5f0JrYlänk till annan webbplats

#sparpodden Ep 130- Fingerprint, Polen och gode män


Halvdag på börsen och lite fredagslugn i veckans pod när jag och Peter kör. Peter säger sälj och jag köper Fingerprint, men tycker vi så olika egentligen? Skulle du kunna göra en insats som god man? Och är Danmarks världens finaste börs? Detta och mycket annat i veckans #sparpoddenlänk till annan webbplats!


#sparpodden

Podcasten där lyssnarna sätter agendan

#sparpodden är din podcast om frågorna som rör din plånbok och ditt sparande. Programledare är Joakim Bornold, Peter Benson och Eva Trouin. Lyssnarna styr agendan genom att skicka in sina frågor via sociala medier under hashtaggen #sparpodden. Avsnitten är 40-50 minuter långa, släpps varje onsdag och finns tillgängliga på iTunes, Spotify och Soundcloud. 

Hitta alla avsnitt och följ oss här:

#sparpodden live 10 maj

#sparpodden Ep 129 - Paradox till börsen


IPO snack och besök brukar vara uppskattat här i Sparpodden så idag slår vi två flugor i en smäll och pratar med Fredrik Wester som är VD på Paradox Interactive. Paradox är ett spelbolag på väg till First North och vi pratar om resan hittills, hur ser affärsmodellen ut, hardcore gamers och mycket mer. Det blir lite kommentarer kring q1 rapporterna och så blir det en känga till Aktiespararna.

#sparpodden Ep 128 - Q1, bolån och stökigt i regeringen

#Sparpoddenlänk till annan webbplats ep 128. I veckans pod är styrkorna samlade igen! Det var ett tag sen både Jag, Peter och Eva körde tillsammans men den här veckan gick det att få till. Det blir prat om Kaplan och stök i svensk politik. Nordnet lanserar Bolån och vi pratar förstås lite om vad man ska förvänta sig inför Q1 rapporterna. Plus mycket mycket mer.
Självklart blir det lyssnarfrågor också!


#sparpodden Ep 127 - Fasigheter och Panama eller Panamá?

I veckans pod är det jag och Peter som kör igen. Vi går förstås igenom lite vad som hänt i veckan och det är svårt att undvika att fortsätta prata om Panama eller heter det Panamá? Vad är det egentligen Peter pysslar med borta hos SvD? Tjänsten Börs Plus är lanserad och Peter förklarar vad det är för något. Bland mycket annat tas även fastighetsaktier upp, hur skall man tänka, är de låga P/E talen så lockande som de kan se ut?

#sparpodden Ep 126 - Frågebonanza och Panama

I veckan Pod gör Eva en efterlängtad comeback och självklart så kommer Tesla upp som ämne, hur skall det gå med nya modell 3? En jätteläcka i Panama har gett bekymmer för Nordea och jag har mot chefens vilja börjat ta MC kort. Peter fick ledigt då SVD och Nordnet lanserar hans nya analystjänst SVD Börsplus. Förra veckan blev det inga frågor men det tar vi igen med råge idag.

Lyssnarfrågor

I veckans avsnitt blir det frågebonanza, vi betar av ett gäng frågor om ETFer, investeringsstrategier, nytnoteringar och mycket mycket mer!

#sparpodden Ep 125 - Hållbarhet, inte bara hjärta utan även plånbok?

Det pratas mycket om investeringar och hållbarhet och Peter och jag får nog erkänna att vi inte är några experter på ämnet direkt. Tidigare har man ofta vädjat till hjärtat hos spararna när det kommer till hållbarhetsfrågor. Men det är ett område som allt mer påverkar företagens intjäningsförmåga. Så håller hållbarhetsfrågan på att gå från hjärta till plånbok?
Hur tänker proffsen, fondförvaltarna kring frågan?

Idag vigs sparpodden åt ett samtal med East Capitals hållbarhetschef Louise Hedberg


#sparpodden Ep 124 - Amorteringskrav och småposter

Vi har mycket att prata om i dagens pod. Hälsovårdssektorn växer på börsen vad skall man tänka på om man vill investera i den?. Humana är nästa notering i sektorn där Capio och Attendo redan finns med, ska man teckna?
ECB fortsätter att elda på, men hjälper det verkligen? Och hur kan det få DAX index att röra sig 5% på en dag? Vi plockar även upp Morgan Stanleys och Avanzas Cerifikat som i en jämförelse i DI framstår som mycket dyra.

Och ett helt gäng lyssnarfrågor förstås!.

#sparpodden Ep 123 - Daxhumör och Hälsovård

Vi har mycket att prata om i dagens pod. Hälsovårdssektorn växer på börsen vad skall man tänka på om man vill investera i den?. Humana är nästa notering i sektorn där Capio och Attendo redan finns med, ska man teckna?
ECB fortsätter att elda på, men hjälper det verkligen? Och hur kan det få DAX index att röra sig 5% på en dag? Vi plockar även upp Morgan Stanleys och Avanzas Cerifikat som i en jämförelse i DI framstår som mycket dyra.

Och ett helt gäng lyssnarfrågor förstås!.

#sparpodden Ep 122 - Nya börsnoteringar och Fingerprint

Efter förra veckans något spontana podd från Åre är jag och Peter tillbaka igen. I veckans podd pratar vi Peters roll som journalist och relationen till Fingerprint. Vi tar också upp de börsnoteringar som kommer nu, först ut är Leovegas och Garo. Ska man teckna? Paradox Interactive är ett annat bolag som är på väg in till börsen och gör det utan en traditionell rådgivare som Carnegie och Nordea hur kommer det gå?

Vi pratar även lite Sydamerika och vi följer upp med lite mer info om Akelius mm

#sparpodden Ep 121 - Sportlovspodd, om Skistar, Norrlandsbolag och fjällstugor

Då både jag och Peter är uppe i Åre med våra familjer så fick veckans pod spelas in på mitt hotellrum, (jag hoppas att ljudet blev ok). Det märks kanske att Peter och jag är på semester men vi lyckades iallafall få ihop ett avsnitt, det blir förstås mycket prat om Skistar, norrlandsbolag och fjällstugor samt mycket annat.

Det blir även några lyssnarfrågor förstås!

#sparpodden EP 120 - Carolina Neurath om HQ krasch och grävande murvlar.

I veckans avsnitt får vi besök av Carolina Neurath som är aktuell med både HQ rättegången men även med sin nya roman Fartblinda. Det blir ett samtal om HQ kraschen förstås men också om finansmarknaden och journalisternas roll i den. Hur är det att granska finansvärlden och hur ska man agera som bolag när journalister som Carolina ringer upp?

Självklart kör vi lite lyssnarfrågor också!

#sparpodden EP 119 - Räntesänkning och jakten på den riskfria räntan

I veckans pod pratar jag och Peter en hel del räntor, Riksbanken sänkte räntan ännu en gång, är det vettigt? Hur påverkas vi som privatsparare, driver jakten på ränta oss för långt ut på riskskalan?

Självklart blir det en hel del lyssnarfrågor också!#sparpodden EP 118 - Nischade fonder och gubbgnäll

I veckans podd pratar vi som vanligt om veckan som gått med rapporter, bergodalbana på börsen och Wolf som fick gå.
Sen har vi tittat lite på fonder och framför allt nischade fonder. Fondutbudet är gigantiskt och vi kan konstatera att det finns en fond för alla.

Jag avslutar lite gnälligt om att bolagen tenderar att dra ner på informationsgivning, något som drabbar oss privatsparare
Självklart kör vi lite lyssnarfrågor också!


#sparpodden EP 117 - Optioner för alla?

I veckans avsnitt har vi Eva tillbaka och vi pratar bla om Nordnet live som går av stapeln 17 feb. Vi går som vanligt igenom veckan som gått och det har ju varit många rapporter som stökat till tillvaron för oss sparare.

Vi får även besök av Calle Björkegren som har jobbat som Optionsmäklare som nu förtiden utbildar professionella aktörer och privatpersoner i hur man handlar med optioner. Vad ska man använda optioner till och varför?

#sparpodden EP 116 - Rapporthets och effekter av regeringens skattehöjning

Blev det lite mindre lön den här månaden? I dagarna kom årets första lön och i och med den kanske du märkte att du fick ut lite mindre den här gången? I år kommer allt fler betala en allt högre statlig skatt på sin inkomst.
Vad får det för konsekvenser på vår privatekonomi men också på samhällsekonomin.

Vi plockar förstås upp vad som hänt senaste veckan bla att Stockholmsbörsens VD slutar och vi ger dig svaret på vem som efterträder. Det har också hunnit komma in ett par rapporter som vi kommenterar.

#sparpodden EP 115 - Iran och Smyggöteborgare...

Bergodalbanan på börsen fortsätter, hur ska man se på den och hur mår du när börsen svänger med två tre procent om dagen. Vi tar upp lite enskilda aktier också jag har köpt SEB, Elux affären gick till kina och jag o peter har delade meningar om Telia. Vi avslutar med ett gäng riktigt bra lyssnarfrågor bland annat om Iran!
Den här veckan är det jag och Peter som kör.

#sparpodden EP 114 - Trump for President

I årets första podd är jag, Eva och Peter tillbaka. Dags för ett nytt börsår, och det börjar minst sagt skakigt, Kinafrossan har slagit till ännu en gång.

Hur vi agerar vi själva i våra portföljer vid nedgångar? Vilka bolag har jag och Peter på radarn för 2016?

Vi försöker beta av en hel del lyssnarfrågor också i veckans avsnitt som spelades in i tisdags.

#sparpodden EP 113 - Gott nytt år?

I årets första podd är jag, Eva och Peter tillbaka. Dags för ett nytt börsår, och det börjar minst sagt skakigt, Kinafrossan har slagit till ännu en gång.

Hur vi agerar vi själva i våra portföljer vid nedgångar? Vilka bolag har jag och Peter på radarn för 2016?

Vi försöker beta av en hel del lyssnarfrågor också i veckans avsnitt som spelades in i tisdags.

#sparpodden EP 112 - 2016, fram med spåkulan

#Sparpodden Avsnitt 112. Årets sista podd. Ordningen är återställd efter förra veckans något annorlunda uppesittarpodd med Günther. Peter är tillbaka och vi gör en snabb tillbakablick på året som gått men fram för allt så blickar vi framåt, hur kommer det att gå 2016? Till vår hjälp har vi bjudit in Jonas Olavi Chefsstrateg på Alfred Berg och tillsammans med honom går vi igenom förutsättningarna för olika marknader, branscher och tillgångslag.

#sparpodden EP 111 - Uppesittarpodd!

Veckans podd blir en riktig specialare. En uppesittarpodd såhär dan före dan. mannen, Myten, legenden Gunther Mårder är tillbaka i podden och det blir ett långt samtal om allt och inget men mest om börsen.

Trevlig helg!

#sparpodden EP 110 - Julstress och Sharevilleångest.

I veckans avsnitt har vi Eva tillbaka i podden. Vi kan konstatera att det är allt annat än julefrid just nu med full fart både i livet och börsen.

Eva och Jag har dessutom drabbats av viss Sharevilleångest, Peter får agera terapeut när vi vädrar vår ångest över våra privata portföljer som vi visar upp på Shareville. Eva känner att hon blivit lite passiv och inte har så bra koll på marknaden just nu och jag själv har trampat fel i Volvo.

Dessutom kommer Peter med en pudel…

Den här veckan hör du Eva, Peter och Jocke.


#sparpodden EP 109 - Ack värmeland du sköna.

I helgen var jag hemma i Värmland och kunde konstatera att bruken går på tomgång, Hur står det till med stålet? Många privatkunder har köpt in sig i SSAB under hösten. Hur står det till är SSAB billig eller dyr efter att ha gått ner närmare 50% sedan årsskiftet?

Electrolux, blev Electrolux blåsta på konfekten av ett smart GE eller vad hände egentligen? Peter har tittat lite närmare på den avblåsta affären.

Det här, lyssnarfrågor och mycket annat har du i veckans pod som den här gången består av mig (Jocke) och Peter.


#sparpodden EP 108 - Varning för Fartblindhet.

Det är full fart på börsen nu, inte minst på noteringsfronten. I veckans podd känner både jag och Peter att det är lätt att drabbas av fartblindhet. Kan det vara läge att ta ett steg tillbaka?

Vi pratar lite om 2016 också, alla analytiker verkar överens om vad som skall hända, är det en varningsklocka i sig?

I torsdags var jag och Peter i Linköping för att spela in Sparpodden live inför publik från Linköpings Universitet. Det var fantastisk kul med trevlig stämning och många bra frågor från studenterna. Men tyvärr blev ljudet riktigt dåligt. Vi avslutar podden med lite frågor som var riktigt bra och som var värda ett bättre ljud!

Den här veckan hör du Peter och Jocke.

#sparpodden EP 107 - Sverige växer.

Vi har en bra ekonomisk tillväxt i Sverige just nu, i år ser den ut att landa på dryga 3% och mycket talar för att den kommer fortsätta växa nästa år styrkt av en starkare konjunktur men också på grund av den invandring vi har till Sverige nu. Visserligen växer BNP men Sverige växer också väldigt snabbt befolkningsmässigt hur på verkar den BNP per Capita?

I veckans Sparpodd pratar vi BNP och tillväxt och vi tar upp några varningssignaler om konjukturen från Dr Koppar och Baltic dry index bland mycket annat.

Den här veckan hör du Peter, Eva och Jocke.


#sparpodden EP 106 - Smått o gott.

Handeln i småbolag eller microcapbolag ökar både på First North och Aktietorget och allt fler bolag väljer att notera sig. Hur mår den svenska microcapmarknaden? Hur ska man tänka om man vill investera i den här typen av bolag?


#sparpodden EP 105 - Robotar på Börsen!

#Sparpoddenlänk till annan webbplats Avsnitt 105. Robotarnas intåg på Stockholmsbörsen skapar fortfarande många frågor. I veckans avsnitt med Jocke, Eva och Peter försöker vi svara på de vanligaste frågorna, Vad finns det för olika typer av Robothandel eller Algohandel som det ofta kallas? Högfrekvenshandlarna eller HFT vilka är de? Hur jobbar dem och tjänar de några pengar?

Vi pratar också om Valeant skandalen, Cloettas rapport och Peters Tjänstepensionsflytt bl.a.

En hel del lyssnarfrågor den här veckan, kul! Vi svarar på bl.a. på frågor kring brygglån, 7Ap fonden, och Robotar förstås.


#sparpodden EP 104 - Surströmming, det luktar illa men smakar ganska gott.

I veckans avsnitt pratar jag, Eva och Peter om Fingerprint, bolaget som är stockholmsbörsens mest omsatta aktie fortsätter att skapa rubriker. Vi tar upp senaste veckans dramatiska handel, men också värderingen av bolaget kan det vara så att experterna har fel och privatspararna rätt?

Den här veckan svarar vi på frågor om risker i Kina och är Muddy Waters verkligen en hedgefond? Vi får också frågan om man kan göra en bakvänd löneväxling, minska insättningar till tjänstepension för att ta ut en högre lön och öka på privatsparandet.

#sparpodden EP 103 - Bostadsbubblor och Q3 rekord

#Sparpoddenlänk till annan webbplats Avsnitt 103. Under veckan som gick så slogs det något slags rekord i Q3 rapportering. Bara på fredagen kom det över 30 rapporter! I veckans pod så tar vi upp några av dem Securitas, JM, VOLVO och SSAB bla. Ett av bolagen väljer jag att investera i.

Bland lyssnarfrågorna tar vi upp bostadspriser och eventuella åtgärder, har vi en bostadsbubbla? Vi tipsar även om en intressant möjlighet till att öka på ditt pensionssparande. Att pensionsspara via löneväxling. Den viktiga frågan hur många gånger om dagen Jocke säger ¨Absolut¨ kommer också att besvaras.

#sparpodden EP 102 - Preffar och Teliavärk!

#Sparpoddenlänk till annan webbplats Avsnitt 102. Nu har jag tagit över fullt ut, lite bambi på hal is men har som vanligt stöd av Eva och av Peter Benson. Utöver spararnas frågor står Telia på agendan.

Hur står det till med Telia? Vilka är Muddy Waters och varför har de valt att blanka Telia? Hur står det till med Telias centralasiatiska affärer? Kommer man kunna hålla utdelningen på 3kr på sikt och framför allt är den köpvärd?


#sparpodden EP 101 - Full fart i IPO-fabriken!

#Sparpoddenlänk till annan webbplats Avsnitt 101. I avsnittet gästas jag och Eva Trouin av Peter Benson och utöver spararnas frågor står börsnoteringar på agendan.

Hur går noteringsprocessen till? vad skall man tänka på om man vill investera vid börsintroduktioner? och hur ser Peter på Bravida som är nästa stora notering på Börsen.


#sparpodden EP 100 - Psykologiska aktiefällor

#Sparpoddenlänk till annan webbplats firar 100 avsnitt och Joakim Bornold och Johan Tidestad gästas av Nordnets förvaltningsexpert Roger Jansson. Utöver spararnas frågor står börspsykologi på agendan. Hur påverkar vårt psyke våra investeringsbeslut? Vi går igenom de fem vanligaste fällorna vi som sparare riskerar att falla i, bland annat fallande knivar, strutsen och kärleksfällan.

I den andra delen av podden tar vi upp lyssnarfrågor. Vi pratar bland annat om hedgefonder som går minus, hur börsen påverkas av amerikanska räntebesked och det ekonomiska tillståndet hos våra nordiska grannar.

#sparpodden EP 99 - Fordonsfrosseri och gratisluncher

#Sparpoddenlänk till annan webbplats rullar vidare mot det 100:e jubileumsavsnittet. Föga oväntat läggs fokus i avsnitt 99 framförallt mot den totala kollaps som drabbat Tysklands största bolag, Volkswagen.

Gäst i avsnittet är Jonas Fröberg, ekonomireporter på SvD som bevakar fordonsbranschen. Han guidar lyssnarna igenom vad som hänt, och vad som kan komma att ske i efterdyningarna av en av fordonsindustrins största skandaler någonsin.


#sparpodden EP 98 - Aktietips och världens största råttbo

#Sparpoddenlänk till annan webbplats rullar vidare trots det snöpliga fallet på målsnöret i kampen om utnämningen som ”årets podd” på Radiogalan. I det 98:e avsnittet gästas Eva Trouin och Johan Tidestad återigen av Nordnets nya sparekonom Joakim Bornold. Utöver spararnas frågor står självklart det hett emotsedda räntebeskedet från den amerikanska centralbanken Federal Reserve på agendan.

I den andra och avslutande delen av podden ger aktieanalytikern och SvD-skribenten Peter Benson sina tre bästa aktietips. Ett av de tre bolagen har en ”gigantisk kassa”, och värderas (enligt Peter) som ”ett riktigt råttbo”.

#sparpodden EP 97 - Anonym superbloggare, spelteori och fokus på FED

Radioprisnominerade #sparpoddenlänk till annan webbplats rusar mot det 100:e avsnittet med stormsteg. I avsnitt 97 gästas Eva Trouin och Johan Tidestad av den anonyme superbloggaren och Shareville-användaren Gottodix. Börskrascher, spelteori och titelmatcher mellan aktier som Tesla/BMW och Netflix/Disney står på agendan.

I den andra och avslutande delen av podden gör Nordnets nya sparekonom Joakim Bornold återigen entré. Joakim kommenterar FEDs kommande räntebesked, utvecklingen för PA Resources och andra aktuella händelser på marknaden.

#sparpodden EP 96 - På resa med Mona och mellanunga farbröder i kostym

I det 96:e avsnittet av #Sparpodden gästas Eva Trouin och Johan Tidestad av Mona Stenmark, som förvaltar Carnegies tillväxtmarknadsfond. Utöver lyssnarnas frågor riktas självklart fokus mot tillväxtmarknader och hur man ska göra för att hantera den rådande oron på världens börser.

Sparpodden reder också ut de vanligaste frågorna vad gäller fördelar och nackdelar med de olika sparformerna investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring (KF) och aktie- och fonddepå.#sparpodden EP 95 - Tesla, terminer och dödskors

I avsnitt 95 gästas #sparpodden med Eva Trouin och Johan Tidestad återigen av aktieexperten Peter Benson. Gänget snackar sig igenom Tesla, börsens dödskors och avslöjar vilken som är bästa och sämsta månad att äga aktier.

Som vanligt får frågor från lyssnarna stort utrymme i programmet. Med H&M som exempel ges i avsnittet en inblick i hur man analyserar aktier, och gänget kommer med tips på hur man kan skydda sin portfölj i oroliga börstider.


#sparpodden EP 94 - Efter börskrasch kommer uppgång på 203%

Sparpodden fortsätter med Nordnets Sverigechef Eva Trouin och kommunikationschef Johan Tidestad som programledare. Temat kretsar självklart kring den senaste tidens kraftiga börsfall. Några av alla ämnen som diskuteras är Kinas ekonomi, historiska börskrascher, alternativ till aktiesparande och hur du som sparare ska agera när det blåser hårt på aktiemarknaden.

#sparpodden EP 93 - Aktiesparklubben Kvinnor med vuxna barn

Sparpodden rullar vidare med Nordnets Sverigechef Eva Trouin och kommunikationschef Johan Tidestad vid rodret. I detta avsnitt diskuteras bland annat barnsparande, aktiesparklubbar och pension. Gäst i avsnittet är Joakim Bornold, som inom kort kommer att ta över #sparpodden när han tillträder rollen som Nordnets nya sparekonom.

En ytterligare gäst i avsnittet är börsjournalisten Ulf Petersson från Dagens Industri som bjuder på analyser av sina tre favoritaktier på börsen just nu.

#sparpodden EP 92 - Fribrev och amerikanska rapportbackare

Eva Trouin och Johan Tidestad sitter denna vecka återigen vid rodret i Sparpodden i väntan på vår nästa Sparekonom. På lyssnarnas begäran delar vi i detta avsnitt med oss av våra bästa respektive sämsta aktieaffärer och hur man får exponering mot Grekland. Vi guidar er också genom de vanligaste frågorna om pension.

Gäst i avsnittet är även Öhmans globalförvaltare Johan Nilke som går igenom läget i de amerikanska börsjättarna Apple, Twitter, Linkedin och Walt Disney. Är det läge att köpa eller sälja?

#sparpodden EP 91 - Oj, vad hände med börsen under semestern?

Sommaren 2015 har bjudit på den högsta aktiviteten någonsin i Nordnets historia under en julimånad. Antalet affärer bland de nordiska spararna var rekordhögt, över 40 procent fler än förra året. Men vad beror det på?

I detta avsnitt av #sparpoddenlänk till annan webbplats, som vår Sverigechef Eva Trouin och kommunikationschef Johan Tidestad har kidnappat i väntan på vår nya sparekonom, guidar vi dig igenom om vad som skett under börsens två första intensiva sommarmånader.

Gäst i avsnittet är även Nordnets förvaltningsexpert Roger Jansson som diskuterar turbulensen kring Greklands framtid i eurosamarbetet, rapportsäsongen, Fingerprint Cards och det plötsliga börsraset i Kina. Han bjuder även på en analys av ett av Shareville-portföljens kärninnehav som nästan dubblerat sitt värde på börsen senaste året.


#sparpodden special - Günther Mårder möter Angelica Alm

Går det att vända ett slösande beteende till ett sparande? I det här avsnittet av #sparpodden-mlänk till annan webbplatsöter, får ni höra Angelica Alm berätta om hur hennes intresse för sparande och investeringar startade. Därtill får ni höra om hennes ekonomiska bakgrund, hur hon valde ta steget att bli egen företagare och hur hennes investeringsstrategi ser ut.


#sparpodden special - Günther Mårder möter Johan Thorén

Går det att vända ett slösande beteende till ett sparande? I det här avsnittet av #sparpodden-mlänk till annan webbplatsöter, får ni höra Angelica Alm berätta om hur hennes intresse för sparande och investeringar startade. Därtill får ni höra om hennes ekonomiska bakgrund, hur hon valde ta steget att bli egen företagare och hur hennes investeringsstrategi ser ut.


#sparpodden special - Günther Mårder möter Jan Olsson

I veckans avsnitt av #sparpoddenlänk till annan webbplats special intervjuar Nordnets tidigare sparekonom Günther Mårder, Jan Olsson VD för Deutsche Bank i Norden. Jan är ansvarig för Deutsche Banks företagsaffärer i Norden och här berättar han hur man arbetar med investment banking och hur dagens marknadsläge ser ut för företagsförvärv.

#sparpodden special - Günther Mårder möter Peter Malmqvist

Hur viktigt är det med rätt utbildning, hur kommunicerar man som finansanalytiker och vilka faktorer är det som påverkar den finansiella marknaden? Finansanalytikern och den tidigare ekonomijournalisten Peter Malmqvist ger dig svaren i detta avsnitt när han intervjuas av Günther Mårder, tidigare sparekonom på Nordnet Bank.

#sparpodden Ep 90 - Live från Almedalen

I det här avsnittet av #sparpodden special möter Günther Mårder en av börsens yngsta men ändå mest erfarna vd:ar, Skistars vd Mats Årjes. Här berättar Mats om sin bakgrund som elitsatsande alpin skidåkare, vad Skistar tjänar pengar på och hur det kommer sig att Sverige fick VM i Åre 2019.

#sparpodden special – Günther Mårder möter Mats Årjes

I det här avsnittet av #sparpodden special möter Günther Mårder en av börsens yngsta men ändå mest erfarna vd:ar, Skistars vd Mats Årjes. Här berättar Mats om sin bakgrund som elitsatsande alpin skidåkare, vad Skistar tjänar pengar på och hur det kommer sig att Sverige fick VM i Åre 2019.

#sparpodden special – Jan Dinkelspiel möter Fredrik Danielsson

Sino Agro Food är ett bolag som intresserar väldigt många skandinaviska investerare. Här får ni lyssna på när Jan Dinkelspiel möter Fredrik Danielsson, grundare av Euro China Capital och f.d. topprankad finansiell analytiker, som har valt att investera i Sino Agro Food. Här berättar han bl a hur analysen av bolaget gick till och varför han valde att investera.

sparpodden special – Günther Mårder möter Erik Lidén

I detta avsnitt möter #sparpoddenlänk till annan webbplats Erik Lidén, den tidigare doktoranden inom ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg, som idag drivet fondbolaget Insiderfonder. Fondbolaget investerar enligt en unik förvaltningsmodell som baseras på hur insiders gör affärer. Här berättar han hur han kom på idén och varför den är framgångsrik.

Avsnitt 89 - Bostadsspecial

Bostadsköp har för många blivit ett av livets bästa affärer och ämnet engagerar alla. Därav får du i detta avsnitt av #sparpoddenlänk till annan webbplats en djupdykning i bostadsmarknaden. Är det någon skillnad på aktie- och bostadsmarknaden, vilka nyckeltal ska man tittare närmare på i bostadsrättsföreningens årsredovisning och spelar dess ekonomi egentligen någon roll? Jan Dinkelspiel och Günther Mårder i #sparpoddenlänk till annan webbplats.

Avsnitt 88 - Garanter och garanterade gratisluncher

Trots att Günther Mårder nu slutat som sparekonom på Nordnet och Jan Dinkelspiel snart lämnar fortsätter #sparpoddenlänk till annan webbplats traditionsenligt i god regi med förinspelade avsnitt. I detta avsnitt ges tips på hur man ska tänka angående löneväxling, varför Jan exponerar sig mot amerikanska räntor och vad en garant är för något. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder i #sparpoddenlänk till annan webbplats.

Avsnitt 87 - Inverterad aktiemarknad och skrotvärdering

Historiskt har det varit bäst välja rörlig ränta. Men hur ska man som ordförande i en bostadsrättsförening tänka vid omförhandling av lånen? Kommer medlemmarna förstå de ekonomiska incitamenten? Därtill behandlas frågor kring förbränning av kalorier, preferensaktier och (o)viljan att vara med i idéburna organisationer. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder i #sparpodden.

Avsnitt 86 - Bästa kompisränta & brända bananer

Historiskt har det varit bäst välja rörlig ränta. Men hur ska man som ordförande i en bostadsrättsförening tänka vid omförhandling av lånen? Kommer medlemmarna förstå de ekonomiska incitamenten? Därtill behandlas frågor kring förbränning av kalorier, preferensaktier och (o)viljan att vara med i idéburna organisationer. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder i #sparpodden.

Avsnitt 85 - Prestationsavgift, parfym & politisk korrekthet

Med negativa marknadsräntor skapas en märklig situation för olika ränte- och hedgefonder med prestationsavgifter. Kan det räcka för förvaltarna att nu ligga 100 % likvida för att tjäna pengar? Därtill diskuteras även vad som händer med dina lån om banken går i konkurs, om det är ekonomiskt försvarbart att använda parfym och om konsekvenserna av politisk korrektet i Sveriges finrum. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel i #sparpoddenlänk till annan webbplats.

Avsnitt 84 Del 2- Fundamentalt Frosseri H&M

På lyssnarnas begäran kommer nu ett ytterligare avsnitt med fundamentalt frosseri. Denna gång analyseras börsens bästa kvalitetsbolag (enligt #sparpoddenslänk till annan webbplats lyssnare), nämligen H&M. I avsnittet djupdyker vi i senaste kvartalsrapporten för att sedan landa i en prognos för aktiens framtid. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder i #sparpoddenlänk till annan webbplats.

Avsnitt 84 Del 1- Lär dig mästra volatilitet & free-float

Veckans avsnitt av #sparpoddenlänk till annan webbplats delas upp i två delar. I denna inledande del får vi reda på vad som menas med free-float, hur man finansierar en utlandsresa genom att panta brukar och om man minskar i vikt om man är snål. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder i #sparpoddenlänk till annan webbplats.

Avsnitt 83- Enkelt sätt att tjäna pengar på barn?

Kan man tjäna enkla pengar på barn? I detta avsnitt synas affärsidén att starta privat förskola. Hur lönsamt kan det vara? Det bjuds även på diskussioner om 10 000-kronorsfrågan: har börståget redan lämnat perrongen? Jan Dinkelspiel och Günther Mårder i #sparpoddenlänk till annan webbplats.

Avsnitt 82- Lär barnen om aktier och räkna målkurser

Det är aldrig för tidigt att lära barn om hur aktier och företag fungerar. Nu ger vi dig tipsen på hur du ska angripa frågan. Det bjuds även på en diskussion om hur du kan räkna dig fram till en målkurs för dina aktieplaceringar. Avslutningsvis hanterar vi även frågan om extremt snåla människor. Hur hanterar man dem? Jan Dinkelspiel och Günther Mårder i #sparpoddenlänk till annan webbplats.

Avsnitt Special-  #sparpodden Möter Börspodden

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Äntligen är avsnittet här när #sparpoddenlänk till annan webbplats möter John Skogman och Johan Isaksson i Börspodden. I ett kolossalt långt avsnitt på närmare två timmar får du höra när vi diskuterar skillnader mellan långsiktig investering och trading, optionshandel, riskerna med bloggar och podcasts och mycket mer. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder i #sparpoddenlänk till annan webbplats.

Avsnitt 81- Börstips, mutor & överklassens diskreta livsstil

Efter börsens fortsatta rusning drömmer nu allt fler sparare om aktier som kan klara en börsnedgång. I veckans #sparpoddenlänk till annan webbplats diskuterar Günther Mårder och Jan Dinkelspiel om dessa aktier finns. Därtill diskuteras även mutor, överklassens bekräftelsebehov, nödvändigheten av källkritik på börsforum, logiken med fonder utan utdelning och naturligtvis mycket mer.

Avsnitt 80- Första miljonen och sexigt ekonomisnack

Glad påsk alla lyssnare! Dags för långhelg och första kvartalet firar vi med bösta börsen sedan 1998. Vi återvänder till frågan om det varför Karin upplever att killar tycker det är osexigt när hon vill prata aktier. Nya skatteförslaget för ISK diskuteras även tillsammans med tio andra intressanta lyssnarfrågor. Den mest intressanta frågan är kanske: Går det att bli rik på börsen utan att vara aktieintresserad? Günther Mårder och Jan Dinkelspiel i #sparpoddenlänk till annan webbplats.

Avsnitt 79 - Utdelningskrasch och börsvinnarstrategi

Alla verkar älska utdelningar! Något vi inte minst märkt av i antalet läsare på Nordnetbloggen. I detta avsnitt av #sparpodden diskuterar vi om detta är ett tecken på en nalkande krasch. Vi resonerar också kring om hur marknaden för bilbarnstolar ser ut och om det är en bra strategi att analysera enskilda sparares portföljer istället för enskilda aktier. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel i #sparpodden.

Avsnitt 78 - Ta hem pengarna & skatta dig lycklig!

Skatten är ett ämnen som verkligen berör. Går dagens skattesystem att förändras och hur kan det utformas på ett rättvist sätt? I detta avsnitt av #sparpodden försöker Jan Dinkelspiel och Günther Mårder att reda ut dagens och morgondagens skatter. Därtill får du även reda på varför utdelningen är så viktig och hur de finansiella marknaderna hänger samman.

Avsnitt 77 - Sluta läsa och börja handla istället!

Finns verkligen Günther Mårder eller är det Jan som skapat en karaktär i marknadsföringssyfte? I detta avsnitt av #sparpoddenlänk till annan webbplats får du höra sanningen. Därtill diskuteras även vikten av att komma igång och praktisera värdepappershandel och bankernas incitament till minusränta. Det tipsas även om hur du löneförhandlar vid första anställningen.

Avsnitt 76 - Varför sparar vi? Målet är inte pengar utan frihet!

Ekonomisk frihet är ofta ett motiv för sparande. Men till vad sparar man egentligen? I den akademiska världen talas det om avtagande marginalnytta, men stämmer det? Vi fördjupar oss i ämnet och ger vår syns på frågan. Därtill diskuteras om det är värt att starta eget och om man kan blanka inför utdelning. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder i #sparpoddenlänk till annan webbplats 76.

Avsnitt 75 - Tradingtips & toppkänning med överraskande gästspel

Jan Dinkelspiel drog oväntat till Schweiz för en vecka och ersätts tillfälligt av Nordnet Banks kommunikationschef Johan Tidestad. Lyssnarfrågorna står i fokus under avsnittet som även gästas av Ulf Egestrand. En person som gjort superkarriär inom Wallenbergsfären men sedan valt att helt byta spår i livet. Nu ger han lyssnarna sina bästa råd. Günther Mårder leder #sparpoddenlänk till annan webbplats.


Avsnitt 74 - Minusränta och jakten efter en ny sparekonom

Som några förmodligen redan läst har Günther valt att anta erbjudandet som ny VD för Företagarna. I detta avsnitt av #sparpoddenlänk till annan webbplats förklarar Günther Mårder för Jan Dinkelspiel varför han fattat beslutet. Nordnets Sverigechef Eva Trouin berättar också om jakten på den nya sparekonomen och vad som krävs för rollen. Därtill avhandlas lyssnarnas frågor om hur minusräntan påverkar plånboken och sparandet. Du får även lära dig hur man kan hedga sig för en eventuell nedgång på börsen.Avsnitt 73 - Sparpodden Live - Rekordavsnittet med Schyffert, Björkman & Markow

#sparpodden bjuder både lyssnarna på ett historiskt ögonblick där Günther Mårder och Jan Dinkelspiel för första gången bjuder in gäster till en live-sändning av #sparpodden. Gäster i detta avsnitt är det forne tennisproffset Jonas Björkman, den frispråkige komikern Henrik Schyffert samt Folksams färgstarke ägarchef Carina Lundberg Markow. Därtill presenteras också vilket som blir börsens bästa kvalitetsbolag samt varför Eniros preferensaktie och stamaktie gick åt olika håll vid besked om nyemission.


Avsnitt 72 - #sparpodden Ep -72 - Stabila aktier med rejäl hävstång

Vissa av börsens bolag upplevs som stabilare än andra. Skulle det då inte kunna vara en bra idé att köpa dessa aktier men addera hävstång? Günther Mårder och Jan Dinkelspiel diskuterar frågan i #sparpoddenlänk till annan webbplats 72 och talar även om att exponera sig mot ryska aktiemarknaden, köpa oljebolag i Norge, de bästa spartipsen och ger även ekonomiska äktenskapsråd.

Avsnitt 71 - #sparpodden live, Kontaktdagarna i Uppsala

Välkomna till den 5:e omgången av #sparpoddenlänk till annan webbplats live! Denna gång på arbetsmarknadsmässan Kontaktdagarna som arrangeras av Uppsalaekonomerna. Det diskuteras företagsfloskler, studenttyper, karriärstips och hållbara investeringar. Side-kicks är Sofia Björklöv och Sofia Hedman. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder leder #sparpoddenlänk till annan webbplats.


Avsnitt 70 - Trenderna som påverkar dina sparpengar

Det finns några trender som påverkar ditt sparande. Genom att lära sig hantera dessa trender kan man tänka annorlunda och genomföra affärer innan andra gör det. I #sparpoddenlänk till annan webbplats 70 resonerar Jan Dinkelspiel och Günther Mårder även kring investeringar i skog, sparande i England, åldersgränser inom aktievärlden och rika pensionärer.


Avsnitt 69 - Därför lämnar Jan Nordnet

Ett extrainsatt specialavsnitt av #sparpoddenlänk till annan webbplats där Günther Mårder pratar personligt med Jan Dinkelspiel om hans beslut att lämna Nordnet efter sex år. Varför slutar han? Vad ska han göra härnäst? Vad minns han mest under tiden på Nordnet? Vad är hans tankar om framtiden? Och vad innebär detta för #sparpoddenlänk till annan webbplats?


Avsnitt 68 - Rädda mamma, innan det är för sent!

Många likställer felaktigt egenskapen ekonomisk med snål. #sparpodden-lyssnarelänk till annan webbplats vet att inget kunde vara mer fel. I avsnittet talar vi om oljepriset, löputmaning, årets fattigaste månad, #sparadkronalänk till annan webbplats, Getinge, bästa fonderna, Systemair, riskjusterad avkastning , cashewnötter och mycket mer. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel.


Avsnitt 67 - Girigheten visar sitt fula tryne

Många likställer felaktigt egenskapen ekonomisk med snål. #sparpodden-lyssnarelänk till annan webbplats vet att inget kunde vara mer fel. I avsnittet talar vi om oljepriset, löputmaning, årets fattigaste månad, #sparadkronalänk till annan webbplats, Getinge, bästa fonderna, Systemair, riskjusterad avkastning , cashewnötter och mycket mer. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel.


Avsnitt 66 - Blodig affärsidé, bopriser & oligopolinvest

Är bostaden än bättre investering än börsen? Vi fördjupar oss i prisstatistiken under boprisboomen och ger svaret. Vi resonerar även över Buffetts favoritstrategi – att köpa aktier i bolag som utgör en tullbro. Vilka är dessa företag och varför är det intressant att investera i? Det serveras även en blodig affärsidé. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel i Nordnet Banks #sparpoddenlänk till annan webbplats.


Avsnitt 65 - Nyårssvarta svanar (inspelat innan inställt extraval)

Det nya året nalkas och #sparpoddenlänk till annan webbplats bjuder på högutdelare och tips till nyårsfirandet. Vi försöker också identifiera nästa års svarta svanar (avsnittet spelades in innan extravalet ställdes in). Det diskuteras även preferensaktie-ETF:er, stämpelskatt, pantbrevsskatt och ekonomitips för entreprenörer. Gott nytt år önskar Günther Mårder och Jan Dinkelspiel i #sparpoddenlänk till annan webbplats!


Avsnitt 64 - O helga hedge, o helga stund för börsen

Günther prisas av omvärlden och lyssnaren som lyssnat på Jans råd. I #sparpoddenlänk till annan webbplats 64 bjuds du även på snack om hedgefonder, årsskiftesflöden på börsen och insiderinformation tillsammans med mycket mer. God jul!


Avsnitt 63 - Aktierna du inte vill missa år 2015

Det nya året närmare sig med stormsteg och därav är det viktigt att analysera sin portfölj för att göra sig av med torskarna för att eventuellt lägga in nya guldkorn. I detta avsnitt bjuder Günther och Jan på sina aktiefavoriter inför 2015. Vidare diskuteras läget i världsekonomin, framförallt Rysslands stora fall samt Riksbankens besked om att nollräntan förblir under längre tid. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel i #sparpoddenlänk till annan webbplats 63.


Avsnitt 62 - Tipsen för att bli en introduktions-vinnare!

Över 40 bolag har tagit sig till marknaden hittills i år. Det andas noteringsrekord och trenden lär fortsätta. Men att investera i samband med nyintroduktioner är ingen gratislunch. Vi diskuterar hur du blir en vinnare – lär dig vilka frågor du ska ställa dig inför en investering. Vi talar även insättningsgarantin, avsättningar till PPM och resonerar kring uttalet av ordet ”aktier”. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel i #sparpodden 62.


Avsnitt 61 - Svart guldras och genvägen till styrelsrummen

Proppen gick ur oljepriset efter att ledarna vid OPEC-mötet fattat beslutet att inte skruva åt kranarna. Vad betyder detta för världsekonomin och hur påverkar det din plånbok?


Avsnitt 60 - Fondstjärnornas betydelse & investeringsmissta

Investerare jagar alltid efter bästa kvalité till lägsta pris, precis som när vi konsumerar. Men vilket är börsens bästa kvalitetsbolag? Vi låter lyssnarna bestämma! I avsnittet diskuteras även öppnings-callen, premieobligationer och börshandlade fonder med superutdelning. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel i #sparpodden.


Avsnitt 59- Amorteringssmäll - fill or kill?

Investerare jagar alltid efter bästa kvalité till lägsta pris, precis som när vi konsumerar. Men vilket är börsens bästa kvalitetsbolag? Vi låter lyssnarna bestämma! I avsnittet diskuteras även öppnings-callen, premieobligationer och börshandlade fonder med superutdelning. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel i #sparpodden.


Avsnitt 58- Tankefällorna som sabbar vår avkastning.

Investerare jagar alltid efter bästa kvalité till lägsta pris, precis som när vi konsumerar. Men vilket är börsens bästa kvalitetsbolag? Vi låter lyssnarna bestämma! I avsnittet diskuteras även öppnings-callen, premieobligationer och börshandlade fonder med superutdelning. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel i #sparpodden.


Avsnitt 57- Riskfest & sänkta skatter med noll-räntan

Investerare jagar alltid efter bästa kvalité till lägsta pris, precis som när vi konsumerar. Men vilket är börsens bästa kvalitetsbolag? Vi låter lyssnarna bestämma! I avsnittet diskuteras även öppnings-callen, premieobligationer och börshandlade fonder med superutdelning. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel i #sparpodden.


Avsnitt 56- Riskfest & sänkta skatter med noll-räntan

Dags för en djupdykning i omåttligt populära aktien Sina Agro Foods. Värderingen skvallrar om skandal men kan bolaget bevisa motsatsen finns enorm potential. Vi talar även om rapportsäsongen, valutabevis, barnsparande, utbildningsval, hävstångsprodukter i pensionssparandet och berättar om några spännande tjänster som snart ska tillsättas hos oss på Nordnet. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder i #sparpodden 55. 

Avsnitt 55- Skandalvärderade jätteräkornas revansch?

Dags för en djupdykning i omåttligt populära aktien Sina Agro Foods. Värderingen skvallrar om skandal men kan bolaget bevisa motsatsen finns enorm potential. Vi talar även om rapportsäsongen, valutabevis, barnsparande, utbildningsval, hävstångsprodukter i pensionssparandet och berättar om några spännande tjänster som snart ska tillsättas hos oss på Nordnet. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder i #sparpodden 55. 

Avsnitt 54- Vidlyftiga emissionslöften på skakig börs

Rapportsäsongen är här men riskaptiten har minskat drastiskt senaste månaden. Förbereder sig marknaden för rapportbesvikelser? Och hur bör man då agera? Men vi får inte glömma att ett stort högtryck har dominerat marknaden under lång tid och kanske är det skälet till att vi nu ser allt mer djärva emissioner. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder granskar en av dessa emissioner i veckans avsnitt av #sparpodden. 

Avsnitt 53- Bostadsspekulation inför nervös rapportsäsong

Sampagnen borde flöda när #sparpodden firar ett år! Men bägaren är fylld av smolk i form av bitter lyssnarkritik. Har Jan Dinkelspiel och Günther Mårder rätt i sin analys eller har de helt gått bort sig? Hur kan man med ett litet sparkapital ta rygg på Warren Buffert? Och hur kan man räkna ut en målkurs? Detta är några av punkterna som Günther Mårder och Jan Dinkelspiel diskuterar i #sparpodden.IKERN

Avsnitt 52- Analytikernas baktanke & djärvt PPM-bet

Sampagnen borde flöda när #sparpodden firar ett år! Men bägaren är fylld av smolk i form av bitter lyssnarkritik. Har Jan Dinkelspiel och Günther Mårder rätt i sin analys eller har de helt gått bort sig? Hur kan man med ett litet sparkapital ta rygg på Warren Buffert? Och hur kan man räkna ut en målkurs? Detta är några av punkterna som Günther Mårder och Jan Dinkelspiel diskuterar i #sparpodden.IKERN

Avsnitt 51- Kurskollapskritik & rövarrusning vid notering

Sampagnen borde flöda när #sparpodden firar ett år! Men bägaren är fylld av smolk i form av bitter lyssnarkritik. Har Jan Dinkelspiel och Günther Mårder rätt i sin analys eller har de helt gått bort sig? Hur kan man med ett litet sparkapital ta rygg på Warren Buffert? Och hur kan man räkna ut en målkurs? Detta är några av punkterna som Günther Mårder och Jan Dinkelspiel diskuterar i #sparpodden.IKERN

Avsnitt 50- Identifiera börsens värsta aktier

Hur undviker man börsens katastrofaktier? Vi ger exempel på de värsta jordfräsarna. Kvinnligt vs. Manligt – vad finns det för skillnader i vårt sparande?  Detta är några av frågorna som Günther Mårder och Jan Dinkelspiel diskuterar i #sparpoddenlänk till annan webbplats.

Avsnitt 49 - Jakten på riskfritt & gamar i marknaden

Korta eller långa räntefonder – när ska man välja vad? Och hur ser en bra obligationsförvaltning ut? Vi ger även tips på hur du maxar karriären om du får möjlighet till en praktik- eller trainee-plats. Självklart besvarar vi även många lyssnarfrågor om privatekonomi, sparande och investeringar. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel från Nordnet Bank i #sparpoddenlänk till annan webbplats 49.

Avsnitt 48 - Bästa räntefondsvalet & tipsen för raketkarriär

Korta eller långa räntefonder – när ska man välja vad? Och hur ser en bra obligationsförvaltning ut? Vi ger även tips på hur du maxar karriären om du får möjlighet till en praktik- eller trainee-plats. Självklart besvarar vi även många lyssnarfrågor om privatekonomi, sparande och investeringar. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel från Nordnet Bank i #sparpoddenlänk till annan webbplats 48.

Avsnitt 47 - Modellen för att hitta superaktierna

Alla drömmer om den magiska formeln för att hitta framtidens kursraketer. En av dessa modeller är att söka efter utbombade aktier som värderas lägre än de mest likvida tillgångarna i bolaget. Modellen kallar net-net aktier och här berättar vi hur det fungerar. I detta avsnitt blir även bostadsekonomi, fondsparande för nybörjare och konsekvenser vid ett listbyte. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel från Nordnet Bank i #sparpoddenlänk till annan webbplats 47.

Avsnitt 46 - Livets bästa affär!

Många säger att bostadsköpet är livets bästa affär. Det stämmer säkert för många, men det beror ofta på att belåningen varit skyhög. Aktiemarknaden hade kunnat bjuda på en ännu bättre avkastning. I detta avsnitt blir det mycket bostadsekonomi men också aktievärdering, högavkastande investeringar och riskerna på börsen när räntan stiger. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel från Nordnet Bank i #sparpoddenlänk till annan webbplats 46.

Avsnitt 45 - Köpa dyrt eller vänta på aktie-REA?

Sparekonomen har blivit galen och köpt lyxkärra, men hur gör man livets sämsta affär lite bättre? Hur gör man? Förvänta dig aldrig halva, halva priset på ett fantastiskt bolag. Positivt resultat men pengarna rinner ut – är det möjligt? Detta är några punkter som Günther Mårder och Jan Dinkelspiel talar om i#sparpoddenlänk till annan webbplats.

Avsnitt 44 - Tillfällig sättning eller starten på ett blodbad?

Börsen skakar – ska man bli rädd för aktier? Hur beskriver man olika börsrörelser i ord? Finns det talesätt om börsen som funkar – t.ex. köp till sillen och sälj till kräftorna? Detta är bara några av frågorna som Günther Mårder och Jan Dinkelspiel besvarar i #sparpoddenlänk till annan webbplats.

Avsnitt 43 - Halva, halva priset & riskrädda sparare

Sommar, sol och strand? Eller spana, pruta och klippa till? Sommaren är en perfekt tid att konsumera förnödenheterna. I avsnittet får du även tips och rekommendationer om bolån, studielån, etiska investeringar, aktiekursens betydelse för börsbolagen och hur man balanserar risken om man är superekonomisk. Günther Mårder och Jan Dinkelspiel presenterar #sparpoddenlänk till annan webbplats43.

Avsnitt 42 - Ovärdig spekulation och taktisk marknadsföring

Hur ser den intelligenta marknadsföringen ut? På vilket sätt sparar man bäst långsiktigt till barn? Vilka handelsrestriktioner finns för anställda inom finansbranschen? Och hur får man enklast 100 kr att stiga med 500%? Günther och Jan ger svar på lyssnarfrågor.

Avsnitt 41 - Billiga miljoner, rapporter och designväskor

Rapportsäsong, risker med att handla depåbevis, våga låna till tak över huvudet, designerväskor som investering, handla på glidande medelvärden, hälsorisker med billig mat och eventuellt högerpropaganda? Det är några av ämnena som Günther Mårder och Jan Dinkelspiel diskuterar i veckans sommaravsnitt av #sparpoddenlänk till annan webbplats. Klippningen och ljudmixning har tyvärr gjorts av Günther själv, pga. semestertider.

Avsnitt 40 - Räntechockens påverkan från distans

Räntesänkningen påverkar de flesta. Är det möjligtvis läge att binda räntan? Kan insiders fortfarande utnyttja kryphålet i kapitalförsäkringen? Och är det möjligt att få upp till 8% i ränta på en bankobligation? Günther Mårder och Jan Dinkelspiel ger svaren.

Avsnitt 39 - Live från Almedalen

#sparpoddenlänk till annan webbplats live från Almedalen avhandlar Günther och Jan 10 av politikerveckans seminariers frågeställningar. Det handlar om bopriser, vinter i välfärden, för lönsamma banker, ungas sparande, ekonomisk tillväxt, våra pensioner och avgifter i sparandet.

Avsnitt 38 - Pengamaskinen - Günthers riskfria betting

Avslöjandet om hur du kan tjäna 10-20 000 kr riskfritt på betting, kanske bästa extrajobbet framför fotbolls-VM närmsta veckorna. I avsnittet diskuterar Jan och Günther även analysförsprång, fondskatten, riktkurser, trendföljande strategier, lägenhetsvinster, tilldelning vid introduktioner och FATCA. 

Avsnitt 37- Få bjudvåfflor under VM och vid aktiesplittar

Kan egen analys bli insiderinfo? Ja, säger rättsstaten Sverige – hemskt säger Günther Mårder och Jan Dinkelspiel. Du får även lära dig mer om Com Hem, olönsamma emissioner, avgifter i investmentbolag och om privatsparare kan slå index över tid. Veckans spartips är att bygga ditt eget försäkringsbolag. Det är att göra ”en Günther”. 

Avsnitt 36- Dubbelt ägande och magiska stunder

Lär dig mer om högränteplaceringar, lyckade bilköp, frimärksaktier, alkoholkonsumtion och värdepappersflyttar. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder guidar dig genom 12 lyssnarfrågor om sparande, investeringar och konsumtion. Nytta, nöje och också lite humor på det. 

Avsnitt 35- Lycka i den ekonomiska livscykeln

Spararens viktigaste fråga: när är det dags att spendera? Günther och Jan vrider på frågan och faller in i en lyckodiskussion. I avsnittet får du även lära dig mer om björnar på marknaden och vilka risker och möjligheter som finns med peer to peer lån som placering. Är det intressant att teckna sig vid noteringen av Besqab och hur rör sig världen börser i förhållande till varandra. 

Avsnitt 34- En superinvestering och en vansinnig skatt

Markanden för gratisfonder exploderar med flera nya avgiftsfria fonder. Jan berättar om Nordnet Banks senaste initiativ. De pratas även industristruktur i Norden, ges boktips, levereras tankar om finansiella transaktionsskatter och genvägarna till de lönsamma introduktionerna presenteras. Lyssnarna frågar - Günther Mårder och Jan Dinkelspiel svarar! 

Avsnitt 33- Lyssnarfrågor får svar - från studentlitteratur till räntor

Över 16 frågor besvaras i detta avsnitt. Lär dig mer om tjänstepension inom restaurangbranschen, återköpsprogram, defensiva aktier, lånefinansierade investeringar, studentlitteratur och räntor på längden och bredden. Tempot i detta avsnitt av #sparpodden är högre än någonsin när Jan Dinkelspiel och Günther inspirerar och utbildar i sparfrågor. 

Avsnitt 32- Fördärvande Förvärv Och Analytikertips

Nu diskuteras olika typer av förvärv och vad bolagen vill med förvärvstyperna. Därefter görs en djupdykning i analysrekommendationer och tips på hur man värderar analyserar bolag som värderas utifrån tillgångar. Självklart tar Jan Dinkelspiel och Günther Mårder upp många lyssnarfrågor under programmet.

Avsnitt 31- Säsongseffekter, Valberedningar & Robotar

Robothandelns påverkan, säsongsmönster på börsen och allt om valberedningar! Det är några av ämnena som du bjuds på i detta avsnitt av #sparpodden. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder diskuterar även Shareville, Zalando, investeringsstrategier. MTN:er, aktiebelåning och födelsedagspresenter.

Avsnitt 30- Räntan Och Q1 Rapporternas Påverkan

I det kanske mest frågeintensiva avsnittet någonsin diskuteras det mycket räntor och hur det påverkar ekonomin, för hushållen och företagen. Med anledning av rapportsäsongen, går vi igenom hur aktiemarknaden agerat på det första kvartalets resultat.

Avsnitt 29 - Live på Rival

Mest intressanta aktien just nu? Var Jesus socialist eller värdeinvesterare? Vad händer med Scania-budet? Är Krugmans kritik mot Riksbanken rättvis? Kritik mot Riksbanken rättvis? Ska man alltid välja den mest likvida aktien om det finns A- och B-aktier? Är det dags att gå in i Ryssland? Ett högintensivt avsnitt med mängder av fler frågor från lyssnarna.

Avsnitt 28 - Kupp, Vd:ar och näthat

I detta speciella avsnitt av #sparpodden, live från Uppsala, diskuterar Günther och Jan det aktuella ämnet kring näthat och börsens bästa VD:ar. De kommer också att reflektera över en spännande årskongress, som detta avsnitt spelades in i anslutning till. Givetvis får många lyssnarfrågor om bland annat pension och trading svar.

Avsnitt 27 - Kafferally och uppköp

I ett långt avsnitt av #sparpodden besvarar Günther och Jan lyssnarnas frågor om bland annat nyintroduktioner, uppköp, lågriskförvaltning och kaffeprisets utveckling. I lyssnarnas tjänst diskuteras också aktuella ämnen som påverkar vårt sparande, denna gång ekonomisk politik.

Avsnitt 26 - King, börsnoteringar och Jans tweetbattle

I dagens avsnitt av #sparpodden pratas det om bl.a. topplistor, börsnoteringar, ersättningar i börsbolag, samt diskussionen om hegdefondernas vara eller icke vara. Det bjuds även på direkta synpunkter om värderingen av Candy Crush Sagas skapare, King, och våra tankar kring utmaningen #glennvsgunther.

#sparpodden special – Günther möter J. Thorén och P. Krugman

I specialavsnitt av #sparpodden träffar Günther förvaltaren Johan Thorén. De går igenom hela Johans resa från när aktieintresset startade i unga år till vägen via politiken och slutligen som egen företagare och förvaltare. Vi får också höra Paul Krugman svara på frågor om den svenska bostadsmarknaden, har vi en bubbla eller inte?

Avsnitt 25 - Dämpad Orange Ångest

Se pensionsbeskedet i vitögat med hjälp av Jan och Günther! Tips om dopgåvor, deklaration och prutning av bolåneräntan är några av de ämnen som tas upp i dagens program. Frågorna kommer från lyssnarna och Günther Mårder och Jan Dinkelspiel ger svaren i #sparpodden.

Avsnitt 24 - Vårtecken Och Stämmoterrorister

I detta frågeintensiva avsnitt av #sparpodden får du värdefulla tips kring belåning, räntesparande, substansrabatter och hur du kan kapitalisera på dina intressen. Du får också en total genomgång av vad som gäller inför kommande årsstämmor, kryddat med flera anekdoter.

Avsnitt 23 - Dominera Chefen I Löneförhandlingen

Hur löneförhandlar en mästare? Hur ska man resonera kring dricks? Vilket är det bästa sättet att spara till barnen? Frågorna kommer från lyssnarna och Günther Mårder och Jan Dinkelspiel ger svaren. Du får även lära dig var du kan hitta bra aktier och ifall det finns gratispengar i aktiemarknaden.

Avsnitt 22 - Förslösande Arvingar Och Krigskris

I ett rekordlångt avsnitt av #sparpodden är duon återförenad! En efterlysning, reflektioner från Nordnet Live, oron i världen, sparfilosofier, arvtagande, shopping, en varning, skatter och massor av frågor och svar – får du ta del av i detta avsnitt.

Avsnitt 21 - Vinnartrender & emissioner

Hur hittar man de vinnande trenderna? Ska man delta vid emissioner? Går det att spara och konsumera samtidigt? Frågorna kommer från lyssnarna och Günther Mårder och Jan Dinkelspiel ger svaren. Du får även lära dig tolka omsättningen i aktier och ifall det är poänglöst med poänginsamlande kreditkort.

Avsnitt 20 - Flörta Ekonomiskt

Hur lyckas man på daten när man samtidigt är ekonomisk? Hur hitta nyckeltal för utländska bolag? Vilka ekonomiska fällor finns i ett förhållande? Frågorna kommer från lyssnarna och Günther Mårder och Jan Dinkelspiel ger svaren. Du får även höra om deras bästa och sämsta köp och avslutningsvis ett Fanta-stiskt spartips!

Avsnitt 19 - Festen Är Över

Hur är läget under rapportperioden? Dags att ta hem vinsterna? Och hur ska man tänka när man lägger en order? Är det alltid bättre att välja B-aktien? Frågorna kommer från lyssnarna och Günther Mårder och Jan Dinkelspiel ger svaren. Du får också lära dig hur du arrangerar en snik-fest som får gästerna att häpna!

Avsnitt 18 - Bubbla, Kickback & Miljonärer

I denna episod får vi höra Günther och Jan diskutera bostadsfrågor. Vad är en optimal belåningsgrad? Hur sänker man sina elkostnader i hemmet? Dessutom berättar Jan om hur kickbacks i finansbranschen fungerar. Avslutningsvis får vi reda på hur förmögna sparare bland Nordnets kunder och varför små insättningar i sitt privata sparande kan bli en dyr affär.

Avsnitt 17 - Bli Framtidsrik

Denna episod börjar med att tacka alla lyssnare för att ni bidrar till att #Sparpodden finns och att detta har bidragit till att Günther och Jan har blivit årets pensionsspecialister. För att fira detta kommer detta avsnitt gå i pensionens tecken. I avsnittet kommer det diskuteras om varför pensionssparande är så trist, hur man får mer i pension och dessutom kommer pensionsmyter att knäckas. Dessutom kommer episoden avslutas med ett spartips samt några övriga twitterfrågor.

#sparpodden

Podcasten där lyssnarna sätter agendan

#sparpodden är din podcast om frågorna som rör din plånbok och ditt sparande. Programledare är Joakim Bornold, Peter Benson och Eva Trouin. Lyssnarna styr agendan genom att skicka in sina frågor via sociala medier under hashtaggen #sparpodden. Avsnitten är 40-50 minuter långa, släpps varje onsdag och finns tillgängliga på iTunes, Spotify och Soundcloud. 

Hitta alla avsnitt och följ oss här:

Avsnitt 54- Vidlyftiga emissionslöften på skakig börs

Rapportsäsongen är här men riskaptiten har minskat drastiskt senaste månaden. Förbereder sig marknaden för rapportbesvikelser? Och hur bör man då agera? Men vi får inte glömma att ett stort högtryck har dominerat marknaden under lång tid och kanske är det skälet till att vi nu ser allt mer djärva emissioner. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder granskar en av dessa emissioner i veckans avsnitt av #sparpodden. 

Avsnitt 53- Bostadsspekulation inför nervös rapportsäsong

Sampagnen borde flöda när #sparpodden firar ett år! Men bägaren är fylld av smolk i form av bitter lyssnarkritik. Har Jan Dinkelspiel och Günther Mårder rätt i sin analys eller har de helt gått bort sig? Hur kan man med ett litet sparkapital ta rygg på Warren Buffert? Och hur kan man räkna ut en målkurs? Detta är några av punkterna som Günther Mårder och Jan Dinkelspiel diskuterar i #sparpodden.IKERN

Avsnitt 52- Analytikernas baktanke & djärvt PPM-bet

Sampagnen borde flöda när #sparpodden firar ett år! Men bägaren är fylld av smolk i form av bitter lyssnarkritik. Har Jan Dinkelspiel och Günther Mårder rätt i sin analys eller har de helt gått bort sig? Hur kan man med ett litet sparkapital ta rygg på Warren Buffert? Och hur kan man räkna ut en målkurs? Detta är några av punkterna som Günther Mårder och Jan Dinkelspiel diskuterar i #sparpodden.IKERN

Avsnitt 51- Kurskollapskritik & rövarrusning vid notering

Sampagnen borde flöda när #sparpodden firar ett år! Men bägaren är fylld av smolk i form av bitter lyssnarkritik. Har Jan Dinkelspiel och Günther Mårder rätt i sin analys eller har de helt gått bort sig? Hur kan man med ett litet sparkapital ta rygg på Warren Buffert? Och hur kan man räkna ut en målkurs? Detta är några av punkterna som Günther Mårder och Jan Dinkelspiel diskuterar i #sparpodden.IKERN

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.