Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden – Vad är ett rättvist jämförelseindex?

#sparpodden 278! Vi diskuterar vad som är ett rättvist jämförelseindex för fonder. Vad bör en fond jämföra sig mot? Detta och mycket mer matnyttigt aktiesnack i veckans podd.

Jämförelseindex

Fonder har normalt ett index som deras utveckling mäter sig mot. För att spararen ska kunna utvärdera fonden. Om fondbolaget väljer ett jämförelseindex som är väldigt enkelt att slå blir resultatet onaturligt bra och därmed tar bort funktionen att kunna jämföra fondens prestation.

Investmentbolagen

Jag tar tillfälle att prata lite investmentbolag, som ligger mig nära om hjärtat. Det är min jämförelse mellan investmentbolagen och aktiefonderna som jag diskuterade med Frida efter att jag skrev ett debattinlägg för Realtid.

Tipsar även om ett tidigare poddavsnitt där jag och Marcus gick igenom investmentbolagen. Du hittar det avsnittet här.

Påverka #sparpodden!

Vad vill DU veta mer om? Ställ fråga på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Hjälp oss växa podden genom att sprida i sociala medier!

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-03-06 16:33

Hej, tack för en bra podd. Angående jämförelse index. Jag är sparare på Nordnet och har ibland svårt att veta vilket jämförelse index som är mest relevant att jämföra mina fonder med. Jag försöker ofta jämföra mot det index som fonden hävdar att de skall följa. När jag jämför olika fonder på Nordnet så vill jag enkelt kunna jämföra med vanliga referensindex. Jag saknar tex MSCI World, MSCI USA, MSCI Emerging Markets, MSCI Europe etc. etc. Något som jag tycker är konstigt när smalare index som tex. MSCI World Small Cap, MSCI World IT NR etc finns med. Bugg?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-03-08 07:41

Hej Björn,

Hmm, ingen aning. Jag vet att man kommer se över alla typer av jämförelseindex på hemsidan i och med att man flyttar över till nya nordnets hemsida. Ser till att skicka med dina önskemål om index, så hoppas jag utvecklarna kan få till något bra. 🙂
Trevlig helg.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm