Hoppa till huvudinnehållet

#sparpodden – Varför investmentbolag ger bra avkastning?

#Sparpodden 264! Möt Marcus Fridell, författare och Investmentbolagsexpert. Vi diskuterar belåning, onoterat vs noterade tillgångar, aktiva vs passiva fonder i relation till investmentbolag och mycket mer. Lyssna in för att få en komplett bild över varför och vilka investmentbolag som Marcus tycker du ska ha i din portfölj.

Investera i Investmentbolag

Marcus har publicerat boken “Bygg en förmögenhet : investera i investmentbolag” vilket jag läste och gillade. Jag är själv en investmentbolagsnörd och det finns många i min portfölj. Därför ville jag bjuda in Marcus till podden för att få höra en expert på området vrida och vända på alla frågor.

Kort och gott så påpekar Marcus att investmentbolag bör ligga i portföljen av anledningarna:

  1. Duktig förvaltning till låg avgift! Ofta kostar investmentbolag nästan som en gratisfond, men du får en ägarfamilj som har i generationer lyckats skapa en god avkastning på börsen.
  2. Substansrabatt! Du kan ofta köpa aktien till ett pris lägre än det underliggande värdet, inte helt ovanligt mellan 10-20% rabatt på priset.
  3. Riskspridning! Det är svårt att rekommendera en aktie till en vän att lägga i pensionssparandet, för du vet inte om det bolaget finns kvar lägligt till pensionen. Investmentbolagen är förnyande och ändra sin portfölj successivt, äger många olika bolag och en del har existerat i över 100år vilket ger en god trygghet för framtiden!

Investmentbolagen på börsen

Här kommer investmentbolagen som vi har på börsen samt vilken substansrabatt de handlas i just nu. Vi pratade även om vad “förvaltningsavgiften” låg på i avsnittet. Enkelt förklarat handlar det om hur mycket löpande kostnader för verksamheten är i förhållande till hur stort kapital investmentbolaget har. Då de inte har en löpande avgift så är det inte helt korrekt att kalla det för förvaltningsavgift, men konsekvensen blir ju i slutändan densamma.

BolagSubstansrabattFörvaltningskostnad
Investor23%0,14%
Kinnevik17%0,26%
Lundbergs9%0,08%
Industrivärden11%0,10%
Latour-6%0,04%
Öresund-1%0,40%
Creades13%0,66%
Svolder10%1,00%
Bure16%0,55%
Traction14%0,45%
Genomsnitt11%0,37%

En bra hemsida för att hålla sig löpande informerad om investmentbolagen är ibindex.se

Mina tankar

Jag anser som så många andra att investmentbolag är en bra bas i portföljen. Det aktiva ägandet samtidigt som man får en bra riskspridning är något som tilltalar mig. Det finns flerainvestmentbolag som jag anser vara goda investeringar. Vilka jag har i min portfölj hittar du i min Shareville-profil.

Du gör #sparpodden!

https://soundcloud.com/sparpodden/sparpodden-264-varfor-ger-investmentbolag-sa-bra-avkastning

Vad vill DU veta mer om? Ställ fråga på Twitter under hashtagen #sparpodden, eller isharevillegruppen #sparpodden

Hjälp ossväxa podden genom att sprida i sociala medier!

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-08-12 13:00

Vad ligger Förvaltningskostnaden på för Spiltan AB Investmentbolag?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-08-12 14:42

Hej,
Vet tyvärr inte. Kolla in årsredovisningen för Spiltan så bör du hitta. 🙂

Anonym
Anonym
2019-03-12 19:49

Hej!
En fråga bara angående förvaltningskostnaden för investmentbolag, tas den årligen som i fonder på hela kapitalet eller hur fungerar det?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-03-13 14:55

Tjenare Niklas,

Det finns ingen förvaltningsavgift, så den dras aldrig.
Däremot så finns det ju anställda i bolaget, det finns kostnader för lokaler m.m. Dessa kostnader drabbar företagets resultat negativt och på så sätt kan man säga att det är en “indirekt kostnad” för dig som ägare av investmentbolaget. Men den kommer som sagt inte att “tas ut” från ditt kapital, utan säker ju vinsten som alla kostnader gör i alla företag. 🙂

Anonym
Anonym
2019-02-17 20:12

Vart kan man hitta en uppdaterad lista på aktuell substansrabatt?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-02-17 20:18

Hej Johnny,

Läs alltid de rapporter som bolagen släpper. Är varje kvartal och en del släpper även varje månad. Svolder släpper dessutom subsatnsvärde varje vecka.
Så gå till det bolagets hemsida som du är intresserad av så går det hitta där.

Sidan ibindex.se är också en bra samlingsplats där de visar aktuella substansrabatter

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm