Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

#Sparpodden – Günther möter J. Thorén och P. Krugman

#sparpodden special

I detta specialavsnitt av #sparpodden träffar jag förvaltaren Johan Thorén. Du kommer få ta del av Johans hela resa, från när intresset för aktier började i tidigare år till hans yrkesverksamma karriär inom både politik och finans. I avsnittet kommer du få direkta aktietips från Johan, samt höra hans definition av ett småbolag. Småbolag är nämligen hans expertis, som förvaltare av en framgångsrik småbolagsfond. Jag ställer massor med frågor om hans förvaltning och hur han ser på sina egna innehav. Den som gillar aktietips ska spetsa öronen extra under detta avsnitt, då Johan berättar om och motiverar sina innehav. Min andra gäst i avsnittet är professorn Paul Krugman och till honom passar jag på att ställa frågan om den svenska bostadsmarknaden. Hur ser en nationalekonom utanför Sverige på situationen?

Vill du ta del av denna unika intervju? Finn specialepisoden av #sparpodden här.

Vem är Johan Thorén?

Johan Thorén är 47 år och arbetar som förvaltare på Strand Kapitalförvaltning, ett bolag som han också grundade. Aktieintresset började i tidiga år och har genomsyrat hela karriären, till och med den politiska, som han menar har en starkt koppling till aktiemarknaden.

Vem är Paul Krugman?

Paul är en amerikansk nationalekonom, född i New York 1953. Han är idag professor på Princeton inom nationalekonomi och internationella relationer. År 2008 erhöll han Riksbankens pris till Alfred Nobels minne. Paul är också kolumnist på tidningen New York Times.

Anmäl dig till #sparpodden Live!

Den 23:e april kl. 17:00 på Rival i Stockholm bjuder Jan och jag på en fartfylld kväll med #sparpodden Live! Ta del av våra ekonomiska kunskaper/okunskaper direkt från scen, där du efteråt även får en chans att mingla med oss, Nordnets styrelse och företagsledning. Anmäl dig till #sparpodden live här.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas önskemål ber vi dig att fundera vilka personer du vill att Günther ska möta i en exklusiv intervju? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers
Avsnitt 22: Förslösande arvingar och krigskris
Avsnitt 23: Dominera chefen i löneförhandlingen
Avsnitt 24: Vårtecken och stämmoterrorister
Avsnitt 25: Dämpad Orange Ångest

Pengarlåten som ringsignal till din Android, MP3. Högerklicka och spara.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
17 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-03-28 07:29

Måste bara tacka er för bra poddar varje vecka! Är min absoluta favorit podd och ser fram emot den varje vecka 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-28 08:47

Hej Maria,
Vad kul att gilllar #sparpodden! Det gör vårt jobb mycket roligare!

Tveka inte att ställa frågor som du antingen vill ha svar på här via bloggen, eller vill att #sparpodden tar upp under inspelning.

Hälsningar,
Rickard, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-03-28 09:13

Hejsan!

Jag står i färd med att flytta in hos min flickvän som äger en bostadsrätt. Jag funderar på hur man kan resonera kring hur själva boendekostnaden bör fördelas. Är det rimligt att jag betalar lika stor del av kapitalkostnaden (räntan på bostadslånet) som hon gör då jag inte kommer få del av bostadens värdeökning?

På sikt vill jag såklart köpa in mig i lägenheten vilket löser alla problem, men det är inte aktuellt just nu.

Tack för en grym pod!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-01 15:04

Hej Virre,

Tack för din fråga och roligt att du gillar #sparpodden! Günther har skrivit ett helt blogginlägg om hur man kan tänka kring uppdelning av boendekostnader. Du finner inlägget här: https://nordnetblog.wpengine.com/dela-boendekostnad/03/05/2013/

Hälsningar,
Philip, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-03-28 10:00

Hej!
Det pratas ju mycket om skatteavdragen som kommer att försvinna med IPSsparanden, men rabatten på förv.avgiften, kommer den fortsätta att vara kvar?
mvh

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-01 15:10

Hej Daniel,

Tack för din fråga! Jag har pratat med vår pensionsavdelning angående din fråga och vi känner inte till någon ytterligare förändring i samband med att skatteavdragen eventuellt försvinner. För information om förvaltningsavgifterna, hur de skiljer sig, vill jag tipsa om Konsumenternas hemsida, som har en tydlig sammanställning. http://bankforsakring.konsumenternas.se/Pension/Privat-pension-/Individuellt-pensionssparande—IPS/Jamfor-Individuellt-pensionssparande—IPS/

Hälsningar,
Philip, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-03-28 11:51

Angående Thorén och Krugman tycker jag att deras ekonomiska resonemang haltar. Thorén tycker t.ex. att en låg ränta är _bra_ för svensk exportindustri och att en högre ränta skulle leda till en starkare svensk krona, vilket i sin tur är _dåligt_. Dåligt för vem/vilka? En valuta som stiger i värde är givetvis bra för de som konsumerar och sparar i valutan, dvs. större delen av befolkningen som använder valutan. Det är här svensk exportlobby kommer in och gång på gång påpekar att vi inte kan ha en stark krona på grund av exportindustrin. Det finns ett intresse att artificiellt hålla… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-28 16:21

Så Thorén är ute och Haussar Sportamore och samtidigt dyker en större post (26k aktier) upp 3 kr över nuvarande kurs…

Anonym
Anonym
2014-03-30 09:09

Avgiften på Strand Småbolag är ju riktig brutal. Varför jämföra en småbolagsfond med statsskuldväxlar? “Om fonden utvecklas bättre än sitt jämförelseindex (OMRX-TBILL) + 1 procentenhet utgår en prestationsavgift på 15 % av överavkastningen.”

Anonym
Anonym
2014-04-01 12:03

Hej!

Min Mamma är 61 år gammal och hon frågade mig hur hon skulle göra för hon tänker sig att om två år sluta jobba och leva 1 år på sparade pengar innan hon tar pension. Hon har en kapitalförsäkring idag, men det största innehavet har hon på ett vanligt sparkonto. Hur ska hon göra under dessa 2 år med sparkapitalet? Aktier, räntefonder eller fortsätta med sparkontot? Andra tankar kring detta?

Mvh

Andreas

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-01 13:17

Hej Andreas,

Vad kul att din Mamma har ett sparande, det är precis vad som möjliggör frihet. En horisont på 2 år är relativt kort, för investeringar i aktier minskar man risken genom att ha en längre horisont. Har man däremot en tro om att börsen är undervärderad och kan växa ytterligare på 2 år sikt, kan aktier definitivt vara intressant.

Ett alternativ till sparkonto kan vara korta räntefonder, som historiskt har gett en stabil avkastning till låg kostnad.

Hälsningar,
Philip, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-04-01 13:25

Fråga:
Är det lönsamt att lägga in innehav med mycket lågt anskaffningspris (schablonmetoden) i ISK om man långsiktigt avser att behålla innehavet (exampelvis förhållandevis stabila LargeCap-bolag med bra direktavkastn)? Eller är det förmånligare med traditionell depå?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-01 15:16

Hej Ohrvik, Tack för din fråga. Det finns inget direkt svar, vad som är bäst, men jag ska försöka reda ut konsekvenserna. I ett investeringssparkonto får du en skattefördel om dina investeringar har en avkastning som överstiger statslåneräntan Men, när du flyttar in värdepapper till en ISK får du beskatta eventuell vinst och då minskar ju kapitalet. En generell lösning är att behålla nuvarande investeringar tills de avyttras i en aktie- och fonddepå och investera alla nya pengar i en ISK. Men som sagt, det finns för och nackdelar och bara du kan avgöra vad som passar dig bäst. Hälsningar… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-04-01 19:43

MVG++ för denna Goonthar möter episod! I like! 😀

Anonym
Anonym
2014-04-11 00:09

Jag vill höra mera Thorén, riktigt behaglig röst.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-11 16:11

Could you write about Phsiycs so I can pass Science class?

Anonym
Anonym
2015-12-11 15:19

Stay inrtamfoive, San Diego, yeah boy!