Noll, nada, zero – vad händer vid 0-ränta
Riksbanken skickar ner räntan till noll och på marknaden jublar investerarna. Rekordbilliga pengar blir ännu billigare vilket skapar goda förutsättningar för stigande tillgångspriser på aktier, obligationer och fastigheter. Vi djupdyker i frågan och diskuterar även andra förändringar som kommer av den nya nollräntan.
Hur spara när avdragsrätten försvinner?
Som många hört under hösten så kommer avdragsrätten på privat pensionssparande att minskas från 12 000 kronor till 1 800 kronor nästa år för att sedan försvinna helt till 2016 (det betyder att man inte får göra skatteavdrag för sparande som låses i privat pensionssparande till minst 55 års ålder). Detta är olyckligt enligt mig eftersom vi behöver uppmärksamma fler om behovet av ett privat sparande inför ålderdomen. Individuellt pensionssparande (IPS) och pensionsförsäkringar kommer att finnas kvar i framtiden, men logiken med att spara pengar på ett konto som innebär en lång inlåsning försvinner med avdragsrätten.
Bästa alternativen framåt
För den som ändå vill fortsätta ta ansvar för sin framtida ekonomi är mitt råd att fortsätta sparandet i ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring (KF). Båda dessa kontoformer ger en låg skatt (nästa år ser den ut att landa kring 0,3 procent av hela kapitalet) och inget deklarationskrångel. Genom att du betalar en schablonskatt på hela kapitalet så slipper du alltså att betala skatt när du får dina utdelningar eller när du realiserar vinstaffärer. Däremot har du ingen avdragsrätt för de förluster som du eventuellt får. Detta är det givna alternativet för dig som tjänar under 40 000 kronor per månad. I videoklippet talar jag mer om likheter och skillnader mellan KF och ISK.
För dig som tjänar mer finns fortfarande en lösning
Om du tjänar kring 40 000 kronor eller mer så kan löneväxling vara ett intressant alternativ. Det innebär att du som anställd kommer överrens med din arbetsgivare om att avstå lön till förmån för att istället på extra inbetalningar till din tjänstepensionsförsäkring. Vid en sådan löneväxling så växlar du helt enkelt lön före skatt mot en motsvarande insättning till din tjänstepension. Din arbetsgivare får även en lägre arbetsavgift för den del av lönen som du väljer att avsätta till din pension vilket innebär en besparing om cirka sex procent. Denna del brukar man kunna finna en modell för att dela på, eller fullt ut få som arbetstagare. Försök även att få tillåtelse att öppna en tjänstepensionsförsäkring hos en aktör där du får stora friheter i att placera i såväl aktier som fonder och andra värdepapper.
Ett exempel för höginkomsttagaren
För den som tjänar 55 000 kronor och bestämmer sig för att löneväxla 3 000 kronor per månad så innebär det att lönen före skatt minskar till 52 000 kronor. De 3 000 kronorna som växlas behöver personen inte beskatta vilket innebär att de 1 800 kronor som skulle ätas upp av skatten (värnskatten ser ut att bli 60 procent efter årsskiftet) sätts in på tjänstepensionsförsäkringen (plus eventuell extra kompensation för att arbetsgivaren får en lägre arbetsgivareavgift). Kapitalet får sedan placeras fritt, precis som på en ISK eller KF och man kan välja att bygga en långsiktig aktie- eller fondportfölj. Pengarna kan tidigast börja utbetalas efter 55 års ålder.
För den som tjänar mindre finns risker med löneväxling
Om en person som tjänar under 40 000 (gränsen är just nu kring 38 000 kronor när man slår i inkomsttaket för olika ersättningssystem) löneväxlar så riskerar man att det påverkar insättningarna till din allmänna pension negativt samtidigt sänker ersättningen om du blir sjuk eller tar ut föräldraledighet.
Kurssvängningar, vinnarstrategi & teckningsrätter
I avsnittet avhandlas även ISK och KF vid konkurssituationer, stora kurssvängningar under eftermiddagen, hedgar, en potentiell vinnarstrategi och pris på teckningsrätter. Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!
Agenda:
00:00 – 23:00 Reducerade räntor & stigande riskaptit
23:00 – 28:19 Återkoppling efter inslaget om Sino Agro Foods
28:19 – 36:26 Spännande seminarier vid öppet hus på börsen
36:26 – 40:08 Nordnet reser till västkusten för att lysa upp hösten
40:08 – 40:27 Vad hände med kvalitén på #sparpodden?
40:27 – 43:05 Ska jag utnyttja avdragsrätten för privat pensions innan det försvinner?
43:05 – 48:27 Ska jag löneväxla om jag har chansen? För vem är det bra?
48:27 – 50:11 Vad händer med innehaven i ISK/KF om banken går i konkurs?
50:11 – 51:59 Innebär noll procent reporänta noll procent beskattning på ISK?
51:59 – 53:00 Bör jag placera om mina fonder till aktier?
53:00 – 56:41 Blir det ofta större kurssvängningar på eftermiddagen?
56:41 – 01:02:51 Vad menar Günther med att småköp i dominerande innehav skapar ett ”brus”?
01:02:51 – 01:07:46 Varför hedgar man i Bear?
01:07:46 – 01:12:14 Är det en vinnarstrategi att köpa fjolårets vinnaraktie?
01:12:14 – 01:18:39 Varför sätter man samma pris på teckningsrätten som priset på aktien?
Du gör #sparpodden
Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.
Prishälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.
Varför har ni inte så man kan ta sin adress till sin blogg? Man vill ju veta vem som kommenterar ju. Knappas konkurrenter till er?
Hej Sara,
Anledningen är att vi har varit utsatta för mängder av spam-attacker. Därför har vi infört en funktion som gör att inlägg med länk först måste godkännas. Men känn full frihet att länka till intressant läsning utanför bloggen eller till din egen blogg. Så länge det inte handlar om ren marknadsföring utan har relevans för ämnet så kommer det alltid att accepteras!
Spamhälsningar
Günther MÅrder
Hej,
Kan ni ge några exempel på ETF:er som ni pratar om med bra utdelning?
Har haft samma “taktiska filosofi” och tankegångar som Jan genom att placera i XACT Bear efter att OMXS30 redan hade fallit 8-10%. Detta efter att jag hade läst en artikel i Aktiespararnas tidning i somras om att använda XACT Bear i orostider. Det nämndes i artikeln att man ska se detta innehav som korsiktigt. 1) Men det nämndes inte vad “kortsiktigt” innebar… Menar man 12 månader, ett par månader eller dagar när ordet kortsiktigt används i sammanhanget XACT Bear? För den förklaring jag fick av min börsmäklare är att utöver den årliga administrationsavgiften. Så tillkommer även avgifter beroende på hur… Läs mer »
För jag väntar fortfarande på att Putin och den dopade börsen ska ge världen den riktiga baksmällan. 🙂
Tjena sparpodden!
Har blivit erbjuden att delta i en nyemission. Är inte sugen på att teckna alla rätter. Behöver jag “lägga ut” med nya pengar, eller går det att betala med rätterna jag säljer? När mottager man likvida medel för de rätter som säljs?
Har även en till fråga. Vad händer med utdelningen i ETF:er? Om en ETF exempelvis ska följa OMXS30 borde den väl rimligtvis gå ned efter utdelningarna ifall de inte investeras tillbaka i fonden?
Tack för en bra och lärorik pod!
/Rasputin
#sparpodden
Tjenare Grabbar! Tack för en som vanligt ovanligt bra podd! Speciellt bra att ni även tänker på att själen behöver sitt! Som gammal körräv blir jag lite sugen på att besöka Turebergskyrkan:-). Verkade dock vara en damkör om man skall tro bilderna på hemsidan, men alla sällskap behöver en materialförvaltare (som Kalle Moreaus i BAO) ;-). Ni pratar ofta om att man skall köpa kvalitet, men vad är då kvalitet och hur känner man igen det? Man hör ofta “stabila kassaflöden”, “stark balansräkning”, “välskött bolag”, … Jag undrar vilka mätetal, nivåer, tidshorisonter, … som ligger bakom dessa buzzwords för högkvalitativa… Läs mer »
Halloj Solgårdarn, Klart du ska komma till Turebergskyrkan den 15 november klockan 15:00. Efteråt kör vi bira och börs på Stinsvillan. Det är en blandad kör och vi heter Stockholm Consort (bilderna på den magra hemsidan leder lätt uppfattningen till att den är en damkör). När det gäller kvalitetsbegreppet så är det ett riktigt roligt tema att köra! Vad är kvalité? För mig handlar det om bolag som år efter år lyckas växa såväl omsättning som lönsamhet och där det redovisade resultatet även konverteras till lika starka kassaflöden. Vi skulle kunna fördjupa oss i ett 10-tal bolag och försöka ranka… Läs mer »
Låter ju strålande!
Då skall du få två bolag från mig. Nolato och Vitec.
Jag ska be att få rätta mig själv.
Konserten är klockan 16:00 lördagen den 15 november i Turebergskyrkan (glöm allt jag sagt om kl. 15:00). Att vi går ut efteråt och dricker bärs och pratar börs är däremot definitivt!
Sånghälsningar
Günther Mårder
Tack för förtydligandet!
Min erfarenhet av körkonserter säger att det sällan är nödvändigt att vara på plats drygt en timme innan…
Tips till innovationschefen! Jag har sett att Avanza tagit steget och erbjuder nu sina kunder att handla aktier för 1kr i courtageavgift (upp till 400 kr) eller 0,25% direkt på deras standardplattform. Det är jag övertygad om lockar många småsparare som gör mindre aktieköp. Jag vet att Nordnetdirekt finns men skulle vilja slå ett slag för att integrera den i er vanliga plattform och på så vis göra det smidigare för oss som vill handla små poster i olika bolag. Personligen orkar jag inte skapa konto på Nordnetdirekt också för att komma åt den lägre courtageavgiften utan handlar i så… Läs mer »
Hej Patrik,
Jan och vi delar din åsikt och köper grundpremisserna rakt av. Grejen är den att vi alltid ser över vårt erbjudande i hopp om att vara så konkurrenskraftiga det bara går och det arbetet har inte direkt avslutats i samband med att Avanza ändrade sitt erbjudande. Tidsmässigt kan jag inte lova något men vi är medvetna om att fler med dig känner på det sätt du beskriver och jobbar på att kunna presentera en lösning.
Kul att du gillar podden – grabbarna har roliga grejer i pipen för framtida avsnitt kan jag lova!
Hälsningar,
Faraz
Tips till innovationschefen!
Tycker som också som Patrik att Avanza courtageavgift är rätt väg att gå för att öka intresset att handla aktier och öka intresset för mindre bolag. Mitt förslag: Sätt o kr i courtage för bolag på mindre lister till ett belopp & avtala med aktuella bolag att de få betala en marknadspeng. Erbjudandet kan vara tidsbegränsat och vid varje tillfälle ett begränsat antal bolag.
Hej Esso,
spännande förslag – ska definitivt se till att Jan och hans team får ta del av det. Vad gäller priserbjudandet så kan jag säga att det är under lupp hos oss. Utöver Shareville och våra framtida innovationer vill vi kunna erbjuda en tjänst som är konkurrenskraftig även ur en prissynpunkt.
Hälsningar,
Faraz
Hej sparpodden, får börja med att tacka för en otroligt intressant och lärorik podd! 🙂 Har haft lite funderingar kring vad riksbanken kan göra för att ytterligare stimulera inflationen om det skulle behövas. Vad jag kan tänkta mig att riksbanken kan göra är att exempelvis sänka reporäntan ytterligare, göra valutainterventioner, eller på något sätt minska spreaden mellan reporäntan och bolåneräntan… Jag tycker det hade vart intressant om ni hade kunnat ta upp för- och nackdelar med olika metoder och verktyg och hur dessa verktyg fungerar samt vad ni tror är mest troligt att riksbanken kommer att göra ifall de inte… Läs mer »
Hej, Tack för intressant podd. Jag har lite funderingar och frågeställningar gällande direktavkastning. Jag har byggat en bas i min aktieportfölj med högutdelare, ex TeliaSonera, Swedbank mfl , och vill från år till år kunna förutspå hur stor utdelning kommer bli. Självklart varierar den med resultatet, men finns det uttalade finansiella mål för bolagen exakt hur stor del av vinsten som de delar ut? Eller bestäms direktavkastningen till en viss procentsats och så avgör den rådande aktiekursen vad utdelningen blir i kronor? Vidare, på många bolag finns det prognoser gällande utdelningen. Kan man på något sätt, så här efter tre… Läs mer »
Hej Sparpodden!
Finns det några för- eller nackdelar med att via aktier i bolag som exporterar mycket till t.ex. Japan eller annat valt land, få exponering i sin aktieportfölj mot det landet? Svårt att formulera den frågan, men hoppas ni förstår. Tack för en bra Pod!
Hej Jerry, jag tror jag förstår frågan och svaret är tråkigt nog dubbelt. I grunden så är ju ökad exponering bra ur en diversifieringsaspekt (givet att du inte bara äger Japan-bolag i övrigt). Samtidigt är det ju så att det i enstaka fall kan slå fel beroende på vilket bolag det gäller osv. En viktig fråga enligt mig är att du ställer dig följande frågor: – Köper du bolaget bara för att få exponeringen? – Även om bolaget i ditt exempel har tung exponering mot Japan, vilka andra faktorer påverkar bolagets utveckling? Är det ren Japan-exponering du vill ha kanske… Läs mer »
Hej Gunther och Jan! Tack för en mycket lärorik podd. Jag är 37 år gammal. Jag tjänar i snitt ca 50.000 kr i månaden netto. Jag har ett sparkapital på ca 500.000 som är investerade i en väldiversifierad portfölj med både aktier- och fonder. Jag lägger undan ca 30000-40000 (och ibland mer) i månaden och allt läggs in i mitt aktie/fondsparande. Min fråga. Jag är nyinflyttat till Stockholm och står nu inför två val. 1) Jag säljer mina aktier och använder pengarna som kontaktinsats till en lägenhet. 2) Jag tar ett förstahandskontrakt på en lägenhet med ca 7.000 kr i… Läs mer »
Tjenixen Gunther och Jan! Sitter inne på lite sköna extracash som jag inte vet vad jag ska göra med. Kom en dag att tänka på den gamla Riksgäldenreklamen, vill ni vara snälla och förklara vad de gör och vad som är bra/dåligt med placering hos dom? Ha det bra! Göran heter jag förresten och det är jag som står för fiolerna.