Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 13 – Jul med Jan och Günther

Jul med Jan och Günther

God jul alla #sparpodden-lyssnare! För att visa vår uppskattning och samtidigt skapa en fin julstämning bjuder vi i detta avsnitt på skönsång tillsammans med våra kollegor Jenny och Felix. För att sedan bygga vidare på julstämningen fokuserar vi på att förklara ett antal viktiga och enkla nyckeltal som man kan använda när man analyserar aktier.

Vi ger också några förslag på bra investeringar om man vill exponera sig mot tillväxtmarknader. Du finner #sparpodden på Itunes, Podcaster, SoundCloud och Spoify. Länkarna till dessa kanaler hittar du här. 

Agenda

00:00 – 01:56    Bered en väg för herran
01:56 – 12:46     Vad är julen för Jan och Günther?
12:46 – 43:46     Stor genomgång av några nyckeltal: P/S-tal, P/E-tal,PEG-tal, ROE, Soliditet, P/B-tal.
43:46 – 46:53     Tillväxtfonder, förslag på någon bra tillväxtmarknadsfond?
46:53 – 49:04    Jul jul strålande jul

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på frågor som kommer in från lyssnarna så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 1: Räntor och duvor

Avsnitt 2: Risk på livet AB

Avsnitt 3: Ett ovälkommet erbjudande

Avsnitt 4: Bankernas fällor

Avsnitt 5: Vinnande investeringar

Avsnitt 6: Analytikermassage

Avsnitt 7: När ska man sälja?

Avsnitt 8: I lyssnarnas tjänst

Avsnitt 9: En aktiv soffliggare

Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs

Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer

Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben

Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
15 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-12-25 15:04

Wow ni jobbar även på en röd dag! Vilken present.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-25 15:12

Kan ni kolla vad som har hänt med Ep13 på Soundcloud? Det dyker inte upp nån download knapp.

Men när jag dubbelkollar dom tidigare avsnitten som Ep12 då ser jag en download knapp.

Har Soundcloud ändrat policy, så att man bara kan streama klippen?

Funkar inte så bra när jag lyssnar i tunnelbanan med stream.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-26 09:03

Hej Fejjan,

Sparpengarna tar aldrig semester – så här finns ingen grund för vila. Däremot är det rätt många kollegor (som normalt brukar vara oss behjälpliga med att lägga upp poddavsnitten) som har semester. Ber om ursäkt för detta men kan samtidigt glädjande meddela att vi kommer med ett nytt avsnitt på nyårsdagen.

Ska kolla om vi kan lösa nedladdningslänken på SoundCloud under dagen.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-12-28 14:37

Hej! Har en direkt frågan angående Nordnet och ISK som jag gärna skulle vilja att ni belyser i er eminenta podcast vid tillfälle. ISK är idag väldigt begränsad till utbudet av vilka aktier som man får förvara i en sådan. Då jag personligen har ett stort intresse och äger mestadels utländska bolag så undrar jag exvis varför enbart SPX100/NDX100 bolag är tillåtna. Hela NYSE går exvis helt bort. Om ej ibolag ingår i dessa index vill säga . Detta är enbart ett av antal exempel. Aktier på större Europeiska listor är även dem inte möjliga heller.(Frankrike/Holland/England etc) Jag förstår helt… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-29 22:18

Hej Jesus, det är regelverket som gör att vi har begränsat utbudet. Alla produkter i ett ISK måste vara noterat på en marknadsplats. Av den anledningen har vi begränsat utbud för att kunna ha koll. Detta måste vi dock se över. Bättring lovas.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-02 14:06

Hej Jesus,
Jag hoppas att Jan tar tag i denna fråga. Med ett bättre system för övervakning så skulle fler utländska aktier kunna accepteras inom investeringssparkontot. Do it Jan!

Anonym
Anonym
2013-12-28 15:49

Hej! Ligger och njuter av samtliga era poddar på stranden i Vietnam. Ni nämner hela tiden att man kan kolla olika nyckeltal mm hur de varit historiskt men vart kan jag enkelt finna dessa. Och vad är det för program som man kan använda för att sortera ut aktier som du gjorde i sista podden? Och finns det något sådant gratis?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-02 14:09

Hej MisterK,

Jäklar vad avundsjuk jag blir! Skulle göra mycket för att få byta ut det grådassiga Sverige för en härlig sandstrand just nu.

När det gäller nyckeltalssortering så använder jag mig av programmet Hitta Kursvinnare. Men man kan även finna nyckeltal på Börsdata och Analysguiden samt alla informationsterminaler. Det gemensamma är tyvärr att ingenting riktigt är gratis – om man vill ha fördjupad data. Förhoppningsvis kan jag lobba lite mot Jan, så kanske han kan inleda ett utvecklingsprojekt för att förverkliga detta!

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-12-29 11:38

Hej! Stort tack för #sparpodden, fann er podcast först när ni var på avsnitt 8, men är nu ikapp. Är supertaggad att strukturera om och förbättra mitt sparande. Snabbt åkte fonder med skyhöga förvaltningsavgifter ut och även vissa högriskaktier. Det jag kikar på nu är att investera i investmentbolag. Jag har funnit tre som jag tycker verkar bra: Lundberg, Industrivärden och Investor. Mina investeringar är tänkta att vara långsiktiga och tanken är på ca 10 år, och jag vill gå in nu i början på nästa år (2 Jan). Jag går in med ca 130 000 kr, men skulle gärna… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-02 14:04

Hej Henrik!

Kul att du börjar ta hand om ditt sparande. Jag tror att din strategi med att köpa investmentbolag är helt rätt. Till låga förvaltningskostnader så får du möjligheten att få en riktigt bra avkastning. Mina undersökningar pekar på att investmentbolagen utklassat börsen i övrigt. Mer om detta kan du läsa om här: https://nordnetblog.wpengine.com/investmentbolag/02/07/2013/
Där kan du även se förslag på andra investmentbolag. Själv så äger jag en relativt stor post i Ratos B.

Min portfölj går att följa direkt på http://www.shareville.se

Lycka till!
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-01-01 16:16

Det bästa med den här julen var för min/vår del att alla äntligen höll löftet som vi halvhjärtat försökt implementera i flertalet år utan någon som helst framgång – Inga julklappar till de vuxna. Då vi är ca 15 personer som firar julen tillsammans varje år där alla köpt julklappar till alla, har det framkallat en stor stress och press att hinna köpa julklappar till samtliga personer, och gärna något genomtänkt till majoriteten av dessa. För att inte tala om hålet i plånboken som grävts. I år blev det istället fokus på umgänge, god mat och att alla tar sig… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-02 14:01

Hej Fru Minimalist,

Det låter som en jul i min smak! Vi körde också klapplöst med undantag för julklappsleken. Alla köpte två klappar á 100 kr som vi sedan genom en tärningslek fördelade. Faktiskt ganska underhållande!

God fortsättning!
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-01-08 21:29

Hej Jan och Günther! Först och främst, tack för en bra pod – perfekt som har funnit ett nytt intresse i sparande av denna typ! Jag är student och ska just till att börja spara! Tidigare har jag endast sparat genom att ha ett sparkonto men jag har nu funderat på något annat. Jag har 5000 kr till förfogande och jag har kollat mycket på indexfonder och då på AvanzaZero och Didner & Gerge, men jag vet inte vad jag ska kolla efter. Hur hittar man en bra indexfond. Jag har som avsikt att spara pengarna för 3 – 5… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-01-15 22:45

Hej! Tack för en väldigt intressant och bra podcast. Upplever att ni verkligen brinner för det här och det gör det extra kul att lyssna. Min fråga är relaterad till det här avsnittet. När ni diskuterar nyckeltalen och ska ge exempel låter det som att Günther sitter vid sin dator och sorterar fram bolagen efter önskade värden. Är det här något jag har tillgång till att göra, eller krävs något speciellt program? Ser ju att man kan söka på nyckeltal inne hos er, men när ni gjorde det lät det mer som att ni skrev in önskade tal och kunde… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-02-02 21:53

Hej Robin,

Ledsen att det tagit lång tid att svara. Jag använder mig av Hitta Kursvinnare. Ett analysprogram som Aktiespararna tillhandahåller. Förhoppningsvis kommer även Nordnet att kunna erbjuda avancerad nyckeltalsortering på sin hemsida framöver. Jag lobbar hårt.
Bästa hälsningar
Günther Mårder