Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 5 – Vinnande investeringar

#sparpodden avsnitt fem

Avsnitt fem av #sparpodden är här. Du kan lyssna på denna podcast (radioprogram) genom Spotifty, Itunes, Podcaster och SoundCloud. Länkarna till detta hittar du här.

Hur hitta vinnarinvesteringarna?

I detta avsnitt avslöjar Jan och jag hur våra vägar fram till en investering ser ut. Vad ska man leta efter? När är det läge att köpa? Jag bjuder även på den dramatiska händelse som fick min investeringsprocess att ändras dramatiskt i början av 2000-talet.

Hur spara till barn?

Vi har fått många frågor om sparande till barn och annat långsiktigt sparande. Hur stora risker ska man ta? Och är det försvarbart att ta stora risker med barnens pengar? Dessa frågor ger vi vår syn på och min inställning kan sammanfattas med följande: att inte ta ordentligt med risk i ett långsiktigt sparande riskerar att försämra avkastningen avsevärt och därmed vara en risk i sig själv.

Vi diskuterar även teknikbolag med global potential. Är de värda sina värderingar?

Agenda

00:00 – 02:10 Intro, hur når man #sparpodden?
02:10 – 30:00 Hur fattar jag investeringsbeslut & vad har ni för investeringsprocesser?
30:00 – 41:20 Spännande teknikbolag
41:20 – 45:00 Hur ska man spara till barnen?
45:00 – 49:01 ETF – börshandlade fonder

Fortsätt skicka in frågor

Vi vill ha fortsatt feedback. Vad kan Jan och jag göra bättre? Vad skulle göra programmet mer intressant och lyssnarvänligt? Skicka både frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter, eller kommentera här på bloggen.

Vi ses nästa onsdag – då släpper vi nästa avsnitt!

Poddhälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 1: Räntor och duvor
Avsnitt 2: Risk på livet AB
Avsnitt 3: Ett ovälkommet erbjudande
Avsnitt 4: Bankernas fällor

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
18 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-11-06 09:20

Hej Günter och Jan. Tack för en kanon-podd. Jag är 31 och började intressera mig för min ekonomi på riktigt för ca 3 år sedan. Därför tycker jag ämnet privatekonomi är roligt och intressant. Er podd är klockren för mig där ni blandar högt och lågt. Nu till min fråga. Jag har investerat alla sparpengar i olika fonder, mest indexfonder. Jag tycker aktier lockar, och försöker lära mig mer för att komma igång. Men efter att ha lyssnat på avsnittet som handlar om indexfonder, slår det mig att om inte ens professionella fondförvaltare lyckas slå index, varför skulle lilla jag… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-27 10:46

Hej Magnus! Då har jag ett glädjande budskap: Proffsförvaltare tenderar att ha en portfölj som ligger väldigt nära index och tar de dessutom 1,5% i avgift så blir det närmast omöjligt att slå index. En normal avkastning på börsen bör vara riskfri ränta + en riskpremie. Den långa statslåneräntan är just nu 2,5 procent och riskpremien brukar ligga kring 4-5 procent. Därav skulle en normalavkastning på aktiemarknaden just nu ligga på 6,5-7,5 procent. Om förvaltaren då tar 1,5 procent i avgift så innebär det att de tar upp mot 23 procent av hela avkastningen i anspråk. Du har alltså möjlighet… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-10-30 17:48
Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-01 08:53

Tack Fondsparare!

Det är ett högst relevant ämne. Om vi lyckas nå upp över 10 000 lyssnare, och därmed får fortsätta sända, så lär vi kunna göra ett program där vi gräver djupt i fonder och tar upp denna fråga.

Ämnet är noterat. Tack!
Hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-10-29 14:04

Jag tycker ni går från klarhet till klarhet i era avsnitt och att ni två samspelar bättre nu mot alldeles i början. Bra blandning av ämnen också so far. Gällande tips på innehåll så skulle jag gärna höra er syn på “den optimala värdepappersportföljen”. Information kring hur många bolag ska man ha i sin portfölj för att den ska vara möjlig att överblicka och ha koll på bolagen, men samtidigt tillräckligt diversifierad för att fungera långsiktigt? Vilka brancher får man inte missa och vilka kan man undvika om man sparar långsiktigt? Hur många fonder ska jag ha och hur stor… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-01 08:59

Hej Fru Minimalist! Om bara den optimala värdepappersportföljen fanns… Tyvärr så beror det optimala på vilka förutsättningar du har: riskbenägenhet, storlek på sparkapital, möjlighet till månadssparande, tidshorisont, sparmål mm. Min rekommendation är att du berättar om dina förutsättningar så kan vi göra en analys av hur du skulle kunna vässa din avkastning! Vi gjorde ju en motsvarande sådan analys när lyssnaren Peter bjöd på sina förutsättningar. Om du vill höra mer generellt hur jag tänker i portfölj-frågan så får du gärna titta på denna föreläsning som jag höll för en månad sedan hos Stockholmsbörsen: http://storm.zoomvisionmamato.com/player/nasdaqomx/objects/91vb6f3y/ Hoppas att vi får analysera… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-10-29 13:31

Hej,

Tack för en riktigt trevlig pod! För min del har det varit fullträff gällande ämnena så långt. Det hade dock varit intressant med en djupare analys kring tajming och er syn på “när man ska gå in i en aktie” kopplat till marknaden, händelser i bolaget och olika placeringshorisonter.

Eftersom jag själv inte är eller tänker bli en twitteranvändare hade jag uppskattat en annan kanal för diskussioner och eftersnack.

Jag älskar er medvetna brist på självdistans, framkallar många skratt!

Keep up the good work!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-01 09:52

Tack Emil,

Tajmingfrågan är alltid intressant. Vi kommer att ta upp det i nästa avsnitt (avsnitt 7) och börja med att besvara frågan: När ska man sälja? Denna fråga är lika relevant när man ska utvärdera potentiella köp – eftersom samma signaler kan nyttjas. Hoppas att du kommer att gilla inslaget. Återkom gärna efter det med ytterligare frågor. Ämnet är ju odödligt eftersom man aldrig blir fullärd.
Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-10-29 08:47

Hej,

Jag har nyligen börjat lyssna på eran podcast. Skulle ni kunna ta upp oljebranschen och investerande i den i ett framtida avsnitt? Alternativt ge tips om bra böcker som täcker det området?

MVH Gustaf

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-01 09:56

Hej Gustaf,

Bra förslag till ämne. Vi lär försöka ha ett större inslag där vi kan tala brett om råvaror (med naturligt fokus på olja). Hur investerar man bäst i denna typ av bolag eller tillgångar. Vilka risker och möjligheter kan man räkna med? Osv.

När det gäller boktips så kanske du kan finna något intressant under denna kategori hos Adlibris: http://www.adlibris.com/se/sok?q=commodity
Annars skulle jag rekommendera böcker inom teknisk analys eftersom det tillämpas i ännu högre utsträckning vid råvarutrading.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-10-26 23:02

Hej,
Öppnade ett konto hos Nordnet nu, så nu kan ni tala om för era chefer att sparpodden genererar kunder!

En fråga; ETFer är nytt för mig, men jag gillar låga avgifter och DBX EURO STOXX 50 som ni pratade om i senaste avsnittet var precis lagom dyr för min smak. Men är det här en produkt som lämpar sig för långsiktigt sparande? Vad jag förstod så får man inte ta del av några utdelningar från de underliggande bolagen?

Mvh,
Holger

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-28 14:24

Hej Holger!
Kul att du blivit kund. Roligt också att du gillar gratis lika mycket som jag! När det gäller DBX Euro Stoxx 50 skulle jag säga att den just lämpar sig för långsiktigt sparande. Du kommer få värdetillväxten i Europas 50 mest handlade bolag. Du får även utdelningarna och dessa skiftas ut precis som i en aktie under månadsskiftet juli/augusti. Då kan du välja om du vill återinvestera dessa i samma EFT eller i något annat. Lycka till i ditt sparande!
Bästa hälsningar Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-10-25 19:13

Avsnitt 5 är min favorit hittills. Har lyssnat på dem tidigare poddarna om och om igen ett flertal gånger för att säkerställa att jag har smält all information. Skulle ni i ett framtida avsnitt kunna diskutera det här med aktiehandel från börsföretagens perspektiv också? Så att man inte bara ser allting från aktiespararnas perspektiv. 1.) Jag har på Aktiespararnas grundkurs fått höra en gång att verksamheten hos ett företag inte är direkt kopplat till börskursen och vice versa. Exempelvis vad tjänar Facebook på att gå in i börsen? (Rent verksamhetsmässigt) Zuckerberg hade i Time magazine för några år sedan sagt… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-01 09:58

Hej Fejjan,

Hoppas du blev nöjd med diskussionen i avsnitt 6 där vi behandlade din frågeställning!

Sprid gärna #sparpodden till vänner och bekanta så kan vi snart lova en fortsättning efter avsnitt 10!

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-10-25 16:16

Hej! Tack för en bra podcast, kommer följa den så länge ni ger den! Jo till min fråga, vad har ni för tips för oss som inte har ett jätte stort kapital men ambitionen till att öka den. Jag har börjat handla aktier hos er på nordnet med varierande framgång men en uppgång på 15% på 2 månader. Detta ger ju inte nå speciellt mycket avkastning då jag enbart har 50 000~ kr i kapital. Vad har ni för tips? Jag planerar att lära mig så mycket jag kan om aktier och vara aktiv varje dag. Hörde att ni pratade… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-01 10:03

Hej Johan, Tack för värmande ord om #sparpodden. Nu till din fråga. Med risk för att göra dig besviken så måste jag meddela att det inte finns några snabba genvägar (som är lagliga) att få superhög avkastning under kort tid till låg risk. Min generella rekommendation till dig är att vara långsiktig och inte försöka jaga snabba pengar. De flesta sparare som gör det (jag ser dem i när jag analyserar kundbeteende hos Nordnet) får en sämre riskjusterad avkastning än de som sparar långsiktigt och sprider sina risker. Den bästa avkastning du kan få närmsta åren är förmodligen att fortsätta… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-10-24 21:03

Hej,

Ställer ni er positiva eller negativa eller negativa till sparande i ett investeringssparkonto? Kan ni lista nackdelarna och fördelarna i jämfört med en aktiedepå?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-01 10:10

Hej Oscar, Jag är riktigt positiv till investeringssparkontot. I maj 2009 överräckte jag det förslag som låg till grund för skapandet av kontot (även om det fick ett annat namn): http://www.aktiespararna.se/artiklar/Forbundsnytt/Aktiespararna-uppvaktade-Mats-Odell-med-Allemanskontoforslaget/ ISK:s fördelar jämfört med vanlig aktiedepå: Slipper deklarera alla enskilda affärer – schablonskatt på hela kapitalet. Låg skatt (för närvarande), alla som har en avkastning som överstiger 1,5% på sitt sparkapital tjänar på. Nackdelar: Du får betala skatt även om ditt kapital minskat i värde. Det var bara en snabb förklaring med några faktorer. Om du har fler funderingar så tror jag att du kan finna många svar här:… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm