Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 3 – Ett ovälkommet erbjudande

#sparpodden avsnitt tre

Avsnitt tre av #sparpodden är här. Du kan lyssna på denna podcast (radioprogram) genom Spotifty, Itunes, Podcaster och SoundCloud. Länkarna till detta hittar du här.

Nyintroduktion, värt att teckna sig?

I tredje avsnittet talar vi om nyintroduktioner och emissioner. Hur ska man tänka när man får ett investeringserbjudande? Vi dissekerar ett erbjudande som Jan fick förra veckan och belyser potential och risk. Günther förklarar hur det kommer sig att du får olika erbjudanden i din brevlåda och vad som hänt innan brevet damp ner hos dig.

Långa räntor hur funkar det?

Vi försöker även lära dig hur du ska tänka när du utvärderar långa ränte- och obligationsfonder. Det finns en risk att vi överdriver tryggheten och potentialen om vi utvärderar denna typ av investeringar utifrån historiskt prestation.

Vi avslutar även med att förklara när det är intressant med ett individuellt pensionssparande. För många så kan andra sparalternativ faktiskt vara att föredra.

Agenda

00:00 – 06:09 Intro, återkoppling & spännande agenda
06:09 – 25:50 Förhoppningsbolag, nyintroduktioner & ovälkomna prospekt
25:50 – 28:45 Hur påverkas räntefonder när räntan går upp och ner?
28:45 – 34:10 Hur ska jag tänka med mitt pensionssparande? IPS eller ISK?

Fortsätt skicka in frågor

Vi vill ha fortsatt feedback. Vad kan Jan och jag göra bättre? Vad skulle göra programmet mer intressant och lyssnarvänligt? Skicka både frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter, eller kommentera här på bloggen.

Vi ses nästa onsdag – då släpper vi nästa avsnitt!

Poddhälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 1: Räntor och duvor
Avsnitt 2: Risk i livet AB

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
11 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-10-15 22:44

Grymt bra podd! Hade varit intressant om ni två skulle berätta hur ni lägger upp ert eget sparande varje månad.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-21 12:52

Hej Jonatan, du kommer att få svar på din fråga i det avsnitt som släpps nu på onsdag. Hoppas att du blir nöjd med svaret. Bästa hälsningar Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-10-14 21:54

Hej. Har två frågor som det vore roligt om ni kunde ta upp. Den första försökte jag ställa på Twitter men de 140 tecknen gjorde att jag tror det blev lite otydligt. 1. Ni pratade i tidigare avsnitt om valet mellan att spara i ISK vs IPS. För en person som sparar 5000-10000 per månad blir ju bara IPS en mindre del med sina max 1000 kr per månad. Känns som ett bra komplement tycker jag. Givetvis förutsatt att man idag betalar statlig skatt. Mer tveksamt att spara i IPS om man “bara” sparar någon enstaka tusenlapp totalt varje månad.… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-15 08:38

Hej Larsson, två bra frågor. Den första ska vi försöka till avsnittet vi släpper den 16 oktober. Den andra sparar vi till vårt specialavsnitt om bostadsekonomi. Tack för bra input! Fortsätt gärna sprida #sparpodden till vänner och bekanta. Bästa hälsningar Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-10-10 16:37

Obamacare har under den senaste tiden varit en het politisk fråga i USA. Men hur påverkar införandet av obamacare för de svenska och amerikanska bolagen?

I Securitas årsredovisning för 2012 resonerar VD:n kring följder av denna implementering. Han tar bland annat upp att de inte kommer att kunna föra över kostnaden på slutkund, vilket skulle innebära sämre marginaler för den amerikanska verksamheten.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-15 10:23

Hej Ingemar! Det är en ganska komplex fråga som blir unik för alla svenska företag som har en viss typ av försäljning mot offentliga USA. Jag tror tyvärr inte att vi kommer att kunna gå in på detta i detalj. Min tro är att bolagen är bättre på att beskriva detta än Jan och jag varför jag tipsar om att läsa de stundande kvartalsrapporterna. Men tack för förslag! Sorry. Bästa hälsningar Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-10-10 08:55

Hej!
Skrev min kommentar på episod 2…

mvh
Otto Nelson

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-15 10:23

Hej Otto, jag läser den där. Hälsningar Günther Mårder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-16 16:51

Hej!
Du läser den här? Eller du läste den även under kommentarerna till episod 2?
mvh
Otto Nelson

Anonym
Anonym
2013-10-09 17:42

Bra Pod! Gillar det här starkt, kan ni inte ta ett program om strukt, aktieindexobligationer cert mm gärna i kombination med ¨rådgivning¨

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-15 10:25

Hej Jocke, vi kommer att beröra detta i #sparpodden som släpps den 16 okt. Vi gör då en genomgång av vad man ska tänka på i sitt bankengagemang – och därmed även rådgivning att köpa komplicerade finansiella produkter. Tack för förslag. Bästa hälsningar Günther Mårder

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm