Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

#Sparpodden 1 – Din podcast om sparfrågor

#sparpodden är född!

Alla avsnitt publiceras på www.nordnet.se/sparpodden men kan också hittas på Itunes, Podcaster, SoundCloud, Spotify m.fl. Här kan du lyssna på det första (något haltande programmet):

Både Jan och jag känner en lättnad och glädje över att äntligen ha skridit till verket efter lösa planer och många diskussioner om en podcast sedan i vintras.

Vad är #sparpodden? Snabbfakta.

Innehåll Frågor som rör plånboken, inskickade av lyssnarna.
Deltagare Jan Dinkelspiel & Günther Mårder
Hemvist nordnetblog.wpengine.com men även Itunes, SoundCloud & Spotify
Avsnittslängd 30-50 minuter
Avsnittsrelease Normalt varje onsdag kring 16:00
Antal avsnitt 10 planerade
Startdatum 2013-09-25
Slutdatum 2013-11-27
Jingel Pengar av Jesper Salén
Producent Fredrik Karlsson Hedin, Talos Analytics

Mål med #sparpodden

Vårt viktigaste mål med startandet av #sparbloggen är att skapa ytterligare en kanal åt alla sparare och ekonomiintresserade som vill få kunskap och nya perspektiv på aktuella frågor som påverkar plånboken. I våra vanliga jobb på Nordnet Bank har vi inte möjlighet att träffa alla vi skulle vilja eftersom vi saknar fina kontor på centrala adresser proppfulla av rådgivare runtom i Sverige. Det här är en digital kanal som kompletterar den interaktion som vi redan i dag har via Twitter, Facebook, Sharville, Instagram, LinkedIn, YouTube och självklart alla fysiska investerarkvällar i Nordnets regi.

Vår förhoppning är att det är du som lyssnare som skall sätta agendan för #sparpodden. Genom att skicka in önskemål och frågor vid Twitter under hashtaggen #sparpodden kommer vi att forma nästa veckas program för att ge svar på så många frågor som möjligt. Här kan du se de senaste inkomna kommentarerna på Twitter.

Färre än 10 000 lyssnare = nedläggning

Att Jan och jag väljer att dra igång en podcast om sparande är ett större åtagande än vad många tror. Visst – det tar inte mer än en timme att spela in varje veckas avsnitt, men förberedelsetiden är den verkligt stora satsningen. Vi har nu i första läget sagt att vi gör 10 avsnitt. Om vi lyckas släppa varje avsnitt under onsdagseftermiddagarna så innebär det att sändningen slocknar för gott den 27 november. Men det finns något som kan få oss att fortsätta. Om över 10 000 lyssnar på vårt tionde avsnitt så tänds sändningslampan igen. Så länge vi möter ett stort intresse för #sparpodden finns all anledning att prioritera en fortsättning.

Överös oss med synpunkter, idéer och frågor

Eftersom det är du som skapar agendan för #sparpodden så önskar vi att du skickar in alla frågor, kommentarer och idéer till oss så att vi kan skräddarsy ett program efter dina önskemål och behov. Vi tror nämligen att detta sätt är det överlägset bästa för att skapa ett relevant innehåll. Använd Twitter och kommentarsfältet här på bloggen!

Agenda

00:00 – 08:37 Intro, nu kör Nordnet igång #sparpodden!
08:37 – 23:39 Vad menas med att börsen är dyr? Högt värderad?
23:29 – 24:35 Tillväxtsagor – vågar man gå in i Google & Apple?
24:35 – 26:50 Olikt handlande blad fond- & aktieköp
26:50 – 35:16 Världshändelser i marknaden – hökar & duvor
35:16 – 39:10 Avslutning – spännande frågor som kommer framöver

Nu kör vi!

Poddhälsningar

Günther Mårder

Avsnitt 1-19

Avsnitt 01: Räntor och duvor
Avsnitt 02: Risk på livet AB
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande
Avsnitt 04: Bankernas fällor
Avsnitt 05: Vinnande investeringar
Avsnitt 06: Analytikermassage
Avsnitt 07: När ska man sälja?
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år?
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High?
Avsnitt 17: Bli framtidsrik
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer
Avsnitt 19: Festen är slut

Kan du inte få nog av Jan och Günther?

I följande kanaler kan du interagera med eller följa Jan och mig:

Jan Dinkelspiel Günther Mårder
Twitter @JanNordnet Twitter @gunthermarder
Shareville JanNordnet Shareville gunthermarder
LinkedIn Jan Dinkelspiel Instagram gunthermarder
LinkedIn Günther Mårder 
Facebook Günther Mårder
Youtube Günther Mårder

Om du vill ställa frågor till #sparpodden ber vi dig att skriva i kommentarsfältet för senast publicerade avsnittet på Nordnetbloggen.se. Annars är risken stor att vi missar frågan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
133 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-09-25 15:38

Ni är steget efter Blondinbella och Pingis Economista-pod, men levererar förhoppningsvis lite högre nivå på ämnen och innehåll 🙂
Här har ni en lyssnare, nu behövs bara 9 999 till 😉

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-09-27 11:24

Tack Fri Minimalist,
Ja inspelningstekniskt lär vi aldrig komma upp till samma kvalité som studioinspelade poddar. Däremot så hoppas vi att kunna leverera ett mer relevant och roligt innehåll än många andra.
Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-09-25 18:05

Det skönaste program jag hört! De flesta försöker göra ekonomi svårt och tråkigt – där bryter ni fullständigt. Kom på mig själv skrattandes högt flera gånger. Det har aldrig hänt i ekonomisammanhang tidigare. Grattis! Här har ni ett troget fan av #sparpodden!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-09-27 11:23

Tack Niklas!
Dina ord värmer. Vi ska fortsätta försöka göra ekonomi och sparande roligt.
Skicka gärna in frågor eller synpunkter på vad du vill att vi tar upp i programmet.
#sparpodden-hälsningar Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-09-25 21:30

Bra första avsnitt. Vad sägs om ett stående inslag i varje avsnitt där en lyssnare fått skicka in sin sparstrategi och sen får lite feedback? Typ nettolön, mål med sparandet, tidsperspektiv, val av sparformer och nuvarande portfölj. Tror det kan vara något som blir väldigt konkret och lärorikt för oss lyssnare.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-09-27 11:21

Hej Peter, en bra idé! Jag tror kanske inte att det ska vara ett stående inslag eftersom vi kommer att ha olika teman men självklart skulle det vara kul att få kommentera olika privatsparares strategier. Om du vill så kan vi börja med din – om du vill! Bara att höra av dig.
Bästa hälsningar Günther Mårder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-09-27 23:14

Ok gärna! 36 år, singel, inga barn. Nettolön 25.000 kr. Sparar med med målet att aldrig bli bli fattig oavsett arbetssituation. Samt inte behöva jobba heltid till 67. Äger bostadsrätt värde ca 1,5 miljoner belånad till 50%. 350.000 i aktier svenska storbolag, 400.000 aktiefonder tillväxtmarknader och svensk indexfond och 280.000 sparkonto. Månadssparar just nu 10.000 kr fördelat på 25% svensk indexfond, 25% tillväxtmarknadsfonder och 50% sparkonto. Tanken är att kunna köpa mer svenska aktier från sparkonto när det gått ner lite i framtiden. Vill gärna komma ner runt 50.000 på sparkontot om börsen backat 20-30% från senaste toppen. Utöver månadsspar… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-09-28 08:25

Hej Peter,
Tack för att du så öppenhjärtligt delar med dig av din ekonomi. Jag tror att många tycker att det är intressant att få höra hur vi tänker när vi ser ditt upplägg. I något av de kommande avsnitten tar vi upp det! Trevlig helg / Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-09-26 12:43

Tack för aktiekvällen i Malmö igår. Tyckte det var intressant, lärorikt och fick dessutom en del tips. Günther, jag hade velat ställa en fråga till dig men det blev aldrig tillfälle för det. Min fråga var iaf: var tror om PA Resoures – kan det bolaget och aktien hämta sig? Marknaden kan väl ha någon tilltro kvar till denna aktie, som den har sjunkit! Visst, nu har en ny VD tillträtt, det har gett lite positiva vibbar. Du sa igår att det ibland kan vara bättre med lågt ställda förväntningar på en aktie, en det motsatta, men frågan är om… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-09-27 11:19

Hej Martin, Tack själv, det var trevligt i Malmö! PA Resources (PARE) är ett dåligt bolag till låg värdering. Det som lockar många till att köpa nu är möjligheten att bolaget får ordning på produktionsapparaten och därmed går från att vara ett dåligt skött bolag till ett OK skött bolag. Då kommer värderingen säkert att gå från extremt låga nivåer till låga nivåer = potential till kursdubbling och mer därtill. Frågan som du måste ställa dig är om du vill ta denna risk mot att kunna få potentialen på andra sidan. Personligen så gillar jag inte när att investera i… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-09-26 17:15

Jag förstår verkligen inte kritiken mot företag som inte ger utdelning. Som David Swensen påpekar så föredrar rationella investerare som har sina värdepapper i beskattade kontoformer att företag istället för att dela ut vinster köper tillbaka sina aktier. På så sätt höjer de skattefritt värdet för sina ägare. Detta är en trend som pågått sedan 90-talet.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-09-27 11:15

Hej Karl, det är inte kompakt kritik jag levererar. De skatteskäl som du framför har varit mycket relevanta historiskt, men betydelsen av detta kommer successivt att minska när allt fler sparare kommer in i KF och ISK. Oaktat dina/mina skattekonsekvenser (och det är inte det som bolagen tänker på) så kan det bara vara en fördel att vi får ut pengar i utdelning och själva kan välja att antingen återinvestera dessa i bolagets aktie – eller köpa någonting annat. När vi inte får någon utdelning så fråntas vi denna frihet. Låt investerarna få större makt över vinsterna! Det är min… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-09-30 21:56

Mycket bra pod! Tycker ni ligger på en bra nivå när det gäller förklaringar på olika termer.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-10 13:14

Tack Fredrik,

Ja, vi hoppas att vi ligger på en lagom nivå. Vi har fått höra både och det är väl naturligt när man har så många olika typer av lyssnare.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-09-30 23:20

Är trogen kund hos Nordnet,gillar verkligen sparpodden har tipsat många.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-10 13:12

Tack Monica,

VI blir glada över all positiv respons!

Sprid gärna #sparpodden till alla som du känner och som du tror skulle behöva bli inspirerade till att vässa sitt sparande.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-10-02 10:25

Tack för igår i Uddevalla, mycket intressant att lyssna på. Kommer att rekommendera podcastén till fler.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-09 16:56

Tack själv Ingmar, det var roligt att få prata sparande och börs i Uddevalla. Jag kommer gärna tillbaka! Kommer faktiskt till Trollhättan i november – det är ju inte allt för långt bort. Avsnitt tre av #sparpodden är nu publicerat.

Anonym
Anonym
2013-10-02 23:38

Hejsan! Det här var riktigt underhållande att lyssna på.! Här kommer några förslag på saker att ta upp..

Hur stor buffert bör man ha i sin ekonomi?
Har ni några särskilda tips till unga vuxna som vill komma in i goda ekonomiska vanor? Hur ska man tänka?
Dumsnålhet inom privatekonomi, var finns det? Hur skyddar man sig?
Ni skulle kunna ägna lite tid åt hur man kan öka sina inkomster respektive minska utgifter, det är väl kanske de enklaste sätten att öka värdet på sitt sparande. Lättare än att spara “bättre”..

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-09 16:54

Tack Felix! Flera bra förslag till kommande program. Vi lägger in önskemålen på vår lista och kommer säkert att plocka upp flera av dem.

Anonym
Anonym
2013-10-06 14:14

Hej! Tack för ytterligare en bra #sparpodd. Gillade särskilt genomgången av Peters ekonomi. Om det är intressant så bidrar jag gärna med detaljer om min ekonomi så att ni kan ta upp i ett kommande avsnitt.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-09 16:53

Hej Andreas! Tack, kul att du gillar innehållet i #sparpodden. Du får gärna dela med dig av din ekonomi om du vill ha lite tips. Förhoppningsvis är du inte lika strukturerad och ekonomisk som Peter – för det blir svårt för många lyssnare att känna igen sig… Bästa hälsningar Günther Mårder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-10 13:45

Hej! Rätt så strukturerad tycker jag ändå att jag är.. Men annorlunda än Peter. 28 år, singel, inga barn, har bytt bransch ett antal gånger så trots ett par år i arbetslivet ligger min lön endast på 22500:-/mån före skatt. Får ut cirka 16500 + lunchtillägg. Har Månadssparande på 2000 i 4st Indexfonder, Skagen Kon-tiki, Didner & Gerge Aktiefond, Spiltan Investmentbolag samt Nordea Stable Equity long/Short. Av detta sparande ser jag 900 kronor som pensionssparande trots att det sker inom ISK. Väljer bort IPS då jag tjänar för lite nu för det. Totalt cirka 65000 kronor i fonder just nu.… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-10 13:10

Tack Andreas,

Det var ett gediget underlag. Nu kommer vi att kunna sätta tänderna i dig!

Återkommer i ett kommande avsnitt!
Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-10-14 09:03

Bra pod!
Dyker du upp något i linköping/ på liu framöver? Mvh

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-08 17:16

Hej Trade,

Självklart kommer iaf jag vid tillfälle framöver! Inget är planerat just nu – men kan du få Börsgruppen vid LIU att komma med en inbjudan till en full sal så ska jag planera in ett besök. Kanske köra en lunchföreläsning på universitetet och en kvällsföreläsning med analysutbildning tillsammans med Unga Aktiesparare och Aktiespararna.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-10-15 17:56

Hej har du något bra bok tips som inte är för avancerad men inte för lätt. Ligger på en bra grundförstålse för aktier men vill gå upp ett snäpp för att börja värdera. Läste en del böker om hur resultat balns och kassflöde fungerar. Boken måste vara på svenska. Din podd måste jag berömma kul och informativ. Mvh Mattias

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-08 17:13

Tack Mattias,

Boktips: om du inte har läst Tradingguiden så rekommenderas den varmt: http://www.adlibris.com/se/bok/tradingguiden-allt-du-behover-veta-om-finansmarknaden-9789170549526
Den ligger på en lagom nivå och berör många olika delar som är relevanta för en som vill spara i värdepapper. Titeln vilseleder något eftersom den inte nödvändigtvis är skriven för folk som vill göra snabba affärer utan även för långsiktiga sparare.

Berätta gärna vad du tyckte om boken efteråt!
Bästa hälsningar
Günther Mårder