Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 15 – Fundamentalt frosseri

Är vi årets pensionsspecialister?

I senaste avsnittet uppmanar vi er lyssnare att rösta på oss om ni tycker att vi är årets pensionsspecialister. Om ni tycker det och även vill hjälpa oss så kan ni rösta på den här länken.

Fundamentalt frosseri

Nu är det dags! Efter ett oräkneligt antal önskemål om att gå in och granska och analysera ett enskilt bolag så bjuder vi i detta avsnitt på ett fundamentalt frosseri. Vi väljer att titta närmare på börsbolaget Clas Ohlson och deras senaste kvartalsrapport. Aktien har gått som ett skott sedan dess och vi ställer oss frågan: Vad beror detta på? Om du vill följa med i rapporten medan du lyssnar på avsnittet så finner du Clas Ohlsons rapport här. För er som inte gillar djupdykningar så kan ni med fördel sluta lyssna efter 22 minuter, eftersom vi tar några intressanta lyssnarfrågor innan.

Senaste avsnittet av #sparpodden finner du här.

Lyssnarfrågor

I detta avsnitt ger vi ett pensionstips som kan förbättra jämnställdheten, men det är brådskande eftersom du måste agera innan 31 januari. Vi berättar också mer om aktiesparklubbar. Vad ska man tänka på? Och hur finner man mer information? Sedan tar vi upp blankning. Vad är det och hur ser Jan och jag på att ta positioner som går upp när den underliggande tillgången faller i pris? Som sista fråga tar vi upp och förklarar Mid Day Auction. Ett nytt auktionsförfarande som införts klockan 13:30 för aktierna på Small Cap-listan.

Lyssna, lär och kommentera!

Agenda

00:00 – 03:40 Intro
03:40 – 06:47 Pensionstips
06:47 – 10:22 Twitterfråga: Aktiesparklubb hur funkar det och vad tänka på?
10:22 – 17:13 Twitterfråga: Hur resonerar ni kring korta positioner?
17:13 – 19:37 Twitterfråga: Mid day Auction?
19:37 – 21:55 Nytt lyssnarrekord! Vi tackar alla våra lyssnare!
— Paus —
22:00 – 1:10:06 Fundamentalt frosseri: Clas Ohlson

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Avsnitt 1-15

Avsnitt 01: Räntor och duvor
Avsnitt 02: Risk på livet AB
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande
Avsnitt 04: Bankernas fällor
Avsnitt 05: Vinnande investeringar
Avsnitt 06: Analytikermassage
Avsnitt 07: När ska man sälja?
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år?
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High?

Kan du inte få nog av Jan och Günther?

I följande kanaler kan du interagera med eller följa Jan och mig:

Jan Dinkelspiel Günther Mårder
Twitter @JanNordnet Twitter @gunthermarder
Shareville JanNordnet Shareville gunthermarder
LinkedIn Jan Dinkelspiel Instagram gunthermarder
LinkedIn Günther Mårder 
Facebook Günther Mårder
Youtube Günther Mårder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-01-14 22:08

Hej Günther och Jan!
Jag har nyligen blivit med c:a 80.000 i kontanter efter en lägenhetsaffär (har övrigt sparande kring 100.000 i aktier och aktiefonder). Min fråga är om det är lämpligt att gå in med det i börsen nu med tanke på det nyliga all-time-high. Ska jag hellre ligga och bida min tid med någon typ av räntebärande papper tills börsen har mattats lite, eller ska jag satsa på några stabila bolag med hyfsad avkastning redan nu. Hur ser ni på det i generella termer?

Tack för en bra podd.

Hälsar Greger

Anonym
Anonym
2014-01-13 22:58

Hej Tack för en bra podd. Jag tycker att ni ska vara lite mer avancerade inriktning i era avsnitt och därmed inte rikta er till den breda publiken. Precis som ni gjort de senare avsnitten. Detta kan bero på att jag själv är utbildad ekonom och har några års erfarenhet av trading, hur som helst tycker jag att det blir mycket bättre och mer intressant då. Nu till min fråga, jag undra vad ni har/rekommenderar för desktop-program/webbapplikation för att göra aktieanalyser och då främst fundamental analys. Gunther har flera gånger gjort olika ”körningar” för att kunna presentera någon bra data,… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-01-13 22:43

Hej,

angående detta avsnitts fundamentala analys. Jag skulle vilja höra några kommentarar angående immateriella anläggningstillgångar.

Ni säger och att man ska ska bli “rädd” om företagen har stora belopp på denna post för att det kan bestå av stor del goodwill. Första frågan, vad är höga belopp? Andra frågan, H&M har 1558 MSEK i immateriella anläggningstillgångar, är detta högt? Av dessa står goodwill för 65MSEK.

Tredje frågan är om det finns det branscher/typer av bolag där man kan acceptera en högre summa på immateriella anläggningstillgångar (ex förvärvsbolag?)

//Fredrik

Anonym
Anonym
2014-01-11 23:54

Tack för en väldigt informativ och inspirerande pod. Jag är en ung sparare som fortfarande har några år kvar på min högskoleutbildning och försöker planera mitt sparande inför framtiden där närmaste mål är egen bostad, följt av diverse utgifter för familj och dylikt. En insikt har skett då ni diskuterar pension, något som aldrig berört mig avsevärt vilket kanske inte är så överraskande för en person i min situation. Däremot är det alltid en fråga som jag ställer mig själv, ännu mer idag än förut: När har man tillräckligt med kapital för att gå i pension? Är det när man… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-01-10 23:00

Som högskolestudent med extrajobb vid sidan om, och ett hyfsat snålt leverne utan alltför höga utgifter, hur går era tankar kring att ta studielån för att spara och investera i värdepapper? Lever alltså utan ett behov att ta dessa lån, men har svårt att få mycket över till sparande utan det.

Anonym
Anonym
2014-01-10 22:49

Pelle Krugman är i stan! Blir det nån kändisavsnitt kommande veckorna?

Anonym
Anonym
2014-01-09 08:30

Hej. Tack för en kanonpod. Det blir som bäst när ni vågar ta ut svängarna och vara ganska personliga, tycker jag. Jag har som någon kommenterade tidigare svårt att skilja på vem som är vem av er, baserat på era röster. Men det är kanske inte så viktigt…

Ett förslag på ämne att ta upp i framtiden: När man funderar på att köpa en bostadsrätt, hur bör man analysera föreningens ekonomi? Vilka nyckeltal kan man titta på?`Vad är en rimlig skuldsättning för föreningen? Avskrivningstider?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-10 12:10

Hej EW! Vad glad jag blir att du vill höra mer om analys av bostadsrättsföreningar. Detta är ett ämne som engagerar mig. När min fru och jag tittade på lägenheter så stirrade jag alltid i årsredovisningen och räknade på potentialen medan frugan sökte svar på frågan om lägenheten hade charm (något som jag är ointresserad av, och omöjligt kan bedöma – men det är icke desto mindre viktigt i ett ekonomiskt perspektiv). Jag återkommer gärna till frågan i ett framtida avsnitt av #sparpodden. En bra pedagogik kan vara att gå igenom tre olika föreningars årsredovisningar för att jämföra dessa (och… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-01-08 18:33

Hej och tack för en kanonbra podd! Längtar till varje onsdag 😉 Förra året började jag spara i fonder och månadssparar nu i Avanza Zero, Spiltan Investment, Didner & Gerge aktiefond samt D&G småbolag. Börjar nu bli sugen på att köpa andelar i något/några investmentbolag. Efter vad jag läst så är det en fördel att sprida risken. Har du några tips kring hur jag ska tänka nu kring starten av inköpen?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-08 21:34

Hej Johanna!

Kul att du gillar sparpodden. Jag har gjort studier som visar att investmentbolagen ger en bättre avkastning än de billigaste och bästa Sverigefonderna. Mitt tips är att du väljer några av de mest välkända investmentbolagen och kompletterar ditt nuvarande sparande med. Själv ligger jag långsiktigt i Ratos som jag tycker är missförstådd. Men även när det gäller investmentbolag så gäller det att ha viss riskspridning. En aktieportfölj enbart bestående av investmentbolag bör ha minst 4-5 bolag.

Lycka till – så hörs vi på onsdag igen.
Bästa hälsningar
Günther Mårder

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm