Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 30 – Räntan och Q1 rapport

Räntans påverkan

I detta avsnitt av #sparpodden diskuterar Jan och jag räntan, ur flera perspektiv, efter frågor från er lyssnare. Vi diskuterar bland annat vad som händer ifall räntan går upp och vilka som tjänar på nuvarande ränteläge. Hur påverkas egentligen hushållen, bostadsmarknaden och företagen? Vi kommer också att göra en repetition på hur våra investeringar i räntor påverkas av förändrade räntor, de långa respektive korta obligationerna och övriga ränteplaceringar.

Q1-rapporterna

Det är en mycket händelserik period på börsen just nu. Inte nog med att det väller in rapporter med resultat för börsbolagens första kvartal, det finns fortsätt flera börsbolag med uppköpsbud. Detta ämne fortsätter vi att diskutera i och med fondbolaget Roburs oväntade ja till Scania-budet, som inte alls överensstämde med mina förväntningar. Vidare tar vi upp några exempel på börsbolag som presenterat sina Q1-rapporter och tittar på hur respektive aktie rört sig. Är aktiemarknaden överhettad eller inte?

Frågor, frågor, frågor

Jan och jag är otroligt glada för att det fortsätter välla in frågor till #sparpodden. I kontrast till förra veckans högintensiva live-avsnitt från Rival, drar vi denna vecka ner tempot och svarar på massvis med lyssnarfrågor, kanske fler än någonsin. För att ta del av veckans avsnitt följer du denna länk.

Agenda

00:00 – 02:00 Intro, fantastiskt live event & matnyttiga frågor
02:00 – 08:01 Vad händer nu när Robur säger Ja till VWs bud på Scania?
08:01 – 09:47 Hur fördelar jag 15,000 kr i månaden på fonder och aktier?
09:47 – 19:00 Hur påverkas bostadsmarknaden av en räntesänkning?
19:00 – 21:30 Vad tror ni att det blir för konsekvenser om ”bostadsbubblan” spricker?
21:30 – 23:18 Vilken typ av tillgångar ökar i värde med stigande räntor?
23:18 – 26:27 Günther berättar om Harvard University
26:27 – 32:30 Varför inte undanta kapitalvinster från CSNs gränsbelopp?
32:30 – 44:19 Vad tycker ni om den statliga Nordea försäljningen?
44:19 – 47:02 Finns det någon möjlighet att investera i Hong Kong börsen?
47:02 – 48:12 Kan varje svenske bli ekonomiskt oberoende med ett långsiktigt sparande?
48:12 – 01:00:05 Vad är skillnaden mellan en MTN och ett vanligt certifikat?
01:00:05 – 01:06:18 Hur ser ni att handels spekulera i värdepapper under en rapportperiod?

När blir du miljonär?

Du som redan lyssnat på veckans avsnitt, vet att jag utlovade en kalkylator där man kan räkna ut när man blir miljonär på sitt sparande. Det finns flera bra räknesnurror för detta och just eftersom vi fick in en fråga om månadssparande, vill jag tipsa om en räknesnurra som du hittar hos Fondkollen. Där fyller du enkelt i vilken belopp du ämnar att spara per månad, eller som en engångsinsättning, antal år du vill spara samt beräknad kostnad och avkastning. Den här funktionen är väldigt bra för att få en uppfattning om vad man kan förvänta sig av sitt sparande, en bra källa för inspiration.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers
Avsnitt 22: Förslösande arvingar och krigskris
Avsnitt 23: Dominera chefen i löneförhandlingen
Avsnitt 24: Vårtecken och stämmoterrorister
Avsnitt 25: Dämpad Orange Ångest
Günther möter: Günther möter J. Thorén och P. Krugman
Avsnitt 26: King, Börsnoteringar och Jans Tweetbattle
Avsnitt 27: Kafferally och uppköp
Avsnitt 28: Kupp, VDar & Näthat
Avsnitt 29: Live på Rival

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
25 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-04-29 18:38

MTN = Medium Term Note?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-30 17:51

Hej Vv!

Ja, där fick jag lära mig något nytt! Jag har aldrig stött på MTN:er tidigare. Nu ska jag ägna helgen åt att gotta ner mig i begreppet. Vi får återkomma med en rättelse i kommande #sparpodden.

Valborgshälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-04-29 23:15

Hej igen sparpodden! Först och främst vill jag tacka för en underbara podd. Jag har följt er sedan första avsnittet och det glädjer mig verkligen att ni fortfarande poddar. Jag har fått mycket kunskap tack vare er! Hur som helst så slog dessa tankar mig denna afton: I filmerna Boiler room och Wolf of wall street säljs aktier via telefon som om det vore telefonabonnemang. Varför dog det ut? Har det någon gång funnits i Sverige? Fråga nummer två: Kan ett börsnoterat bolag handlas till ett minsta belopp? Om det går rysligt dåligt för ett öresbolag på aktietorget så vill… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-30 17:45

Hej Carl R, Kul att du fortsätter lyssna på #sparpodden. Du ställer också två roliga frågor som jag tror kan passa till något podd-avsnitt framöver. Fråga 1: Akties som krängs som telefonabonnemang Detta fenomen känns lite 80- och 90-tal men det förekommer faktiskt fortfarande. Investmentbanker lever ju nämligen på att kränga på sina kunder aktier. Däremot så jobbar inte de mot oss vanliga privatsparare, så därför ser vi det inte. Men skulle du få komma in och se hur det går till i B2B-världen med folk som hanterar andra människors pengar (OPM) så skulle du se scener som liknar de… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-04-30 00:20

Hej
Jag undrar vad som blir mest förmånligt att handla aktier i depå för 7:- courtage eller att handla för 29:- courtage i en ISK?

MVH

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-30 17:36

Hej Almir, Hoppas att du blev nöjd med svaret i senaste podden! När det gäller frågan om 7 eller 29 kr, depå/isk så krävs det många parametrar att ta ställning till. Mitt generella tips är alltid ISK. Långsiktigt så är det helt rätt. Men en annan grundregel är att inte hålla på och göda nätmäklaren genom att göra massor av onödiga affärer. Tänk istället “köp och behåll”. Då kommer det bli mer pengar över till dig. Med det sagt så kommer den dryga tjugan i skillnad att vara obetydlig i sammanhanget. Ett alternativ är att välja ett månadssparande i ETF:er… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-04-30 07:40

Hej Sparpodden
Först vill jag tacka för en superbra podcast, har lyssnat sen avsnitt ett och längtar alltid tills nästa avsnitt.

Har hört en del om robothandel på börsen och undrar om ni skulle kunna förklara hur detta fungerar. Det skulle även vara intressant att höra era åsikter om detta.

MVH

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-30 11:52
Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-30 17:32

Hej Sara,

Kul att du gillar podden.

Robothandel är väl ett utmärkt ämne att köra i #sparpodden. Det kanske blir ett robot-special till sommaren. Det brukar hända mindre på marknaden då – men vi tänkte försöka släppa avsnitt varje vecka ändå.

Till dess kan jag lugna dig med att säga att robothandeln inte kommer att varken förbättra eller försämra situationen för dig som är långsiktig investerare.

Valborgshälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-04-30 09:39

Bra podd som vanligt,
Erikssonsrapport kinderägget,
http://www.youtube.com/watch?v=jNNU6HgOT3w

Angående Gunthers premieobligationer från föräldrar, från 10000 till ungefär 9200kr låter som en hyfsat investering jämfört med den mina förälrar gjorde när jag föddes. 10000kr in i SEB etisk globalfond, när jag sålde den 20 år senare fick ta över detta låg krusen värdet på ungefär 7500kr. Har många gånger berättat för min käre mor hur fint det hade varit om hon hade köpt hm aktier istället.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-30 17:29

Tack Jonas,

Tråkigt att höra om dina ansvarslösa föräldrar. Under de senaste 20 åren har börsen gått upp ungefär 700%…

Underbart klipp också! Inget går upp mot förväntansfulla barn som blir rejält besvikna – om det inte är ens egna barn…

Valborgshälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-05-01 00:39

Kan tipsa om http://www.rakna.net finns div att räkna ut .

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-02 11:44

Tack Fredrik,

Det är en bra sajt!

Räknehälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-05-01 20:01

Hej, I ett av era senare avsnitt pratade ni om tjänstepension och hur det ibland kan vara bättre att fråga arbetsgivaren om tjänstepension istället för en högre lön. Jag fastnade för det där och började titta på mina villkor. Jag jobbar som säljare idag och har en grundlön på 25 000 kr och en rörlig del som brukar hamna på 20 000 – 35 000 kr extra varje månad. Det gör att jag allt som oftast betalar statlig inkomstskatt. Ni rekommenderade då att pengarna som är över kommunala skatten skulle sättas in som tjänstepension. Vad jag kunde förstå på skatteverkets… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-02 11:43

Hej Jonas, Du har en hel del att tala med din arbetsgivare om. Givet de stora rörliga delarna av din lön så verkar du framgångsrik i din yrkesutövning. Men samtidigt är du billig för din arbetsgivare. Arbetsgivaravgiften är begränsad för dig eftersom du är ung och samtidigt får du ingen tjänstepension. Detta gör att jag skulle förhandla! En bra sak att göra är att räkna på en person som är 27 år och levererar ett lika bra arbete som du – vad kostar denna person för bolaget? Om du lägger dig något under denna summa så har du en nivå… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-05-01 20:15

Jag undrar hur du, Gunther Mårder, tänker kring Fairtrade.

Du har beskrivit dig själv som “generös mot andra”, inkluderar “andra” plantagearbetare?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-02 11:36

Hej Rogal, Bra fråga! Nu är det inte så ofta som jag köper produkter från plantage. Kaffet är väl en sådan sak. Kan inte svara på om mitt frystorkade LYX-kaffe har tagits fram med bästa tänkbara förhållanden för arbetarna? Däremot kan jag konstatera att det är dyrare än det Fairtrade-kaffe som finns i min butik. När det gäller bananer så köper jag ofta ekologiskt. Men jag ska erkänna att det snarast handlar om att värna mina barn (som är de som äter bananerna). För att undvika bekämpningsmedel och annat obehagligt så väljer jag därför ofta det dyrare alternativet – får… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-05-02 11:55

Hej, och tack för en fantastiskt intressant podcast. Det vore kul om ni kunde ta upp exempel med bolag som hamnar i ägarstrid med varandra / hostile takeovers etc. Just nu pågår t.ex.en strid mellan Shelton Petroleum och Petrogrand, där båda bolagen lagt bud på varandra och försöker ta kontroll genom att avsätta varandras styrelser. Vore kul att höra mer om hur vanligt det är med liknande strider mellan börsnoterade bolag och andra exempel. Det kommer att bli mycket intressant att se hur den här striden slutar.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-02 17:10

Hej Per,

Roligt med positiv respons för #sparpodden! Din fråga om fientliga bud och ägarstrider är bra. Det skulle lämpa sig ypperligt för en diskussion framöver.

Bäst blir det nog om jag får förbereda ett antal olika fall där jag fått följa det på nära håll (skedde många gånger under min tid på Aktiespararna).

Vi lär återkomma i ämnet!

Trevlig helg /
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-05-04 07:34

Hej och tack för en inspirerande podcast och blogg. Ökar mitt intresse för investeringar och gör mig mer sparsam, har dock inte börjat spä ut mjölken med vatten ännu. I all min sparsamhet såg jag över courtaget och jämförde nordnet (som jag använder idag) med Avanza. Ser då att nordnets courtage är 99:- och Avanzas 39:-.
Nu när vi ska vara sparsamma är väl det en lite stor procentuell skillnad?
Eller har jag missuppfattat det hela? försökte jämföra likvärdiga kundkategorier. Ska tilläggas att jag sparar i KF och ISK.

Mvh
Patrik

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-05 14:54

Hej Patrik, vi har mini-courtage, från 39 kr per affär. Du ändrar själv i depåinställningar. /VH Jan

Anonym
Anonym
2014-05-05 12:38

Hej och tack för en intressant och rolig pod!

Vi har fått höra om Jans arbetsuppgifter men hur ser en arbetsvecka ut för en sparekonom på Nordnet. Finns det skillnader i arbetsuppgifter och hur offentlig man är mot (visar sig på sociala medier osv) mot att vara sparekonom på en storbank.

Tack och hade gôtt!

Anonym
Anonym
2014-05-05 15:58

Om man nu tror på en räntesänkning av riksbanken i sommar när nästa möte sker i juli. Om räntan sänks med 0,25 punkter, visst kommer värdet på de långa räntefonderna att öka då medans de korta räntefonderna kommer ge ännu sämre avkastning? Vad kan man förvänta sig av företagsobligationerna? De gynnas väl också av reporäntesänkning? Hur ska man då tänka anser du när de gäller ens räntesparande? Kan de vara smart att investera i en del långa räntefonder innan beskedet kommer? Om det kan vara gynnsamt, när ska man då investera? En räntefonds värde ökar väl inte pga spekulation som… Läs mer »