Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 28 – Kupp, VDar och näthat

Live på årskongress i Uppsala

Dagens avsnitt av #sparpodden spelades in i lördags under Unga Aktiesparares årskongress i Uppsala. Denna kväll fanns inte vår eminenta inspelningstekniker och guru Nicolas på plats, vilket innebar att jag fick sköta spakarna själv. Jag kan konstatera att varken trading eller ljudteknik är något jag ska ägna mig åt. Dagens avsnitt blir lite speciellt med anledning av sammanhanget där vi reflekterar över en situation som uppstod på årskongressen, som skapade spänning. Vidare pratar vi om det högaktuella ämnet näthat, som också kan att drabba en sparekonom som förlorat en humoristisk utmaning.

Topplista, vi listar våra VD-favoriter

Självklart tar vi även i dagens avsnitt upp flera lyssnarfrågor och en handlade om våra personliga VD-favoriter. Andra frågor som vi behandlar i detta avsnitt är hur det är möjligt att fondinnehav kan röra sig tvärt emot börsen och för vem som det individuella pensionssparandet passar med anledning av de förändringar som regeringen flaggat för. En intressant fråga kring utmaningen #glennvsgunther kom också in: Hur hade Jan agerat i samma situation? I anslutning till denna utmaning fick vi också en fråga om det verkligen går att tjäna pengar på trading, hur ser möjligheterna ut för dagens traders?

Politiskt effektivitetstänk

Vi fortsätter att spinna vidare på politik – det är ju ändå ett supervalår. Vad skulle Partiet med mig och Jan presentera för valfläsk, om vi skulle kandidera? För att ta del av våra diskussioner om politik och allt annat spännande i dagens avsnitt av #sparpodden, följer du denna länk.

Att investera i talang

Vi fick in en fråga om investeringar i sportstjärnor. Denna fråga mynnade ut i en diskussion kring talangfulla ungdomar och hur man skulle kunna skapa en win-win situation genom att skjuta till ett kapital för exempelvis bostadsköp mot en del av framtida inkomster. Vad tycker ni läsare/lyssnare, skulle ni kunna tänka er att någon fick investera i att få ta del av era framtida inkomster, för att möjliggöra för dig att finansiera ett projekt eller annan stor investering idag?

Agenda

00:00 – 02:19 Välkomna till #sparpodden Live i Uppsala
02:20 – 08:19 Årskongress i Uppsala
08:20 – 20:11 Näthatet har nått sparekonomen
20:12 – 21:27 Kontrafonder
21:28 – 31:07 VD:ar av toppkaliber
31:08 – 34:30 Det avdragsgilla pensionssparandet och att leva på trading
34:31 – 39:15 Partiet!
39:16 – 42:35 Att investera i talang
42:36 – 45:57 Förväntningar på börsen och barnspar

Anmäl dig till #sparpodden Live!

Den 23:e april kl. 17:00 på Rival i Stockholm bjuder Jan och jag på en fartfylld kväll med #sparpodden Live! Ta del av våra ekonomiska kunskaper/okunskaper direkt från scen, där du efteråt även får en chans att mingla med oss, Nordnets styrelse och företagsledning. Anmäl dig till #sparpodden live här.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers
Avsnitt 22: Förslösande arvingar och krigskris
Avsnitt 23: Dominera chefen i löneförhandlingen
Avsnitt 24: Vårtecken och stämmoterrorister
Avsnitt 25: Dämpad Orange Ångest
Günther möter: Günther möter J. Thorén och P. Krugman
Avsnitt 26: King, Börsnoteringar och Jans Tweetbattle
Avsnitt 27: Kafferally och uppköp

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
37 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-04-16 17:23

Hej! Jag vill förbättra min fondportfölj för sparande på lång sikt och har två funderingar kring detta. Den första funderingen är kring att investera i en aktiefond per världsdel för att i de fall regionerna presterat olika återställa balansen i portföljen. Tror ni, utifrån er erfarenhet och kunskap, att det kan leda till en högre avkastning över tiden än investering i enbart en global indexfond. Den andra funderingen är snarlik men rör obligationsfonder. Tror ni att en portfölj med både aktier och obligationer genom en liknande ombalanseringseffekt kan ge en bättre avkastning över tiden än en ren aktiefondportfölj? Eller anser… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-04-16 22:09

Hej, Jag har varit aktiv på börsen under lång tid och fokuserar inte längre på stora klipp. Istället har jag sedan en längre tid haft en huvudsaklig exponering mot OMX-index. Men jag har även rätt mycket kapital hos nischbanker till en ränta som nu sjunkit ner mot 2% och känner därför ett behov att aktivera det kapitalet. Jag söker då främst aktier eller andra värdepapper med förhållandevis låg risk och hög direktavkastning (även om jag kan krydda med hög risk som t.ex. rysslandsfonder där kanske dessutom PE-talen är låga, speciellt om det ger bättre riskspridning). Några innehav som jag redan… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-04-16 22:50

Hej!

Jag har ett sparkapital som mina föräldrar lagt undan på kring 100 000 kr som ligger i ett antal fonder hos Swedbank och Handelsbanken med höga avgifter och relativt dålig avkastning. Jag har därför tänkt att trots skatteeffekten flytta dessa och jag är intresserad av att börja investera direkt i enskilda aktier. Nu till frågan. Många rekommenderar ju månadssparande och i framtiden kommer jag spara undan lite pengar varje månad och sedan gör månadsvis eller kvartalsvis insättningar men hur skall jag göra med startkapitalet? Skall jag investera allt direkt eller sprida ut detta över tid?

Tack på förhand!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-17 15:56

Personligen anser jag att det är klokt att gå in successivt i marknaden för att inte riskera att köpa på en topp. Men om man redan är inne i marknaden med fonder som inte är de bästa skulle jag byta allt direkt mot bättre alternativ.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-17 22:43

Med andra ord tycker du att jag bör sälja och gå in i aktier direkt och inte sprida ut insättningarna över tid?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-22 14:14

Nej inte riktigt. Personligen brukar jag undvika att kraftigt ändra exponeringen mot marknaden vid ett enskilt tillfälle. Detta både när jag köper och säljer.

I ditt fall så ändrar du inte exponeringen om du byter en fond mot en annan med samma inriktning och därför skulle jag göra ett sådant byte direkt och fullt ut.

Men som det låter så ändras din exponering eftersom du köper aktier som inte motsvarar fondens innehav. Då skulle jag eventuellt göra det i etapper men det beror på hur missnöjd jag är med fonden och hur bra riskspridning aktierna ger.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-22 10:33

Hej John,

Eftersom du redan idag har 100% exponering mot aktiemarknaden så är det inte någon skillnad om du väljer att gå över till direktsparande i aktier. Om du dessutom har möjlighet att komplettera med ett månadssparande så ser jag ingen anledning till att inte investera allt samtidigt.

Om du vill undvika courtage och samtidigt vill få en god riskspridning så skulle jag titta närmare på Nordnets månadssparande i ETFer (börshandlade fonder). Där kan du månadsspara utan courtage och många av dessa indexfonder kostar bara en bråkdel av deras motsvarande fonder (särskilt de aktiva alternativen).

Sparhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-26 23:44

Jag vill helst börja spara i enskilda aktier och inte fonder. Problemet är att jag har svårt att bygga upp en startportfölj och jag skulle helst vilja börja med mindre köp och sedan successivt öka men då skulle courtaget äta upp mycket av den potentiella vinsten. Har du några tips på hur man bygger en bra första aktieportfölj?

Anonym
Anonym
2014-04-17 11:30

Hej,
kan inte ni ta upp skillnaderna mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring? Ni har snuddat vid det förut, men just skillnaden är lite luddig.
Jag har haft en kapitalförsäkring sen innan den andra var uppfunnen men insåg nyss att det finns en rätt stor risk inblandad med en försäkring när man inte står som ägare till aktierna om försäkringsgivaren går i KK eller liknande. Vad är enklaste/billigaste sättet att byta mellan formerna? Någon speciell tidpunkt som är bättre eller sämre?

Tack!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-17 16:28

Jag är inte rätt person att redogöra för den ökade risken med en kapitalförsäkring men jag skulle tro att den i praktiken är rätt obefintlig. Därför ser inte jag det som ett skäl att byta. Om man däremot ändå vill byta bör man tänka på att ett investeringssparkonto beskattas utifrån depåvärdet vid ingången av varje kvartal, men dessutom beskattas alla insättningar under kvartalet. För kapitalförsäkring gäller motsvarande men med den skillnaden att det sker halvårsvis. Det är alltså skattemässigt bäst att flytta ut innehaven från en kapitalförsäkring i slutet av juni eller i slutet av december för att sedan föra… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-22 10:30

Hej Johan,

Mange kommer med många bra synpunkter. Rätt tillfälle att byta är vid årsskifte, för att undvika dubbelbeskattning. Det innebär att man avslutar sitt nuvarande konto precis innan nyår och sätter in pengarna på det nya kontot efter årsskiftet. På så sätt blir det inga negativa skattekonsekvenser.

Därtill kan jag rekommendera dig att titta på följande klipp: https://www.youtube.com/watch?v=zZK2IrKhRNo

Där redogör jag för en del av skillnaderna mellan ISK och KF.

ISK-hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-04-17 11:43

Hej! Jag är relativt ny på aktiemarknaden (köpte mina första aktier detta året) och har än så länge handlat till ett värde av ca 80000 kr. Förstår att detta är en relativt liten summa, men i senaste avsnittet så berörde ni det faktumet att börsen troligtvis kommer sätta sig inom en snar framtid. Kanske kommer aktiekurserna sjunka successivt under ett par år framöver. Min fråga är då: Är det ens någon idé att i detta läget gå in och handla aktier som jag gjort, eller ska jag plocka ut dem och träda in om ett par år istället? I så… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-22 10:27

Hej Kalle, Varken Jan eller jag har någon aning om hur börsen kommer att utvecklas närmsta tiden. Det enda vi med bestämdhet hävdar är att den långsiktigt kommer att gå upp. Det är vanskligt att försöka tajma bottnar och toppar varför min rekommendation är att ha ett regelbundet sparande – vilket innebär månadsinsättningar. Om du kommer att kunna fortsätta spara pengar varje månad så skulle jag inte vara rädd för att kurserna eventuellt kan komma att sätta sig närmsta tiden – det kan ju lika gärna gå åt andra hållet. Därtill så kan jag nämna att ungefär 1/3-1/4 del av… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-04-17 15:09

Hej! Jag har sparat ihop ca 100 000kr och ska börja plugga nu till hösten (civilekonom i linköping) och ta studielån i samband med det. Jag vill självklart få den summan att växa men känner inte att jag har tillräckligt med kunskap för att ge mig ut på aktiemarknaden och kamma hem några stora summor. Vilka resurser finns det för oss nybörjare om att lära sig handla på börsen? Vilket är bästa sättet att lära sig enligt er? Jag vill ju ha hyfsad koll på vad jag gör, inte bara gå efter vilka aktier folk säger är heta på diverse… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-22 10:23

Hej Erik,

Om du snabbt vill få kunskaper för att hantera aktiemarknadens risker och möjligheter skulle jag rekommendera att djuplyssna alla avsnitt av #sparpodden, signa upp dig för min e-postkurs som är gratis på http://www.dailybitsof.com och gå UA-akademin som Unga Aktiesparare arrangerar. Då är du redo för att ta dina första steg på marknaden.

Är du långsiktig i dina investeringar (kan tänka dig att avvara pengarna mer än 10 år) så skulle inte jag vara rädd för att börja köpa lite investmentbolag.

Lycka till!
Sparhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-04-17 18:13

Hej! Jag var på en föreläsning med dig Günther i Växjö förra veckan, väldigt intressant! Du pratade om TeliaSonera och deras just nu låga värdering sett till P/E, och kommenterade det som ett intressant läge. Sen några dagar senare såg jag även att du köpte TeliaSonera på Shareville med motiveringen “Den historiskt låga värderingen”, och P/E låg väl just då starx över 9. Sen idag gick jag in och kollade TeliaSonera både på Nordnet och Avanza, och jag blev väldigt förvånad när det var en så pass stor skillnad i P/E i respektive hemsidas färdiguträknade nyckeltal. Hos Nordnet ligger P/E… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-17 18:41

12,69?! vet inte riktigt vad jag tänkte på. 9,98 ska det stå, enligt mig en stor skillnad det också.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-22 10:09

Hej Johannes, Skillnaderna i redovisning av P/e-talet beror ofta på vilket e=earnings som används. Det finns fyra huvudsakliga varianter: P/e normal = senast redovisade helårsvinsten P/e 12 mån = senaste redovisade fyra kvartalen P/e 1 = förväntad vinst analytikerprognos i år P/e 2 = förväntad vinst analytikerprognos nästa år I TeliaSoneras fall så har det även funnits ett problem med den vinst per aktie-siffra som redovisats externt. Siffran 4,89 har redovisats i flera källor vilket har varit fel – vilket skapat förvirring. Analytikernas vinstförväntan ser ur på detta sätt (SME Direkt, 21 analytiker): 2014: 4,06 kr 2015: 4,26 kr 2016:… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-04-19 18:30

Hej!
Jag har för några veckor sedan investerat i sju stora bolag på stockholmsbörsen med en tanke att investera regelbundet och över lång tid (20-30år). Helst inte sälja utan regelbundet köpa på mig nya aktier. Jag gör detta i en traditionell aktiedepå. Borde jag istället flytta mina värdepapper till ett ISK? Några synpunkter som kan hjälpa mig? Tacksam för svar.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-22 10:00

Hej Linus! Jag tror att du gör bäst i att välja ISK. Särskilt om du har valt aktier som ger utdelning. Här kan du se en kalkyl som jag gjort för riktigt långa innehav. Den ger ett klart besked: ISK är i de flesta fallen att föredra: https://nordnetblog.wpengine.com/investeringssparkonto/24/01/2014/

ISK-hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-22 11:12

Tack. Du är en hjälte.

Anonym
Anonym
2014-04-21 15:32

Hej!
Tack för en bra podcast! Jag har en fråga gällande pensioner. Har ITP 1 idag och har valt samma fondbolag (AMF) för både trad och fond. Loggade nu in och ser att from 130731 har AMF bytt försäkring och nu sker inbetalning till två nya försäkringar. Hur kommer det sig och går det att slå ihop kapitalet så de ligger under samma försäkring (alltså en för för trad och en för fond)? Hoppas att ni som årets pensionsspecialister har möjlighet att hjälpa mig med detta, tack!

Anonym
Anonym
2014-04-21 21:52

Hej! Jag har sedan ungefär en månad tillbaka pengar investerade i aktier via ett ISK på Nordnet. Tanken var att jag skulle låta pengarna vara i flera år men jag och min flickvän lutar åt att köpa en bostadsrätt. Till hösten kommer jag troligen köpa min första lägenhet och kommer då behöva pengarna till kontantinsatsen. Aktierna jag har är ABB, HM, Proffice, Investor, Ratos, Telia, Skanska och Wihlborgs. Därutöver har jag sparat i Spiltans investmentbolagsfond och Xact Norden 30 och etf i S&P 500. Nu kommer jag till min fråga. Ska jag sälja av aktierna nu eller har jag en… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-21 21:52

Jag vill förrresten tacka för en oerhört bra podcast!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-22 09:21

Hej Jacob,

Kul att du gillar #sparpodden. Nu till din fråga. Eftersom du har så kort tid kvar till du ska använda pengarna så tar du en stor risk med att stanna kvar fullinvesterad på marknaden. Jag skulle successivt minska ner risken och flytta över pengarna till en kort räntefond (likviditetsfond, penningmarknadsfond) för att säkerställa att ingenting går upp i rök vid ett eventuellt kursras på börsen. Man vet ju aldrig vad som kommer att hända.

Det är min tanke kring din situation.

Riskhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-04-22 22:01

Återbetalningsskydd på varenda pensionssparande jag kan eller en livförsäkring istället? Hur kan jag räkna på vad jag sparar/tjänar med livförsäkring (mitt antagande är att jag gör det)?

Anonym
Anonym
2014-04-22 22:05

Jag har en fråga som jag hoppas att ni kan svara på. Jag är idag Sverigechef på ett norskt bolag. Bolaget kommer från årsskiftet att göras om till två bolag, ett norskt AS och ett svenskt AB för verksamheterna i de olika länderna. Jag har blivit erbjuden delägarskap i det svenska bolaget (utan att jag behöver köpa in mig) och min fråga är om jag tjänar på att starta ett holdingbolag för min aktiedel i bolaget? Det finns stora chanser att bolaget säljs inom 5-10 år och eftersom jag är 30 år idag så kommer jag förmodligen vilja investera min… Läs mer »