Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden avsnitt 27 – Kafferally och uppköp

Nya bolag till börsen och befintliga köps upp

I dagens avsnitt av #sparpodden pratar vi vidare om den stora aptit som finns på börsen, många bolag står på kö för att introduceras. Samtidigt finns det många bolag på börsen som står inför uppköp och därmed kan avnoteras. Vad har man för makt som sparare när ett bolag, vars aktie man äger, får ett bud och en process om uppköp dras igång? Vi tar också upp det irrationella i att bolag genomför nyemissioner samtidigt som de delar ut pengar till sina aktieägare, finns det någon logik i detta? Vi kommer också att prata om råvarupriser, motsvarar verkligen priset på ett paket kaffe råvarupriset?

#glennvsgunther – nu är det slutspurt

Nu är vi nära mål. Glenn Strömbergs utmaning om att tävla om vem som under 2 veckor avkastar mest pengar, på fotboll kontra börsen, avslutas under veckan och vi kan konstatera att det har varit en turbulent tävling. Jag själv har satsat på björnar, när tjuren visat sig vara det starkaste djuret. Hur ska detta sluta? Följ upplösningen direkt här.

Du sätter agendan för #sparpodden

Precis som i alla tidigare avsnitt svarar vi på många lyssnarfrågor i detta avsnitt. Denna vecka handlar det bland annat om tjänstepensionen, ska man välja tiotaggarlösningen och hur fungerar löneväxling? Hur ska man placera sina pengar om man inte vill gå in på aktiemarknaden, för att man exempelvis inom kort ska göra ett bostadsköp? Dessa frågor och många andra får du svar på om genom att följa denna länk.

Den som är bäst har högst avkastning relativt risken

Många skryter om sin höga avkastning, men vad är det egentligen som avgör vem den bästa förvaltaren är? Nyckeltalet sharpkvot mäter avkastningen i förhållande till risken. Den som verkligen kan brösta upp sig som förvaltarnas kung eller drottning är den som har den högsta sharpkvoten, alltså hög avkastning till relativt låg risk.

Agenda

00:00 – 03:00 Intro och turné-reflektioner
03:01 – 08:00 #glennvsgunther och bloggaktivitet
08:01 – 13:49 Kafferally, blir kaffet dyrare nu?
13:50 – 26:36 Nyintroduktioner (IPOs) och uppköp
26:37 – 37:06 Tiotaggarlösning och löneväxling
37:07 – 43:34 Hög risk och höga förvaltningsavgifter
43:35 – 50:59 Sharpkvot och räntesparande
51:00 – 53:22 Köpa sin egen skuld
53:23 – 1:06:12 Ekonomisk politik, ger höjda skatter mer pengar till staten?
1:06:13 – 1:07:56 Günther och Jan som politiker?

Anmäl dig till #sparpodden Live!

Den 23:e april kl. 17:00 på Rival i Stockholm bjuder Jan och jag på en fartfylld kväll med #sparpodden Live! Ta del av våra ekonomiska kunskaper/okunskaper direkt från scen, där du efteråt även får en chans att mingla med oss, Nordnets styrelse och företagsledning. Anmäl dig till #sparpodden live här.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers
Avsnitt 22: Förslösande arvingar och krigskris
Avsnitt 23: Dominera chefen i löneförhandlingen
Avsnitt 24: Vårtecken och stämmoterrorister
Avsnitt 25: Dämpad Orange Ångest
Günther möter: Günther möter J. Thorén och P. Krugman
Avsnitt 26: King, Börsnoteringar och Jans Tweetbattle

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
23 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-04-22 18:21

Hej! Jag har en fråga som jag hoppas att ni kan svara på. Jag är idag Sverigechef på ett norskt bolag. Bolaget kommer från årsskiftet att göras om till två bolag, ett norskt AS och ett svenskt AB för verksamheterna i de olika länderna. Jag har blivit erbjuden delägarskap i det svenska bolaget (utan att jag behöver köpa in mig) och min fråga är om jag tjänar på att starta ett holdingbolag för min aktiedel i bolaget? Det finns stora chanser att bolaget säljs inom 5-10 år och eftersom jag är 30 år idag så kommer jag förmodligen vilja investera… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-04-15 11:00

Hej på er! Jag har en fråga till Günther specifikt, i egenskap av “nyckeltalsnörd” (ursäkta språket, men min tolkning av dig som person säger mig att du snarare tar detta som en komplimang – hoppas jag har rätt!). Min fråga är: var kan jag bäst göra utsökningar på uppdaterade och tillförlitliga nyckeltal för svenska aktier? Jag är ute efter att kunna göra kombinationer och begränsa urvalet m.h.a. tröskelkriterier. Helst skulle jag också kunna vilja göra egna meta-nyckelvärden av de befintliga, för att kunna göra en egen ranking (enligt egen eller tagen strategi). I det syftet kan jag tänka mig att… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-30 13:09

Hej Jonas W,

Kul att du intresserar dig för nyckeltal. För mig personligen så räcker Hitta Kursvinnare rätt långt. När jag vill göra mer skräddarsydda nyckeltal så använder jag mig av terminalerna Bloomberg och Infront. Dessa kostar däremot mycket att köpa som privatperson så jag skulle fokusera på Hitta Kursvinnare. Undersök även vad Analysguiden.se har att erbjuda.

Lycka till i nyckeltalsgrottandet!

Analyshälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-04-15 10:59

Hej och tack för en bra pod!

Jag har fått en möjlighet att ta över ett AB, det är helt tomt varken tillgångar eller skulder. Min tanke är att bedriva VP-handel i bolaget, istället för som idag i privat KF. Jag har tillgång till stöttning i såväl bolagsskötsel som bokföring.
Min fråga till er är: Är det idé att göra detta, vad är för/nackdelar?

Jag har ett vanligt jobb som jag ska fortsätta jobba på, hur blir det med a-kassa om man har ett bolag?

/Per

Anonym
Anonym
2014-04-14 22:34

Hejsan årets pensionsspecialister Günther och Jan! Stort tack för Sparpodden – den bästa av alla podcasts!

Jag är en nybörjare inom börsen och har fortfarande lite svårt med P/E-tal och hur olika bolag/ branscher värderas av marknaden. Hur kommer det sig att exempelvis Ica Gruppen har ett P/E-tal på på 4,5 samtidigt som Axfood har ett P/E-tal på 18,85? Det är två bolag som har många likheter, men ändå skiljer sig P/E-talet med en faktor på 4.

Mvh

Anonym
Anonym
2014-04-14 21:22

Hej!

Har efter gängse råd, bland annat från Günther vill jag minnas, modellerat aktiedelen i min fondportfölj med en billig global indexfond som bas. Efter att ha undersökt innehaven i denna kan jag konstatera att den till 60% är exponerad mot Nordamerika (alltså till största delen USA). Stark korrelation kan också konstateras om man jämför grafen med S&P500 på lång sikt.

Är det verkligen hälsosamt ur risksynpunkt att låta basen av sin portfölj vara så tungt exponerad mot ett enskilt land?

Anonym
Anonym
2014-04-14 13:41

Hej Günther och Jan! Jag är en ny sparare med en placeringshorisont på ca 5 år. Fråga: Hur ser ni på när storägare säljer sina innehav i företag? Är detta generellt ett bra/dåligt tecken? Förstår att det är en komplex frågeställning. Exempel: Följer Günther på Shareville och såg att du hade köpt Telia. När jag gick in och såg på orderdjupet och senaste avslut var säljsidan full av “Swedbank”. Kan deras stora beslut att sälja vara en av de stora anledningarna till ett börsfall det senaste? Jag är inte medveten om hur stort innehav de har. Telia har ju varit… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-04-13 11:37

Hej! Är det inte dags att riva upp lite mer damm kring reglerna för ändringar av pensionsförsäkringar. Jag har själv blivit väldigt förvånad när jag fick mina besked från Skandia. Har ca 2 Mkr där i pensionsförsäkringar pga fd VD-jobb. 1. Ja, jag kan flytta ca 50% av min försäkring mot en avgift…. säger dom. Och här finns faktiskt regler på hemsidan om hur det beloppet räknas fram (men det tog dem 1 månad att komma fram till det…) Men, varför skall flytten ta mer än 4 månader? Och klockan tickar…. fortfarande! Vad gör man under 4+ månader på Skandia?… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-17 09:30

Hej Mats, Från Nordnet tar det generellt sett ca 3 veckor att flytta ut pension om man mot förmodan skulle önska det. Detta tycker vi påvisar att det faktiskt inte behöver ta så långt tid som många storbanker tar på sig. Många banker tar också, som du nämner, avgifter för att flytta ut pensionen vilka ibland uppgår till så mycket som 5%. Nordnet tar 0kr i flyttavgift. När det gäller problematiken med att man som kund ”fastnar” i gamla produkter har det blivit bättre även om inlåsningseffekt fortfarande finns (ex i tjänstepensionsavtal via vissa försäkringsförmedlare). Det positiva är att allt… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-04-12 18:27

Angående tiotaggarlösningen. Vore det inte bättre om man som höginkomsttagare tog skattesmällen idag, fick ut mer pengar, avsätter detta i ett långsiktigt sparande och tack vare ränta-på-ränta-effekten ändå tjänar på detta när pensionen kommer? Istället för att i framtiden behöva skatta på detta som en inkomst. Hur kan man räkna på detta?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-14 22:04

Det är ju väldigt svårt att veta vad som är det perfekta valet eftersom framtidens skattetryck är en okänd faktor. Men om du är relativt ung och redan betalar statlig inkomstskatt eller vet att du kommer göra det som pensionär så skulle jag skatta av pengarna idag istället. Då har du själv kontroll över pengarna och kan spara dem på lämpligt sätt. Det finns även en politisk risk i att binda pengarna i olika pensionslösningar där lägsta åldern för uttag kan komma att ändras i framtiden.

Anonym
Anonym
2014-04-12 15:57

Hej,

Jag försöker att lägga ner lite tid på att se över balans- och resultaträkningen på mina potentiella investeringsobjekt. Problemet är att jag inte riktigt vet vad jag kollar efter. Hur avgör jag om en balansräkning ser stark ut eller inte? Och finns det ytterligare nyckeltal som kan vara bra att kolla efter?

Tack

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-12 16:06

Hej Tobias,

Ett tips kan vara att använda nyckeltalen soliditet och skuldsättningsgrad. Dessa två nyckeltal skvallrar om balansräkningens styrka. Ju lägre skuldsättningsgrad, desto starkare balansräkning.

Soliditeten mäter också motståndskraften i balansräkningen. Ju högre soliditet, desto högre motståndskraft.

Sedan är det viktigt att undersöka om företaget levererar vinst eller förlust. Ett företag som gör vinst kan ju leva med högre skuldsättningsgrad och lägre soliditet.

Mitt tips är att jämföra nyckeltal mellan bolag som liknar varandra i sin verksamhet. Det är då det blir mest relevant.

Kör hårt!
Nyckeltalshälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-04-12 14:32

Tjenare!

Jag vill köpa aktier på Londonbörsen utan att behöva betala 10% i avgift (courtage, stämpelskatt, ännu mer courtage). Jag hittar inte aktierna jag vill köpa som andelsorder genom Aktieinvest och jag vill inte vända mig till OTC-marknaden i USA som Avanza rekommenderar.

Alla skyller otillgängligheten på att intresset inte är så stort för londonbörsen, men vi vet ju alla att ingen handlar där pga. courtaget, en riktigt ond cirkel! Hjälp mig! Vart ska jag vända mig?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-17 09:00

Hej Philip, I dagsläget är intresset, precis som du beskriver, inte så stort för att handla på Londonbörsen. Nordnet arbetar löpande med att se över utbud och prissättning för bästa möjliga utbud. För närvarande gäller dock den prissättning som du säkert sett i vår prislista på webben(under fliken tjänster följt av prislista). Anledningen till att priserna är något högre än för andra börser beror på att det är dyrt att handla där även för oss som bank.Önskar du lägga order sker handeln via våra mäklare som du når på tel. 08-506 331 00. Däremot är det inga stämpelskatter på OTC… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-04-11 23:24

Hej Günther och Jan,
En tendens jag lade märke till ganska tidigt efter det att jag började investera i olika aktier och fonder för ett par år sedan, var att de dagar när börsen visar röda siffror och majoriteten av aktierna går ner, så går mina fonder upp. Och vice versa, går börsen upp en dag och likaså majoriteten av mina aktier, så slår det i 95% av fallen inte fel att fonderna istället visar röda siffror och går ner.

Kan ni förklara logiken kring detta? 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-12 16:11

Hej Fru Minimalist!

Det där är en väldigt bra fråga. Jag har svaret men tänker hålla på det till nästa veckas avsnitt av #sparpodden ep28.

Håll ut!
Halstrethälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-16 16:02

Hej Fru Minimalist,

Nu finns senaste avsnittet av #sparpodden ute, där din fråga besvaras.

http://www.nordnet.se/sparpodden

Hälsningar,
Philip, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-04-11 15:01

Hej Günther och Jan!
Jag har precis börjat mitt första jobb efter examen har har ITP1 som tjänstepension. Nu vill Collectum att jag ska göra val av förvaltare, annars hamnar det i en traditionell försäkring hos Electa.
Hur ska jag tänka?

Tackar på förhand!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm