Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 26 – King, börsnoteringar och Jans tweetbattle

Börsnoteringarna fortsätter dominera

I dagens avsnitt av #sparpodden pratar vi bl a topplistor, börsnoteringar, ersättningar i börsbolag, samt tar diskussionen om hegdefondernas vara, eller icke vara. Det bjuds även på direkta synpunkter om värderingen av Candy Crush Sagas skapare, King, och mina tankar kring utmaningen med Göteborgs stolthet, Glenn Strömberg. Välkommen!

Spel kontra trading, vem vinner matchen?

#Glennvsgunther går in på sin tredje dag. Det är hög tid att visa Glenn vem som bestämmer. Men, vad ska jag köpa? Här behöver jag Er hjälp, skicka in kommentarer och tweets med förslag på spännande intradagstrades. Dagens avsnitt lyssnar du på här där frågor om aktiebolag, PPM, konjunkturcykler och mycket mera får sitt svar.

Arvoden och ersättningar i börsnoterade bolag

Jan och jag diskuterar Volvos höjda arvoden för särskilt styrelseordförande. Självklart är det inte det bästa av lägen att välja att höja styrelsearvoden samtidigt som bolaget i sig har problem med lönsamheten. Men, vi ska komma ihåg att Volvo är världens största lastbilstillverkare och med det kommer prestige. Sverige har traditionellt sett legat på låga nivåer för styrelsearvoden, till en del förklarat av att vi har ofta många stora Svenska ägare med mycket kapital i bolagen, varför deras representanter i styrelsens arvoden blir av sekundär betydelse. Vi diskuterar också rörliga ersättningar, bonusar, och andra typer av ersättningar inom bolag.

Agenda

00:00-01:30     Sång och intro
1:31-04.29       Glennvsgunther
04:30-07:10     Ny ranking, poddtopplistan
07:11-10:30     Investera genom aktiebolag
10:31-17.00     King och andra börsnoteringar
17:01-22:55     Scaniabudet
22:51-35:17     Ersättningar i dess olika former
35:20-40:46     Att investera baserat på konjunkturcykler
44:11-47:13     PPM-fällan
47:14-52:04     Beskattning av investeringssparkonto
52:05-54:33     Hedgefonder, ett bra val mot räntesparande?
54:34-1:03:45  Jans tweetbattle

Anmäl dig till #sparpodden Live!

Den 23:e april kl. 17:00 på Rival i Stockholm bjuder Jan och jag på en fartfylld kväll med #sparpodden Live! Ta del av våra ekonomiska kunskaper/okunskaper direkt från scen, där du efteråt även får en chans att mingla med oss, Nordnets styrelse och företagsledning. Anmäl dig till #sparpodden live här.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers
Avsnitt 22: Förslösande arvingar och krigskris
Avsnitt 23: Dominera chefen i löneförhandlingen
Avsnitt 24: Vårtecken och stämmoterrorister
Avsnitt 25: Dämpad Orange Ångest
Günther möter: Günther möter J. Thorén och P. Krugman

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
33 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-04-02 23:01

Hej sparpodden! För några veckor sedan fick vi se en kraftig uppgång i priset på kaffe, både indexet och diverse certifikat sköt i höjden! Borde inte detta i slutändan påverka butikspriset på kaffe? Jag har då inte märkt någon skillnad, hur hänger det ihop?

mvh
Mattis

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-12 16:59

Hej Mattis,

Hoppas att du blev nöjd med svaret som vi gav i senaste avsnittet av #sparpodden ep 27.

Kaffehälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-11 16:50

Al-kazaamainformation found, problem solved, thanks!

Anonym
Anonym
2014-04-03 09:51

Hej, Till att börja med: Tack för en fantastisk podd! Nu i sommar är första gången som jag och min sambo ska ut på en planerad (de tidigare har varit mer spontana) traditionell utlandsresa tillsammans. Personligen tycker jag att utlandsresor är överskattat eftersom den svenska sommaren duger alldeles utmärkt för mig. Min sambo däremot är dessvärre en solknarkare och vill till något varmare resmål. Jag har föreslagit både att bila ned till Polen alternativt att jag kan låna hem ett par infravärmare till balkongen men tyvärr är det inget som biter. Det ser ut som att blir till att boka… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-04 16:24

Hej Marcus H, Vad kul att du gillar #sparpodden! Låter härligt med en resa! Det känns som att du redan är väldigt sparorienterad, som föreslår alternativa lösningar på solsemester. Att köpa en färdigpaketerad resa borde bli dyrare, eftersom ett reseföretag behöver ta betalt för tjänsten att erbjuda en färdig produkt. Jag är helt säker på att du kan spara pengar på att paketera din resa själv, genom att köpa flyg och hotell separat. Idag finns det ju massor av aktörer som erbjuder smidiga lösningar för att söka och jämföra priser på både flyg och hotell. En timmes sökande framför datorn… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-04-03 13:38

Tack för ännu ett intressant avsnitt! Har börjat tänka mer och mer på mitt pensionssparande, har dock inte kommit så långt att jag gjort något aktivt val. Nu är det så att jag snart börjar arbeta som Fastighetsmäklare som tjänar enbart provision och har ingen tjänstepension. Jag måste sköta mitt pensionssparande själv och jag sitter och funderar hur jag ska göra det. Vad tycker ni? Jag har även funderat på att flytta min intjänande pension till Nordnet och ha det där istället. I nuläget har jag hela mitt privata sparande på Aktie-depå hos er och kommer fortsätta fokusera mitt sparande… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-12 17:02

Hej Johan,

Vi lyfte din fråga i senaste avsnittet av #sparpodden ep27.

Hoppas att du är nöjd med diskussionen.

Pensionshälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-04-03 16:11

Nyligen kunde följande information läsas angående bolaget Betsson. Vad är det i klartext som utförts ochhur fungerar det när bolag ger ut mer aktier på detta sätt? Hur kan det förväntas påverka kursen på kort respektive lång sikt? Betsson AB Förändringar i aktiekapital och röster Offentliggörande av förändring av antalet aktier Enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument (LHF) och enligt börsreglerna ska svenska aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad och som ökar eller minskar det totala antalet aktier eller röster i bolaget offentliggöra ändringen. Efter genomförd apportemission som utgjort köpeskilling för Class One… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-04-03 19:37

Tjena kingen Günther Mårdner och Jan Dinkelspiel !! Är en kille på 22 år, osäkert jobb inom bemanning, men driven! Startar AB, jobbar extra, hyr ut lgh m.m får in med jobb ca 20-25′ netto/mån och ca 250′ extra i år på lgh försäljningar! Jag vill investera i aktier, har börjat smått att bygga “pengamaskin/utdelningsmaskin” Hur bör jag agera? Vad ska jag läsa/utbilda mig till för att jobba med aktier, ekonomi, var skulle ni rekommendera mig att starta? Troligtvis inte den som är mest utbildad men mest villig att lära mig allt!
#sparpodden

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-04 17:22

Gå med i unga aktiesparare. De har en gratis utbildningsserie som är bra. Försök hitta personer med liknande intresse, kanske starta aktiesparar-klubb? Finns så mycket man kan göra om man vill lägga tid på det. Jag är ung precis som du och tycker det är riktigt kul med sparande med aktier 😀

Anonym
Anonym
2014-04-04 09:12

Hej Günther och Jan, Har nyligen tagit examen och börjat arbeta, jag sparar just nu i fonder eftersom jag känner att mitt kapital inte räcker för att gå in på aktiemarknaden ännu. Sparar i tre indexfonder (OMX30, USA och Europa) sedan har jag valt Spiltans räntefond, deras investmentbolagsfond och avslutningsvis Brummer Multi-Strategy. Jag funderar på att spara ihop 80-100tkr i fonder för att sedan börja köpa aktier genom att spara i en fond tills den når 20tkr och då köpa lämpligt bolag, efter analys. Vad tycker ni är ett bra mått på kapital innan man går över till i princip… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-04 16:29

Hej Tommy,

Grattis till examen och arbete! Den främsta anledningen till varför det är bra att spara ihop ett “större kapital” innan man köper aktier direkt är att inte courtaget ska bli en för stor kostnad relativt investeringen. Exakt vilken nivå som är lämplig är svår att svara på, men ett tips kan vara att jämföra hur stort courtaget skulle bli på en enskild aktieaffär i förhållande till förvaltningsavgiften som dina fonder tar ut. Courtageavgifterna är idag väldigt låga, som lägst 7 kr, som du kan få på Nordnetdirekt exempelvis.

Hälsningar
Philip, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-04-04 10:42

Gunther, Jan,
Fråga som är högst aktuell. Jag har en hel del aktier i Meda, som antagligen nu blir uppköpt. Vad händer då med dessa aktier? Löses dem in på en gång, ligger dem kvar, har jag ngt att säga till om?
Utveckla gärna, frågan kan ju självfallet göras rent allmän, vad händer med aktier man har hos bolag som blir uppköpta. Har inte lyckats få ett bra svar hos bankerna tycker jag!

Anonym
Anonym
2014-04-04 12:12

Hej Gunter och Jan! Har en ITPK och livsarbetstidspremier i ett bolag som nu inte fanns med i senaste upphandlingen. Går att ha kvar framtida premier i det bolaget, men tänker byta. Går det att flytta nuvarande ITPK till det nya bolaget så jag slipper “spridda skurar”?

Mvh Johan

Anonym
Anonym
2014-04-04 14:49

Hej årets pensionsspecialister! Vad säger ni om tiotaggarlösning på pensionen? Har inte detta idag men har tillräcklig årslön, över 569 000 kr.

Googlar fram att det blir högre avgifter än med ITP2. Stämmer det?

Å andra sidan faller väl mitt pensionskapital ut till familjen om jag dör i förtid och har tiotaggarlösning? En riktigt bra livförsäkring.

Så kortfattat, tiotaggarlösning eller ej?

Jag har familj/småbarn, villalån och ganska stora egna besparingar samt livförsäkring och inkomstförsäkring. Börjar närma mig 40-årsåldern.

Anonym
Anonym
2014-04-06 00:04
Anonym
Anonym
2014-04-06 13:40

Hej Sparpodden

En fråga att ta upp: Hur ska jag tänka vid aktieköp kontra fortsätta med fondsparande månadsvis? Dvs Min strategi idag är, spar ca 8000 kr/mån totalt i fonder fördelat på Spiltan Investmentbolag, indexfond Sverige, LF Fastighetsfond samt SPP USA.
För varje 100 000 kr jag uppnår köps en aktie. (horisont ca 5-10 år med aktier som Lundbergs och Industrivärden etc.)
Känns som timingen för “varje årligt aktieköp” kan bli riktigt vanskligt jämfört bara fortsätt med fonderna månadsvis? Vänta på mindre ras i dessa typer av bolag känns lönlöst trots all time high. Hur är era tankar kring detta?

Anonym
Anonym
2014-04-06 21:01

I senaste sparpodden tog ni upp frågan vad man kan ge i present när man är bortbjuden på middag eller liknande. Jag tycker Gunthers svar var bra att försöka ge något som speglar en själv. Vi försöker smyga in ett minimalistiskt tänk när vi ger presenter vid middagar, födelsedagar eller andra tillställningar när en gåva förväntas. Vi har två två kategorier vi väljer från – förbrukningsvaror eller upplevelser. Förbrukningsvaror lämpar sig oftast vid middagar och kan vara exklusivt te/kaffe, spännande choklad, fina charkuterivaror och/eller viner. Detta går att anpassa efter intresse, smak och plånbok. Alternativt brukar upplevelsepresenter som bio-/teaterbiljetter eller… Läs mer »