Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 25 – Dämpad orange ångest

Dämpad orange ångest

Inte öppnat pensionsbeskedet? Gör då det tillsammans med Jan och mig i dagens #sparpodden. En riktig högtidsstund! Vi utlovar orange kunskap och dämpad pensionsångest efter lyssning av dagens avsnitt. På pensionstemat reder vi även ut begreppen ”Traditionell försäkring” och ”Fondförsäkring”, där vi förklarar vad vi föredrar. Dagens #sparpodden består i vanlig ordning av ekonomiska frågor blandat med ett försök till viss humor.

Avdrag, boränta och dopgåva

Vilka avdrag kan göra på min deklaration? Hur får man ned sin bolåneränta under 2,00 %? Vad ska man köpa i dopgåva som långsiktigt ger bra avkastning? Frågorna besvaras i dagens #sparpodden som du kan ladda ned och lyssna på här.

Läge köpa dåligt bolag med billig aktie?

Både Jan och jag är är fullständigt överens om att svaret är NEJ. Eller som Warren Buffett säger ”Köp hellre ett fantastiskt bolag till ett rimligt pris, än ett rimligt bolag till ett fantastiskt pris”. Vad vi däremot är oeniga om i dagens #sparpodden är investeringspotentialen på den ryska och turkiska marknaden, då jag förklarar varför jag tror att det är en investering med långsiktig potential medan Jan bestämt undviker dessa marknader. Vi ser även annorlunda på doppresenter med långsiktig värdeökning, där Jan vill vara den coola gudfadern och jag väljer att vara den ansvarsfulla.

Jag lovade även lite tips inför deklarationen, så här kommer det:

Agenda

00:00 – 06:27 Gratulationsintro och #sparpodden LIVE
06:28 – 10:07  Varumärkeskapitalisering – Günther
10:08 – 19:48 Rysslandsmarknaden och Turkietmarknaden
19:49 – 34:44 Det orangea kuvertet
34:45 – 39:08 Dopgåvor med långsiktig värdeökning
39:09 – 40:54 Billig aktie men dåligt bolag – köp?
40:56 – 48:00 Samlat sparande för lägre bolåneränta – lönsamt?
48:01 – 54:23 Pruta boräntan
54:24 – 58:29 Deklarationstips
58:30 – 60:00 Traditionell- eller fondförvaltning?
1:01:54 – 1:03:25 Avslut och stämmoberättelse

Anmäl dig till #sparpodden Live!

Den 23:e april kl. 17:00 på Rival i Stockholm bjuder Jan och jag på en fartfylld kväll med #sparpodden Live! Ta del av våra ekonomiska kunskaper/okunskaper direkt från scen, där du efteråt även får en chans att mingla med oss, Nordnets styrelse och företagsledning. Anmäl dig till #sparpodden live här.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers
Avsnitt 22: Förslösande arvingar och krigskris
Avsnitt 23: Dominera chefen i löneförhandlingen
Avsnitt 24: Vårtecken och stämmoterrorister

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
53 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-03-26 17:16

Hej, Bra avsnitt som vanligt. Jag har roat mig med att lyssna på sparpodden sen starten och ett återkommande tema har varit investmentbolag. Det har fått mig att fundera lite fram och tillbaka på hur jag ska investera i just investmentbolag. Jag har valt en lite annorlunda lösning, jag har skapat ett eget substansvärdes viktat index som jag tänker försöka följa. Man kan följa utvecklingen av indexet här http://ibindex.se Mycket begärt men det hade varit kul att få Günthers (och även Jans så klart) åsikt om detta. P.S. Jag har också skapat en profil på Shareville där jag tänkte spegla… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-26 17:28

Hej Johan H!

Vilket härligt imitativ. Jag tror att detta kan föda ytterligare intresse för investmentbolag!

Däremot har jag noterat att den genomsnittliga substansrabatten för Sveriges investmentbolag krympt betänkligt under de senaste två åren. Detta kan vara någonting som kortsiktigt påverkar detta urval av aktier negativt.

Det ska bli kul att spana på din investmentbolagsportfölj på Shareville.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-03-26 17:25

Tjenare, förra veckans avsnitt ligger på iTunes, som jag laddade ner precis…. Byts det ut?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-26 18:17

Hej Uffe, Vi upptäckte också felet direkt. Det är redan ändrat – men det är en fördröjningseffekt när man byter ut ljudfil. Pröva igen om någon timme! Ber om ursäkt för strulet, det är vårt ansvar. Sedan verkar det även vara problem med Soundcloud – det problemet ligger däremot hos dem. Däremot kan jag glädjande meddela att det kommer en kompensation. Redan imorgon kommer det ett extra-avsnitt. Då släpper vi ett avsnitt där jag intervjuar en av Sveriges skickligaste förvaltare och får även möta en duktig ekonom som vunnit Nobelpris! (Eller Riksbankens pris till Alfred Nobels minne…) Avsnittet släpps innan… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-26 18:42

Hej Gunther och Jan,

Jag har/hade ett bolag (Au holding) i min aktiedepå som beslutade om avlistning från börsen (Aktietorget). Jag undrar vad som händer med de aktierna som jag ägde? Blir jag av med mitt ägande eller vad händer och vem blir ägare?
Dålig formulering men jag hoppas ni förstår!

Anonym
Anonym
2014-03-26 20:49

Hej Günther & Jan! Först och främst vill jag tacka för ett grymt underhållande program i Sparpodden!

Vad anser ni det att det finns för fördelar/nackdelar med kvartalsvisa utdelningar? I USA/Kanada är det ju kutym, varför är det inte på samma vis i Europa? Jag vill ha ett jämnt kassaflöde över året för att ha möjlighet till löpande åter- /nyinvesteringar.

#quarterlyDividends4president

Anonym
Anonym
2014-03-26 20:51

Hej på er! Har nyligen börjat lyssna på podden och vill bara säga att den är riktigt bra. Har lyssnat igenom några äldre avsnitt och älskar Gunters entusiasm i att lägga upp kalkyler för allt, och känner igen mig otroligt mycket! Nu till min fråga (frågor). Gällande sparande i fonder: Vore intressant om ni kunde gå in och prata om hedgefonder och vad man ska kolla på när man letar bland dem. Har läst om att flera gick under när finanskrisen kom, men i övrigt verkar de riktigt bra i teorin? Åtminstone för att sprida riskerna. Vet att ni har… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-26 21:58

Hej! Tack för en bra podd. Jag funderar på kreditrisken i korträntefonder och främst frn fonder. I termer av standardavvikelser är risken ungefär lika låg för fonder med utlåning till stat och kommun som för fonder med utlåning till företag med rating ned till runt BB medan avkastningen är det dubbla för den sistnämnda. Hur bedömer ni risken för en frn fond med lägre ratade papper vid en likviditetskris på marknaden likt 2008. Främst med tanke på att det är ett relativt nytt sätt för bolagen att finansiera sin verksamhet? Tacksam för svar! Ha det gott /Erik

Anonym
Anonym
2014-03-26 22:41

Hej! Jag har cirka 3 miljoner i sparat på ett sparkonto. Jag vill inte placera dessa pengar på börsen då jag planerar att köpa ett hus inom några år. Jag undrar nu om det går att förhandla med någon bank om att få högre sparränta än listräntorna om man för över alla pengar till banken? Vad tror du? Är det för liten summa? Har du någon erfarenhet av detta?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-26 23:52

Hej jag bad storbanken om att få lägre courtage vid aktieköp. Fick nej, men däremot så kunde jag få högre sparränta.Nu blev jag sur eftersom de gav mig något jag inte behövde,så jag vet inte hur mycket högre ränta de var beredda att ge. Mitt råd är att gå in på banken i stället för att ringa./gun

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-01 14:58

Hej Jonatan,

Jag skulle rekommendera dig att följa gun och Günthers råd om etablera en kontakt med banken, genom att höra runt med dina vänner, familj och kollegor för att få tips om bra kontakter.

När du väl etablerat en kontakt, kan du alltid försöka förhandla upp en ränta och då kanske det inte är fel att nämna att du snart ska köpa bostad och är intresserad av att söka bolån i banken om de skapar bra villkor för dina kontanter fram tills dess.

Hälsningar,
Philip, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-03-27 02:04

Hej! Tack för ytterligare en underbar podd! Är det så fantastiskt att man har möjlighet att dra av för deltagande vid bolagsstämmor?! Finns det några gränser för hur mycket man behöver äga för att det ska vara motiverat? Låter för bra för att vara sant! Min schablonintäkt för ISK-sparande förra året blev ca 10K – men hade jag dragit av för resa och ev. hotell för deltagande på 10-20 stämmor hade jag fått förluster på långt mer att dra av. Motiverat och lagligt? Får man även dra av courtage när man handlar inom ISK? Var ska detta tas upp i… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-27 09:58

Är ingen skatteexpert så detta är bara en gissning. Men borde det inte vara så att avdraget måste stå i relation till inkomsten man får tack vare kostnaden? Tänker mig att det inte borde vara ok att dra av för en resa till jobbet eller arbetskläder som kostar mer än man har i lön. Då hade det ju varit bättre att inte jobba. Och om man har en firma och bjuder en kund på lunch i syfte att sälja något för 25.000 kr borde det vara ok. Men inte om syftet med lunchen är att man vill sälja något för… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-01 14:08

Hej Andreas,

Många bra frågor!
För att vara på säkra sidan, är det bäst att kontakta Skatteverket direkt för att få svar på specifika avdrag, hur de ska redovisas osv. Tänk också på Günthers råd från #sparpodden om att alltid vara ärlig i din deklaration och vara tydlig med motiveringar till eventuella avdrag.

Hälsningar,
Philip, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-03-27 08:50

Kommer inte ABBA att stämma Günther och Jan om dom sjunger “Pengar, pengar, pengar…”-låten och vinner Eurovision?

Anonym
Anonym
2014-03-27 09:37

Stämmer det verkligen att premiepensionen är så superviktig för alla som “tjänar mer än genomsnittet” och att pyramiden mer ser ut som en kub, svamp eller upp och nervänd pyramid för många? Själv tjänar jag runt 40.000 i månaden. Jag förstår att ni Jan och Günter tjänar betydligt mer, men totalt är det väl bara ca 10% av svenskarna som tjänar över 40.000 i månaden? Och snittet ligger snarare på 30.000 i månaden? Jag får ju precis som ni 75.000 insatt allmän pension då jag ligger över taket. Men jag får bara 17.000 per år insatt i min tjänstepension. I… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-31 16:25

För ITP1 gäller följande: På lön upp till 7.5 inkomstbasbelopp betalar arbetgivaren in premier motsvarande 4.5 % och på den delen av lönen som är över 7.5 inkomstbasbelopp betalas 30% in.

2013 hamnade brytpunkten på 35375 kr / månad. Det innebär att en tjänsteman med ITP 1 som tjänar 40375 kr / månad får 1500 kr/mån mer insatt än en som tjänar 35375.

Anonym
Anonym
2014-03-27 09:45

Hejsan Jan och Günther,

Jag skulle vilja efterfråga att ni pratar lite mer om börsintroduktioner i podden nu när det mer eller mindre börjat regna IPOs över börsen.

Det skulle kunna vara en återkommande del att ni kort diskuterar en börsintroduktion som är aktuell vid tiden för det avsnittet.

Och så vill jag förstås tacka för en bra pod! Ni gör en väldigt bra avvägning mellan nyttigt och roligt!

MVH Gustaf

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-01 14:02

Hej Gustaf,

Vad kul att du gillar #sparpodden!

Tack för feedback. Agendan och innehållet i avsnitten skapas av lyssnarna, därför blir vi väldigt glada när vi får förslag som ditt.

Jag ska föra detta vidare till Günther och Jan.

Hälsningar,
Philip, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-03-27 11:27

Bra avsnitt men skattedelen vid 54min blev något av en mardröm – blev lite rörigt där när man lyssnar som insatt i ämnet 🙂
Note – jag hoppas Jan har någon som hjälper honom med deklarationen och/eller spelade han kanske mer ovetande…
Also – pengar under bordet för lån låter inte otroligt men helt horribelt.