Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 22 – Förlösande arvingar och krigskris

Förslösande arvingar och krigskris

I detta avsnitt av #sparpodden tar vi återigen upp att en av de viktigaste faktorerna för hur dina aktier och investeringar utvecklas är omvärlden. De senaste dagarna har vi haft stora rörelser på världens börser på grund av oron i Östeuropa, när Ryssland bröstat upp sig mot Ukraina. Som aktiesparare är det viktigt att ha koll på dessa faktorer, som får våra investeringar att kraftigt förändras i värde trots att de fundamentala värdena i de bolag vi investerar i inte har förändrats. I dagens avsnitt av #sparpodden, pratar vi om hur de svenska spararna förändrat sin syn på Ryssland som marknad och vilken marknad som trots stundande oro visar stor potential på lång sikt. Det kom in en fråga på Twitter från en lyssnare, som handlade om huruvida man ska undvika att ens arvingar slösar bort surt förvärvade och sparade pengar. Denna fråga utmynnade i en lång diskussion och utläggning, där både mina och Jans erfarenheter beskrivs och analyseras. Det finns ett uttryck om hur olika generationer förhåller sig till en förmögenhet; den första bygger, den andra förvaltar och den tredje försakar.

Veckans avsnitt av #sparpodden hittar du här.

Klädd för framgång – hur förvaltar man sin garderob?

Måste man verkligen följa dyra tvättråd och beställa kemtvätt? Att vara hel och ren är en framgångsfaktor, men måste det kosta skjortan? Precis som på aktiemarknaden finns det möjligheter att köpa kvalitet billigt. Mitt och Jan’s sätt att förvalta vår garderob skiljer sig kraftigt, men jag skulle ändå vilja konstatera att vi båda gör det ekonomiskt klokt. Jag själv köper undervärderade kläder billigt, medan Jan köper dyrt sällan och behåller. Vi får in massor av frågor om er egen förvaltning och i dagen avsnitt avhandlar vi flera stycken. Det handlar om hur man ska ta hänsyn till de utdelningar som börsbolagen kommande månader skiftar ut och vikten av att vara vaksam kring avgifterna i sitt sparande och hur man kan använda Normanbeloppet för att välja rätt.

I detta rekordlånga avsnitt av #sparpodden får du ta del av ämnena ovan och mycket mycket mer.

Agenda

00:00 – 03:14 Intro och förlåtelse
03:15 – 06:39 Günther efterlyser: unga och aktieintresserade
06:40 – 13:01 Nordnet Live – reflektioner och höjdpunkter
13:02 – 19:30 Putin skapar oro i världen och på finansmarknaden
19:31 – 23:20 Bitcoin-krisen fortsätter
23:21 – 28:35 Hur en framgångsrik sparfilosofi påverkar samhället
28:36 – 44:25 Att bygga, förvalta och fördärva
44:26 – 51:09 Köpa och förvalta sina kläder
51:10 – 53:17 Varningen! Håll dig undan från sådant du inte förstår
53:18 – 55:59 Borgs skattekonsekvenser
56:00 – 1:03:40 Ni frågar, vi svarar!
01:13:41 – 01:14:32 Framtida stämmor och avslut

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
48 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-03-05 20:27

Det låter som ett jätteintressant avsnitt, jag ser fram emot att förgylla morgondagens joggingpass med detta.

Gällande kläder så är det ju inte bara pris, märke och kvalitet som styr, utan för många även miljö och etik. Något som borde vara i åtanke betydligt mer än det tycks vara, är behov. Hur många skjortor behöver du egentligen?

Det kan bli dyrt i längden att köpa även prisvärda skjortor om du köper för många som knappt används, som Herr Minimalist reflekterar kring i ett tidigare inlägg under rubriken “Skjortköp kan kosta skjortan”:
http://minimalisterna.se/skjortkop-kan-kosta-skjortan/

Anonym
Anonym
2014-03-05 21:12

Hej, Jag är novis på det här vad gäller investering men har börjat fatta tycke och samla kunskap om det mer och mer på sistone. Eftersom vi just nu befinner oss i en period där jag, likt många andra, inte vill vara fulltankad i aktier är räntesparande något som står på agendan. Föreställ er detta scenario, där det ej skett någon värdeökning eller värdeminskning utav kapitalet: Jag har legat fulltankad på aktier sedan årsskiftet i ett ISK-konto fram tills idag. Nu vill jag istället satsa på säkrare sparformer. Låt oss säga att jag nu tar ut samtliga kronor på mitt… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-05 23:04

“Det finns ett uttryck om hur olika generationer förhåller sig till en förmögenhet; den första bygger, den andra förvaltar och den tredje försakar.”

Michael Treschow formulerade det uttrycket på ett mer poetiskt sätt en gång i tiden, när Günther fortfarande var ordförande för Unga Aktiespararna.

Dom 3 F:en

Den första generationen dom Förvärvar,
den andra generationen dom Förvaltar,
och den tredje generationen dom Fördärvar.

😉

*Treschow blinkning*

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-06 08:35

Kul vinkling, men att förvärva är bara ett sätt att bygga. Att bygga ett bolag kan göras både organisk (egen tillväxt) eller via förvärv.

Anonym
Anonym
2014-03-06 11:54

Hej! Tack för bra avsnitt!
Ang diskussionen om bear- certifikat i det tidigare avsnittet har jag en följdfråga:

Givet att man räknar med en börsuppgång de närmsta 10-15 åren, Skulle man då kunna öka sin avkastning gentemot index genom att köpa ex. Bull OMX x2 eller liknande och behålla under dessa åren? Eller finns det även här en inbyggd “ränta-på ränta”- effekt som skulle förstöra effekten i svängiga tider?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-07 16:15

Det funkar inte. Haken ligger i att dessa produkters hävstång (x2, x3, x4 osv) beräknas på daglig basis och nollställs varje natt. Detta får effekten att produkterna tappar på en börs som går upp ena dagen och ner den andra, precis so mbörsen gör. Det är lite svårt att förklara kortfatta men det hänger ihop med att det krävs en 100% uppgång för att kompensera för en 50% nedgång. Faktum är att äga dessa produkter mer än över dagen är som att spela roulett på kasino. Man förlorar alltid i längden. Jag har skrivit ett inlägg med ett räkneexempel om… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-06 13:50

Hej Sparpodden Jag är 23 år gammal och bor idag i en hyresrätt i Stockholm. Till skillnad från många av era lyssnare har jag ingen ekonomiutbildning men är hyfsat intresserad av ekonomi ändå. Jobbar inom IT-sektorn men en månadslön på 30,000 kr. Mitt innehav av värdepapper och fonder uppgår till ca 500,000 kr, det mesta ligger på ett ISK. Till hösten/vintern siktar jag på att köpa mig en första bostadsrätt för mellan 1,5-2 miljoner kr. Det jag undrar är hur mycket av bostaden man ska belåna. 75%? 85%? Ska man betala så mycket man kan i kontantinsats så länge man… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-07 16:07

Det här är en klassisk fråga. Rådande svar brukar varar att låna på rejält och investera istället. Men samma personer som ger det rådet brukar sällan rekommendera att belåna aktieportföljen särksilt mycket. Visst det är en skillnad med volatiliteten på säkerheten och i vissa fall räntenivån men i praktiken är inte skillnaden så milsvidd. Argumentet om att man kan sälja av aktierna om räntan skulle dra iväg hör man också ofta. Men i historien har man sett några gånger att stigande räntor har varit samtida med kraschande börser så det kan bli ett surt äpple att bita i. Man skall… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-06 14:33

Hej !
Bästa avsnittet hittills tycker jag. Men en fråga till Jan: Vad är det för fel med märket Boomerang? Är det ute i Stockholm? Tyckte att du skrattade åt märket..

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-06 17:40

Hej Tobbe, inget fel på Boomerang. Inte koll på status för tillfället. Men… skrattar mest åt att Günther skulle ha haft det för då vet jag att det på något sätt har kommit in billigt. Typ outlet för 7 år sedan.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-06 20:10

Trodde jag var helt ute med kläder…..:-)

Anonym
Anonym
2014-03-06 14:54

Varför är guldet så högt värderat och ses som en säkerhet i orostider när guldet inte har någon praktisk användning förutom i ett fåtal elektronikprodukter? Jag kan förstå att olja som säkerhet men känns som att guldet får ett högt värde endast att det är svårt att få tag på och ej för att det är användbart .

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-06 17:38

Hej Rickard, pengar går att printa. Guldet är låst till det vi lyckas bryta. Skydd mot inflation som sker när riksbanker printar på som aldrig förr.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-07 00:09

Men är det ett svar på frågan? Varför ska något som är nästan oandvändbart vara dyrt bara för det är sällsynt?

Anonym
Anonym
2014-03-06 15:16

Hej

Jag har en fråga ang. Norman-beloppet. Vad tycker ni är ett rimligt Norman-belopp? När ska man passa sig och när ska man köpa en fond om man tycker att fonden är bra men ett avgörande faller just på detta belopp? Några riktlinjer?

Anonym
Anonym
2014-03-06 17:32

Medans jag satt i biltvätten idag slog det mig, hur tvättar Günther bilen egentligen?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-06 17:42

Tror inte GM tvättar sin bil. När han tvättar min får han 75 kr/h.

Anonym
Anonym
2014-03-06 18:14

I går lyssnade jag på Sparpodden (superbra som vanligt) och i dag såg jag på det här (https://www.youtube.com/watch?v=hwxIHRcjUzE&feature=youtu.be) seminariet där nuvarande VD för Aktiespararna deltar i en diskussion om tillväxt och finans. Jag tyckte det var lite intressant när ni kort tog upp att det ekonomiska systemet skulle krascha helt om alla levde som Günther. Hur ser ni på Sparpodden på resonemanget att det i längden inte går att förena den typen av BNP-tillväxt vi har med världens ändliga resurser?

Anonym
Anonym
2014-03-06 18:19

Hej!
Har “maratonlyssnat” igenom alla avsnitt av sparpodden efter ett tips från en kollega. Ni är grymma! Så grymma att jag har vågat öppna en aktiedepå, synat min ekonomi i sömmarna och startat en blogg för att kunna inspirera andra (framförallt unga tjejer) till att göra samma sak, så Tack! 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-07 09:43

Hej Moneylicious, Vilken story! Det är precis det här som Jan och jag önskade att #sparpodden skulle göra – föda inspiration och göra sparande roligt och enkelt. Säg till om vi på någon sätt kan hjälpa dig. Det är alltid roligt med personer som vill inspirera andra och ännu roligare om det är kvinnor. Idag finns det en ojämställdhet när det kommer till aktiesparande. Det är inte bara en inkomstfråga utan faktiskt en grundläggande fråga om riskinställning. Vi kan se att kvinnor och män med jämförbara löner även skiljer sig i sitt sparbeteende. Kvinnornas lägre risktagande gör att de tappar… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-06 19:47

Hej! Ska först säga att jag uppskattar podden som ni gör och är en flitig lyssnare av den, bra jobbat! Publicerade det här inlägget tidigare, men har nog missats av er och hade varit intressant hur ni tänker gällande följande. Har läst lite om hur Aktiestinsen och Buffert arbetar för att uppnå sina höga avkastningar. Av vad jag har förstått handlar det (bland annat) om att köpa kvalitetsbolag när de är billiga, t.ex. efter större nedgångar eller börskrascher eftersom de då handlas på “rea”. Dock gäller det ju att man som sparare har fritt kapital att investera vid större nedgångar… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-07 09:38

Hej Johan, Jag brukar ha som inställning att man ska äga bra bolag! Det är en stor skillnad mot att “bara köpa på rea” – eftersom skräpbolag oftast reas ut, av förklarliga skäl. Om du vill stå redo att investera efter större nedgångar så krävs det att du tar risken att lämna marknaden vid tillfällen. Generellt brukar de flesta tappa avkastning på att göra detta. Forskning visar att det är den totala tiden som vi utsätter våra pengar för risk på marknaden som avgör vår avkastning. Den som då lämnar i förhoppning om att kunna köpa tillbaka kommer teoretiskt att… Läs mer »