Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 17 – Bli framtidsrik

Årets pensionsspecialist

Ett varmt tack till alla som stöttat oss ända vägen fram till utmärkelsen Årets pensionsspecialist. Ni lyssnare har hjälp Jan och mig att föräras denna utmärkelse genom era röster. För att leva upp till denna nyvunna titel så ägnar vi en stor del av detta program åt pensioner.

Detta avsnitt av #sparpodden finner du här.

Pensioner till 1000

I detta avsnitt få du lära dig hur man går tillväga för att flytta pensioner och vilka hinder som finns längst vägen. Vi försöker även att väcka engagemang för att göra pensionssparandet roligare genom att berätta om dina möjligheter att påverka din framtida lön, redan idag. Några enkla åtgärder kan betyda 100-tusentals kronor och i vissa fall miljonbelopp.

Myter om pensioner

Pensioner omfattas av mängder av myter och Monica Petersson på Pensionsmyndigheten har gjort en intressant lista över 13 av dessa:
1 – Det kommer inte att finnas några pengar kvar när jag går i pension
2 – Min pension är helt placerad på börsen.
3 – Det är så svårt med pension.
4 – Jag kan inte påverka min pension alls.
5 – Man måste spara i privata pensionsförsäkringar för att överleva när man är pensionär.
6 – Man måste jobba tills man är 75 år för att få en dräglig pension.
7 – Invandrare kommer hit och får massor i pension.
8 – Kvinnor missgynnas i pensionssystemet.
9 – Om jag inte gör något premiepensionsval så slipper jag spekulera i aktier.
10 – Pensionsmyndigheten säljer rådgivningstjänster.
11 – Man får inte bostadstillägg om man bor i bostadsrätt/har eget hus/har pengar på banken.
12 – Vi har pensionärsskatt i Sverige.
13 – Staten har stulit pengar från AP-fonderna.
Monicas svar på dessa myter hittar du på Pensionsmyndighetens hemsida. Jan och jag diskuterar några av myterna.

Lyssnarfrågor

Precis som alltid så dryftar vi flera lyssnarfrågor. I detta avsnitt besvarar vi frågor om hur man kan spara pengar när man parkerar bilen. Vi försöker även ge tips på hur man bäst investerar om man vill exponera sig mot investmentbolag. Avslutningsvis besvarar vi en fråga om investeringar i Nederländerna.

Lyssna, lär och kommentera!

Agenda

00:00 – 02:35 Årets pensionsspecialist/ Intro
02:35 – 10:49 Att flytta tjänstepension
10:49 – 15:19 Varför är det komplicerat och trist att pensionsspara?
15:19 – 20:34 Hur får man mer i pension?
20:34 – 27:16 Monica Pettersson: Pensionsmyter
27:16 – 31:22 Spartips: Att parkera bilen
31:22 – 38:08 Att investera i investmentbolag
38:08 – 42:12 Att investera i Nederländerna

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor
Avsnitt 02: Risk på livet AB
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande
Avsnitt 04: Bankernas fällor
Avsnitt 05: Vinnande investeringar
Avsnitt 06: Analytikermassage
Avsnitt 07: När ska man sälja?
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år?
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High?

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
18 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-01-22 16:53

Hej,
Tack för en bra podd!
Jag undrar vad ni tycker är bäst, att amortera på sitt bolån eller investera pengarna i annat?

Anonym
Anonym
2014-01-22 16:56

Hallå, när kommer de senaste avsnitten upp på Spotify?

Anonym
Anonym
2014-01-22 23:58

Hej, Har en fråga till sparpodden, har frågat tidigare men inte fått svar så testar igen. Sitter med ca 150 000 i fonder (fördelat på olika marknader), 60 000 i svenska aktier, 100 000 i ett fasträntekonto (6mån 1,9%) och 70 000 på ett sparkonto med 0,55% ränta. Jag tror jag kan få bättre avkastning på mina pengar som nu ligger i fastränte- samt sparkontot. Vilka alternativ finns? Har tittat på företagsobligationsfonder och kort räntefond (spiltan), är det bra alternativ eller ska man sätta in mer i aktier/fonder och låta en mindre summa vara på någon av alterativen ovan? Vad… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-23 14:21

Ett snabbt alternativ för att få bättre sparränta är SBAB. 1,95%, fria uttag.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-24 11:18

Santander ger 2,35% och fria uttag.

Anonym
Anonym
2014-01-23 16:21

Hej!

Tack för en bra podd. Det hade varit roligt om ni också gick igenom grundläggande ekonomiska begrepp så som alternativkostnad och lagen om försvinnande marginalnytta. Även förklara vad en fiat-valuta innebär och varför inflationen äter upp alla monetära besparingar.

Jag tror det är svårt att bli en bra sparare om man ex. inte känner till alternativkostnadskonceptet.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-11 14:35

tack ff6r ditt svar! och kolla 1channel.ch annars men tror inte alla asvitt e4r de4r. hittar jag inget se5 googlar jag bara typ devious maids s01e03 och hittar alltid 🙂

Anonym
Anonym
2014-01-23 17:37

Tack för ytterligare ett bra avsnitt. Tycker verkligen ni förtjänar utmärkelsen som pensionsspecialister. En grej har jag dock funderat mycket på. Ni verkar hålla med om den vanliga uppfattningen att det är en bra ide att successivt trappa ner andelen aktier i god tid innan pensionsålder. Det hade jag också tyckt om det var så att pensionen betalades ut i klump på 65:årsdagen. Men så är ju inte fallet. Utbetalningarna löper under 20 till 30 kanske 40 år. Man sprider alltså riskerna på förhållandevis lång tid. Man kan se det som ett omvänt månadssparande. Därför anser jag att det inte… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-01-24 12:27

Är det bara jag som får goddag yxskaft-vibbar av Pensionsmyndighetens svar på “myterna”? Tänk er om ett stort företag hade skrivit nedanstående på sin webbsida, är det någon som skulle finna det betryggande? Myt 1 – Det kommer inte bli någon utdelning efter att jag köpt aktien. Det stämmer inte. Så länge det finns ledning och annan personal som drar in kapital och genererar vinst kommer det att bli utdelningar. Företaget bygger på överenskommelser mellan ledning, personal och ägare – de anställda lägger in sin tid och kraft och överskottet går i form som utdelning till dagens ägare. Ju fler… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-01-24 14:22

Hej, Jag har bara kommit halvvägs genom avsnitten, så detta kanske redan är avhandlat längre fram, men jag skulle vilja höra mer om hur obligationer fungerar. En obligationsfond som handlar obligationer lånar väl ut pengar till t.ex. ett företag, får ett skuldbrev där det står att om tre år ska du få tillbaka dina pengar plus en viss ränta. Sedan kan detta papper cirkulera vidare på marknaden. Jag förstår dock inte hur detta kan stiga/sjunka i värde när räntenivån går ned/upp. Bara för att räntan sjunker, och andra får sämre avkastning när de lånar ut pengar jämfört med den långa… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-25 10:01

1. En fond värderas alltid utefter marknadsvärderingen av dess tillgångar.
2. Du kan se en obligation som att du köper rätten till en framtida utbetalning på ett bestämt datum.
3. Du köper en sådan rättighet med räntan 3% och löptid på 3 år och några veckor senare stiger räntan till 5% för samma löptid. Marknadsvärdet på din obligation sjunker nu eftersom om du skulle sälja den kommer den jämföras med möjligheten att köpa en som ger 5% på ungefär samma löptid.

Anonym
Anonym
2014-01-24 15:21

Hej! Vilka alternativ ser ni som bäst just nu – om man inte vill placera hela sitt innehav på aktiemarknaden med inte heller på räntekonton?
Min fråga grundar sig i att jag vill sprida risken och inte exponera mig allt för mycket mot börsen. Har tittat på råvaror samt obligationer. Vad anser ni är bra “alternativa” investeringar?

Anonym
Anonym
2014-01-25 21:37

Hej!
Jag undrar lite vart man kan få tag i prognoser som privatperson. Ser att du använt dig av SME Direkt för förväntad utdelning och liknande, är det något man har tillgång som privatperson eller är det via arbetet?
Tack för ett underhållande program!

Anonym
Anonym
2014-01-26 18:20

En fråga att överväga till ett framtida avsnitt:

Hur fungerar en aktiefond egentligen? Alltså inte konsumentdelens köp-så-får-du-andelar utan vad gör fondbolaget med de köp- och säljordrar som kommit in under dagen? Utför de alla aktieaffärer vid ett särskilt klockslag efter brytpunkten, baserat på dagens netto? Fyller de på resp. avyttrar lite av varje för att behålla den inbördes fördelningen (om vi tänker oss en indexfond)? Det finns säkert fler detaljer att berätta också men det är svårt att ställa rätt frågor om man inte vet så mycket från början 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-11 13:24

Shoppinghysterin i sig e4r ingen klassfre5ga, srarane tve4rtom. De4remot e4r det ju sje4lvklart att en underskf6terska som ff6rsf6ker te4vla med Victoria Beckham fe5r problem. I massmedia framste4lls shopoholics som ff6rebilder, te4nk om man framste4llde folk som drack ett par flaskor whiskey pe5 samma se4tt?

Anonym
Anonym
2014-01-28 19:09

Hej, jag tänkte pensionspara 1500kr i månaden, jag vill köpa aktier men inte varje månad, blir mycket pengar till courtage då. Borde jag köpa en gång om året o vad ska jag isåfall göra med pengarna under tiden?

Kan ni berätta om fördelarna med att köpa sin bostadsrätt istället för att hyra? Idag bor jag centralt med bra hyresvärd, ny renoverat badrum i en etta för 2400kr mån.

Anonym
Anonym
2014-02-08 18:48

“Myt” 1 skulle mycket väl kunna hända. Vi lever längre och längre, det leder till att fler kommer behöva vård på äldre dagar. Redan nu är Sverige ett åldrande land, att kunna ta hand om alla kommer bli svårt. Det förutsätter att minoriteten (de som jobbar) kommer ta hand om majoriteten (de som är pensionärer), för det är dit vi faktiskt är på väg. Det förutsätter även att de personer som jobbar faktiskt är villiga att underhålla systemet, att ingå i ett blint avtal och hoppas på att nästa generation kommer stötta dem. Jag säger inte att myten egentligen är… Läs mer »