Hoppa till huvudinnehållet

#sparpodden 16 – Sälja på all time high

Sälja på All Time High?

Börsen visar styrka! Tidigare kursrekord krossas på löpande band ute i börsvärlden. Hur ska man tänka nu? I detta avsnitt resonerar Jan och jag om det är för sent att gå in på aktiemarknaden. Man brukar säga att börsens normala beteende är att varje ny toppnotering brukar vara högre än den föregående och varje ny botten brukar vara mindre djup än den föregående. Detta samband stämmer inte fullständigt men det ligger mycket i det eftersom den reala ekonomin ständigt utvecklas och världens ekonomi växer och det gör även börsen. Sedan millenniumskiftet har börsen däremot inte visat upp denna typ av kursrörelse. En börs som successivt stiger innebär således att vi under långa perioder (om ett till två år) brukar få se hur kursrekord slås. Av det skälet är ett All Time High inte att betrakta som en naturlig säljsignal.

Senaste avsnittet av #sparpodden finner du här.

Lyssnarfrågor

Precis som alltid så dryftar vi flera lyssnarfrågor. I detta avsnitt besvarar vi frågor om utdelningar, vi resonerar även kring hur mycket pengar man behöver för att kunna gå i pension.

Eftersom många av våra lyssnare är studenter så kommer det ofta frågor om studielån och det positiva och negativa med att ta studielån för att investera på marknaden. På ett nyanserat sätt försöker vi förklara för vem denna strategi är lämplig. Vi ger också bra tips hur man finner billiga och bra indexfonder och berättar om hur du som bostadsköpare kan skaffa dig ett informationsmässigt övertag när du analyserar en bostadsrättsförening.
Lyssna, lär och kommentera!

Agenda

00:00 – 01:56 Intro och information om Paul Krugman
01:56 – 09:47 Vad är ert bästa tips på utdelningskalendrar?
09:47 – 21:52 Tror ni att ett årshögsta idag, bådar positivt eller negativt för 2014?
21:52 – 28:02 Hur mycket behöver man i pension?
28:02 – 30:39 Ta studielån för att investera?
30:39 – 33:35 Hur hittar man en bra indexfond?
33:35 – 40:22 Hur bör man analysera bostadsrättsföreningens ekonomi?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Avsnitt 1-15

Avsnitt 01: Räntor och duvor
Avsnitt 02: Risk på livet AB
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande
Avsnitt 04: Bankernas fällor
Avsnitt 05: Vinnande investeringar
Avsnitt 06: Analytikermassage
Avsnitt 07: När ska man sälja?
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
21 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-01-15 18:44

Hej, För några månader sedan köpte jag min första bostadsrätt i Nacka, en förort till Stockholm. För några dagar sedan kom mina första funderingar på om jag inte redan nu ska sälja den, lösa lånet, och istället stå med uppskattningsvis 700 000 på fickan redo att investera. Bakgrunden till detta är att jag är orolig för en bostadsbubbla och att lägenheten ska gå ner dramatiskt i pris på ett par års sikt. Så istället för att falla handlöst hade jag som sagt tänkt att sälja bostaden, investera pengarna på börsen och samtidigt hyra en lägenhet fram tills att den största… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-16 09:25

Förmodar att du vill ha svar av proffsen men ger min syn. Tänk på att det även snackas om att börsen är högt värderad. Det skulle ju va en tråkig sits för dig att sälja en lägenhet du trivs med för att köpa aktier. När aktierna eventuellt sjunker om en sättning sker, fast utan en sättning på bostadsmarknaden, så har du ju ett rätt tråkigt läge med en portfölj där du måste vänta på en uppgång innan du kan sälja för att komma ut med samma kapital som du gick in med.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-16 10:00

Hej,

Tack så mycket för ditt svar. Alla synpunkter är välkomna.

Jag har givetvis i beaktning att börsen är relativt högt värderad och kommer att vänta in en rekyl.

MVH

Anonym
Anonym
2014-01-15 21:34

Jag sålde faktiskt mina Clas Ohlson-aktier efter att ha lyssnat på ert förra pod-avsnitt. Jag har ägt dem i flera år vilket innebär att jag även varit med på deras nedåtgående resa, och nu äntligen låg aktieposten på plus sedan en kort tid tillbaka. Oförtjänt högt värderad tyckte jag och var på väg att sälja men inväntade er (oberoende) analys i programmet innan jag tryckte på sälj.
Rätt eller fel? Den som lever får se. Ni behöver inte oroa er, jag kommer inte kräva er på en eventuell “förlust” 🙂

Keep up the good work!

Anonym
Anonym
2014-01-16 09:28

Angående pensionen. Jag skull vilja flytta min tjänstepension till ett och samma ställe. Har småskvättar överallt. Har bl.a. försökt flytta från Folksam(kap-kl) men det gick inte. Varför är det så svårt? När införs fri flytträtt? Finns nackdelar med fri flytträtt?

Anonym
Anonym
2014-01-16 09:35

Hej. Jag har en liten fundering angående bostadsrätt. Nu är inte jag så insatt men jag har svårt att tro att folk i regel kollar speciellt ingående på hur föreningens ekonomi ser ut när de värderar en lägenhet. (Eller har jag fel?) De flesta kollar nog mer på avgiften och priset. Med det menar jag att om man inte har för avsikt att bo i lägenheten i 30 år så kanske det inte spelar så stor roll hur föreningens ekonomi ser ut. Med detta resonemang så menar jag att vi ekonomiintresserade kanske drar en liten nitlott när man tittar på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-19 09:09

Hej Alex, Du har helt rätt. För att din analys ska ha något värde så krävs att någon annan kommer att göra samma analys eller konstaterande vid en senare tidpunkt än du själv. Ju kortare tid du tänkt att bo i en bostadsrätt desto mindre är sannolikheten att man kan realisera värdet av det som faktiskt sker i föreningens ekonomi. Det är precis samma sak med investeringar i aktier. Kortsiktigt så spelar det inte någon avgörande roll att köpa kvalitetsbolag – aktierna kan ju röra sig tillsammans med marknaden ändå. Men över tid så kommer kvalité att ge högre avkastning… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-19 21:06

Tack för ett bra svar!
Haha då vet jag att de kan vara värt att kolla upp tidigare års avgifter så att man inte åker på denna omoraliska möjlighet själv.

Mvh
Alexander

Anonym
Anonym
2014-01-16 12:52

Hej!
Ställde en fråga i kommentarsfältet för avsnitt 13. Lust att backa tillbaka och kolla på den, funderarde lite på hur du gör när du filtrerar fram aktier genom att ange olika värden för nyckeltalen.

Tack på förhand!

Mvh,
R

Anonym
Anonym
2014-01-19 12:53

Hej
Hur mycket mer bränsle drar din bil när du kör på 30% etanol?

Anonym
Anonym
2014-01-20 14:31

Hej!
Hur gick det med utdelningslistan som du skulle publicera i slutet av förra veckan?

med vänlig hälsning
Lyssnaren

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-02-02 21:49

Hej Lyssnare,

Hoppas att du såg att den kom upp – dock några dagar senare än jag hade hoppats på.
Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-01-21 14:34

Hej!

Några åsikter hur man bäst förvaltar en kontantinsats till en lägenhet som ska köpas inom 3-6 månader?

Antar att kriterier blir ex. låg risk, ingen bindningstid. Det måste väl finnas något alternativ räntan på bankkontot, ex. sparkonto (~1.5%) alternativ en fond utan avgift och stabil avkastning?

Tack,
Jacob

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-22 08:52

Tar mig friheten att länka till tidigare inlägg där man tar upp lite av din fråga: https://nordnetblog.wpengine.com/langsiktigt-sparand/16/12/2013/

Finns olika aktörer med lite högre ränta ex Svea, Hoist, Santander etc. Kika runt själv så hittar du säkert någon du känner för.

Mvh
Lyssnaren

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-22 15:57

Tackar, en bra början!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-01 01:46

Det verkar som om me5nga gidlale serien. Dags att le4sa ne5gon bok snart, jag har ju Baskervilles hund pe5 ve4nt he4r.Vicky: “tvinga” ne5gon hemma att spela in och skicka ner.

Anonym
Anonym
2014-01-22 10:29

Hej, I oktober 2013 hittade jag in på Shareville, mer specifikt Jans fantastiska portfölj och bestämde mig för att kopiera. Missade tåget med Orexo, följde efter i: Etrion, Elanders, Eolus, Consilium. Galet bra affär. Till saken hör att jag är en usel aktieplacerare. Har sedan länge hållit mig till indexfonder. Men efter upptäckten av Shareville så har min aktieportfölj plötsligt slagit mina indexfonder med råge. Nu undrar jag: Om man vet med sig att man inte är en stjärna på aktieplacering, finns det något skäl till att inte bara fokusera på att hitta individer som tycks vara det, via Shareville… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-23 10:57

Hej Manuel, tack för din hyllning till min avkastning på Shareville. Själv är jag lite nervös. Med framgång och följare kommer ansvar. Och naturligtvis kommer även jag att ha kraftiga fall i min portfölj. Det är inte långsiktigt hållbart att upprätthålla nuvarande avkastning. Avkastning är förenat med risk och då kan det gå både upp och ner. 120 procent på ett halvår är extraordinärt. Med det sagt. Om jag får ta mig lite tid och borra in mig i case så tycker jag att jag är en godkänd investerare. I grunden är jag optimist vilket ställer till det. Jag har… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-01-24 10:19

Tack för ditt svar.

Har förståelse för att du, med fler och fler följare, vill slå fast att dina placeringar inte garanterar framgång.

Kan lugna med att jag inte lägger alla mina ägg i din portfölj.

Men jag konstatera att min avkastning varit högre av att kopiera duktigare folk än att plocka aktier helt på egen hand.

Det har gått för lite tid sen jag upptäckte Shareville för att dra slutgiltiga slutsatser. Men om det fortsätter enligt detta mönster så kan jag inte se annat än att det vore dumt att inte kopiera.

Anonym
Anonym
2014-10-01 15:21

Det handlar ve4l om samma slags miebkrusarbetsende som ne4r det ge4ller spel, sprit, heroin etc (Facebook, bloggning…) etc. Pe5 ne5t se4tt vekar vi ha producerat ett samhe4lle de4r alla e4r offer, och de4r me5nga sle4nger sig in i olika missbruk och ff6rve4ntar sig att ne5gon annan ska ta dem ur det… Kort sagt, le5t oss ve4nda e5ter till den gamla goda tiden ne4r me4nniskor samlades och spelade ve4nde5tta…

Anonym
Anonym
2015-12-11 13:12

Klart man me5ste se 90210 – och min man skakar bara pe5 huuvedt ne4r jag och dottern tittar pe5 det! Precis som med Glee…och Top Model…:-)