Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 8 – I lyssnarnas tjänst

#sparpodden avsnitt åtta

Avsnitt åtta av #sparpodden är här. Du kan lyssna på denna podcast (radioprogram) genom Spotifty, Itunes, Podcaster och SoundCloud.  Länkarna till detta hittar du här.

Bryt ner din motståndare och vinn budgivningen!

I detta avsnitt diskuterar Jan och jag mängder av lyssnarfrågor. En av frågorna handlar om hur man ska vinna en budgivning när man ska köpa bostad. Här delar jag med mig av mina smått galna tips för att pulverisera dina budmotståndare. Jag vill redan nu skicka ut en varning att jag ibland har en tendens att gå för långt…

Smått och gott

Andra frågor vi besvarar är: tjänar bolagen någonting på att deras aktier handlas på en börs? Är börsen med volatil efter att kapitalförsäkringarna och investeringssparkontona infördes? Är aktieköp i mindre poster alltid en dålig idé? Hur ska man göra med aktier som fallit kraftigt och skräpar i portföljen? Måste man sälja värdepapper för att kunna flytta mellan olika banker?

#sparpodden live på Hamburger Börs 26 november

Du som lyssnare bjuds nu in till det inspelningen av det tionde avsnittet av #sparpodden. Vi har bokat Hamburger Börs och hoppas att 100-tals lyssnare vill delta i denna helkväll som bjuder på podcast-inspelning, mingel, professionell underhållning och barhäng! Det är fri entré, men anmälan krävs. Här meddelar du att du kommer.

Disposition #sparpodden avsnitt 7

00:00 – 07:20 Intro / information om #sparpodden live, 26 november
07:20 – 10:30 Lyssnarkommentar: Paulina
10:30 – 11:55 Lyssnarfråga: Instagram inkl i Facebook-användarens värde?
11:55 – 19:55 Bostad: Günthers budgivningstips
19:55 – 21:17 Unge Obi Wan?
21:17 – 22:26 Lyssnarfråga: Får bolag mer kapital av att handlas på börsen?
22:26 – 25:29 Lyssnarfråga: Börsen mer volatil sen kapitalförsäkring och ISK infördes?
25:29 – 26:33 Lyssnarkommentar: Aktier i mindre poster, dåligt?
– Paus –
26:42 – 30:48 Lyssnarfråga: Aktien fallit kraftigt, sälja?
30:48 – 41:52 Lyssnarfråga: Ska byta bank, måste man sälja sina fonder?
41:11 – 47:23 Avslutning

Fortsätt skicka in frågor

Vi vill ha fortsatt feedback. Vad kan Jan och jag göra bättre? Vad skulle göra programmet mer intressant och lyssnarvänligt? Skicka både frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter, eller kommentera här på bloggen.

Vi ses nästa onsdag – då släpper vi nästa avsnitt!

Poddhälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 1: Räntor och duvor

Avsnitt 2: Risk på livet AB

Avsnitt 3: Ett ovälkommet erbjudande

Avsnitt 4: Bankernas fällor

Avsnitt 5: Vinnande investeringar

Avsnitt 6: Analytikermassage

Avsnitt 7: När ska man sälja?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
40 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-11-13 21:58

Fler frågepoddar! 🙂 Kan ni inte ge lägesstatistik på antal lyssningar i avsnitt 9?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-14 11:43

Hej Johanna,

Tack för responsen. Klart vi ska ha mycket frågor. På det sättet gör vi podcasten mest relevant. När det gäller lyssnarsiffror låg vi på 8200 förra veckan. Med två veckor kvar till avsnitt 10 så känns målet om 10 000 helt nåbart. Vi kommer även att gasa sista veckorna! Hoppas att du kommer till live-inspelningen på Hamburger Börs!
Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-11-14 14:11

Hej Günther,
Jag lyssnade precis på det senaste avsnitten av sparpodden där du sa att de pengar som man har likvida på sin ISK bör man lägga i korta räntefonder. Det tyckte jag var en väldigt bra idé som jag inte alls hade tänkt på. Jag har en del likvida medel på min ISK i väntan på köpvärda aktier och jag har ingen erfarenhet av korta räntefonder, men efter att ha tittat på morningstar.se så tycker jag att Spiltan Räntefond Sverige verkar vara ett bra alternativ. Vad tycker du? Har du några förslag på bra korta räntefonder?

Mvh Martina

Anonym
Anonym
2013-11-14 16:21

Vad är minsta belopp jag ska investera i en aktie och hur många aktier ska jag maximalt äga samtidigt? Jag äger idag ca 25 olika aktier vilket gör min depå bred men också spretig och det är svår att hålla koll på alla bolags nyheter och rapporter. Jag kollar min depå ett par gånger i veckan och köper lite aktier nästan varje månad. 5 aktier är ett par år gamla surdegar där jag ligger minus men som jag envist vill spara i hopp om uppgång på lång sikt och övriga går hyfsat bra. Jag har lätt för att köpa nya… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-14 18:19

Spännande att ni pratar om auktioner genom Kronofogden. Inför avsnittet om bostäder tänkte jag nämna att jag även köpt min lägenhet på auktion hos dem. Vilket inledningsvis gav mig lite ågren över att behöva skjutsa ut någon ur sitt hem men sen kom jag på att jag faktiskt hjälpte en person att bli kvitt sina skulder. Så det är ett läge där man kan förena både nytta med nöje!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-15 15:35

Hej Petter, Ja, jag tycker att du resonerar rätt! När du köpte lägenheten så gav du en annan människa möjligheten att bli kvitt sina skulder. Om ingen köpt lägenheten hade skuldsituationen förvärrats! Men jag håller med dig, ibland kan det kännas jobbigt när man börjar tänka på alla personliga öden som ligger bakom varje försäljning. När jag var på en lösöresauktion för fyra år sedan bjöd de ut ett oanvänt duschdraperi. I det läget blev jag bara sorgsen… Vilken fruktansvärd situation någon måste ha när kronkalle lägger beslag på duschdraperiet. Hoppas att du kommer till Hamburger Börs den 26 november… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-15 03:40

TVÅ FRÅGOR! 🙂 Tack för grym podd! Två frågor till er från en som inte har full koll. 1) För en relativt ny aktiesparare, bland annat tack vare er! Så undrar jag hur er syn är på den ryska aktiemarknaden som verkar vara ganska undervärderad? Vad är er analys av att gå in i ryska bolag i dagsläget, vad ser ni för risker kontra möjlig avkastning? Några speciellt intressanta bolag i åtanke? 2) För en “nybörjare” på börsen så känns det relativt ostadigt och folk pratar om att börsen är övervärderad och att den snart kommer spricka så jag frågar… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-15 15:32

Tack David! Vilka frågor! Jag skulle kunna tala en hel dag med dina frågor som utgångspunkt. Men det är inte möjligt – så här kommer ett mycket komprimerat svar. 1) Ryska marknaden är en av världens lägsta värderade aktiemarknader. Varför? Omvärlden har ingen tilltro till det ryska styret. Bristande demokratiska rätter kombinerat med en äganderätt som inte känns så stabil drar ner värderingen av ryska bolag så att ett rysk vinstkrona bara värderas till en femtedel av en amerikansk vinstkrona. Frågan jag brukar ställa mig är: Kommer det att bli värre i Ryssland? Mitt svar brukar bli – nej, inte… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-15 08:53

Borde ni inte lägga upp det senaste poddavsnittet på Nordnet:s LinkedIn för att enkelt kunna delas?
Bara ett litet tips för att öka spridningen och hitta nya läsare. Facebook i all ära men potentialen i LinkedIn ska inte underskattas.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-15 15:11

Hej Fru Minimalist!

Superbra tips. Vi har nog inte tänkt på det.
Jag ska genast sätta några kollegor på att göra detta.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-11-15 11:22

Hej

Har en fråga om aktier och bolån. Är på väg å köpa ett hus för 1.8 miljoner och har ca 250.000 sparade pengar varav 70% i aktier å fonder. Och behöver ca 200.000kr till kontantinsats, lagfart och pantbrev. Vad är ert råd, att slänga in allt jag har å ha en buffert på 50.000 eller låna lite pengar så jag kanske har en buffert på säg 100.000kr nu när de är billigt å låna?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-15 15:10

Hej Markus, Allt beror på räntan och vilket behov du kan tänkas ha av en buffert. Att bo i hus brukar öka risken för att du kortsiktigt behöver pengar för oförutsedda utgifter. Tänk att du inte ska spekulera för att få sista kronan i avkastning. Trygghet är värt en hel del, särskilt när det blåser på marknaden (just nu är det varma sommarvindar – men det kan snabbt ändras). Utan att du säger det så får jag känslan av att du redan har ett månatligt sparande. Låt detta vara ditt primära sparande och lägg in 200 000 i ditt boende.… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-15 15:19

Är opus det nya mekonomen fast med större tillväxt ambitioner? Nu när Ax:son familjen somnat till lite…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-27 11:12

Hej Andreas,

När vi tog upp Opus i avsnitt 11 så fick vi en hel del synpunkter från lyssnare som tyckte att vi dissade aktien.

Det kan säkert vara så att vi missat potentialen i de senaste förvärven men aktien har skenat och intresset har varit enormt. Det är inte i dessa lägen som jag äntrar.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-11-15 20:29

Hej Jag skulle tycka att det vore väldigt intressant att höra er syn på att finansiera aktie/fondköp med csn-lån. Jag är student och har för tillfället inga lån, min portfölj i nuläget uppgår till ca 60 000kr och sedan har jag ytterligare 90 000 som buffert på ett vanligt sparkonto. Nu funderar jag på om det är värt att ta fullt csn lån för att öka på portföljen? Om man har ett ISK hur mycket behöver ens aktier eller fonder egentligen behöva avkasta för att det ska vara lönt att finansiera med csn och på ett ISK? Om vi antar… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-27 11:10

Hej CSN,

Jag antar att du har hört vårt svar i #sparpodden avsnitt 9. Stort tack för bra fråga.
Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-11-15 23:44

Hej,

Har en stor familj med fyra barn och fru. Undrar lite över vad som är vettigast när det gäller barnens sparande, dom fick en klumpsumma när dom föddes och har ett månadssparande på ett par hundringar.

Ska man skapa ett investeringssparkonto per barn eller ska man lägga ihop deras pengar eller till och med lägga allt i mitt investeringssparkonto. Finns det några fördelar med det ena eller andra.

Har alltid hört att man ska ha ca två månadslöner likvid för oförutsedda handlingar, vad tycker ni om det?

/Stor pappan

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-17 19:57

Hej Stor pappan, Grattis till en så stor familj! Jag har själv haft tre syskon så jag vet hur kul det är. När det gäller sparande till barn så kan man säga massor. Nu tänkte jag nämna några bra saker att ha med sig. Om du har för avsikt att alla barn ska få exakt lika mycket pengar så skulle jag personligen välja att starta en kapitalförsäkring i ditt eget namn men där de fyra barnen är förmånstagare. Genom att samla alla barnens pengar på ett konto kan du enklare hantera deras besparingar och kan även få ner kostnaderna för… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-17 20:03

Jag glömde att svara på frågan om buffert. Det är svårt att säga något generellt i den frågan. Men det är alltid klokt att ha en summa för att kunna bli motståndskraftig mot oförutsedda utgifter. Om man har stor familj, kanske bor i villa, har två bilar – då stiger behovet av att ha en större summa likvider tillgängligt. Två månadslöner är inte någon dum tumregel.
Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-11-16 00:01

Hej,

Har ett sparande i fonder och aktier riktade mot mestadels Sverige till ett värde av ca 300 000(största delen fonder där jag även har månadssparande). Jag går nu med känslan av att raset inte är långt borta och skulle vilja vikta om mitt sparande. Har lite funderingar kring ISK. Nu undrar jag vad som skulle vara det mest fördelaktigt för mig.. Sälja allt jag har och sen skaffa en mindre riskfylld placering typ räntefond alt flytta in innehavet i ett ISK och sen göra samma manöver fast innefrån ISK:n.

Mvh
Tobias

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-16 15:02

Hej Tobias, Om du flyttar in gamla innehav i ett investeringssparkonto så räknas det skattemässigt som att du säljer och köper tillbaka innehaven. Därför finns ingen anledning till en sådan manöver om du ändå tänkt sälja fonderna i närtid. Om du däremot tänker fortsätta äga dessa långsiktigt så kommer ISK med stor sannolikhet att vara ett bättre alternativ rent skattemässigt. Om du har uppfattningen att börsen snart kommer att falla så skulle jag: – sälja aktiefonder – placera pengarna på ett högräntekonto – invänta ett läge att åter göra entré på aktiemarknaden men då inom ett investeringssparkonto. Bästa hälsningar Günther… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-16 11:29

Hej! Hur hög får en förvaltningsavgift vara innan man bör säga ifrån?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-16 14:59

Hej Maja,

Det är en omöjlig fråga att svara på. Allt beror på vilken förvaltning du får. Talar vi om aktivt förvaltade Sverigefonder så går min absoluta gräns vid 1,6% – men å andra sidan så väljer jag hellre passivt förvaltade fonder (indexfonder) och då är de billigaste Sverigefonderna kring 0,3% (utan insättningsbegränsningar mm.).

Om du specificerar vilken typ av fond du undrar över så kan jag ge ett mer precist svar.
Bästa hälsningar
Günther Mårder