Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 72 – Stabila aktier med rejäl hävstång

Hävstångseufori

Som sparekonom har jag tillgång till data över hur Nordnets kunder handlar. På senare tid märks en explosionsartad ökning av handeln vad gäller hävstångsprodukter. Utbudet av hävstångsprodukter är närmast oändligt och det finns möjlighet att olika typer av tillsångsslag som aktier, index, råvaror, valutor, korgar med mera. Sedan oljepriset som bekant fallit drastiskt är det tydligt hur handeln med hävstångsrelaterade produkter baserat på oljepriset ökat till aldrig tidigare skådade höjder. Intresset märks också på antalet frågor som inkommit till #sparpodden. Och detta gäller inte bara oljepriset utan också övrig handel med hävstångsprodukter för bolag och råvaror. Min inställning till dessa är att man bör vara väldigt försiktig!

Varför inte köpa på lång sikt?

Riskerna är stora och produkterna är ofta komplicerade vilket spär på risken att förlora pengar. Min åsikt är som bekant att ju renare och transparenta produkter desto bättre. Varför är jag då så försiktig med dessa hävstångsprodukter? Långsiktigt har aktiemarknaden stigit och många är överens om att aktier fortsättningsvis kommer vara den bästa investeringen på lång sikt. Är det då inte läge att köpa en hävstångsprodukt med så hög hävstång som möjligt? På grund av att marknaden kortsiktigt är väldigt svår att förutspå kommer detta vara en väldigt stor risk att äga dessa produkter på lång sikt. För er som redan är insatta i dessa produkter är detta inslag inte någon nyhet men med tanke på hur handeln ökat vill jag belysa riskerna för de som inte är insatta.

Ett försök till förklaring

Låt oss börja med att förklara de produkter som har en daglig hävstång som exempelvis certifikaten. Ofta benämns de exempelvis; BULL följt av tickernamnet och därefter 3X vilket innebär på 3 gånger hävstång. Dvs går den underliggande tillgången upp 1% går certifikatet upp med 3%. Antag att vi köpt en hävstångsprodukt kursen för den underliggande tillgången är 100 kr. Sjunker kursen till 90 kr innebär det en förlust på 10 % men förlusten på certifikatet blir 30 % och kursen går ned till 70 kr. Om kursen på den underliggande tillgången dagen efter ökar med 11,11 % blir kursen återigen 100 kr. För ditt certifikat innebär det att förändringen blir 33,33 % och kursen blir således ca 93,33. Den underliggande tillgångens kurs har sjunkit och därefter kommit tillbaka till samma nivå som innan. Ditt certifikat däremot har sjunkit i värde med 6,67 %. Om samma sak händer igen kommer ditt certifikat ha kursen 87,11 och därmed sjunkit med 12,89 % trots att underliggande värde är tillbaka på startnivån. Likväl om svängningarna är mindre innebär detta en urholkningseffekt.

Som tidigare nämnt är marknaden svårt att förutse kortsiktigt. Även stabila kvalitetsbolag har perioder där värderingen går ned eller sidledes vilket innebär att för den som äger aktien är inget förlorat om kursen återhämtar sig till samma nivå. Ju högre daglig hävstång ditt certifikat har, desto större är risken att din avkastning över tiden påverkas negativt. Därtill påverkar också den ränta du får betala för den inbyggda belåningen. 3X hävstång innebär ju att du får en inbyggd belåning som ger dig tre gånger så stor rörelse. Oftast är den dyrare än om du belånar dig själv och därefter investerar detta i den tänkta råvaran eller aktien. Räntekostnad tas ut under natten vilket innebär att för den som bara handlar så kortsiktigt som under en handelsdag slipper räntekostnaden. Vidare finns det också andra risker så som likviditetsrisker i spreaden, dvs skillnaden mellan köp- och säljkurser och dessutom valutarisker om den underliggande tillgången handlas i någon annan valuta.

Andra typer av hävstångsprodukter

Som jag nämnde i inledningen finns det också flera andra typer av hävstångsprodukter. Exempelvis en Mini Future där man tror på uppgång av underliggande tillgång kan jämföras med att köpa ett hus för 1 miljon kronor men att finansiera köper med 200 000 kronor i kontantinsats och med 800tkr i lån hos banken. Om husets värde ökar till 1,2 miljoner kronor är värdeutväxlingen på ditt investerade kapital 200 000 kronor, eller 100 %. Dock fungerar det på motsatt sätt om huset skulle minska i värde. Minskar den tillräckligt mycket finns det en inbyggd stop loss nivå som gör att du blir utspärrad och därav inte kan ta del av uppgångar om det skulle följa. Naturligtvis tar emittenten ut en finansieringskostnad för att låna ut pengar, vilket innebär att finansieringsnivån ökar om kursen går sidledes och därav minskar värdet av din investering.

Överlag anser jag att riskerna med dessa produkter är väldigt stora och att man inte bör köpa dem på lång sikt. Min förhoppning är att ni med hjälp av detta blivit något mer pålästa vad gäller riskerna för dessa produkter. Än en gång, var försiktiga och läs på om ni ska handla med dessa produkter!

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 12:57 Hur relaterar preferensaktier till ränteläget och kassaflödet?
12:57 – 18:32 #sparadkrona – vilka inslag har kommit in?
18:32 – 24:40 Varför inte köpa mini futures eller andra hävstångsprodukter i stabila bolag på lång sikt?
24:40 – 29:55 Är det läge att spekulera i norska oljebolag?
29:55 – 31:10 Fundamentalt frosseri i börsens bästa kvalitetsbolag i kommande avsnitt. Ge dina inputs som lyssnare.
31:10 – 47:45  Privatekonomi inom relationer. Hur ska man hantera olika inställningar till sparande?
47:75 – 51:44 Är det en bra investering att köpa lägenhet för att hyra ut i andra hand?
51:44 – 53:05 Bästa sättet att exponera att sig mot Ryssland?
53:05 – 56:25 Vad är Günthers snittkostnad per månad?
56:25 – 57:40 Vill du medverka i en studie hur psykologiska faktorer din aktiehandel?
57:40 – 59:56 Vad kan vi väntas oss av #sparpodden live på Nordnet Live?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Hävstångshälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
40 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-02-11 14:20

Hej, Tack för en lysande pod! Jag blev rekommenderad att lyssna på Sparpodden av en kollega och jag var innan dess totalt ointresserad av sparande men alltid varit ”pengakåt” (orimlig ekvation?). Nu tycker jag att sparande och aktiemarknaden är riktigt intressant så medan min sambo planerar hur hon ska slösa sina pengar på kläder och saker, precis som jag gjorde för några månader sen, så planerar jag hur jag ska placera mina pengar när lönen närmar sig. Mitt mål är så klart att lyckas få henne intresserad också av sparande när jag själv börjar känna mig lite kunnig inom området.… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-10 22:44

Hej! Tack för en grym podd! Verkligen hjälpt mig få disciplin på mitt sparande! I tidernas begynnelse. I något avsnitt för länge, länge sedan, så pratade ni om en vinnarstrategi och tog upp ett exempel med en person (eller om det var en persons släkting) som hade som strategi att följa vinnarfonderna. Med jämna mellanrum tittade denna person på vilka fonder som gått bäst och bytte till dessa fonder. Vill minnas att ni då resonerade kring att det skulle kunna vara en bra strategi eftersom många sparare säljer vinnaraktier och köper förloraraktier. Nu till min fråga; kan man göra en… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-10 19:55

Hej G & J! Jag har länge tänkt köpa aktier i Axfood, men känt att den varit för dyr. Klassiskt misstag då den gått upp 200 kr sedan jag tyckte den var för dyr första gången … Hörde i alla fall häromdagen att aktien ev kommer splittas i vår. Min fråga är då om det finns några för/nackdelar med att äga aktier som splittas och hur man ska tänka kring det? Kort sagt: ska jag köpa aktien nu eller ska jag fortsätta tänka att jag ska köpa den “när nästa nedgång kommer” som jag har tänkt nu sedan jag först… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-10 16:04

Hej!

Jag håller på avsluta min kandidat i Matematik och ska till hösten söka Master i Finansiell Matematik.

SACO beskriver arbetsmarknaden för matematiker som mycket god, men ni som sitter på insidan, hur ser ni på marknaden? Borde jag krydda min utbildning med något speciellt? Vet ni hur lönerna ser ut?

Anonym
Anonym
2015-02-10 12:01

Hej! Det har ju nästan blivit en sanning när det gäller många bolag att ett pe-tal över 20 är dyrt. Orsaken till detta är ju att räntorna brukar ligga högre än vad de har gjort de senaste åren. Jag är medveten om att bolag bör värderas till ett högre pe-tal när räntan är lägre och hur den dynamiken fungerar. “Rent tekniskt” så borde väl en aktie (som värderas utifrån pe-tal och har en utdelning på oförändrad nivå) halveras i pris/värde (jag anser att det är samma sak här) om räntan dubbleras? Nu fungerar det ju inte riktigt så i verkligheten… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-10 12:25

Jag inser att jag gjorde en liten blunder i frågeställningen. Naturligtvis kommer värderingen att påverkas av räntan i alla fall.

Anonym
Anonym
2015-02-10 11:13

Hej G och J! Tack för en otroligt bra podd, jag har som uppgift att sprida spargospeln så gott jag kan bland mina vänner, har i dagsläget fått med mig fem vänner och jobbar för fler. Nåväl här kommer min fråga: Innan handelsbankens rapport stod A-aktien som högst i ca 396 kr och ungefär 20 kr över B-aktien. Strax efter rapport sjönk den och ligger nu en bit under B. Vad beror detta på? Är detta en vanlig företeelse? Går samma mönster att se hos andra bolag?

Mvh KJ

Anonym
Anonym
2015-02-10 09:17

Hej Jan och Günther!

Jag funderar över hur utbrett aktivism är inom fondförvaltning i Sverige. Vilka aktörer finns och hur accepterat är detta i Sverige? Detta skulle jag tycka att vore ett intressant ämne att lyssna till era tankar angående.

Bakgrunden till min fråga är att jag just nu arbetar med detta ämne i mitt gymnasiearbete och jag upplever att detta är ett väldigt intressant fenomen som inte är särskilt uppmärksammat i Sverige.

Med vänlig hälsning

Oskar

Anonym
Anonym
2015-02-10 08:26

Hej, tack för en otrolig matnyttig och rolig podd! Lite bakgrund, jag har sålt lägenheten och är inneboende tills jag hittar ett hus, har bonusbaserad lön. Nu berör inte min fråga alla, utan mer dem som har bonusbaserad lön. Jag har idag en grundlön på 30 900 men landar på ca 41 500 brutto med bonus varje månad. Jag har pratat med banken och med chefen och här är mina alternativ. 1: Vara glad och lycklig och låna mina 1.8m (baseras på 30 900) och köpa ett hus för 2.3 (vilket är lite svårt) 2: Sänka min bonus med 2000kr… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-09 20:20

Hej grabbar! Sjukt bra ni är!!!Jag vill lyfta blicken från sthlmsbörsen för lite diversifiering nu när jag tror att det blir en dipp efter utdelningar i vår. Är bullish som tusan på sjukvård och relaterade tjänster i Kina. Med en kreditbubbla som eventuellt spricker och överproduktion av bostäder tror jag den boomen är över för denna gång. Men med åldrande befolkning och bättre standard över lag tror jag att efterfrågan på sjukvård kommer öka i Kina på medellång sikt. Men hur ska jag exponera mig mot denna sektor i Kina?vet ni några bolag eller etf : er? Jag hittar ingenting… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-09 19:29

Hejsan. Tack för en superpodd! Jag går i husköpartankar och kommer köpa hus inom 3 år. enda problemet är att min familjs ekonomi inte är lika stark som de i min närhet. Men jag sparar ändå till aktier då det lönar sig på lång sikt. allt går bara lägger manken till. till frågan: ska jag prioritera ett sparande till kontantinsats eller ska jag ha kvar pengar på mitt aktiesparande och därigenom föda mitt brinnande aktieintresse och ta ett vanligt lån till insats (topplån/medlemslån mm)??
vore ju synd att döda ett intresse och en fantastisk ränta-på-ränta resa…

Anonym
Anonym
2015-02-09 16:39

Hej på er! Har en liten fråga som kanske hamnar lite vid sidan av sparande men det vore spännande att höra er diskutera om detta då ni båda två är gifta. Jag och min tjej går i giftastankar och jag funderar lite om äktenskapsförord. Jag är 28 och har jobbat ett tag, äger en bostadsrätt med relativt låg belåning samt har en aktieportfölj (ISK) med ett par hundra tusen kronor. Ser ni det som girigt att fundera på detta eller är det inget konstigt alls? Hon är student men klar till sommaren och har endel sparade och ett sunt ekonomiskt… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-09 16:31

Günther,

Det börjar närma sig rapport för BTS. Köpa innan eller efter rapporten, vad tror du?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm