Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 72 – Stabila aktier med rejäl hävstång

Hävstångseufori

Som sparekonom har jag tillgång till data över hur Nordnets kunder handlar. På senare tid märks en explosionsartad ökning av handeln vad gäller hävstångsprodukter. Utbudet av hävstångsprodukter är närmast oändligt och det finns möjlighet att olika typer av tillsångsslag som aktier, index, råvaror, valutor, korgar med mera. Sedan oljepriset som bekant fallit drastiskt är det tydligt hur handeln med hävstångsrelaterade produkter baserat på oljepriset ökat till aldrig tidigare skådade höjder. Intresset märks också på antalet frågor som inkommit till #sparpodden. Och detta gäller inte bara oljepriset utan också övrig handel med hävstångsprodukter för bolag och råvaror. Min inställning till dessa är att man bör vara väldigt försiktig!

Varför inte köpa på lång sikt?

Riskerna är stora och produkterna är ofta komplicerade vilket spär på risken att förlora pengar. Min åsikt är som bekant att ju renare och transparenta produkter desto bättre. Varför är jag då så försiktig med dessa hävstångsprodukter? Långsiktigt har aktiemarknaden stigit och många är överens om att aktier fortsättningsvis kommer vara den bästa investeringen på lång sikt. Är det då inte läge att köpa en hävstångsprodukt med så hög hävstång som möjligt? På grund av att marknaden kortsiktigt är väldigt svår att förutspå kommer detta vara en väldigt stor risk att äga dessa produkter på lång sikt. För er som redan är insatta i dessa produkter är detta inslag inte någon nyhet men med tanke på hur handeln ökat vill jag belysa riskerna för de som inte är insatta.

Ett försök till förklaring

Låt oss börja med att förklara de produkter som har en daglig hävstång som exempelvis certifikaten. Ofta benämns de exempelvis; BULL följt av tickernamnet och därefter 3X vilket innebär på 3 gånger hävstång. Dvs går den underliggande tillgången upp 1% går certifikatet upp med 3%. Antag att vi köpt en hävstångsprodukt kursen för den underliggande tillgången är 100 kr. Sjunker kursen till 90 kr innebär det en förlust på 10 % men förlusten på certifikatet blir 30 % och kursen går ned till 70 kr. Om kursen på den underliggande tillgången dagen efter ökar med 11,11 % blir kursen återigen 100 kr. För ditt certifikat innebär det att förändringen blir 33,33 % och kursen blir således ca 93,33. Den underliggande tillgångens kurs har sjunkit och därefter kommit tillbaka till samma nivå som innan. Ditt certifikat däremot har sjunkit i värde med 6,67 %. Om samma sak händer igen kommer ditt certifikat ha kursen 87,11 och därmed sjunkit med 12,89 % trots att underliggande värde är tillbaka på startnivån. Likväl om svängningarna är mindre innebär detta en urholkningseffekt.

Som tidigare nämnt är marknaden svårt att förutse kortsiktigt. Även stabila kvalitetsbolag har perioder där värderingen går ned eller sidledes vilket innebär att för den som äger aktien är inget förlorat om kursen återhämtar sig till samma nivå. Ju högre daglig hävstång ditt certifikat har, desto större är risken att din avkastning över tiden påverkas negativt. Därtill påverkar också den ränta du får betala för den inbyggda belåningen. 3X hävstång innebär ju att du får en inbyggd belåning som ger dig tre gånger så stor rörelse. Oftast är den dyrare än om du belånar dig själv och därefter investerar detta i den tänkta råvaran eller aktien. Räntekostnad tas ut under natten vilket innebär att för den som bara handlar så kortsiktigt som under en handelsdag slipper räntekostnaden. Vidare finns det också andra risker så som likviditetsrisker i spreaden, dvs skillnaden mellan köp- och säljkurser och dessutom valutarisker om den underliggande tillgången handlas i någon annan valuta.

Andra typer av hävstångsprodukter

Som jag nämnde i inledningen finns det också flera andra typer av hävstångsprodukter. Exempelvis en Mini Future där man tror på uppgång av underliggande tillgång kan jämföras med att köpa ett hus för 1 miljon kronor men att finansiera köper med 200 000 kronor i kontantinsats och med 800tkr i lån hos banken. Om husets värde ökar till 1,2 miljoner kronor är värdeutväxlingen på ditt investerade kapital 200 000 kronor, eller 100 %. Dock fungerar det på motsatt sätt om huset skulle minska i värde. Minskar den tillräckligt mycket finns det en inbyggd stop loss nivå som gör att du blir utspärrad och därav inte kan ta del av uppgångar om det skulle följa. Naturligtvis tar emittenten ut en finansieringskostnad för att låna ut pengar, vilket innebär att finansieringsnivån ökar om kursen går sidledes och därav minskar värdet av din investering.

Överlag anser jag att riskerna med dessa produkter är väldigt stora och att man inte bör köpa dem på lång sikt. Min förhoppning är att ni med hjälp av detta blivit något mer pålästa vad gäller riskerna för dessa produkter. Än en gång, var försiktiga och läs på om ni ska handla med dessa produkter!

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 12:57 Hur relaterar preferensaktier till ränteläget och kassaflödet?
12:57 – 18:32 #sparadkrona – vilka inslag har kommit in?
18:32 – 24:40 Varför inte köpa mini futures eller andra hävstångsprodukter i stabila bolag på lång sikt?
24:40 – 29:55 Är det läge att spekulera i norska oljebolag?
29:55 – 31:10 Fundamentalt frosseri i börsens bästa kvalitetsbolag i kommande avsnitt. Ge dina inputs som lyssnare.
31:10 – 47:45  Privatekonomi inom relationer. Hur ska man hantera olika inställningar till sparande?
47:75 – 51:44 Är det en bra investering att köpa lägenhet för att hyra ut i andra hand?
51:44 – 53:05 Bästa sättet att exponera att sig mot Ryssland?
53:05 – 56:25 Vad är Günthers snittkostnad per månad?
56:25 – 57:40 Vill du medverka i en studie hur psykologiska faktorer din aktiehandel?
57:40 – 59:56 Vad kan vi väntas oss av #sparpodden live på Nordnet Live?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Hävstångshälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
40 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-02-06 17:38

Varför ger Bankerna köp/sälj rekommendationer på visa aktier? Enkla svaret är: De vill tjäna mer pengar. Banken får en kostnad för att ta fram en analys för att sedan kunna ge en rekommendation till sina kunder, denna process kostar pengar! Det innebär att banken måste täcka denna kostad genom att få sina kunder att göra tillräcklig mycket köp/sälj för att få in Courtage. Vad innebär detta? Jo bankerna kommer endast göra dessa analyser på bolag som har stor likviditet där dem vet att de kommer ske tillräckligt många transaktioner. Därav göra vinst på analysen. Tyvärr blir kontentan av detta att… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-07 08:48

Förhoppnngsbolag menar du? 😉

Tror att bankerna skulle få väldigt dåligt rykte om de rekommenderade aktier där deras kunder riskerar att bli inåsta på grund av för dålig omsättning.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-07 18:10

Tror det handlar rent allmänt.

Bankerna gör bara analyserna på bolag när det vet att dem kommer tjäna pengar på det…

Som jag har fattat de som är det en ganska komplex process att få rekommendera sina kunder olika aktier.

Var nämligen på en föreläsning där dem tog upp detta “problem” men greppade inte allt, därför undrar jag om någon kan saken bättre?

Vore intressant att veta exakt hur processen går till..

Anonym
Anonym
2015-02-06 20:16

Tjena! Lite nyfiken bara: vad tycker ni om Blondinbellas och Pingis Hadenius Economista-podd och -bok? Och hur de resonerar kring pengar och sparande?
Tack för en grym podd!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-11 10:17

Utan Blondinbella och Pingis hade jag inte varit där jag är nu ekonomiskt. De har varit min “steppingstone” i min relation till pengar. Tack vare Ekonomistapodden hittade jag till Sparpodden och Nordnet.

Anonym
Anonym
2015-02-06 23:57

FTV – med tanke på ämnet – kanske folktandvården 😉

Anonym
Anonym
2015-02-07 03:02

Fråga för er podcast kanske(?).

Kan man räkna ut vad ett skäligt pris är på en valuta i relation till en annan? Man kan ju räkna ut ungefär hur mycket man tycker att ett bolag är värt genom att exempelvis bedöma skäligt P/E, vinst per aktie och utdelningstillväxt, men kan detta göras på valutor? Det jag vill få fram är hur mycket exempelvis en dollar “borde” kosta i svenska kronor. Detta på grund av att jag vill investera i bolag med lägre motiverat värde, men också att den valutan som aktien handlas i ska ha ett lägre motiverat värde.

Anonym
Anonym
2015-02-07 13:28

Hej,

När Günter pratar om hans kriterier för att solla bort företag som inte når upp till vissa nyckeltal så går detta väldigt fort. Vad använder Günter för analysverktyg för detta och finns det något billigt (gratis?) och bra analysverktyg för en som inte gör så många affärer per år?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-07 18:04

“Hittakursvinnare” är billigt om man är medlem i aktiespararna. 1 år för ca 900kr 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-08 21:23

Tack!

Anonym
Anonym
2015-02-07 15:35

Hej, Har nyss flyttat till London och lyssnade på erat förra avsnitt där någon nämnde engelska marknaden och att det inte är lika enkelt att spara i fonder och hitta någon bank som har samma låga avgifter som ni har. Jag undrar därför om speciellt Jan vet på grund av hans efternamn, om det finns några planer för Nordnet om att ta sig in på engelska marknaden i framtiden eller om ni bara ska hålla er till Skandinavien? Om det inte finns några planer på det, hur ser ni två på att tjäna pengar i England och skicka hem pengar… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-08 00:29

Hej Günther! Har en fundering kring familjens sparande. Vi hyr ut nedre plan i vårt hus och får in 8700:- per månad. Vi är också gode män åt två flyktingbarn vilket ger oss 3800:- i arvode per månad. Varken jag eller min fru har välbetalda arbeten, vi tjänar ca 19 500 efter skatt vardera. Vi lever emellertid gott på en lön i månaden vilket gör att vi sparar 32 000 kronor i månaden. Vi är båda 28 år och vill kunna leva på våra passiva inkomster när vi blir äldre. Vad skulle du rekommendera för placeringar? Vill helst inte ha… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-08 07:03

Hej Sparpodden!

Jag hittade hit genom en kompis och tycker ni gör ett jätte bra program så keep it up! Jag har inte hunnit igenom alla podavsnitt ännu så min fråga kanske redan har besvarats, men hur håller ni koll på era löpande utgifter? Använder ni någon app eller matar ni in dagens utgifter i ett vacker excel dokument i slutet på dagen?

Trevlig söndag!
Oscar

Anonym
Anonym
2015-02-08 12:51

En glädjedödare mitt i rallyt: Börsen känns generellt högt värderad. Hur ser ni på olika råvaror som defensiv investering i det här börsläget? Är företagens exponering mot olika råvaror (t.ex SCA mot skog och Statoil mot olja) ett argument för att enbart äga en väldiversifierad aktieportfölj istället för att ha en del produkter som följer olika råvarupriser? I ett tidigare avsnitt nämnde Gunther att det i slutändan kommer vara tiden man är exponerad mot aktiemarknaden som kommer avgöra vilken avkastning man får. Kan ni utveckla det resonemanget? Är det bäst för avkastningen att alltid vara fullinvesterad aktier? Gäller detta enbart… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-08 12:55

“…uppdaterade syn på bolaget efter att Söderbergs stiftelse…” Ska det såklart vara.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-08 19:03

Rent tekniskt har väl ratos inte brutit den långsiktiga trenden nedåt utan endast är i en rekyl uppåt. Men en vändning ligger väl i korten eftersom söderberg köp mycket. De glidande medelvärdena som def trenden är fallande

Anonym
Anonym
2015-02-08 12:59

Hej,
Tack för en superbra podcast! Efter denna osannolika uppgång på stockholmsbörsen känner jag att jag vill säkra min portfölj något genom att antingen korta indexterminer eller köpa exact bear. Indexterminer kräver mer kapital men bortsett från det, vilket av instrumenten rekommenderar ni?
MVH Calle

Anonym
Anonym
2015-02-08 19:01

Hej och tack för ett utmärkt program! En fråga följer nedan. Ni har fått frågor av motsvarande art men vi är osäkra på åldersfördelningen och hur man kan resonera.. Min svärfar har 4 barnbarn och har sparat till barnen från att de föddes. Ålder idag: 8 ,4, 2 och 0 år – på fyra olika konton. De har fått lika många antal kronor vid sin födelse. Barnen får också 1000 kr per år på sin födelsedag. Det blir för dyrt att handla aktier/fonder vid fyra olika tillfällen under året. Vi tänker att dessa konton skall slås ihop till ett gemensamt… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-08 19:12

Tack för en bra podd. Jag tyckte dock att ni missade en sak angående hävstångsprodukter: Anledningen att man inte vill investera i dem på lång sikt är väl till stor del att utvecklingen käkas upp av volatilitet i den underliggande aktien? Dvs, om aktien t.ex. går ner 10% och sedan återhämtar sig till +-0 så kommer en hävstångsprodukt med daglig avräkning att ligga på minus. Eller tänker jag fel? Här är ett räkneexempel som visar hur jag tänker: Aktien ligger i 100 kr. Du köper en bull x2 för 100kr, som alltså följer aktien med 2 gånger hävstång. Aktien går… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-08 20:56

Kolla blogginlägget ovan

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-09 09:41

ojoj där var ju precis den förklaringen jag saknade.. Ouppmärksamt av mig!