Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 53 – Bostadsspekulation inför nervös rapportsäsong

Hjälp oss till segern och vinn en fest!

Vi har blivit nominerade till Svenska Podradiopriset och har chans på två kategorier: Bästa nyheter, samhäller & ekonomi samt Sveriges bästa podcast. Vi hoppas att du gillar #sparpodden och därför vill hjälpa oss med din röst. Om vi vinner skulle vi vilja fira segern tillsammans med er lyssnare och därför utlovar vi en bjudfest där Sampagnen kommer att flöda. Av praktiska skäl kommer den att vara i Stockholm – men alla ska vara välkomna! Sprid gärna röstningslänken till så många ni bara kan, vi skulle nämligen bli så otroligt glada över att få denna utmärkelse.

Röstar det gör du här. Tack till alla er som lägger de 30 sekunder som behövs för att rösta!

Köpa på kontrakt

I bostadsbristens storstäder har det blivit allt vanligare med spekulation i samband med nybyggnationer. Privatpersoner tecknar sig för att förvärva en lägenhet om ett till två år till ett förutbestämt pris och erlägger handpenning för detta. Anledningen till att många uppfattar detta som attraktivt beror på att byggbolag ofta tvingas att sälja en stor del av bostäderna innan byggstart för att få en bra finansiering från banken. Man kan säga att byggbolagen flyttar över risk från sig själva till privatpersoner som i sin tur har en möjlighet att få en avkastning kopplat till sitt risktagande. I detta avsnitt talar vi om detta fenomen och varnar även för drömkalkyler som ibland ligger till grund för bostadsrättens avgiftsberäkning.

Buffé av frågor

I avsnittet avhandlas även tvingande amorteringar, ett sorgligt farväl, flytt av ISK, utlåning av aktier inom fonder, kvotering, kommande rapportsäsong, energipolitik, vinster i välfärden, ränteinnehav i aktiefonder och podradiopris. Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 05:56 Intro, vi mobiliserar inför Svenska Poddradiopriset
05:56 – 07:04 Legenden lägger hatten på hyllan
07:04 – 08:14 #sparpodden torskar mot Finanskvinnan
08:14 – 16:53 Amorteringskraven blir en allt viktigare fråga i Sverige
16:53 – 28:04 Vad tycker ni om att man skall kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser?
28:04 – 37:00 Kan ni förklara hur det fungerar när jag köper en nyproduktion?
37:00 – 41:20 Finns det fonder som lånar ut innehaven till blankare?
41:20 – 44:35 Varför innehåller Superfonden Sverige räntebärandepapper?
44:35 – 48:02 Vad tror ni att den nya regeringen kommer att innebära för energisektorn och skolföretag?
48:02 – 51:08 Är ABB ett bra alternativ för att exponera sig mot förnybar energi?
51:08 – 53:13 Vad anser ni om att ha en fondandelsfond i tjänstepensionen?
53:13 – 53:59 Om man flyttar pengar från ett ISK på en bank till en annan, blir flytten beskattad som en insättning?
53:59 – 55:47 Ett rationellt eller irrationellt beslut?
55:47 – 01:01:25 Tankar kring den kommande rapportperioden

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Prishälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
41 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-10-22 10:34

Hej Och tack för en bra podd! Har självklart röstat på er till poddradiopriset. Nu till frågan. Vad är skillnaden mellan räntebevis och “preffar” ? – Förstår att räntebevis ges ut av en Bank och preferensaktier “hör till företaget”. – Preffar har en förutbestämd utdelning, medan räntebevis har en ränta+stibor, vilket blir mer rörligt. – Båda alternativen kommer även följa bolagets kursutveckling, men jag inbillar (?) mig att räntebevisen är stabilare i dessa svängningar? Vad är att föredra? (om det är att föredra) Jag har både preffar och räntebevis i min portfölj och båda har givit en låg men stabil… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-19 16:53

Hej
Finns det några fonder som har en sk “black swan-strategi”?, dvs fonder som tjänar på börskrascher? Jag vet att fondbolaget Universa använder en sådan strategi, men den är inte öppen för allmänheten.

Finns det någon annan enkel strategi för småsparare att tjäna pengar på börsnedgångar?

mvh
S

Anonym
Anonym
2014-10-19 11:54

Hej Hur bör man tänka kring sitt långsiktiga sparande i tider av nergång? Indexfonder med låg (ingen) avgift är ju givetvis bra i tider av uppgång, men när marknaden går ner kommer ju även indexfonderna att minska i värde. Det finns givetvis flera olika alternativ till hur man kan göra, men jag tänker mig att en övergång till hedgefonder som kan göra vinst på den relativa skillnaden mellan aktie och index borde vara ett ganska stabilt alternativ även om avgiften är högre och värdeökningen mindre än en indexfond i uppgång.. Det skulle vara mycket intressant med en lite mer strukturerad… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-18 12:01

Hej och tack för bra podd! Tack vare er har jag fått upp ögonen för sparande och aktier och klev för första gången in på börsen i somras. Nu till min fråga: Många börskunniga säger ju att man ska själv bestämma sig för en köpkurs och en säljkurs på en aktie som man har/tänker köpa och agera efter det. Har ni några tips för hur jag ska tänka när jag bestämmer mig för “mina” kurser? Ska jag titta utefter p/e-tal, historiska kurser eller vad? Ny som jag är så är det annars lätt att jag bara sätter upp fingret i… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-17 13:56

Hej G & J. Tack för en bra podd. Har dock saknat de lite mer skämtsamma inslagen som var vanligare i somras som kunde göra att man fick ett riktigt gott skratt även om podden samtidigt var informativ, en mycket bra kombination. Tänker då t.ex. på Günthers inköp av rotfrukter och hans ekipering av bl a högt skurna Speedos m.m., mycket underhållande 🙂 Jag ser att Nordnet nu marknadsför Nordeas valutabevis. Tycker att de ser mycket intressanta ut i dessa tider av låga räntor och börsoro. Förstår dock inte riktigt hur det fungerar i praktiken… Valutabevisen är börshandlade men på… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-17 12:47

Hej,
Har funderat på en fråga ett tag. Visst är väl de flesta överens om att börsen kommer att gå upp från dagens nivåer på lång sikt? Tror man att det finns en risk att den inte gör det vore det väl ganska idiotiskt att investera i aktier och fonder? så till min undran. Varför köper man inte bara typ bull *15 för alla pengar man inte kommer behöva använda på många år eller till exempel i sitt pensionssparande? Vad är nackdelen?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-17 13:21

Hej Kristian, eftersom bull*15 ger daglig hävstång kommer den långsiktiga utvecklingen på börsen skilja sig från utvecklingen i pappret. Du får helt enkelt 15 gånger hävstång på rörelsen i underliggande per dag. Utöver det skulle jag också vilja belysa att 15 gångers hävstång erbjuds för att utgivaren finansierar produkten till stor del. Du betalar alltså en ränta till utgivaren för varje dag du äger hävstångsprodukten. Av den anledningen skulle jag säga att bull*15 inte lämpar sig särskilt väl för ett pensionssparande på lång sikt. Ska se om jag kan få Günther att fylla på med ytterligare resonemang i frågan. Hälsningar,… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-15 19:42

Hej,
I en TT-artikel som publicerades i aftonbladet varnar Günter småsparare för att ha korta räntefonder, och rekommenderar istället bankkonton. Någon förklaring ges dock inte.
Själv har jag rätt mycket pengar i just dessa och har trott att det är ett av de säkrare ställe att förvara pengar på.

Günter, skulle du vilja förklara ditt resonemang?

Mvh,
Nisse

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-17 07:43

Sry, publicerades i gp, inte aftonblaskan.

Anonym
Anonym
2014-10-15 10:58

Hej Günther och Jan, tack för en fantastisk pod! Den har förgyllt såväl bilköer som träning och fixande med huset.

Nu till en fråga:

Om jag och min fru båda står som ägare på ett sparkonto med insättningsgaranti har vi då garanti för 200 000 Euro?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-15 17:40

Hej Ric,

Saxat från vår websida om Insättningsgarantin: “Garantin gäller för alla kunder, såväl privatpersoner som företag. Om ett konto är öppnat i två eller flera personers namn, räknas varje person för sig.”

Sparkonto med två delägare är alltså skyddat upp till 200 000 Euro. Läs gärna mer om ditt skydd på den här länken: https://www.nordnet.se/footer/tryggt-sparande.html

Hälsningar,
Faraz

Anonym
Anonym
2014-10-15 01:28

Rekommenderar ni fortfarande ett månadssparande i de sk “superfonderna” även om nu börsen börjar vackla? Jag har möjlighet att spara 2000 kr i månaden i ca: 5 år (vill eventuellt göra något kul för pengarna) och letar efter ett bra alternativ.

Tack på förhand

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-15 08:54

Hej Sample,

utan att agera Günther vill jag påminna dig om ett inlägg han skrev i frågan för några månader sen.

“Sannolikheten att lyckas köpa när börsen är på botten och sedan sälja när den toppar är minimala och därför gör vi bäst i att acceptera börsens svängningar och istället köpa månadsvis. På detta sätt kommer vi att köpa såväl på botten som på toppen men i genomsnittligt få inköpskurser som är hyggliga i förhållande till toppen och botten.”

Här har du länk till det inlägget där han diskuterar månadssparande:
https://nordnetblog.wpengine.com/manadssparande/29/04/2013/

Hälsningar,
Faraz

Anonym
Anonym
2014-10-14 22:10

Kan inte Günther förklara närmare, förslagsvis här på bloggen, vilka siffror man ska räkna på när det gäller köp av bostadsrätt?

Anonym
Anonym
2014-10-14 20:26

Hej!

En fråga till nästa sparpodd: Finns det några nackdelar med att köpa valutabevis, förutom att de kan tappa i värde om valutakursen rör sig åt “fel” håll? Tack för en trevlig podd!

Anonym
Anonym
2014-10-14 08:17

Hej!
Tack för en informativ och underhållande pod!

För oss som ännu inte kommit igång med vårt pensionssparande undrar jag om ni har någon generell rekommendation om ålder/livssituation då man ska börja pensionsspara givet att man inledningsvis kan spara 500-1000 kr i månaden.

Mvh, Stina

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm