Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

#Sparpodden 53 – Bostadsspekulation inför nervös rapportsäsong

Hjälp oss till segern och vinn en fest!

Vi har blivit nominerade till Svenska Podradiopriset och har chans på två kategorier: Bästa nyheter, samhäller & ekonomi samt Sveriges bästa podcast. Vi hoppas att du gillar #sparpodden och därför vill hjälpa oss med din röst. Om vi vinner skulle vi vilja fira segern tillsammans med er lyssnare och därför utlovar vi en bjudfest där Sampagnen kommer att flöda. Av praktiska skäl kommer den att vara i Stockholm – men alla ska vara välkomna! Sprid gärna röstningslänken till så många ni bara kan, vi skulle nämligen bli så otroligt glada över att få denna utmärkelse.

Röstar det gör du här. Tack till alla er som lägger de 30 sekunder som behövs för att rösta!

Köpa på kontrakt

I bostadsbristens storstäder har det blivit allt vanligare med spekulation i samband med nybyggnationer. Privatpersoner tecknar sig för att förvärva en lägenhet om ett till två år till ett förutbestämt pris och erlägger handpenning för detta. Anledningen till att många uppfattar detta som attraktivt beror på att byggbolag ofta tvingas att sälja en stor del av bostäderna innan byggstart för att få en bra finansiering från banken. Man kan säga att byggbolagen flyttar över risk från sig själva till privatpersoner som i sin tur har en möjlighet att få en avkastning kopplat till sitt risktagande. I detta avsnitt talar vi om detta fenomen och varnar även för drömkalkyler som ibland ligger till grund för bostadsrättens avgiftsberäkning.

Buffé av frågor

I avsnittet avhandlas även tvingande amorteringar, ett sorgligt farväl, flytt av ISK, utlåning av aktier inom fonder, kvotering, kommande rapportsäsong, energipolitik, vinster i välfärden, ränteinnehav i aktiefonder och podradiopris. Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 05:56 Intro, vi mobiliserar inför Svenska Poddradiopriset
05:56 – 07:04 Legenden lägger hatten på hyllan
07:04 – 08:14 #sparpodden torskar mot Finanskvinnan
08:14 – 16:53 Amorteringskraven blir en allt viktigare fråga i Sverige
16:53 – 28:04 Vad tycker ni om att man skall kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser?
28:04 – 37:00 Kan ni förklara hur det fungerar när jag köper en nyproduktion?
37:00 – 41:20 Finns det fonder som lånar ut innehaven till blankare?
41:20 – 44:35 Varför innehåller Superfonden Sverige räntebärandepapper?
44:35 – 48:02 Vad tror ni att den nya regeringen kommer att innebära för energisektorn och skolföretag?
48:02 – 51:08 Är ABB ett bra alternativ för att exponera sig mot förnybar energi?
51:08 – 53:13 Vad anser ni om att ha en fondandelsfond i tjänstepensionen?
53:13 – 53:59 Om man flyttar pengar från ett ISK på en bank till en annan, blir flytten beskattad som en insättning?
53:59 – 55:47 Ett rationellt eller irrationellt beslut?
55:47 – 01:01:25 Tankar kring den kommande rapportperioden

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Prishälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
41 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-10-10 16:58

Tjena!
Nu kanske det är precis vad ni tänkte göra med Cumula nästa vecka. Annars skulle det vara trevligt om ni ville ägna en längre stund i nåt avsnitt till att gå igenom ett teckningserbjudande/memorandum. Lite som ett fundamentalt frosseri.
Tack för en bra pod

Anonym
Anonym
2014-10-10 17:14

Kanske lite raljant men…

Betr könskvotering till bolagsstyrelser för noterade bolag: kraven på en styrelsemedlem i ett sådant bolag är höga. Det innebär förstås inte att vem som helst kan komma i fråga, det krävs hög utbildning och lång relevant erfarenhet. Jag är inte emot att kvinnor hamnar här i större utsträckning än idag, men det jag inte begriper är varför politiker från alla läger vurmar så mycket för vad som uppenbarligen måste vara redan besuttna överklasskärringar.

Anonym
Anonym
2014-10-10 21:16

Såg ni dokumentären “En börsmäklares hjärna”? Det vore intressant att höra era reflektioner kring forskningsresultaten som framställdes här. Lämnar vi våra pengar till testosteronstinna 20-åringar som fattar beslut baserade på dagsform och känslor? Intressant också att vi är mer riskbenägna när vi ämnar att förlora nåt i jämförelse med när vi har möjlighet att vinna…. Som exempel: Skulle du välja att vinna 100 dollar till 100% chans eller 200 dollar till 50% chans vs skulle du välja att förlora 100 dollar till 100% eller förlora 200 dollar till 50% chans?

Här är länken till denna intressanta dokumentär: http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/avsnitt-1-403

Anonym
Anonym
2014-10-10 21:24

Undrar hur ni ser på att ha ett investmentbolag, t.ex industrivärden, som har ett stort innehav i ICA gruppen i portföljen. Hur ska man tänka om jag skulle vara sugen på att köpa den enskilda aktien direkt? Är det värt att ha båda två bland sina innehav eller räcker det med tidigare innehav via investmentbolaget?

Anonym
Anonym
2014-10-10 22:11

Hej Gunther & Jan,

Jag har just startat ett sparande till min son, såklart med superfonderna bland annat =) Undrar dock hur beskattning av barn fungerar, finns det något grundavdrag på kapitalinkomster om man inte har någon inkomst av tjänst så att det på något sätt kan löna sig att flytta värdepapper/kapitalinkomster till barnen?

Anonym
Anonym
2014-10-11 10:52

Jag har två “sparar”-frågor: 1. Ni pratade om att sköta en indexfond är ett hantverk, och att den kunde tjäna på att vara mer likvid temporärt i tider av nedgång. Som nybörjare inom området trodde jag att en indexfond på något sätt garanteras följa ett index? Betyder det att om en indexfond pga vältajmad likviditet börjar slå index, så börjar förvaltaren göra medvetet dåliga affärer för att närma sig index igen? 2. Ponera att ni rent hypotetiskt skulle anta en ordentligt pessimistisk inställning till börsen för det kommande året/åren. Jag förstår att det kanske inte riktigt är i linje med… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-11 12:13

Hallå på er! Först och främst vill jag tacka för att ni vecka efter vecka levererar intressanta avsnitt. Sparpodden är höjdpunkten på veckan med kvalitetstid i soffan med era sköna röster i lurarna. Jag har en fråga kring utländska aktier som ni gärna får klargöra för mig och andra lyssnare. Jag har hittills endast köpt svenska aktier men ska nu börja handla utländska aktier, främst USA. Långa positioner för utdelning. Hur funkar det då med beskattning av utdelning? Är det bäst att förvara aktierna i en vanlig depå, ISK eller kapitalförsäkring? Tacksam för en redogörelse kring utländsk källskatt. God helg!… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-11 12:34

Hej och lycka till med Svenska podradiopriset! Ser fram emot er AW när ni tar åt er 1a platsen:)))
Jag har två funderingar:
1. Hur resonerar ni kring Cumula, deras erbjudande och allmänt tacksam om mer info kring teckningserbjudanden. Typ samma fråga som Daniel här.
2. Jag köpte ISS-aktier på köp rek, men aktien har tyvärr rasat med nästan 20% sen dess :(( Är det bra köpläge nu i ISS om man tänker behålla aktierna långsiktigt, eller ska man dra sig ur innan aktien faller ännu mer? Tacksam att höra era tankar kring det.

Anonym
Anonym
2014-10-11 13:17

Hej! Sista försöket… Jag ställde nedanstående fråga men såg inte till något svar. Har ni inga åsikter om råvaror? Ni brukar ju inte lida brist på sådant 🙂 (åsikter alltså) Jag har en fråga angående råvaruinvesteringar som komplement till en aktieportfölj. Jag förstår ungefär hur det funkar med terminskontrakt och känner till vissa fonder (t ex handelsbankens) som investerar i råvaror, men de verkar långsiktigt ge rätt dålig långsiktig avkastning jmf med aktier. Vad är er åsikt, ska jag som hyggligt aktiv & insatt sparare med en bra slant i främst aktiefonder (och lite direkt i aktier) även ha en… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-11 13:17

Tjena!

Jag funderar över samma sak som Anton. Jag tittar också mycket på Industrivärden. Men jag är även intresserad av Handelsbanken, som ju ingår i Industrivärden, på grund av deras fina direktavkastning som ju är högre än Industrivärdens.

Den här problematiken slår mig ofta när jag planerar min portfölj. Liknande exempel är Latour och Securitas.

Är det mer värt med bara investmentbolagen pga substansrabatten?

Mvh Danken

Ps. Röstade på er i Podradioprisomröstningen, så jag tycker ni kan ta min och Antons fråga i nästa avsnitt 🙂

Anonym
Anonym
2014-10-12 00:56

God afton Günter och Jan. Tack för ett fantastisk program. Jag är en trogen lyssnare sedan start. Jag är ny i / på Investerings marknaden. Jag bestämde mig för 2.5 år sedan att jag var tvungen att titta på mitt liv annorlunda. Jag hade byggt ett antal företag och haft focus på sälj och att bygga snarre än att jobba på ekonomisk avkastning.. Jag är entrapanør har jag fått förklarat 🙂 Jag bygger det jag vill. Själv ser jag att jag påverkar så det finns möjlighet att bygga olika bra förutsättninger för saker att växa. Det har jag varit framgångsrik… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-12 10:39

Hej Sparpodden!

Jag har en fråga som berör dessa s.k. “Günterns”. Hur söker man för att bli en “Güntern”? Är det bara ekonomer som kan söka eller är ekonomiskt intresserade civilingenjörsstudenter också välkomna? 🙂

Precis som att ni precis firat ett år av sparpodden så har jag firat ett år av sparpoddenlyssnare, fantastiskt program som förgyller allt mellan tråkiga bussturer och söndagspromenader!

Hade gott och fortsätt leverera!