Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 34 – En superinvestering och en vansinnig skatt

En superinvestering och en vansinnig skatt

Marknaden för gratisfonder exploderar med flera nya avgiftsfria fonder. Jan berättar om Nordnet Banks senaste initiativ med lanseringen av nordiska indexfonder. Vi pratas även industristruktur i Norden för att ge en bild av vilken potential som finns i att bredda sitt sparande utanför Sveriges gränser. I avsnittet hör du också boktips, tankar om finansiella transaktionsskatter och genvägarna till de lönsamma introduktionerna och mycket mer!

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via denna länk.

Agenda

00:00 – 09:28 Intro, lansering av Superfonderna & billiga rotfrukter
09:28 – 24:30 Den nordiska industristrukturen
24:30 – 29:01 Svenskarna har en övertro på aktiernas avkastning
29:01 – 30:06 Vad är Betsson inlösenaktie?
30:06 – 31:42 Boktips för en sparare som inte är påläst
31:42 – 40:05 Vad ska man tänka på vid en nyintroduktion?
40:05 – 40:36 Vad är en fond?
40:36 – 49:18 Vad är era tankar om tobinskatten?
49:18 – 53:16 Lifeplan – vågar jag låta ett bolag på nätet ta hand om min pension?
53:16 – 59:30 Ska jag sälja bostaden genom mäklare eller göra det själv?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers
Avsnitt 22: Förslösande arvingar och krigskris
Avsnitt 23: Dominera chefen i löneförhandlingen
Avsnitt 24: Vårtecken och stämmoterrorister
Avsnitt 25: Dämpad Orange Ångest
Günther möter: Günther möter J. Thorén och P. Krugman
Avsnitt 26: King, Börsnoteringar och Jans Tweetbattle
Avsnitt 27: Kafferally och uppköp
Avsnitt 28: Kupp, VDar & Näthat
Avsnitt 29: Live på Rival (webbsäning via Expressen-TV)
Avsnitt 30: Räntan och Q1-rapporternas påverkan
Avsnitt 31: Säsongseffekter, valberedningar & robotar
Avsnitt 32: Fördärvande förvärv och analytikertips
Avsnitt 33: 16 lyssnarfrågor får svar – från studentlitteratur till räntor

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
30 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-05-28 22:50

Bra podd, sugen på Norge å Danmark : )

Anonym
Anonym
2014-05-29 03:29

Tack för en (som alltid) bra podd!

Hur ska man som nybörjare tänka kring bolag som Tele2. Dom gjorde en enorm vinst förra året men det var ju för att dom sålde av sin ryska verksamhet.
Om jag räknar bort det så verkar de som att aktien handlas för ett p/e tal på över 100 baserat på förra årets resultat, kan det stämma?
Eller finns pengarna kvar i bolaget, ska det komma en extra utdelning?

Känns som jag gör fel… Hjälp mig…

Anonym
Anonym
2014-05-29 22:02

Hej! Jag har lite funderingar angående hur jag ska agera med mitt sparande. Jag pluggar mitt 4:e år av 5 på civ.ing utbildning inom biotek o har handlat med aktier sedan gymnasiet. Sedan ca 1 år tillbaka lägger jag 1000 kr i sparande varje månad, 500 aktier o 500 i två fonder ( en läkemedelsfond och en svenska småbolag) med förv.avgift på 1,5 % var. Akterna består av 10 aktier med bra direktavkastning (AstraZeneca, Bilia, Duni, Fortum, NCC B, Sandvik, Skanska, Stora Enso R, Swedbank och Tele2 B) där jag via en konkurrent till er kan köpa andelar av aktier,… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-05-30 01:49

Hej på er, Tack för bra podd och härlig energi! Jag undrar om ni kan ta upp caset med Fenix Outdoor? Bolaget har skickat ut erbjudande om byta in sina aktier mot motsvarande antal i Nidron Holding AG. Nidron i sin tur ska byta namn till Fenix Outdoor AG. Vi leker bara med tanken att jag idag har 100 aktier i FIX som just nu står i ca 390:-. Som jag förstått det så är inte Nidron noterat än så då är det svårt att säga vad värdet kommer bli. Hur stor ar sannolikheten att Nidron kommer noteras i samma… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-05-30 10:14

Hej och tack för en bra podd! Lyssnar till och från jobbet som alternativ till radion;)

Till min fråga, vad tycker Gunther om Sandvik? Aktien har ju stått och stampat ett tag och inte hängt med i senaste tidens uppgångar. Stort förvärv av Varel i USA samt annonserade förändringar i antal fabriker och supply-kedjan bör ge lite skjuts eller? Problembarnet SMT börjar ju visa resultat också… Köpläge?

Anonym
Anonym
2014-05-30 10:57

Hej, vad anser ni om ränteavdrag? Min åsikt är att det är en gigantisk förmögenhetsomflyttning till de som lånar till att köpa sin bostad från de som bor i hyresrätt. De välbeställda får alltså delar av sina lånekostnader betalda av de med sämre hushållsekonomi.

En gradvis nedtrappning av räntebidragen bör minska bopriserna och göra att Riksbanken kan sänka räntan. Det ger i sin tur större investeringsvilja för företag och högre sysselsättning= bättre samhällsekonomi.

Tror dock att inget politiskt parti vågar ta i den här frågan. Vad tycker ni?

Anonym
Anonym
2014-05-30 13:17

Hej,

Tack för en trevlig blogg,

Skulle behöva tips på vettigt sparande till barn, vi sparar barnbidraget varje månad till vår son, just nu samlat ihop drygt 10.000 som vi satt in i SEBs gratis fond, SEB Euroland Gratis, är detta ett bra alternativ eller hade ni placerat pengar på annan håll?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-31 11:21

Hej

Har precis samma fråga! Vår dotters barnbidrag har hittills gått in på hennes depå utan att investeras på grund av att jag inte har haft tid att sätta mig ner och göra en plan, hon är idag 1 år. Nu är det hög tid att ta tag i detta. Några av mina funderingar:

* Inflödet av pengar antas vara oförändrat, dvs. 1 050 kr/månad.
* Förvaltningen får inte kräva mer än 1-2h/kvartal
* Insättningen kan delas upp på flera typer av investeringar, ex. 1/3 indexfond, 1/3 obligationer, 1/3 aktiv fond (ex. Afrika, etc…)

Anonym
Anonym
2014-05-30 13:46

Hej,

Jag har precis startat ett ISK hos Nordnet. Jag har också börjat lyssna på er grymma podcast. I och med detta har jag börjat kolla mitt pensionssparande och har en fråga till dig. Jag har Försäkrad Pension Privat hos Länsförsäkringar på mitt privata sparande. Jag är 30 år och spar 500:- per månad privat. Jag har läst lite om detta och det verkar som de spar i obligationer och fonder. När andelen fonder blir för stor säljer de och köper obligationer. Vad tror du om detta?

Tacksam för svar.

Mvh Erik

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-30 13:51

Hej Erik, Eftersom du är 30 år och har låååång tid kvar till pension så gäller att du ska ta risk. Det betyder en mycket hög andel aktier (självfallet med bra riskspridning). Av det skälet låter det oroande att du placeras i obligationsfonder. Min tro är att du skulle tjäna på att investerar i aktieindexfonder till 100 procent. Eftersom du gör månatliga insättningar så sprider du även risken i tid. Så även om vi skulle vara med om en sättning på marknaden de kommande åren så skulle detta ha mycket liten betydelse för ditt framtida pensionskapital. Undersök vad du har… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-05-30 21:50

Hej! Jag har en klumpsumma med pengar som jag har haft hjälp med att placera genom förvaltare i olika fonder med höga avgifter. Allt eftersom mitt intresse för pengar och aktier har ökat har jag kommit på bättre tankar och gjort mig av med dessa blodsugare. Så nu till mina frågor från en som är intresserad men lite åt nybörjarhållet. Denna klumpsumma med pengar kommer att vara till min pension om ca 30 år och är väldigt viktiga för min ålderdom, pengarna kommer aldrig att fyllas på utan kommer vara den summa som är idag +- värdeökning. Skall jag idag… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-05-30 23:43

Hej har aktier i nordic mines och det ser inte allt för ljust ut . Nyemission på g ,rekonstruktion , lågt guldpris mm. Det verkar inte finnas intresse från övriga investerare att teckna . Allt talar för konkurs . Lika stor chans att vinna på lotto? Eller vad säger ni ? Mvh Nicklas

Anonym
Anonym
2014-05-31 13:00

Hej!

Tack för en fantastiskt bra podd!

Många bolag använder sig av diverse optionsprogram för de anställda, där medarbetarna får köpoptioner på bolagets aktier (och ibland till och med “gratis” aktier?!).
Kan ni förklara varför företag utfärdar dessa optionsprogram och vilken effekt de får på aktiekursen (om de löses in givetvis).

Anonym
Anonym
2014-05-31 16:18

Hej! Tack för en strålande podcast. Jag är ny på fonder och aktier, har heller inte så mycket eget kapital för tillfället. Innan jag kan mer så vill jag börja med att småspara regelbundet och långsiktigt i indexfonder såsom SPP Aktiefond Sverige. Vilken riskspridning är lämplig när man handlar med indexfonder? Är det en bra ide att utöver SPP Aktiefond Sverige även spara i Spiltan Aktiefond Investmentbolag, SEB Europa indexfond och SPP Aktiefond Global eller Danske Invest Global Index? Med dessa kan jag täcka Sverige, Usa och Europa, är det en bra riskspridning? Kan det vara värt att koncentrera sitt… Läs mer »