Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 32 – Fördärvade förvärv och analytikertips

Förvärv till tusen

Egentligen är det märkligt men börsföretagens intresse för förvärv brukar faktiskt stiga i takt med börsen. Det betyder att antalet företagsförvärv nu har stigit drastiskt. I detta avsnitt talar Jan och jag om förvärv på längden och tvären. Vilka olika förvärvstyper finns det? Varför gör företagen förvärv? Brukar förvärv vara lyckosamma? Frågorna är många och förvärvsdiskussionen lång.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via denna länk.

1 000 000 mindre i pension?

Många pensionssparare betalar många och höga avgifter – helt i onödan. Dessa avgifter kommer för många högavlönade personer att innebära att pensionen kan förminskas med mer än en miljon kronor. Denna vecka försöker vi hjälpa dig att kartlägga vilka kostnader som finns så att du kan undersöka om du befinner dig i riskzonen att bli en förlorare.

Lönsamma aktietips?

På marknaden matas vi ständigt av olika investeringsrekommendationer. Det är lätt att lockas av att kopiera dessa tips – men är det lönsamt? Jan och jag är tveksamma eftersom vi tror att rekommendationerna mer är menade för att få kundernas kapital (vilket får banken att tjäna pengar på transaktionsavgifter). Vi går även igenom vilka aktier som analytikerna tycker är hetast och kallast på marknaden just nu. Till vår hjälp har vi SME Direkts sammanställning av säljsidans analyser, det vi på finansmarknadsspråk kallar marknadens konsensusprognoser.

Agenda

00:00 – 01:18 Intro Lyssnaruppmaning
01:19 – 08:25 Familjeekonomi, prisintervall vid emissioner.
08:26 – 13:50 Pensionsbedrägeri som du kan undvika. Kostnadskartläggning!
13:51 – 32:52 Förvärv på längden och bredden. Varför görs de olika förvärvstyperna?
32:53 – 40:39 Analytiker och deras tips. Varför och hur tolka?
40:40 – 43:25 Varför säger man att bolaget bommade när analytikerna har fel?
43:26 – 51:03 Aktierna som analytikerna hissar och dissar just nu.
51:04 – 39:26 Värdera tillgångsföretag med P/e. Varför inte?
55:25 – 61:18 Avslutning:#höjrösten – snart är det EU-parlamentsval. Ta dig dit!

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers
Avsnitt 22: Förslösande arvingar och krigskris
Avsnitt 23: Dominera chefen i löneförhandlingen
Avsnitt 24: Vårtecken och stämmoterrorister
Avsnitt 25: Dämpad Orange Ångest
Günther möter: Günther möter J. Thorén och P. Krugman
Avsnitt 26: King, Börsnoteringar och Jans Tweetbattle
Avsnitt 27: Kafferally och uppköp
Avsnitt 28: Kupp, VDar & Näthat
Avsnitt 29: Live på Rival (webbsäning via Expressen-TV)
Avsnitt 30: Räntan och Q1-rapporternas påverkan
Avsnitt 31: Säsongseffekter, valberedningar & robotar

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
28 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-05-15 15:47

Hej! Jag har 2 frågor: 1. När ska du bryta dig loss från Jan? Med all respekt för honom så är ni på lite olika nivå och det känns som han håller dig tillbaka från att uppnå din fulla potential. Du är en ”show & dansman” (bildligt talat) och hör hemma på en större scen än Nordnet, så är det bara. 2. Jag har möte med Handelsbanken nästa vecka. De kommer med största säkerhet vilja att jag flyttar mitt sparande från Nordnet till en depå hos dem för att “kunna” sänka min ränta. Vilka goda argument kan jag spotta ut… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-15 16:11

Jag tycker det skulle vara oerhört tråkigt om Gunther förde monolog i Sparpodden. Det är Jan som står för det kreativa och roliga innehållet, som en komplett motsats till Gunther gör han innehållet roligt, lättsamt att lyssna på och enkelt att ta till sig. Gunther är mer faktabaserad och rakt på sak vilket i längden kan bli lite “tråkigt”. Jag tycker att dialogen dem emellan behövs och att det är den stora behållningen med podden. Även jag har mina lån hos Handelsbanken och min bankman hade svårt att argumentera för varför jag skulle flytta över såväl mina sparpengar som aktier… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-16 17:37

Håller helt med dig, fantastisk duo 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-10 12:46

Håller med fru M. Jan och Gunther kompletterar varandra. Jan är rolig och det behövs någon som ställer de retoriska frågorna som Gunther får briljera på. Jan gör det utmärkt.

Anonym
Anonym
2014-05-15 15:58

Jag har svårt att förstå hur en sparekonom kan argumentera för att folk ska slösa bort sin tid genom att rösta, när chansen är obetydlig att den egna rösten får något genomslag. I aggregatet kan det finnas bra anledningar att ha omröstningar och ha högt valdeltagande, men att säga till enskilda att de ska rösta är närmast en uppmaning att de ska “ta en för laget”, dvs ta en ensidig förlust för att alla andra ska få det bättre. Liknande argument brukar jag höra om internationell diversifiering. Visst, på lång sikt är det säkert bra för Sverige om i huvudsak… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-05-15 20:12

Behålla eller sälja sin studentlitteratur? Vissa påstår att det är användbart i framtida yrke men samtidigt mycket pengar som förloras. Hur gjorde ni?

“Analytikerna hade räknat med” läser man ofta. Vart hittar man dessa prognoser om framtida siffror?

Vad är skillnaden mellan kort och lång räntefond?

Hur väljer man räntefond bortsett från att titta efter låga avgifter?

Skillnad på statslåneränta och reporänta?

Tack för en riktigt bra podd!

Mvh trogen lyssnare sedan avsnitt 1!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-01 18:25

Analytikernas förväntan finner du främst samlade hos nyhetstjänsten SME Direkt. Detta är dock en tjänst du behöver betala för att få tillgång till. För att läsa mer om dem, se Günthers inlägg längre ned. En kort räntefond placerar i värdepapper med en löptid (återstående tid tills värdepappret förfaller) på max ett år och en lång placerar i värdepapper med en löptid på mer än ett år. En lång räntefond har högre risk än en kort räntefond, men ger också chansen till en högre avkastning när marknadsräntan sjunker. Den passar för ett mer långsiktigt sparande. Du bör titta noggrant på avkastning… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-05-16 01:51

Hur påverkas Kinneviks kurs av börsintro för Zalando?

Anonym
Anonym
2014-05-16 08:47

Jag är student och har precis sålt min lägenhet med vinst och blivit sambo, jag har därmed sänkt min fasta månadskostnad betydligt. Om ett år kommer pengarna från vinsten att gå till insatsen för vår gemensamma lägenhet men tills dess, vad gör jag bäst med 450 000kr? Och bör jag ha kvar mitt csn-lån när jag fortsätter plugga då räntan är låg för att lägga på ett sparkonto med högre ränta eller dyl? (ca 9500 kr/mån) Jag planerar att göra uppskov på vinstskatten för att det inte ska störa csn. Har ni några tips?

Anonym
Anonym
2014-05-16 10:34

Ni har inte funderat på att köra Nordnet Live i Göteborg? Hade varit mycket uppskattat!

Tack för en bra podd!

Anonym
Anonym
2014-05-16 13:48

Hej grabbar! Er förträffliga podcast har väckt ett pensionsintresse hos mig. Jag är 31 år och har idag en ok månadsinkomst(42000kr brutto). Ni har vid flera tillfället nämnt till att just tjänstepensionen kommer att ha stor och ofta större betydelse än den allmänna pensionen för de flesta “vanliga” människor? Jag har räknat fram och tillbaka och kommer fram till att min allmäna pension just nu står för en betydligt större del av min årliga pensionsavsättning…? Jag hamnar någonstans kring 78-79 000kr/år för allmänpensoinen medan tjänstepensionen hamnar runt 43 000kr/år. Räknar jag helt galet eller har jag missat något annat I… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-05-16 13:54

Hej! Tack för en fantastisk pod.
Jag har en master i finansiell ekonomi och även högutbildad i statistik men har inte förrän nu haft några pengar att investera eller spara och är inte särskilt insatt i aktiemarknaden. Kan jag dra nytta av min teoretiska kunskap på något sätt i mitt sparande?
Finns det till exempel några spännande produkter som är svåra att sätta sig in i men som det finns hög potential i?
Eller är råd för sparande generella för alla, oavsett bakgrund?

Anonym
Anonym
2014-05-16 13:57

Jag har mina aktier på ett aktiedepå vilket innebär att cirka 30% dras i skatt på all utdelning som tillkommer mig som aktieägare. Jag får alltså bara 70% av de utdelade pengarna samtidigt som 100% av det utdelade beloppet dras från aktiekursen. Utdelningar blir alltså en ren förlustaffär för mig som har aktiekonto. Har jag förstått detta rätt och ifall jag har det, varför tvingar staten mig att betala vinstskatt på en utdelning som efter skatt blir en förlustaffär med 30%?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-01 18:30

Det var en intressant synvinkel.

Det kan därför vara en idé för dig att flytta över värdepapper och likvider till ett investeringssparkonto, eller en kapitalförsäkring. Där slipper du 30 % i reavinstskatt och skattar istället endast ca 0,62 % i schablonbeskattning årligen.

Med vänlig hälsning,
Rickard, kundtjänst

Anonym
Anonym
2014-05-16 16:53

Tjena killar! Otroligt roligt och lärorikt att lyssna på sparpodden. Har tom. fått min fru att börja lyssna på er från Episod 1 eftersom jag vill att hon ska bli mer delaktig i vårt sparande eftersom det än så länge har varit jag som investerat “som jag vill”. Kan tilläggas att vi har 100% gemensam ekonomi och att hon tycker att första avsnittet gav mersmak. “Underhållande att lyssna på dem” som hon själv sa. Nu till frågorna: Kan det finnas fördelar/nackdelar att köpa aktier som har ett högt resp. lågt aktiepris? (Ex. Autoliv & Bufab) Jag har hört från flera… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-01 18:34

Hej David,

När det gäller aktiepris så är det helt bolagsindividuellt. Det kan finnas många anledningar till varför ett aktiepris kan uppfattas som högt, resp. lågt. Ensamt säger det inte mycket, men om du börjar göra jämförelser och tittar på t ex P/E-tal kan du börja dra vissa slutsatser.

Du kan på Nordnet spara i kapitalförsäkringar, vilka är livförsäkringar. Där har du möjlighet att välja förmånstagare för försäkringen, och du betalar inga avgifter för depån.

Med vänlig hälsning,
Rickard, kundtjänst

Anonym
Anonym
2014-05-17 21:11

Hallå gubbar! Tänkte höra om ni kan säga hur börsen påverkas av att vi nu kommer allt närmare valet och hur börsen kommer att påverkas av ett eventuellt regeringsskifte?

Anonym
Anonym
2014-05-18 13:35

Hej!
Tack för en superbra podcast! Hur gör ni om en aktie som ni investerat i rasar väldigt mycket i värde? Säljer ni den då eller fortsätter ni att tro på er analys och väntar på att den ska gå upp igen?