Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 21 – Vinnartrender och emissioner

Vinnartrender och emissioner

Spartipsen flödar i dagens #sparpodden – på alla plan! Jan Dinkelspiel och jag bjuder på tips om hur vi hittar vinnartrender och ifall man ska delta vid emissioner eller inte. Vi berättar även hur man kan spara och konsumera samtidigt och ifall det är poänglöst med poänginsamlande kreditkort. Det, tillsammans med hur man investerar mångmiljonvinster, tolkning av aktieomsättningar samt en bitciondebatt är heta ämnen i detta avsnitt.

Låter tipsen lockande finns detta avsnitt av #sparpodden här.

Agenda

00:00 – 02:39 Intro och låtsaspengar
02:40 – 06:42 Bitcoin: Günther spekulerar
06:43 – 10:08 Agenda och målsättningar
10:09 – 15:20 Mångmiljonvinster – hur ska man tänka?
15:21 – 21:45 Konsumera och spara – samtidigt!
21:46 – 33:10 Såhär hittar du vinnartrenderna
33:11 – 34:44 Tolka en aktieomsättning
34:45 – 42:17 Ska man delta vid emissioner?
42:18 – 43:56 Offensiva och defensiva emissioner
43:57 – 47:54 Poänglöst med poänginsamling?
47:55 – 49:11 Avslut

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor
Avsnitt 02: Risk på livet AB
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande
Avsnitt 04: Bankernas fällor
Avsnitt 05: Vinnande investeringar
Avsnitt 06: Analytikermassage
Avsnitt 07: När ska man sälja?
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år?
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High?
Avsnitt 17: Bli framtidsrik
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
24 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-02-19 22:45

Hej!

Vad är anledningen till att du i nuläget behåller cision när din målkurs redan är i hamn? Tack för en grym podd!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-03 14:45

Hej Marcus,

Nu har jag sålt Cision. I min privata portfölj så fick jag 52 kr men på Shareville fick jag bara 51,75 kr. Eftersom jag inte har kastat mig in i någon ny investering så såg jag ingen anledning att sälja eftersom det även driver en courtagekostnad.

Nu när marknaden har satt sig något så kanske jag vill fylla på med något innehav.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-02-19 23:48

Ännu ett fantastiskt avsnitt av sparpodden. Finns inget bättre att diska till. Ser till och med framemot att diska då det betyder att jag får lyssna på sparpodden!
Günther, du har väldigt ofta rimliga, och ibland orimliga, spartips. Jag studerar och skulle jätte gärna höra en podd eller en del av en podd med spartips riktade till studenter. Detta är även en kul grej att länka till vännerna. Att tipsa om pensionen är viktigt men inget som de i min krets blir särskilt upphetsade av.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-13 09:00

Hej Dr Borshaj,

Roligt att du gillar #sparpodden. Jag kommer att fortsätta dela med mig av spartips framöver. Men det kommer med största sannolikhet att komma lite utspritt över alla avsnitt. Idén om att samla spartips är bra! Faktum är att jag håller på att samla material för att i framtiden eventuellt kunna skriva en bok i ämnet. Tror att många skulle kunna ha en stor behållning av detta.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-02-20 06:55

Hej till min favorit pod!

Avsnittet med Claes Ohlsson analysen var toppen men jag skulle vilja veta vart jag kan hitta information om vad marknaden förväntar sig av olika bolag. Ta gärna upp hur man skall tänka kring detta med förväntningar från marknaden när man handlar med aktier.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-02-21 11:08

Analytikernas förväntningar kan du bl.a. hitta på databaserna Factset och SME Direkt men detta är tjänster som kostar en liten slant.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-13 09:25

Hej Jonas,

Det Fredrik säger är helt korrekt. Som Nordnet-kund så kan man beställa en extratjänst som gör att man får tillgång till en Infront-teminal där SME Direkts prognostjänst finns integrerad.

Bästa hälsningar
Güther Mårder

Anonym
Anonym
2014-02-20 23:11

Hörde att ni inte var riktigt nöjda med sparpodden. Själv är jag väldigt nöjd att få komma till jobbet med ett leende på läpparna efter att lyssnat till hur man raggar på bolagsstämmor eller serverar vin i finare flaskor ;-). Tack för en mycket proffsig och personlig pod! Det är dock ett område jag skulle vilja höra mer om och det är information. Vilken information letar ni efter, var letar ni efter den och (kanske det viktigaste) hur strukturerar och hanterar ni den? Har ni tips till oss vanliga dödliga som varken har högskoleexamen i ekonomi eller jobbar åtta timmar… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-02-21 11:13

Hej Jan, hej Günther!

Ni har nu pratat om företagsvärdering, sparformer, nyckeltal, entry, exit osv. Ett ämne som jag saknar är investeringsstrategier och det vore då kul att höra något om era och andras investeringsstrategier (ex Magic Formula, Graham, Net-nets osv.).

Hälsningar
Fredrik

Anonym
Anonym
2014-02-22 13:40

Hej sparpodden!

Tack för en fantastik podd!

Jag skulle vilja att ni tar upp en annan typ av sparande nämligen försäkringar. Att ha ett buffertspar och långsiktigt sparande känns mycket naturligt för mig men hur resonerar ni kring person/olycksfallförsäkring som sparform

Anonym
Anonym
2014-02-22 22:50

Hej Günther!
Jag har ca. 70 000 SEK på ett bankkonto, som jag låst i ett fasträntekonto där bindningstiden snart går ut. Min plan är att ta tjänstledigt om 6 månader för att åka ut och resa, och då kommer jag vilja använda merparten av dessa pengar. Är det värt i nuläget att placera om till exempelvis en räntefond eller dyl? Så att jag kommer upp lite i avkastning på pengarna men fortfarande har väldigt låg risk. Och finns det någon speciell räntefond du i så fall rekommenderar? TACK på förhand!

Anonym
Anonym
2014-02-23 16:24

Två frågor, en kommentar och ett tips (ska ni få av mig nu). Fråga 1: Vad går egentligen Jans arbete ut på? Innovationschef låter lite diffust. Jag vill höra Jan redogöra för hur en typisk representativ arbetsvecka ser ut och vad han förväntas prestera (att Günther aktivt kommenterar Jans redogörelse hoppas jag så klart på). Fråga 2: Hur löneförhandlar man på bästa sätt? Jag är 24, tog min examen förra året och ska detta år för första gången i mitt liv löneförhandla, vilka tips finns det kring detta, hur löneförhandlar ni? (Jag är konsult, vet att jag presterar bra jämfört… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-13 09:27

Hej Mikael,

Stort tack för två riktigt bra frågor. Dessa blev huvudnumret i #sparpodden 23. Hoppas att du blev nöjd med svaret.

Intressant tips om kreditkort också!

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-02-24 19:08

Hej,
Utöver den fråga jag ställt tidigare skulle jag vilja höra med om riskneutrala positioner och hur man ska resonera/ta dessa positioner.

//Fredrik

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-13 09:07

Hej Fredirk, Riskneutrala positioner är spännande. En sådan talade jag mycket om i höstas då Melker Schörling hade substansrabatt om 9%. I det läget kunde man köpa investmentbolaget och blanka samtliga portföljinnehav och därmed få en (nästan) garanterad avkastning om 9% – kapitalkostnad från oktober-maj. Melker Schörling löser nämligen in aktier till substans i samband med årsstämman! Ett ovanligt men välkommet åtagande. Nu har det visat sig att Melker Schörling snabbt gått från rabatt till premie. Just nu är premien 14%. Det betyder att du i detta fall kunnat få 23% i avkastning minus kapitalkostnad för en position som haft… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-12 10:01

Hej Günther, Jag började lyssna på #sparpodden för drygt en månad sedan, och har sedan dess blivit en trogen och fascinerad följare. Jag har varit intresserad av aktier och sparande sen tidigare och tycker ni gör ett riktigt bra jobb med podden! Jag lyssnade nyligen på #21 av podden och något som fångade mitt intresse i ett övrigt intressant avsnitt var just det här med rabatter i investmentbolag, och hur man kunde utnyttja detta för att skapa en riskneutral investering. Kan du möjligtvis länka exemplet med Melker Schörling som togs upp i avsnittet? Eller finns det kanske något annat mer… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-12 10:08

Edit:
Fel av mig, avsnitt #17 var det väl, men rätt så oväsentligt egentligen!

Anonym
Anonym
2014-02-24 22:24

Kommer börsen krascha inom en snar framtid?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-03 14:34

Hej MJ,

Tids nog kraschar alltid börsen. Det är då man ska älska risk och kasta sig in i aktiemarknaden. Just nu är jag lite avigt inställd till börsen. Efter starka börsår utan vinsttillväxt hos bolagen så börjar värderingarna bli ansträngda.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-02-25 11:46

# Sparpodden Tack för ett bra program! Jag är ca 35år och har arbetat ihop ett sparkapital på ca. 2,3 Miljoner kr genom personligt sparande och sparande i eget bolag. Jag har en lång sparhorisont. Jag avsätter ca. 15 000 kr per månad i långsiktigt aktiesparande. Jag har historiskt sett köpt aktier på magkänsla och slump men slår sällan index. Jag har inte intresse nog för att göra fundamentalanalyser. Jag har på senare tid flyttat över till månadssparande i ETFer som följer index i Sverige, Europa och Emerging markets. Har ni någon bättre rekommendation? Vad händer med utdelningen på aktier… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-13 09:02

Hej BA,

Jag hoppas att du hörde vårt svar på din fråga i #sparpodden!? Ditt sparande är genomtänkt och har goda förutsättningar att vara ett riktigt bra val. Min syn är att du inte behöver göra så mycket mer än du gör idag för att få en riktigt bra avkastning.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-02-25 16:01

# Sparpodden
Kikar på livförsäkring för att ge familjen lite trygghet
Läste detta inlägg som verkar osannolikt bra. Kan ni inte prata livförsäkring i podden?
http://www.rikatillsammans.se/2014/02/12/livforsakring-dar-du-far-pengarna-tillbaka/