Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 19 – Festen är över

Festen är över

Ödesmättat värre. Riktigt så illavarslande tycker nog varken Jan eller jag att det är på finansmarknaden idag men i detta avsnitt tar vi temperaturen på rapporteperioden och ger tipsen som gör att du kan arrangera en brakfest till rena reapriset. Låter det lockande så finns detta avsnitt av #sparpodden här.

A- eller B-aktien

Till detta avsnitt har vi fått en enorm mängd frågor och vi lyckas bara besvara en femtedel av dessa i sändning. Men övriga frågor kommer att besvaras löpande på Twitter och Nordnetbloggen. En fråga handlar om A- och B-aktier, när ska man köpa vilken aktie? Och kan man utnyttja felprissättningar mellan de två aktieslagen?

Vi berättar även om olika orderläggningsstrategier och talar om mystiska kursrörelser dagen före bolagsrapporter. Till detta kan du förvänta dig att få lära dig mer om placeringar vid korta tidshorisonter, ISK eller vanlig depå – vad är bäst, köpläge vid sättningar och månadens bästa dag att investera på börsen.

Agenda

00:00 – 01:13 Intro
01:14 – 04:35 Aktuell rapportperiod
04:36 – 09:21 Värdering av förlustbolag
09:22 – 15:51 A, B och C-aktier
15:52 – 18:25 Orderläggningsstrategier
18:35 – 22:12 Vinstvarningar och insideraktivitet
22:13 – 29:53 Placeringar för korta sparhorisonter
29:54 – 30:37 Investeringsparkonto eller Aktie- och fonddepå?
30:38 – 33:45 Köpläge i tillfälliga sättningar?
33:46 – 40:58 Festliga spartips
40:59 – 42:34 Bästa dag för månadssparande?
42:35 – 43:31 Avslut och cliffhanger

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor
Avsnitt 02: Risk på livet AB
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande
Avsnitt 04: Bankernas fällor
Avsnitt 05: Vinnande investeringar
Avsnitt 06: Analytikermassage
Avsnitt 07: När ska man sälja?
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år?
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High?
Avsnitt 17: Bli framtidsrik
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
15 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-02-06 21:14

Hej Gunther och Jan!

Tack för en bra pod. Ni shapar up!

Jag undrar om ni har läst boken “Vägen till din första miljon” och hört talas om Pengamaskinen?
Kan ni kanske tipsa om 3 aktier till en sådan maskin?

Hälsningar Jessika

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-02-09 14:37

Hej Jessika, Aktier som kan bli bra pengamaskiner är sådana där bolaget har goda förutsättningar att fortsätta växa och samtidigt behålla eller öka sin lönsamhet. Om jag skulle välja tre exempel på sådana bolag skulle jag nämna: H&M, Elekta och Getinge. Alla aktier har tyvärr en baksida – de värderas högt. Men å andra sidan finns det skäl för det. Och som Buffet brukar säga: Det är alltid bättre att köpa ett fantastiskt bolag till ett rimligt pris än att köpa ett rimligt bolag till ett fantastiskt pris. Ett alternativ till tre pengamaskiner med bättre riskspridning är tre investmentbolag. Skulle… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-02-06 22:53

Hej. jag ska försöka vara så kort som jag kan. är 23 år och jobbar i norge. Har alltid gillat pengar och ekonomi. Hörde i podden om när ni diskuterade Peters ekonomi och bestämde mig för att skriva till er. jag vill gärna ha vägledning hur jag ska gå vidare. tänkte skriva lite om mina planer och hur min ekonomi ser ut. Tjänar runt 40000sek efter skatt och sparar runt 30k i månaden. Har kapital idag på cirka 1.3miljoner och har allt i sparkonton. 70% på 3.95% (vanligt sparkonto) 25% på 4,65 (bosparkonto, finns bara i norge och är för… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-02-07 16:11

Hej, Ni pratar ofta om ETFer i podden. Det hade varit kul med ett avsnitt ägnat helt åt detta ämne, eller åtminstone en rejäl genomgång. * När började man handla ETFer? * Hur handlar man ETFer? * Vad ska man tänka på, finns det risker med ETFer som inte finns med andra fonder? * Hur tas avgiften för en ETF egentligen ut? * Hur fungerar en ETF från det att jag köper en andel tills det att de pengar jag har satsat investeras i det underliggande? Det är bara några exempel på frågor jag hade tyckt det var kul att… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-02-08 14:06

Hej!

Jag har Betsson aktier och hoppades på fin utdelning nu när de släppte årsrapporten. Men nu skriver det om att de ev ska göra en överföring till aktieägarna som kan påverka utdelningen.
Hur funkar det?

Hälsningar
Jessika

Anonym
Anonym
2014-02-08 14:26

Återigen en jättebra pod! Delen “Festliga spartips” skrattade jag högt åt när jag var ute och sprang med podden i öronen, det är skönt att ni är så pass olika och kompletterar varandra väl. Snart stundar 30-års fest, vi får se vilka av tipsen jag applicerar 😉 Ni sökte efter frågor från en tjej, så här kommer det: Vad har du (Gunther) för extrema sparåtgärder för dig i vardagen som du kan tipsa om? Du har ju varit inne på att du spär ut 3% mjölk med vatten, att du “parkerar” bilen hos verkstaden och att du försöker köpa aktier… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-02-09 13:48

Hej Fru Minimalist,

Tack för frågan! Självklart sitter jag inne med mängder av spartips. Jag kommer att fortsätta att sprida ut dessa framöver i kommande avsnitt av #sparpodden.

Jag lovar att bjuda på både praktiska och mer eller mindre sjuka spartips.

Ett tips som det kanske är dags för är: Hur kan man köpa nästan Fanta till ett literpris under 1,50:- ?

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-02-08 17:01

Hej! Tack för en väldigt bra och lärorik pod. Jag har en fråga angående pension som kanske inte ni kan svara på men jag provar i alla fall. Jag jobbar i Norge men bor i Sverige, och har lite funderingar på hur det fungerar med pension för mig och många andra som jobbar i Norge. Det företag jag är anställd hos ger mig 2,5% i tjänstepension men hur fungerar det med den statliga pensionen i Norge. Jag har försökt få tag i information angående det men jag får bara olika svar. Min uppfattning idag är att jag måste jobba minst… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-02-09 10:27

Hej,

Vore intressant att höra er analysera alla kreditkort, rabattkort och poängvarianter som finns. T.ex. ICA kort, Amex, Eurobonus etc, Är det lönsamt att använda denna typ av produkter eller är det bara försäljningstrick?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-13 09:33

Hej Nisse,

Det är en fråga vi faktiskt haft uppe vid två tillfällen. Hoppas att du har hört dessa inslag och att du fick någon behållning av vårt resonemang.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-02-09 13:22

Bra avsnitt som vanligt, men en viktig detalj utelämnas!

Ni meddelar nu att ni är vänner på facebook. Vem av er var det som skickade en vänförfrågan på facebook till den andre?

Bara en intressant grej sådär, hoppas att ni kan meddela detta i nästa avsnitt.

//Mikael

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-02-09 13:42

Hej Mikael,

Jag tror att jag skickade fem vänförfrågningar på Facebook till Jan innan han slutligen gav med sig och accepterade mig som vän.

Men precis som när man jagar en partner för livet så känns det bättre att få kämpa en del.

Personligen tror jag att Jan gillar att leka lite svår…

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-02-11 12:27

Varför har ni inte lagt upp #19 på spotify?
Mvh Johan

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-13 09:31

Hej Johan,

Alla avsnitt läggs ut på Spotify, men de har en fördröjning på upp mot fem dagar innan det publiceras. Tror att det har med att de lyssnar igenom och säkerställer att det inte finns olämpligt material.

Trist att det ska ta så lång tid…

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-06-15 13:36

Hej, Hur ofta gör ni er podd på Nordnet?