Hoppa till huvudinnehållet

Småbolagsfonder – det du behöver veta!

Småbolagsfonder – det viktigaste du behöver veta

Hittills i år har de svenska småbolagsfonderna rusat i förhållande till Sverigefonderna som huvudsakligen investerar i börsens 30 mest handlade bolag. Men hur ser en småbolagsförvaltning ut? När ska man äga småbolagsfonder? Och vilka fallgropar finns när man köper småbolagsfond i Sverige. Dessa frågor försöker jag besvara i detta.

Vad är ett småbolag?

Definitionen av ett småbolag är för de allra flesta överraskande stort. Normalt brukar man säga att ett bolag vars börsvärde utgör mindre än en procent av börsens samlade värde är att betrakta som ett småbolag. I ett svenskt perspektiv betyder det bolag med ett börsvärde mindre än 40 miljarder kronor, eftersom det totala värdet av alla bolag på Stockholmsbörsen de senaste åren varit strax över 4000 miljarder kronor. En majoritet av alla bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista är alltså att betrakta som småbolag, enligt förvaltarnas definition!

Vad får du i en småbolagsfond Sverige?

Bland de olika fondförvaltarna av småbolagsfonder så skiljer sig inriktningen dramatiskt åt. Vissa förvaltare väljer att koncentrera sin förvaltning kring de största småbolagen där likviditeten på aktiemarknaden är högre och riskerna för avvikelser mot småbolagsindex är små. Andra förvaltare väljer att handplocka mindre bolag där de tar rejäla positioner med de inlåsningar som detta innebär. Vilken strategi som är bäst är omöjlig att svara på. Den sistnämnda rymmer mer risk varför man måste kunna förvänta sig en högre avkastning över tid.

Avkastningen i småbolagsfonder

De flesta småbolagsfonder har en högre riskprofil än sina större motsvarigheter. Det innebär att svängningarna i småbolagsfonder normalt är högre. Långsiktigt har de svenska småbolagsfonderna leverera en högre avkastning än Sverigefonderna trots att de som regel har en högre förvaltningsavgift. Ett naturligt utfall eftersom risk och avkastning går hand i hand. Men småbolagsfondernas relativt högre risk gör också timingen viktigare.

Vinnare och förlorare i olika börsklimat

Vanligtvis brukar småbolagsfonderna inte klara nedgångarna på marknaden lika bra som våra största bolag. Det kan bero på att de mindre företagen har en större risk i sina affärsmodeller eftersom diversifieringen är låg (beroende av en enskild produkt eller tjänst). Därtill så brukar låg aktieomsättning på börsen vara ytterligare en faktor som skrämmer investerare. Ju svårare det är att ta sig ur en enskild position utan att sänka aktiekursen väsentligt desto större premie vill de som investerar i aktien ha. I tider av uppgång brukar börsens största bolag vara de som presterar bäst i inledningsfasen av uppgången medan de mindre bolagen kommer starkare i uppgångens andra våg. Det enkla sambandet kan förklaras genom att uppgångar föds genom att investerarna vågar öka sin risk och därmed andelen aktier i sina portföljer. Då börjar man normalt med de aktier som har lägst risk för att sedan våga sig in i de mindre aktierna när riskaptiten ökar ytterligare. Därför kommer ofta uppgången för småbolagen i uppgångens andra våg.

Varning för stora småbolagsfonder

Om du verkligen är intresserad av att få en förvaltning med inriktning mot riktigt små bolag så är riskerna stora att du trampar snett. För att vara säker på vad du får i fondportföljen bör du alltid undersöka vilka som är fondens största innehav. Det kan du exempelvis göra på småbolagstorget hos Nordnet  eller hos Morningstar. Titta på de fem-tio största innehaven och ställ frågan: är dessa företag sådana som jag kan tänka mig äga i en småbolagsförvaltning? Stämmer portföljen med din uppfattning har du funnit rätt. Men vissa gånger kommer du säkert att slås av att bolagen är för stora för din smak. Då bör du istället leta bland småbolagsfonder med mindre förvaltat kapital. Sannolikheten att dessa fonder har mindre bolag även bland sina viktigaste innehav är större.

Du kan även söka efter fondnamn med Micro Cap i sitt namn. En fondkategori som ofta stämmer bättre överrens med många privatsparares syn på vad småbolag är.

Jag hoppas att denna sammanställning hjälper dig att finna rätt i fondernas småbolagsutbud.

Fondhälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Du kan även lyssna till Jan Dinkelspiel och Günthers nya podcast (radioprogram) om sparande och investeringar som heter #sparpodden här.

 Mer läsning

Privata Affärer: Rivstart på året för småbolagsfonder

Morningstar: Fondtypen småbolagsfonder

SvD Nliv: Småbolagsfonder investerar stort

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-10-01 11:19

Hej Gunter!
Jag undrar om du såg programmet igår 30/9 som hette : Kapitalismens återvändsgränd ( UR ) på SVT? Vilket bra
program, tog upp USA:s problem med dollar och nytryckta sedlar. Står vi inför en hotande katastrof när förtroende för dollarn försvinner? Ska man köpa å sig guld?
Vore tacksam om du kunde svara mig via min
mailadress. mvh Johan Nordnetkund

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-06 11:55

Såg det också, mycket intressant. Inte utan att man började snegla på guldpriset… http://urplay.se/Produkter/177407-Kapitalismens-atervandsgrand – För er som missade.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-27 10:06

Hej Johan och Gustav, Nej, tyvärr såg jag inte programmet. Min erfarenhet av finans-dokumentärer är att de alltid hittar “rätt personer” som uttalar sig – dvs. förstärker den hypotes som journalisten själv driver. Jag skulle förmodligen arbeta på samma sätt om jag var journalist 🙂 Se denna typ av program som intressanta uppslag med agera inte förhastat på de slutsatser som dras. Ang. guldpriset så har jag länge känt en stor oro. Senaste 10 åren har prisökningstakten varit ca 14 procent per år och fram 2005-2013 så var den över 20 procent! Detta är HELT orimligt. Det finns en stor… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-10-02 09:00

Hej Günther,
Jag var med på Nordnets aktieinformationskväll i Örebro nyligen. Där talade du bland annat om att jämföra dagens P/E-tal med historiska spann för detta värde.

Har du någon rekommendation för hur jag enklast hittar info om historiska P/E-tal? Är det att försöka leta upp gamla årsredovisningar som gäller?

Tack på förhand!

/Per

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-09 16:52

http://www.borsdata.se har väldigt mycket bra data!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-27 10:07

Hej Per,

Jag använder Aktiespararnas program Hitta Kursvinnare för att få historiska P/e-tal. Där får jag: högsta, lägsta och snitt P/e för varje år, tio år tillbaka i tiden!

Bästa hälsningar
Günther