Så snabbt kan dina pengar växa genom ränta på ränta-effekten

Vad innebär ränta på ränta-effekten och varför kallas det världens åttonde underverk? Vi på Nordnet går igenom steg för steg hur du på bästa sätt kan dra nytta av ränta på ränta-effekten och få dina investeringar att växa vid ett långsiktigt månadssparande.

Begreppet ”ränta på ränta” kan närmast jämföras med en snöbollseffekt där snöbollen, efter en trevande inledning, rullar i allt snabbare takt samtidigt som den ökar i storlek. Samma sak är det med ränta på ränta-effekten. Poängen här är att du helt enkelt tar den avkastning du får på dina investeringar och låter den ackumuleras tillsammans med dina regelbundna insättningar.

Byt inte bank, skaffa en till. Bli kund kostnadsfritt och börja månadsspara.

Låt dina pengar växa med ränta på ränta

Om vi säger att du sparar 10 000 kronor och de pengarna växer med tio procent första året ger det en avkastning på 1 000 kronor. Skulle vi plocka ut den summan så kommer pengarna fortsätta att växa i samma takt men om vi istället behåller pengarna och låter de växa så kommer du nästa år få 1 100 kronor. Det är alltså nu som snöbollen är i rullning.

Skalar vi upp exemplet med 20 år så har dina 10 000 kronor vuxit till hela 67 000 kronor. Slutresultatet är 6,7 gånger det belopp som du startade med. Efter drygt åtta år så har dina 10 000 kronor alltså dubblerats till 20 000 kronor. Tänk dock på att detta resultat utgår ifrån att ditt sparande också har vuxit stabilt med tio procent i avkastning varje år.

Ränta på ränta-effekten

Byt inte bank, skaffa en till. Bli kund kostnadsfritt och börja månadsspara.

Öka sparandet – öka tillväxttakten

Om du dels låter dina pengar sitta kvar och växa, men också ökar på successivt genom ett månadssparande eller regelbundna insättningar så ökar du tillväxttakten på dina investeringar. Vi säger att du har samma startbelopp och samma avkastning som tidigare exempel, men nu också sätter in 1 000 kronor varje år. Det ger 30 000 kronor under 20 år. Totalt har ditt sparande vuxit till drygt 125 000 kronor, vilket är 12,5 gånger startbeloppet på 10 000 kronor.

“Dubbla dina pengar på fem år, istället för åtta.”

En intressant effekt är också att ditt inledande portföljvärde gick ifrån 10 000 kronor till en dubblering på fem år, istället för åtta år. Även om du investerar mer pengar än i det första exemplet så får du också tillbaka mycket mer genom att en större summa pengar hinner växa.

Tänk långsiktigt och låt tiden göra jobbet

De 125 000 kronor du hade efter 20 år hinner växa till hela 339 000 kronor med ytterligare tio år. Under dessa tio år så fortsätter du att sätta in 1 000 kronor per år. Skulle du öka det beloppet så ser givetvis effekten ännu bättre ut. Dina 10 000 kronor hinner växa med 4,1 gånger under tio år. Efter 20 år har de vuxit med 12,5 gånger och efter 30 år är det uppe i hela 33,9 gånger startbeloppet.
Även om mer avkastning ger mer pengar är det framförallt viktigt att få en stabil avkastning. Börsen brukar ge både goda och dåliga år, försök därför höja din genomsnittliga årliga avkastning.

3 tips för att skapa ränta på ränta

  • Låt pengarna få tid att växa.
  • Öka beloppet för ditt månadssparande, särskilt de första åren.
  • Försök skapa en stabil och hög avkastning.

Byt inte bank, skaffa en till. Bli kund kostnadsfritt och börja månadsspara.