Hoppa till huvudinnehållet

Så skyddar du din ekonomi vid skilsmässa

Oktober är den stora skilsmässomånaden, enligt statistik från SCB. Vi vet redan att det kan bli dyrt att skilja sig, så hur kan man då förebygga ekonomisk krasch innan skilsmässan?

Varför oktober är skilsmässomånaden framför andra får relationsexperter diskutera. Min amatörgissning är att mångas tankar på separation kommer under ledigheter, som under sommarsemestern. Därefter funderar man ett tag och sedan ställs saker på sin spets när vardagen drar igång igen. I statistiken kan vi se att skilsmässa är vanligast bland par i 40-årsåldern och bland medelinkomsttagare. Min gissning är att många är just i 40-årsåldern när man precis kommit ur de mest intensiva småbarnsåren. Det är en period när man inte har så mycket tid att tänka på sig själv. När barnen blir lite äldre kanske man börjar fundera på vad det är man själv verkligen vill. Vad gäller medelinkomsttagare tror jag helt enkelt att det ekonomiska avbräcket kan bli väldigt mycket större för höginkomsttagare, som vant sig vid en viss levnadsstandard med två höga inkomster. Låginkomsttagare å ena sidan kanske inte ens har den ekonomiska möjligheten att separera – särskilt inte nu med hög inflation och höga bolåneräntor.

För vi vet som sagt att separation kan vara dyrt, och det beror framför allt på bostadsmarknaden. Särskilt om det är barn med i bilden, som behöver egna rum och det i närområdet för att slippa byta förskola eller skola.

Se över nuvarande ekonomiska situation

Hur ser era inkomster och utgifter ut idag? Eventuella skulder och sparande? Och framför allt, vad kan er gemensamma bostad tänkas vara värd? Försäljningen av den blir en nyckel till ditt nya bostadsköp och därmed också din nya ekonomi.

Räkna på din nuvarande ekonomi

Vilken inkomst har du och vilka utgifter kommer du få? Gör en budget och var realistisk. Tyvärr innebär inte en halverad inkomst att också utgifterna halveras. Nu ska en inkomst räcka till boende, el, försäkringar, el och så vidare.

Barnens kostnader

En separation kan vara att gå igenom ett känslomässigt kaos. Ändå är det praktiska knutar som mitt i allt måste lösas. En sådan är förstås barnen, och hur ni gör med kostnader relaterade till barnen. Försök komma överens tidigt om hur ni ska lägga upp det. Om barnen ska bo väldigt mycket hos ena parten kan underhåll vara aktuellt.

Koll på juridiken

Är ni gifta ingår all egendom i det så kallade gifträttsgodset som ska delas lika. Enkelt uttryckt listas egendom menas skulder delat på två. Eventuell enskild egendom undantas. För att underlätta bör ni så tidigt som möjligt upprätta ett bodelningsavtal där var och en listar sin egendom. Banken kan kräva att bodelningsavtal finns för att bevilja ett eventuellt nytt lån, eftersom banken vill få en korrekt uppfattning om din ekonomiska situation innan lån beviljas.

Det finns också några saker man kan göra för att förebygga en svår ekonomisk situation för den ena parten vid en separation.

Mina tips:

Prata pengar medan ni är gifta

Försök avdramatisera samtalet. Prata pengar behöver inte betyda att ni inte tror att förhållandet kommer att hålla. Se det som en försäkring. En sådan tecknar man ju inte för att man är övertygad om att en olycka kommer hända – utan bara utifall. Prata pengar är kanske inte det roligaste man kan göra när man är nykär, men visst vill ni kunna ha en relation där det mesta ändå kan diskuteras? Pratar ni pengar medan relationen är bra och bestämmer vad som gäller så kommer det underlätta längre fram.

Ta ekonomiska beslut tillsammans

Om man överlåter alla ekonomiska beslut till den ena parten hamnar den andra lätt i ett underläge.

Ha ett eget sparande

Alla har inte möjligheter att ha ett eget sparande vid sidan av det gemensamma, men om det går kan dessa sparkronor bli avgörande för om du överhuvudtaget har möjlighet att separera eller inte. De kan gå till flyttkostnader eller till en insats till en ny bostad.

Gör sparandet till enskild egendom, annars ingår det i bodelning. Är ni gifta delar ni lika på allt, och vill ni göra undantag, det vill säga göra något till enskild egendom, så gör ni det i ett äktenskapsförord. Ni måste båda skriva under ett äktenskapsförord, och det ska registreras hos Skatteverket. Ytterligare en anledning att prata pengar i ett tidigt skede.

Här kan också frågan om barnens sparande dyka upp. Om ni har sparat till barnen i era egna namn på ISK ingår de i praktiken i en eventuell bodelning, om föräldrarna inte lyckas komma överens om annat det vill säga. Klokt är därför att spara till barnen i en kapitalförsäkring i ditt namn med barnet som förmånstagare. Då kan du vara säker på att pengarna tillfaller barnen.

Kompensera den som tar störst ansvar hemma

Den som tar störst ansvar hemma riskerar att halka efter lönemässigt, vilket kan påverka pensionen längre fram. Ett bra sätt att kompensera för detta är att sätta av extra i ett sparande för den som är hemma. Man kan också överföra pensionsrätter i premiepensionen mellan varandra.

Eventuellt samboavtal

Är ni inte gifta så ingår det ni införskaffat för gemensamt bruk i eventuell bodelning. Det betyder att lägenhet och bohag ska delas lika, om dessa är inhandlade för att användas gemensamt. Det gäller oavsett hur mycket pengar var och en har gått in med. Har den ena stått för hela köpet av bostaden så kan det därför vara läge att skriva samboavtal, som undantar bostaden från bodelning. Ett samboavtal är giltigt så snart ni båda skrivit under det. Sparande som inte är gemensamt ingår inte i bodelning vid samboskap.

Särkullbarn och arv

Om man skiljer sig eller separerar och sedan träffar någon ny kan det vara viktigt att hålla koll på juriken om det finns barn med i bilden. Detta särskilt i händelse av att någon går bort. Gemensamma barn måste vänta med sitt arv tills båda makarna/föräldrarna har gått bort. Men särkullbarn har rätt till sin laglott på en gång, vilket givetvis kan ställa till med ekonomiska problem för den partner som är kvar i livet. Lever man i en bonusfamilj med särkullbarn och vill vara säker på att efterlevande makan/maken ska ärva först får man skriva ett testamente. Om inte särkullbarnet godkänner det har han eller hon dock alltid rätt till sin laglott.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer