Hoppa till huvudinnehållet

Så gör du barnen pengasmarta

Det talas mycket om vikten av att spara till barnen. Har man den möjligheten kan den bli en ovärderlig startplatta för barnen ut till vuxenlivet. Men minst lika viktigt är att också göra barnen pengasmarta. Så här kan du tänka.

Att lära barn om pengar och pengars värde är en minst lika viktig gåva som ett sparande till barnet. Och ett viktigt verktyg för att lära ut detta är eget ansvar, det vill säga vecko/månadspeng.

Veckopeng som verktyg

Med den första veckopengen kan ditt barn för första gången ställa sig själv frågan om han eller hon vill konsumera pengarna på godis direkt – eller spara dem för att kunna köpa något större längre fram? Bara det ger barnet en första övning i hushållning.

Hur mycket ska man ge?

En fråga jag ofta får är hur mycket man ska ge sina barn i vecko- eller månadspeng. Hur mycket andra ger sina barn kan fungera som någon slags riktlinje, som man sedan får justera eller anpassa efter barnets egna förutsättningar. Enligt en undersökning från Nordea från 2022 får 6-8-åringar 130 kronor i månaden, 9-11-åringar får 220 kronor i månaden och 12-14-åringar får 360 kronor i månaden.

Hur mycket man väljer att ge sitt barn kan bero på flera saker. Finns några motkrav? Ska barnen hjälpa till med någon hushållssyssla? Viktigt tror jag också är att tydligt bestämma vad som ska ingå – ska barnet stå för något särskilt inköp själv? Då behöver förstås summan vara lite större och då ökar också det egna ansvaret.

Som förälder känner man sitt eget barn bäst. Vad är ditt barn moget till? Det gäller att ge ansvar efter mognad. Månadspeng är svårare att hushålla med än veckopeng, så anpassa efter barnets ålder, eller kanske ännu viktigare, barnets mognad. Eftersom barn mognar i olika takt och har olika utvecklad förmåga att ta ansvar finns inget rakt generellt svar på när veckopeng bör bli månadspeng. Utgå från ditt barn.

Det viktigaste är att ha tydliga regler kring vad som gäller.

Digitala hjälpmedel

Den äldre generationen hör jag ofta uttrycker sig bekymrat över barns eventuella oförmåga att lära sig om pengar och pengars värde eftersom pengar nuförtiden är digitala. Det anses bli svårt, rentav omöjligt, för dagens barn att förstå pengar när de inte består av sedlar och mynt. Jag är övertygad om att man här oroar sig i onödan. Digitala pengar är naturligt för barn, de är vana vid att det är abstrakt. De har växt upp med det. Dessutom möjliggör ju digitaliseringen av pengar att det numera finns många hjälpmedel i form av appar exempelvis som hjälper barnet. Inte minst finns bra barnanpassade kontokort.

Barnanpassat kontokort

När min son började gå själv till kiosken med sina kompisar insåg jag att tiden var mogen för att skaffa ett eget kontokort till honom. Vi hade ju aldrig några sedlar eller mynt hemma att skicka med honom när han skulle handla något.

På ett barnanpassat kontokort styr du som förälder beloppet på kontot. Internetköp är spärrade eller begränsade, och oftast har banken också en specialanpassad app där barnet kan se saldo på kontot. Det finns ingen generell åldersgräns för när barnet kan få kontokort, utan bankerna har olika regler. Gemensamt är att båda föräldrarna måste skriva under om barnet ska kunna få ett kontokort.

Att tänka på är att poängtera för barnet att kontokortet är en värdehandling. Används kod måste den förvaras säkert. Många har sitt kontokort i mobilen numera, men även då bör man se till att barnet förstår att inget får komma i orätta händer.

Hur mycket ska finnas på kontokortet?

Här finns olika skolor. En är att man sätter in veckopengen varje vecka, rakt av. En annan är att ge pengar ”när det behövs”. Ni har nog redan gissat vilken strategi som är mest effektiv om barnet ska lära sig hushållning. Veckopengen eller månadspengen sätts in, och sedan får barnet själv lära sig hushålla. Om det swishas så snart det behövs tappar man det pedogogiska momentet.

Små belopp är bäst i början. Barnet behöver inte ha mycket pengar på kontot. Men här gäller alltså, som vi har varit inne på tidigare, ansvar efter mognad.

Låt barnet göra misstag

Det är okej att göra misstag. Köper barnet något och sedan inte har råd med något annat så är det en viktig lärdom. Man lär sig av misstag. Om ni samtidigt också pratar om hushållning och pengars värde hemma så har barnet alla förutsättningar att bli pengasmart – och det kommer han eller hon ha nytta av hela livet.

Hur lär du barnen om pengars värde?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Beatrice
Beatrice
2023-11-10 21:55

Bra information och tankar. Tycker det är svårt.. det där med att pengarna tar slut och så ska de inte få hjälp med mer. Jag tycker också så, men när min 16 åring tycker det är viktigare med en dyr märkesjacka än att ha bra skor på fötterna (exempelvis) ska han gå barfota när pengarna ej räcker, för att lära sig…. Jag tycker på sätt och vis att han ska det men i praktiken kommer jag ju inte göra så. visst det kanske betyder att han inte är mogen för ansvaret men hur ska han lära sig det då. Vissa… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm