Hoppa till huvudinnehållet

Så blir din privatekonomi i juni

Centralbanksbesked, sommarbörs och semester. Ett flertal faktorer lär påverka plånboken i sommar. Så här förbereder du privatekonomin för juni och för semestern.

Räknar du ned veckorna? Snart är sommaren här och därmed semestern. Men för plånboken fortsätter sommaren att bjuda på en rad händelser av betydelse, semester eller ej.

Centralbanksbesked

I slutet av månaden kommer Riksbankens räntebesked. Den räntehöjning på 0,25 procentenheter som tidigare såg ut att vara skriven i sten är inte längre det. Detta efter att inflationen för april kommit in lägre än väntat och där särskilt den viktiga kärninflationen (KPIFXE), det vill säga inflationen med både energipriser och effekter av räntehöjningar borträknade, vänt ned. Det var viktigt. De lägre råvarupriserna tycks äntligen ha slagit igenom i alla led till butikshyllorna, och vi kunde nu exempelvis läsa att priset på gurka nu fallit med 30 procent.

Inflationssiffran för april gör att allt fler röster höjs för att Riksbanken nu bör kunna avvakta med fler räntehöjningar, och vänta in effekterna av redan gjorda höjningar. Men vi hinner få en till inflationssiffra innan Riksbanken ska ta sitt beslut. Det gäller att inflationssiffran för maj bekräftar den nedåtgående trenden för kärninflationen.

Om inte det händer lär Erik Thedéen komma med en räntehöjning den 29 juni. Men det ska påpekas att den räntehöjningen kan komma i vilket fall, mot bakgrund av hur tonläget har varit från Brunkebergstorg. Visserligen var man inte enig i direktionen senast, men Erik Thedéen har låtit mycket fast besluten om att inflationen måste pressas tillbaka även om det kostar.

Bankerna har nu en efter en höjt sina bolåneräntor i den senaste räntehöjningens spår. Höjer Riksbanken räntan med 25 punkter i juni lär en bra, förhandlad snittränta ligga på 4 procent eller några tiondelar över det.

Men den som funderar på att binda räntan kan ha lite is i magen och samtidigt öron och ögon öppna den 14 juni. Då kommer den amerikanska centralbanken Fed med sitt räntebesked och då får vi reda på om man fortsätter höja med 25 punkter eller om man nu tar paus. De flesta bedömare är överens om att höjningarna nu har fått effekt på amerikansk ekonomi och diskussionen kretsar kring hur djup den amerikanska lågkonjunkturen egentligen kommer att bli.

Förväntningar om lägre räntor gör att marknadsräntorna pressats nedåt, och det påverkar räntesättningen på bundna bolån. De bundna bolåneräntorna har redan fallit tillbaka marginellt, men kan fortsätta göra det.

Sommarbörsen tar vid

När vår går över i sommar och semestertider tar vid brukar också handelsvolymerna på börsen avta. Därmed ökar traditionellt också risken för hög volatilitet – små bolagshändelser kan få stora kurseffekter. Att många aktörer på marknaden tar ledigt stämmer, men det faktum att aktiva privatsparare kan göra sina affärer från stranden, hängmattan eller båten gör att många av dem också kan nyttja volatiliteten till sin fördel.

Börsen är redan en osäker plats, både till sin natur och det faktum att vi har förväntningar på räntesänkningar inprisade samtidigt som lågkonjunkturen blir allt mer tydlig. Om inte räntesänkningarna blir av lär det bli oroligt på marknaderna. Därtill kan förstås också något oväntat ske under sommarmånaderna – de är till och med att räkna med. Dessa är förstås svåra att förbereda sig på. Kanske handlar det om att vara förberedd genom att ha gått igenom dina innehav en extra gång för att kunna agera i dem eller i andra aktier om stora rörelser uppstår.

Om det gamla rådet ”Köp till sillen och sälj till kräftorna” funkar? Det är faktiskt lite oklart hur det här rådet uppstod. Det går ju tvärs emot ”Sell in May and go away”, som verkar ha mer förankring i verkligheten – det vill säga att börsen historiskt sett går svagare under sommaren än under vinterhalvåret. Kanske funkade det förr, på 80- och 90-talen – då handeln var mer regional. Då var det kanske möjligt för Stockholmsbörsen att ha ett helt eget handelsmönster. Jag skulle säga att de gamla talessätten är just gamla, och inget att satsa sina sparpengar på.

Är man en långsiktig sparare spelar allt detta mindre roll. Fortsätt månadsspara som vanligt, även om oväntade händelser och kortsiktiga upp- eller nedgångar uppstår medan du ligger i hängmattan.

Dags för semester

Kanske börjar nu också nedräkningen till en eventuell semesterresa. Ha i åtanke att den svenska kronan är rekordsvag. Den som åker utomlands gör klokt i att ta höjd för att semesterkassan numera inte räcker lika långt, varken i Europa eller USA. På ett år har både euron och dollarn stärkts med 10 procent mot kronan. I ett längre perspektiv är kronförsvagningen massiv. De enda valutorna som försvagats mot kronan det senaste året är den norska kronan, den ryska rubeln – och den turkiska liran.

Att semestra på hemmaplan är förstås ett sätt att inte drabbas av denna negativa valutaeffekt. Å andra sidan kan semesterutgifterna komma att kännas rejält i plånboken ändå, med räntor och höga matpriser som pressar plånboken.

Det kan alltså bli en tuff privatekonomisk sommar för många svenskar, som kan kräva både omprioriteringar och nya tankesätt.

Festligheter

Både maj och juni handlar för många om firanden och festligheter – skolavslutningar, studentmottagningar, bröllop eller andra sammankomster. Den som anordnar en mottagning vet att det kan kosta

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm