Hoppa till huvudinnehållet

Rapportflod, SPAC-affär och flera nya bud

Läs vad Affärsvärlden tycker om Besqab, Katalysen, Gränges, Sign Up Software, CellaVision, Tobii Dynavox, Rovio, TF Bank, ACQ Bure, Kontraktstillverkare, Pricer, Sensidose, EQL Pharma, Kinnevik, Copperstone och Shortcut Media Group. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Krönika, Investeraren, Börsgolvet, Lock-up-avtal och Råduppföljning.

Vissa av analyserna är upplåsta för Nordnets kunder, du ser vilka nedan.

Besqab – Till analysen (inget inlogg krävs)

Bostadsutvecklaren har satt balansräkningen i spel vid helt fel tidpunkt. Nu får aktieägarna betala priset genom en enorm företrädesemission med massiv utspädning.

Katalysen – Till analysen (inget inlogg krävs)

Katalysen Ventures hade som mål att få till en exitvinst på 25 Mkr i fjol vilket inte hände. Istället har kassan fått fyllas på genom tre riktade emissioner för att kunna övervintra det tuffa småbolagsklimatet. Hur ser utsikterna för investeringsbolaget ut?

Gränges – Till analysen

Varken vinst eller aktiekurs har ökat nämnvärt om man ser fem år tillbaka på utvecklingen för aluminiumbolaget Gränges. Möjligen kan en satsning på produkter för litiumjonbatterier ändra det.

SignUp Software – Till bud-kommentaren

Amerikanska riskkapitalbolaget Insight Partners lägger ett bud på svenska mjukvarubolaget SignUp Software på 104 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på 39,4% och värderar hela bolaget till runt 2,4 miljarder kronor. Hur ska man se på budet?

Tobii Dynavox – Till analysen

Dynavox, inom kommunikationshjälpmedel, har växt kraftigt med nya produkter och valutamedvind. Lönsamheten är dock inte vad den borde vara.

CellaVision – Till analysen

Medicinteknikbolaget CellaVision presenterar preliminära siffror för årets första kvartal. Omsättningen fortsätter att falla organiskt. Höga lagernivåer hos bolagets distributionspartners och svagare marknad är två skäl.

Rovio – Till bud-kommentaren

Japanska spelbolaget Sega presenterade nyligen ett bud på finska mobilspelsbolaget Rovio uppgående till 9,25 euro per aktie. Tidigare i år försökte israeliska Playtika att köpa upp Rovio. Kan det bli budstrid?

TF Bank – Till analysen

Banken växer kraftigt med kreditkort i Tyskland där man senaste kvartalen börjat visa fin skalbarhet. Samtidigt stiger kreditförlusterna i Baltikum medan säljfinansbenet pressas av stigande räntor.

ACQ Bure / Yubico – Till analysen

Bures SPAC-äventyr ser ut att sluta med förvärvet av IT-säkerhetsbolaget Yubico. Det ser ut som en bra slutstation även om Bure-gänget tog en oväntad genväg för att nå dit.

Kontraktstillverkare Note/Incap/Hanza – Till kommentaren

Det är fortsatt händelserikt bland kontraktstillverkarna. Idag presenterar Note sin Q1-rapport. Tidigare i veckan har finska Incap kommit med en prognosnedrevidering för 2023 och Hanza har redovisat preliminära siffror för Q1.

Pricer – Till analysen

Prismärkningsbolaget Pricer uppvisar stark orderingång och omsättningstillväxt i första kvartalet. Det är tydligt att marknadsacceptansen för ESL-lösningar accelererar. Marginalutvecklingen är däremot fortsatt dyster läsning.

Sensidose – Till bud-kommentaren

Svenska läkemedelsbolaget EQL Pharma lägger ett konkurrerande bud på börskollegan Sensidose uppgående till 7,60 kronor per aktie. Det är 21,1% högre än norska Navamedics tidigare bud på 6,27 kronor som presenterades i slutet av mars. Kommer budstriden fortsätta?

EQL Pharma – Till kommentaren

Nischgenerikabolaget EQL Pharma vill köpa förhoppningsbolaget Sensidose vilket skulle öka den finansiella risken.

Kinnevik – Till analysen

Efter sex kvartal i rad med fallande substansvärde kom en liten återhämtning i första kvartalet. Att det bokförda värdet på portföljen nu bättre speglar verkligheten är ett bra utgångsläge.

Copperstone – Till analysen

Copperstone är ett gruvutvecklingsbolag med enligt oss ovanligt bra odds att lyckas etablera en gruva.

Shortcut Media – Till analysen

2022 var ett motigt år för filmproduktionsbolaget Shortcut Media Group. En rad nyckelpersoner har lämnat och i början av 2023 försattes koncernens största bolag Bond Street i konkurs. Börsvärdet är nu under 10 Mkr.

Krönika Årets IPO – Till krönikan

En liten minoritet vinnare tar hem nästan hela potten. Det är slutsatsen när forskare studerar avkastningen från 64 000 aktier över flera decennier. Majoriteten av dessa klår inte ens bankboken och hela värdeskapandet kan netto hänföras till endast 1–2% av börsbolagen. Inte undra på att det finns en utbredd romantik kring “tiodubblare”. Jakten efter dessa leder ofta till extra intresse för nya börsbolag.

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

Portföljen steg nästan 2% under veckan då ACQ Bure presenterade ett förvärv.

Investeraren – Till intervjun

En politiskt sakkunnig läkarson med öga för design, är Årets Teckningsåtagare 2022. “Det är viktigt med bredd för att vara en bra förvaltare”, säger Johan Thorén på Strand Kapitalförvaltning, när Affärsvärlden träffar honom i fjällen.

Börsgolvet – Till golvet

Felstämda ARR, svältande rävar, illaluktande vinstvarningar och björnar som vägrar gå i ide. Det är påskparad i kvarteren runt Stureplan!

Lock up-avtal – Till sammanställningen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Humble Group, TBD30, Promimic, SEB och OX2.

Råduppföljning – Till sammanställningen

New Wave hade ett rekordår 2022 med kraftig tillväxt och stark lönsamhet. Vi prickade det med ett köpråd för New Wave som avkastade 47%. Även köpråden i spelbolaget Kindred och industrihandlaren Alligo var lyckade.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm