Hoppa till huvudinnehållet

Ränta på ränta-effekten

Vad är ränta på ränta-effekten och varför kallas det världens åttonde underverk? Under händelserika perioder är det extra viktigt att ta ett steg tillbaka och behålla det långsiktiga fokuset. Veckans inlägg bjuder på en repetition av begreppet ränta-på-räntan och vad det innebär. Du som vill kan även testa vår ränta på ränta-kalkylator.

Vad är ränta-på-ränta?

Ränta-på-ränta, även kallat sammansatt ränta, är en beräkning på den ränta du får av ett ursprungsbelopp plus all tidigare ränta från att du startade sparandet. Begreppet kan enklast jämföras med snöbollseffekten. Föreställ dig att du bygger en snöboll. I början tar det ett tag för snöbollen att bli större, men efter ett tag så växer den i extremt hög takt för varje varv du rullar.

Ränta-på-ränta fungerar likadant, och även om avkastningen är en viktig faktor, krävs det varken större summor eller hög avkastning för att få ett mindre sparande att växa i hög takt.

Snabb repetition av baskunskaperna

Poängen är att du tar den avkastning du får och låter den växa vidare. I mitt exempel ovan så ser vi 10 000 kr växa med 10% första året vilket ger en avkastning på 1 000 kr.
Skulle vi plocka ut den tusenlappen så kommer det fortsätta växa i samma takt, men om vi istället behåller pengarna och låter de växa så kommer du nästa år att få 1 100 kr – och vips så är snöbollen i rullning!

1. Låt pengarna växa med ränta på ränta

Om vi skalar upp mitt första exempel med 20 år så får du bilden som du ser här ovan. Över denna tidshorisont har dina 10 000 kr investerade vuxit till hela 67 000 kr. Slutresultatet är 6,7 gånger beloppet du startade med. Efter ca 8 år så hade dina initiala 10 000 kr dubblerats till 20 000 kr. Allt detta utgår ifrån att ditt sparande har vuxit stabilt med 10% i avkastning varje år under tiden.

Du kan tydligt se hur mycket som utgör avkastning och hur mycket som är ditt investerade belopp. Poängen är att låta ditt sparande växa och på så sätt åtnjuter du av ränta-på-ränta effekten.

Regel: Ta inte ut pengar från kontot, utan låt de sitta kvar och ackumuleras för att få ta del av ränta-på-ränta effekten

2. Öka på portföljen för att få ränta-på-ränta-på-ränta effekt

Om du inte bara låter dina pengar sitta kvar och växa, utan du också ökar på successivt genom exempelvis ett månadssparande eller fler engångsinsättning så ökar du på tillväxttakten på dina pengar. I bilden ovan har jag räknat med en insättning på 1 000 kr per år och hur detta istället leder till ett värde på 14 200 kr år 2.

Skalar vi upp exemplet ovan till en period på 20 år så får du bilden nedan:

Du har samma startbelopp och samma avkastning som det tidigare exemplet, skillnaden är att vi nu också sätter in 1 000 kr per år. Det ger ett totalt investerat belopp på 30 000 kr under dessa 20 år. Totalt har ditt sparande vuxit till närmare 125 000 kr, det är 12,5 gånger startbeloppet på 10 000 kr.
Ytterligare en intressant effekt är att ditt initiala portföljvärde gick ifrån 10 000 kr till en dubblering på 5 år istället för 8 år.

Du investerar förvisso mer pengar än det första exemplet, men du får ju också tillbaka mycket mer genom att en större summa pengar hinner växa.

Regel: Använd månadssparande eller engångsinsättningar för att för att öka på effekten.

3. Maximera långsiktigheten

Bilden ovan visar vad som händer om man ökar med + 10 år till. De 125 000 kr du hade vid år 20 hinner växa till hela 339 000 kr med ytterligare 10 år. Under dessa 10 år så sätter du in fortsatt 1 000 kr per så vilket är en ganska blygsam summa i jämförelse. Skulle du öka beloppet som sätts in så ser givetvis effekten ännu bättre ut.

Dina initiala 10 000 kr investerade hinner växa med 4,1 gånger efter 10 år. Efter 20 år har de vuxit med 12,5 gånger och efter 30 år är det uppe i hela 33,9 gånger det initiala beloppet.

När man ser på pengar efter dess framtida potentiella värde så vågar man nästan inte göra något annat än att spara undan och låta pengarna ackumuleras. Precis detta insåg Warren Buffett ganska tidigt och ett bra citat som jag tycker fångar essensen är:

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.

— Warren Buffett

Regel: Tänk långsiktigt i alla beslut som rör ditt kapital. Längre tidshorisont skapar möjligheten att växa kapitalet ytterligare.

4. Vikten av en god avkastning

I detta exempel har jag höjt avkastning med 1 procentenhet per år till 11 %. Effekten blir nästa 100 000 kr mer i totalt värde efter 30 år.
Uppenbart är det så att mer avkastning ger mer pengar, men en viktig poäng att belysa är att försöka få så stabil avkastning som möjligt. Börsen brukar som bekant ge både goda som dåliga år. Att försöka hålla en stabil hög avkastning över en längre tid är nyckelfaktorn!

Regel: Försök höja din genomsnittliga årliga avkastning och undvik dåliga år i så stor utsträckning som möjligt! Din värsta fiende är att kapitalet ska minska i värde.

4 tips för att skapa ränta-på-ränta

  1. Låt pengarna växa
  2. Öka på genom månadssparande
  3. Längre tid ger exponentiellt mer
  4. Försök skapa stabilt hög avkastning

Mycket mer komplicerat än så behöver man inte göra det för sig. En viktig faktor att ha med sig är målsättningen med ditt sparande, ju tydligare det är desto enklare kommer det vara att sedan bygga ett sparande med ovanstående principer.

Miljonärskalkylatorn – sätt ett mål

Jag lånade ovanstående bild från Unga Aktiesparare för jag tycker den är så bra på att visualisera fördelen med att ha ett mål. Bilden visar nämligen hur lång tid det tar att nå 1 miljon kronor givet hur mycket man månadssparar och vilken årlig avkastning man får.

Ta exempelvis 5 000 kr i månaden. Det är en ganska stor summa pengar att kunna spara undan och det kommer inte vara en enkel sak för många. Fördelen dock med att spara en högre summa är att det går fortare att nå målet och därmed kan tidigare minska sitt sparande.

Lärdomar av ränta på ränta-effekten

Det vi tydligt kan se i våra exempel är att storleken på ditt startkapital spelar en viktig roll i ränta-på-ränta-effekten. Men du behöver inte tolka det som att det är ett krav att vara rik för att nyttja ränta-på-ränta. Eftersom kontinuerlig avkastning är minst lika viktigt så får du mycket mer ut av dina pengar på till exempel börsen än på ett sparkonto. Det är också tydligt att tiden är avgörande för att få ut mest av effekten. Eftersom kurvan är exponentiell och de mesta pengarna kommer i slutet av vår tidsperiod, är det viktigt att starta sparandet så fort som möjligt och låta tiden göra jobbet.

I mina exempel ovan har jag inte tagit med att börsen svänger. Så vissa perioder kan utfallet blir ännu bättre och vissa negativa perioder så kan till och med ränta-på-ränta effekten bli negativ om negativ avkastning uppstår.

Beräkna avkastning med vår sparkalkylator

Beräkna avkastning med vår sparkalkylatorEtt tips för att du ska få ut så mycket som möjligt av ränta-på-ränta-effekten i ditt sparande är därför att du i början kan tillåta dig själv att ta lite mer risk för att potentiellt kunna få högre avkastning, men ju längre tiden går, desto mindre risk bör du ta eftersom du blir mer utsatt.

Om du vill se effekten själv så kan du prova att beräkna din avkastning med vår sparkalkylator (ränta på ränta kalkylator).

Hur ser din spartaktik ut? Kände du till ränta-på-ränta-effekten och har du använt det i ditt sparande? Kommentera gärna nedan.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
18 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Sandra
Sandra
2023-04-25 22:47

Att försöka få tillbaka dina förlorade Bitcoins från vilken onlinebedragare som helst är inte alltid så lätt som vi alla trodde. Jag insåg detta förra sommaren, när ett återvinningsföretag som heter Amendall .net . hjälpte oss att återhämta cirka 80 % av de totala pengarna vi förlorade på ett bedrägeri med kryptovaluta online. Amendall Recovery Company säger alltid till oss att ha tålamod, och vi hade tålamod under utredningen och följde alla återhämtningsstegen. Nu är jag och min man ekonomiskt lyckliga igen. Inga fler förluster. Jag rekommenderar detta företag för eventuella återkravsproblem.

Patrik Högdahl
Patrik Högdahl
2023-03-21 09:33

Hej!
Är det aktier, fonder eller multiasset portföljer man bör rikta in sig på för bästa r-p-r effekten? Å vilken typ av aktier/fonder bör man leta efter?
Mvh

Anonym
Anonym
2020-11-12 06:02

Hej!
Vi sparar i ISK-konton för pensionen, till barnen och ett långsiktigt spar till oss. Sker det automatiskt ränta på ränta för oss då? Eller måste vi göra något aktivt? Skulle vara skönt om det sker automatiskt 🙂
Läste någonstans att en måste ta ut vinsten och investera.
Mvh

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-02-06 01:23

Det är automatiskt

Anonym
Anonym
2020-09-16 11:04

Hur får jag r-p-r effekten med fonder?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-21 16:04

Du månadssparar i fonder, så sker det automatiskt.
Fonder brukar vanligtvis återinvestera utdelning m.m. Så du får ränta-på-ränta

Anonym
Anonym
2020-09-14 10:10

Älskar ränta på ränta!!
Jag började spara “stort” som 27 åring, nu 4 år senare har jag halva miljonen. Det enda jag önskar är att någon talat om detta för mig tidigare!
Fonder och investmentbolag samt 10n% lek är min melodi! Skynda långsamt!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-21 16:05

Hej Steffo,
Fantastiskt roligt o höra! Jag kan också känna att det borde berättas tidigare.
Men men, här finns det så dela gärna med så många du vill ska få upp ögonen för detta.

Skynda långsamt är en fantastisk strategi på börsen!

Anonym
Anonym
2020-09-14 09:33

Var hittar man en ränta-på-ränta-kalkylator som tar hänsyn till olika års avkastning, och helst olika intervall (månadsvis, kvartalsvis) inbetalningar?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-21 16:06

Hmm. Här finns en grym sparkalkylator också, se om den funkar: https://z2036.blogspot.com/p/sparkalkylator-deluxe.html

Anonym
Anonym
2020-09-14 09:07

Men hur/var hitta 10% årlig avkastning? Inte det lättaste!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-21 16:07

Nej så är det. Börsen kanske kan ge det om det är ett bra gäng goda år. Men att få det varje år är absolut inte enkelt.
Sen använde jag det som exempel för det är lätt att snabbt räkna på i huvudet.
Men även med 6-7% avkastning per år så kommer det bli bra över tillräckligt lång tidshorisont.

Anonym
Anonym
2020-09-14 08:43

Jag hade önskat att hemkunskapen i skolan innehöll mer av denna fantastiska effekt än att man blir en jävel på att beräkna färgåtgång för två stryknigar på en vägg som är 4 kvadrat.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-21 16:09

Hej Tomas,
Jag kan bara instämma. Mer Ränta-på-ränta vore på sin plats i skolan.
Det skulle underlätta otroligt mycket om man pratade om pengar på ett mer nyanserat sätt i skolan. Nu försvinner det och ingen pratar om hur stor skillnad ett litet sparande kan göra på lång sikt.

Anonym
Anonym
2020-09-14 08:26

Tänk om de kunde lära våra barn detta i skolan!
Nu vill ju staten i och för sig inte ha ekonomiskt oberoende människor.
Så istället lär vi barnen om genuspedagogik och alla människors rätt till allt…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-14 09:35

Kan inte vi föräldrar lära våra barn (syskonbarn, barnbarn)? Lärarna har nog tillräckligt på sitt bord.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-16 06:47

Lyssnade du på dina föräldrar? Bra om det kommer från flera håll och vad kan vara viktigare än att lära barnen detta i skolan?!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-09-23 14:18

just nu lär sig mitt barn ränta på ränta i skolan. Hon går i 9:an.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm