Hoppa till huvudinnehållet

Orangea kuvertet, den årliga pensionkollen är på väg.

I dagarna får de flesta svenskarna det orangea kuvertet, brevet som skall ge besked om hur mycket pension som du sparat in under året men också en prognos på hur det kommer se ut när du blir pensionär.

Vad skall man tänka på när det gäller pensionen? Här kommer en snabb lista på några bra tips!

1, Det helt klart viktigaste när det gäller pensionen är Jobba! (vitt) , jobba länge och se till att du har tjänstepension.

2, PPM valet, i den delen av den statliga pension som man kan välja själv är det faktiskt ett utmärkt val att inte välja alls, den fond som man per automatik får fungerar alldeles utmärkt. Bra avkastning samt låg avgift

3. PPM Valet, Undvik dyra förvaltare som ringer och lovar guld o gröna skogar de lämnar dig oftast med ett kalhygge.

4. Gå in och gör en pensionsprognos på min minpension.se, de ger dig en bra prognos då de hämtar in din statliga pension plus dina tjänstepensioner och man kan även lägga till privat pensionssparande.

5. Ser pensionen tunn ut? Om du känner att du vill öka på ditt sparande se till att hålla nere avgifterna de äter upp kapitalet. Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring skall vara gratis.

6. Vill du öka sparandet till pensionen? Kolla om du har möjlighet att löneväxla ett utmärkt alternativ till dig som betalar statlig inkomstskatt.

7. Studerar du men jobbar på lov och helger? Inkomst över 18 739kr gör att du tjänar in till pensionen från första kronan.

8. Har du barn? Se till att inte en av er föräldrar tappar i pension på grund av deltidsarbete tex, låt din partner kompensera genom att flytta över premiepension till dig.

9. Det kanske närmar sig pensionsdax? Du kan tidigast ta ut pension vid 61 men du har rätt att jobba till 67. Man kan ta ut pensionen helt eller delvis, och kom ihåg att du måste anmäla utbetalning den kommer inte av sig själv.

Det här var några snabba tips, Men kom ihåg det viktigaste:

Jobba, betala skatt.

Se till att ha en tjänstepension

Jobba länge.

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-02-28 02:47

Är det här tips som i de flesta faktiska utfall är bra för de som följer dem, eller är tipsen bra endast om en stor andel följer dem? Som Joel Dahlberg skriver i Pensionsbluffen kan “en heltidsarbetande man, född 1955 och med normal inkomstutveckling, efter att ha betalat in pensionsavgifter i 45 år räkna med en allmän pension på cirka 9 000 kronor efter skatt.” Det betyder att över 40 års arbete därmed bara “ger några hundralappar mer i pension per månad jämfört med den som aldrig arbetat men som får garantipension och fullt bostadstillägg”. För den som inte skaffar… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm