Hoppa till huvudinnehållet

Nu byter Superfonderna namn

Nordnet är den enda aktören i Sverige som erbjuder fyra indexfonder utan förvaltningsavgift – en för varje marknad där vi har verksamhet. Fonderna lanserades 2014, och går under namnet ”Superfonden” med tillägg av det land vars index den aktuella fonden följer, t.ex. Superfonden Sverige. Mer information om fonderna finns  här.

Vi har sedan en tid tillbaka haft en dialog med Konsumentverket och Etiska nämnden för fondmarknadsföring (ENF) angående fondernas namn. Konsumentverket har gjort en allmän granskning av de namn som fondbolag använder på sina fonder, och i Nordnets fall är de av uppfattningen att prefixet ”Super” inte är vederhäftigt och kan vilseleda konsumenter. Detta eftersom det kan tolkas som ett påstående om att det handlar om en fond med mycket goda utsikter för en god utveckling av investeringen. Från vår sida har vi hävdat att värdeordet ”super” i fondens namn syftar till att fondens avgift är 0 procent, och att låga eller inga avgifter har stor påverkan på fondandelsägarnas resultat på lång sikt.

ENF har dock gått på Konsumentverkets linje, och fattat beslut om att vi måste ändra namn. Den som är intresserad av beslutet kan läsa mer om det här. Namnstrukturen för våra fonder blir i fortsättningen följande:

  • Superfonden Sverige byter namn till Nordnet Indexfond Sverige
  • Superfondet Norge = Nordnet Indeksfond Norge
  • Superfonden Danmark = Nordnet Indeksfond Danmark
  • Superrahasto Suomi = Nordnet Indeksirahasto Suomi

Namnändringen träder i kraft den 1 mars, men i övrigt förändras ingenting. Förvaltningsavgiften är fortfarande 0 procent, och fonderna följer samma index som tidigare. Du som befintlig ägare i fonderna behöver inte göra någonting, utan kommer endast att se fonderna under sina nya namn på ditt konto.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer