Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Pensionsfond december 2023

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Pensionsfond är en aktivt förvaltad blandfond som investerar i svenska och globala aktie- och räntefonder från Öhman Fonder. I denna fond skapas mervärde genom att analysera vilka tillgångsslag som för stunden har bäst möjlighet att skapa meravkastning. Fondens målsättning är att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Vad hände i december 2023?

Marknaden

Året avslutades i väldigt stark anda och det redan starka julrallyt fick ytterligare kraft när den amerikanska centralbanken gav mjuka besked på luciadagen. Inflationsdata både i USA, Europa och Sverige pressade ner räntor och svenska 10-åriga obligationsräntor föll med över 50 punkter. Dollarn försvagades kring 4 procent. Svenska aktier var den stora vinnaren och i synnerhet de svenska småbolagen som steg hela 9,6 procent. Vi stänger nu ett brokigt år där vi har fått uppleva amerikansk bankkris, räntor som stigit till rekordnivåer samt flera uppblossade krig men likväl har Stockholmsbörsen avkastat nära 20 procent inklusive utdelningar. Det får man säga är imponerande.

Fonden

Fonden avkastade 3,60 procent och index 3,17 procent under månaden. Den positiva avkastningen för fonden förklaras framför allt av att svenska aktier har haft en positiv utveckling under månaden. Relativt index har allokeringen till svenska aktier samt aktieurvalet inom globala aktier bidragit mest positivt. Under månaden har aktievikten ökats genom investering i svenska småbolag. Aktieandel i fonden är cirka 64 procent.

Utsikter

Värderingen är ansträngd för amerikanska aktier, men är kring det historiska genomsnittet för de flesta andra regioner. Vi tror tillverkningsindustrin har möjlighet att återhämta sig ytterligare och när dessutom den amerikanska centralbanken diskuterar räntesänkningar ger det stöd för aktiemarknader framåt. Vi noterar dock att aktiemarknader på sina håll är överhettade varför vi enbart har en lätt övervikt i aktier.

Till fonden Nordnet Pensionsfond

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Pensionsfond.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm