Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Hållbar Pension mars 2023

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus som investerar i svenska aktie- och räntefonder samt globala aktiefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Kommentar mars 2023

Marknaden

Förväntningarna på den amerikanska centralbanken skiftar fort och från att i februari tro på ytterligare fyra räntehöjningar, tror marknaden nu i stället på fyra sänkningar. Bankoron som kulminerade i mars är huvudskälet till varför man framöver tror på en betydligt mjukare centralbank. Den systemviktiga banken Credit Suisse som dragits med problem i åratal fick till slut kasta in handduken och grannbanken UBS fick i uppdrag att ta över banken. Åtgärder från myndigheter har släckt branden för stunden, men kraftigt höjd ränta visar nu att det knakar i fogarna både här och där. Amerikanska 10 åriga obligationsräntor föll med ca 40 punkter under månaden och globala aktier steg med cirka 3 procent. Små bolag, både i Sverige och globalt hade en svag månad med cirka -2 procent i avkastning.

Fonden

Fonden avkastade 1,14 procent och index 1,31 procent under månaden. Fondens jämförelseindex är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond. Den positiva avkastningen förklaras av att globala aktier haft en god utveckling under månaden. Relativt index har allokering bidragit negativt till följd av en övervikt mot små bolag under månaden. Värdepappersvalet i svenska och globala aktier har bidragit positivt vilket vägde upp en del av det negativa allokeringsbidraget. Inga större förändringar i fonden är gjorda under månaden. Aktieandelen i fonden är cirka 60 procent.

Utsikter

Värderingen för obligationer ser nu mer attraktiv ut sedan årsskiftet och i synnerhet utgör amerikanska obligationer ett alternativ till aktier. Konjunkturutsikterna på längre sikt är negativa då tillväxttakten håller på att avta samtidigt som den amerikanska centralbanken minskar de penningpolitiska stimulanserna. På kort sikt ser vi dock en cyklisk medvind från lägre energipriser samt återöppning av den kinesiska ekonomin. Sammantaget är vi därför nära neutral mot vårt jämförelseindex i exponering.

Till fonden Nordnet Hållbar Pension

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Hållbar Pension.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm