Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Hållbar Pension februari 2023

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus som investerar i svenska aktie- och räntefonder samt globala aktiefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Kommentar februari 2023

Marknaden

Stark arbetsmarknad och högre inflation har återigen fått fart uppåt på amerikanska räntor i februari. Marknaden som tidigare spekulerade i att räntesänkningar skulle komma redan efter sommaren har nu anpassat sig till den amerikanska centralbankens prognos på 5 procent resten av året. Detta fick räntekänsliga aktier så som Nasdaq och tillväxtmarknader att utvecklas sämre. Stockholmsbörsen som har mer av en cyklisk profil har dock utvecklats väl under månaden. Den makroekonomiska miljön är just nu spretig där arbetsmarknaden och tjänstesektorn utvecklas väldigt starkt, men där tillverkningsindustrin bromsar in. Även om inflationen avtar så går det trögt och tvingar centralbanker att hålla i och hålla ut.

Fonden

Fonden avkastade -1,32 procent och index -1,11 procent under månaden. Fondens jämförelseindex är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond. Den svaga avkastningen förklaras av att globala aktier och svenska obligationer haft en svag utveckling under månaden. Relativt index har allokering bidragit negativt på grund av en undervikt mot svenska bolag i början av månaden. Värdepappersvalet i svenska och globala aktier har bidragit positivt vilket vägde upp merparten av det negativa allokeringsbidraget. Under månaden har globala aktier minskats och svenska aktier ökats till att nå en indexvikt på cirka 30 procent vardera. Aktieandel i fonden är cirka 60 procent.

Utsikter

Värderingen för obligationer ser nu mer attraktiv ut sedan årsskiftet och i synnerhet utgör amerikanska obligationer ett alternativ till aktier. Konjunkturutsikterna på längre sikt är negativa då tillväxttakten håller på att avta samtidigt som den amerikanska centralbanken minskar de penningpolitiska stimulanserna. På kort sikt ser vi dock en cyklisk medvind från lägre energipriser samt återöppning av den kinesiska ekonomin. Sammantaget är vi därför nära neutral mot vårt jämförelseindex i exponering.

Till fonden Nordnet Hållbar Pension

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Hållbar Pension.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm