Hoppa till huvudinnehållet

Mjukvara, läkemedels- och energibolag

Läs vad Affärsvärlden tycker om Tobii, MindArk, Note, Humana, ContextVision, Moberg Pharma, Vår Energi, Bredband2, Neobo, Thule och Fastpartner. Det bjuds också på nyheter kring Banksvep, Afv-portföljen, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning och Lock-up-avtal.

Vissa av analyserna är upplåsta för Nordnets kunder, du ser vilka nedan.

Tobii – Till analysen (inget inlogg krävs)

Aktiemarknaden verkar rycka på axlarna åt att Tobii står för ögonstyrningen i Sony Playstations nya VR-headset. Istället ser fokus ut att ligga på en för tillfället stagnerande företagsmarknad. Är placerarna för pessimistiska?

MindArk – Till analysen (inget inlogg krävs)

Nyligen direktnoterades bolaget som förvaltar det 20 år gamla datorspelet Entropia Universe som är mest känt för dess digitala ekonomi. MindArk ska investera i en ny spelmotor vilket väntas tynga kassaflödet under kommande år. Men det kan ge bolaget bättre förutsättningar när den står färdig 2025.

Note – Till analysen

Kontraktstillverkaren Note har uppvisat stark tillväxt senaste åren. I fjärde kvartalet sjönk den organiska tillväxten till 8%. Hur värderas aktien om bolaget når sina mål om att omsätta 5 miljarder 2025?

Humana – Till kommentaren

Oavsett om Humana till sist behåller tillståndet att erbjuda personlig assistans eller inte, så framstår bolaget – och branschen – som stora förlorare på hela händelsen.

ContextVision – Till analysen

Mjukvarubolaget ContextVision knoppade under 2022 av bolagets satsning på digital patologi till ett separat börsbolag kallat Inify Laboratories. Bolagets kvarvarande grundaffär inom medicinsk bildförbättring är höglönsam med en mycket stark marknadsposition.

Moberg Pharma – Till analysen

Läkemedelsbolaget Moberg Pharma som utvecklar ett preparat mot nagelsvamp tvingades att göra om bolagets fas 3-studie i USA. Under 2022 skickade bolaget däremot in registreringsansökan för MOB-015 i Europa. Marknadsgodkännande och lansering väntas ske under året.

Vår Energi – Till analysen

För ganska exakt ett år sedan noterades Vår Energi på Oslo Børs. Priserna på olja och gas var redan då höga men sedan dess har Rysslands invasion av Ukraina ökat sannolikheten för att priserna förblir höga under lång tid framåt. Vår Energi skulle kunna vara ett intressant val för den som vill positionera sig i energisektorn.

Bredband2 – Till analysen

Bredbandsoperatören Bredband2 är en riktig kassaflödesmaskin. Bolagets tillväxt imponerar däremot inte. Hur ska man se på aktien?

Neobo – Till analyen

Idag är första handelsdagen i SBB:s avknoppade bostadsbolag Neobo. Till kurser kring 18 kronor handlas aktien med 70% rabatt mot de bokförda tillgångarna i bolaget. Dottern verkar ha ärvt mammans skamfilade rykte.

Thule – Till kommentaren

Friluftsbolaget Thule har det kämpigt med höga lagernivåer hos cykelåterförsäljare och svagare konsumentmarknad. Långväga VD:n Magnus Wellander tvingas lämna och styrelsen har utsett Mattias Ankarberg som närmast kommer från VD-rollen på Byggmax som ersättare.

Fastpartner D – Till analysen

Fastpartner är det första stora fastighetsförvaltningsbolaget som kapar utdelningen rejält på sin D-aktie. Det är desperat, oväntat och man kan rentav ifrågasätta om det har täckning i bolagsordningen.

Banksvep – Till branschsvepet

De hastigt stigande räntorna har introducerat såväl nya möjligheter som risker för storbankerna. Vi tar tempen på sektorn.

Sensys Gatso Group – Till kommentaren

Portföljen har sålt posten i Sensys Gatso till en liten vinst.

Afv-portföljen – Till portföljen

Veckans rapportskörd var inte så rolig läsning med undantag för Ework.

Börsgolvet – Till golvet

Usla pair trades, paniksälj och en rejäl dos börsmagi. Ännu en vecka har passerat i kvarteren kring Stureplan!

Investeraren – Till intervjun

Mångmiljardären och bolagsbyggaren Gerald Engström gick på pumpen i SAS – nu har han “av en tillfällighet” köpt upp konkursmässiga Indiska. För Affärsvärlden berättar han om sina bästa och sämsta investeringar och den stundande successionen.

Råduppföljning – Till sammanställningen

Köpråden i skogsförvaltaren Latvian Forest och läkemedelsutvecklaren Calliditas fungerade väl. Vi gick dock på en mina i luftreningsbolaget Qleanair som nyligen vinstvarnade. I övrigt var det rätt att passa på krypto-IPO:n Smart Valor som havererat totalt.

Lock-up – Till sammanställningen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Pharmiva, Lyckegård, SignUp Software, Sivers Semiconductors, Move About Group och Desenio.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-02-13 18:36

Alla tre mjukvara läkemedel Energi???
Ingen av dom är väl seriösa ni glömde bitcoin!
Synnerligen osäkra kort!?
Bättre bör ni faktiskt leverera ?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm