Hoppa till huvudinnehållet

OMXS30 Minitermin – Hur fungerar den

För dig som vill ha exponering mot svenska börsen är terminskontrakt ett snabbt och smidigt sätt. Numera finns det dessutom ett “mini” kontrakt där varje punkt på indexet motsvarar 10 kr. Kolla in för att lära dig mer.

Här kommer lite matnyttig information om hur den fungerar, kolla gärna in klippet ovan med Tomas från Nasdaq där vi förklarar mer.

Underliggande index: OMXS30
Beteckning: S30MIN i handelssystemet
Kontraktstorlek: 10 SEK per indexpunkt
Nasdaq produktbeskrivning kan du ladda ner här.

I bilden ovan ser du S30MIN0J vilket är oktober 2020 kontraktet. Du kan söka på S30MIN för att hitta alla utestående löptider, eller leta upp i listan här.

Kostnader för att handla

Likt aktiehandel så finns det ett courtage på terminshandel. Utöver courtaget så finns det även en clearingavgift som man betalar till Nasdaq.

För dig som är ny och vill testa handla så ligger courtaget på 10 kr / per kontrakt + 1 kr i clearingavgift / per kontrakt. Om du är mer aktiv så har vi ett ännu lägre pris, se hela prislistan här.

Exempel 2 kontrakt

Index står just nu i 1 833 och om du köper 2 st kontrakt så kommer du ha en exponering på 36 660 kr (18 330kr x 2) den affären kommer kosta dig 22 kr (10kr x 2 + 1kr x 2).
Om index går upp till 1 900 och du väljer att stänga din position så kommer du sälja för värdet 38 000 kr (19 000kr x 2) och även då betala 22 kr i courtage.
Din totala förtjänst är 38 000 – 36 660 – 22 -22 = 1 296 kr

Vad är en termin?

Ett terminskontrakt med OMXS30 som underliggande ger dig hela korgen av 30 bolag i ett instrument. Det följer kort och gott hur indexet rör sig och du kan både köpa och sälja terminen för att skapa en lång eller kort position mot indexet. Läs mer om standardiserade terminer här.

Om du köper ett kontrakt av OMXS30 Minitermin så har du ett instrument som är värt 10 kr för varje punkt indexet handlas i. Exempelvis om OMXS30 står i 1 800 så är ett miniterminskontrakt värt 18 000 kr, köper du två kontrakt är din totala position 36 000 kr osv.

Det är just det beloppet som skiljer denna minitermin mot den “vanliga” terminen där varje punkt motsvarar 100 kr. Så för att sammanfatta så har miniterminen ett nominellt värde på 18 000 kr och den “vanliga” terminen 180 000 kr när OMXS30 handlas i 1 800.
Det är med andra ord ett sätt för dig att handla OMXS30 för ett mindre belopp.

Daglig avräkning

Då en termin är ett kontrakt om en framtida affär så betalar du inte när du initierar positionen på ditt konto, utan du håller ett säkerhetskrav. Det säkerhetskravet varierar beroende på hur volatil marknaden är, men är omkring 10-15% av det nominella beloppet och bestäms av Nasdaq.
Om vi räknar på säkerhetskrav 15% som exempel så betyder det att du behöver ha ca 2 700 kr på det kontot som du vill handla miniterminen på. Om du köper två kontrakt behöver du hålla 5 000 kr osv, om index handlas i 1800 enligt exemplet ovan.

En indextermin är vad man kallar för dagligt avräknad, vilket betyder att för varje dag som går så kommer det sättas in eller dras pengar från ditt konto beroende på hur OMXS30 rör sig.
Om du innehar ett miniterminskontrakt så kommer det sättas in 10 kr för varje 1 punkt OMXS30 stiger under senaste dagen. Om OMXS30 faller istället så kommer det dras 10 kr för varje punkt.

Exempel
Om du istället säljer miniterminen så kommer du ha -1 i antal kontrakt på ditt konto. Det betyder att du har en negativ tro på OMXS30 och om indexet faller från 1800 ner till 1780 under en handelsdag så kommer det sättas in 20 * 10 kr = 200 kr på ditt konto. Detta är daglig avräkning.

Slutdag och handel

Alla terminskontrakt har en slutdag då det går till förfall och därmed slutar existera. Det sker den tredje fredagen varje månad, detta brukar kallas för lösendagen. Miniterminen har med andra ord samma datum som den förfaller likt den vanliga terminen och optionskontrakt i Sverige.

Det är vanligtvis mest handel i de kontrakt som förfaller närmast i tiden. Terminshandel lämpar sig därför bäst för mer kortsiktig handel då de har ett tydligt slutdatum. Du kan givetvis köpa och sälja dina terminer när du vill under löptiden fram till slutdagen.

Exempel
Om du tror OMXS30 ska stiga nästa vecka så kan du köpa ett eller flera kontrakt. När du inte längre vill ha exponering mot indexet så kan du sälja av samma antal terminer som du köpte.

Terminen handlas mellan 08.30 fram till 18.00, vilket med andra ord är längre öppettider än börsens ordinarie tider. Aktierna som ingår i indexet handlas mellan 09.00 till 17.30, men genom terminskontrakt kan du även ta position i en för- och efterhandel.

Aktivera OM avtal + Kreditkonto för att handla

Det går att handla terminer på Investeringssparkonto samt Aktie- och fonddepå. För att kunna handla behöver du ha ett OM avtal samt ett kreditkonto på varje konto som du vill handla terminen på. Detta behöver du bara sätta upp en gång och det kostar inget att aktivera.

Du behöver skicka in OM avtal via post till oss i dagsläget, men framöver är förhoppningen att detta ska gå digitalt. Här hittar du länken till OM avtalet.

Kreditkonto kan du ansöka om digitalt och väljer de konton som du vill handla ifrån. Här är länk till kreditkonto för ISK och din aktie- och fonddepå.

När du handlar med terminen så betalar du en clearingavgift på 1 kr per kontrakt till Nasdaq samt courtage till Nordnet. Vilket courtage du har beror på din prismodell, se hela prislistan här.

Om du har frågor så tveka in att ställa dessa i kommentarsfältet nedan så besvarar vi gärna.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-10-28 13:30

HejVad händer om terminen går ut hur blir det med investeringen och vilket värde. På den mvh Benneth

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm