Hoppa till huvudinnehållet

Många frågar om deklarationen just nu

2,5 miljoner svenskar ska fortfarande deklarera och sitter nu sista helgen med deklarationen som ska in 4 maj. Här kommer några snabba tips som kan hjälpa till för att få den klar i tid.

Glöm inte registrera utbetalningskonto

En hel del har glömt att uppge vilken bankkonto som man ska få tillbaka eventuell skatteåterbäring. Många som redan har skickat in och egentligen skulle få utbetalt i april har inte fått detta om skatteverket saknar konto att skicka till.
För säkerhets skull, gå in och kolla. Det tar 2 minuter och du hittar det under fliken Bankkonto när du är inloggad på Inkomstdeklaration.

Om du vill använda skatteåterbäringen för att investera så kan du ange ditt bankkonto nummer hos Nordnet, så kommer pengarna in där. Mina Sidor / Insättning, och under fliken Kontonummer hos Nordnet hittar du mer info.

Deklarera Kinneviks utdelning av Millicom

Kinnevik delade ut Millicom aktier under 2019 och det kan ha varit en av de krångligaste avknoppningar/utdelningar jag sett. Jag gjorde en detaljerad video för detta, då vi har fått väldigt många som frågar om just denna. Det gäller ju bara för dig som ägde Kinnevik i en vanlig aktie- och fonddepå under 2019.

Deklarera Splitt med Inlösen

Det är ofta ett gäng aktier som gör split med inlösen. Det var vanligare förr, och gjorde att utdelning beskattades effektivare för de som ägde aktier i en aktie- och fonddepå. Nu när de flesta äger aktier via ISK och KF så är det inte lika vanligt. Du behöver som sagt bara deklarera detta om du äger aktier via en aktie- och fonddepå

Boliden är ett exempel som gjorde Split med Inlösen under 2019. Detta är ofta enkelt att deklarera. Tipset är att googla “Företagsnamnet + Skatteverket” så hittar du tydlig information. Söker man på Boliden så skriver skatteverket:

“Av anskaffningsutgiften för en ursprunglig aktie i Boliden AB bör 98,2 procent hänföras till kvarvarande aktie och 1,8 procent till inlösenaktien.”

Så du som behöver deklarera dina inlösenaktier behöver bara hitta anskaffningsvärdet för dina Boliden aktier. Om du har köpt för 100kr en gång i tiden, så är det 1,8kr som är anskaffningsvärdet för inlösenaktierna. Tänk på att när du deklarerar försäljning av Boliden i framtiden så är det bara 98,2kr som du ska ta upp (Om ditt anskaffningsvärde är 100kr, du behöver givetvis hitta ditt eget anskaffningsvärde)

Deklarera Börsintroduktion

Om du har varit med i en börsintroduktion via en aktie- och fonddepå och sedan säljer dina aktier så behöver du leta upp anskaffningsvärde. Detta hittar du enkelt under Mina Sidor / Transaktioner och notor eller via Portföljrapport.
I Transaktioner och notor så kan du söka fram den aktie som det gäller så hittar du ofta en transaktion som heter inlägg vp eller teckning värdepapper eller liknande. Där bör anskaffningsvärdet framgå.

Deklarera Konkurs

Om du hade aktier under 2019 som gick i konkurs så kan du deklarera dessa också. Då är ditt försäljningspris 0 kr och du behöver som vanligt leta fram anskaffningsvärdet för att kunna göra avdrag för den förlusten. Du hittar anskaffningsvärdet under Mina Sidor / Transaktioner och notor eller Portföljrapport.

Om du äger aktier via en aktie- och fonddepå som går i konkurs under 2020 så är det först under nästa år som du kan deklarera dessa. Äger du via ISK/KF så behöver du inte göra något.

ISK och Kapitalförsäkring (KF) deklarerar sig själva

För dig som har schablonbeskattade konto så är deklaration enkelt. ISK och KF sköter sig själva, på en KF så dras skatten löpande under året direkt ifrån kontot. För ISK så kommer det upp året efter i deklarationen. Några blir lite fundersamma varför det är så stort belopp som dyker upp, skatten är ju 0,45%.
Det som dyker upp är schablonintäkten, den är ca 1,5% på ditt värde på kontot. Sen ska den summan beskattas med 30% vilket ger en effektiv skatt på 0,45% för 2019. För 2020, vilket ska deklareras nästa år så blir effektiva skatten 0,375%

Flytta över från Depå till ISK

Har du flyttat över värdepapper från depå till ISK så behöver du beskatta. Då är det bara leta upp dina gamla anskaffningsvärden. Det gör du enkelt under Mina Sidor / Transaktioner och notor eller Portföljrapport

För dig som har lite värdepapper i en depå och kanske funderar på att flytta till ISK. Då kan det vara läge nu när börsen har fallit en del, då blir det ett lägre värde vid överflytten vilken minskar den skatt du behöver betala nästa år.

Om du har flyttat in värdepapper från en annan bank till en aktie- och fonddepå hos Nordnet och sedan säljer så kommer du inte hitta dina anskaffningsvärden hos Nordnet. Du hittar anskaffningsvärdet hos den banken som du köpte aktierna en gång i tiden.

Övriga vanliga frågor

Jag har ett kreditkonto kopplat till min kapitalförsäkring/ISK. Jag vet att jag inte ska deklarera för kapitalförsäkringen/ISK, men kan jag göra ränteavdrag för krediten?

Ja, Nordnet kommer att rapportera räntan du betalat till Skatteverket. Rent tekniskt fungerar det som så att kreditkontot är ett eget konto, som är kopplat till kapitalförsäkringen/ISK. Kreditkontot har ett eget årsbesked som du ser under ”Min depå” följt av ”Årsbesked och deklaration”. Där kan du också se vad vi rapporterat till Skatteverket.

Jag använder Nordnets deklarationsprogram och det visar att jag måste justera mina transaktioner gällande de nyintroduktioner jag varit med i under året. Vad ska jag göra?

Nordnets deklarationsprogram fångar inte upp ditt ”köp” om du köpt aktierna i och med en nyintroduktion. Du måste alltså lägga in en köptransaktion som kan matchas mot din försäljning. Ta en titt i dina transaktioner och notor så ser du vad du anskaffat aktierna för.

Investera skatteåterbäring

Sist – men absolut inte minst – tips till dig som kommer få en skatteåterbäring.
Glöm inte av att nyttja den för att stärka portföljen. Här gav jag några tips på att investera skatteåterbäringen.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Peter Ö
Peter Ö
2023-04-13 21:54

Har utropstecken i deklarationen på sålda aktier avseende “Inlägg VP” där anskaffningsvärde skall in. Var hittar man det? Har letat i notor etc men finner ej det? Är kund i Nordnet och får en skapad K4, men saknar uppgift under “inlägg VP” just nu…..

Anonym
Anonym
2020-04-30 09:16

Utdelningar som kommer in på ett ISK kontot följer de skatten på balansen på ISK kontot?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-04-30 13:55

Utdelning beskattas i ett ISK om de finns kvar på kontot vid nästa kvartalsskifte. Så svaret är ja på din fråga 🙂
Trevlig valborg.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm