Hoppa till huvudinnehållet

Lågkonjunktur till 2026 – så skyddar du ekonomin

Lågkonjunkturen i Sverige kommer att bestå till 2026, enligt en ny prognos från Konjunkturinstitutet. Inflationen väntas därtill ligga kvar på en hög nivå under hela året. Så här gör du för att skydda din ekonomi.

Enligt Konjunkturinstitutets prognos kommer lågkonjunkturen i Sverige bestå till 2026. Enligt KI börjar sysselsättningen vända nedåt från och med det andra kvartalet i år och arbetslösheten stiger till 8,2 procent 2024. Samtidigt väntas inflationen ligga kvar på en hög nivå, särskilt inflationen exklusive energi biter sig kvar under hela 2023.

Det finns några saker man kan göra för att förbereda sig för att skydda sin privatekonomi i lågkonjunktur.

Gå med i a-kassan

Nummer ett är att börja med att kolla om man är med i a-kassan eller inte. Är man inte det kan det vara dags att gå med nu. A-kassan ger dig ersättning upp till 80 procent av din tidigare inkomst. Dock finns ett tak, och det går vid 26400 kronor. Dessutom finns ett så kallat medlemskrav – du måste ha varit med i a-kassan i minst ett år för att få rätt till full ersättning. Det finns också krav på hur många timmar du måste ha arbetat. Kort sagt, ska du gå med i a-kassan så gör det nu direkt, innan lågkonjunkturen slår till ordentligt.

Inkomstförsäkring

Eftersom det finns ett tak för ersättningen från a-kassan, så kan det privatekonomiska avbräcket bli ganska stort om man har en inkomst över det taket och blir arbetslös. En inkomstförsäkring försäkrar inkomsten utöver det taket. Hur länge du kan få ersättning från en inkomstförsäkring varierar, men ofta mellan 100-300 dagar. Även här finns en kvalifikationstid, det vill säga hur länge du måste ha haft försäkringen innan du kan få ersättning. Det finns både privata inkomstförsäkringar och försäkringar som erbjuds av fackförbunden, så det är inte fel att börja med att kolla vad det egna fackförbundet erbjuder. En inkomstförsäkring kostar ju givetvis, så det gäller att ställa den kostnaden mot behovet.

Bolåneskydd

Bolåneskydd kan man säga är en bankprodukt som kliver in och betalar ränta och amortering på bolånet om du på grund av särskilda händelser får svårt att betala. Oftast handlar det om att skyddet kan ge ersättning om någon i hushållet avlider, och då är det snarare att jämföra med en livförsäkring. Men vissa bolåneskydd kan också ge ersättning vid arbetslöshet. Men här gäller det att hålla koll på avgifter och villkor. Att notera är att bolåneskyddet generellt inte ger ersättning i form av pengar i handen, utan det handlar om att räntor och amorteringar betalas.

Slimma ekonomin

Många har det supertufft ekonomiskt redan nu. Men har man inte gjort det än så kan det vara läge att försöka slimma ekonomin och redan nu kapa onödiga utgifter. Förhandla bolåneräntan är givet, och att välja fördelaktigt elavtal likaså. Sett över elförbrukningen har många gissningsvis redan gjort. Kanske kan det också vara läge att rensa bland abonnemang och prenumeration, men kanske också rensa i förråd och garage och sälja för att få ett extra tillskott i plånboken.

För sent att binda – ha is i magen

Jag får ofta frågan om man ska binda bolåneräntan nu. Mitt svar är att det är för sent att binda räntan nu, de bundna räntorna har redan stigit så pass mycket. Dessutom spår bland annat KI att Riksbanken börjar sänka ränta igen i början av 2024. Vi har också en bankoro som kan göra det svårare för centralbankerna att höja räntan som planerat, vilket påverkar marknadsräntorna som i sin tur i så fall påverkar räntorna på våra bolån med längre bindningstider.

Man bör dock ha i åtanke att även om Riksbanken sänker räntorna så är det inte samma sak som att bolåneräntorna faller kraftigt till tidigare mycket låga nivåer. Tvärtom gör man sig nog en tjänst om man ställer in sig på att räntorna kommer att stabiliseras, men på en högre nivå än tidigare. Amortering är ett sätt att spara som blivit mer attraktivt och effektivt i takt med att bolåneräntorna stigit, och det minskar sårbarheten i såväl ränteuppgångar som boprisfall.

Spara på

Det skakar på finansmarknaderna. Har bankoron lagt sig för den här gången eller kommer det flamma upp nya krishärdar? Det vet knappast någon i dagsläget. Det klokaste du därför kan göra i det här svårnavigerade läget är att fortsätta månadsspara. Då kommer du åtminstone tajma någon lägre nivå med dina fond – eller aktieköp, och därmed minska ditt genomsnittliga anskaffningsvärde. Att hoppa ut och in med sparandet gör att du riskerar att missa viktiga uppgångsdagar, som ofta kommer väldigt tätt inpå nedgångardagarna.

Att ha pengarna investerade på börsen är som bekant också det bästa sättet att skydda dem från den värdeminskning inflationen annars bär med sig. Bufferten trivs bäst på sparkonton, och där går det ju numera att hitta helt okej ränta för sparpengarna.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-04-03 17:11

Det var inga goda råd för en pensionär med mycket pengar?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2023-05-08 10:33

Ja det finns inte då mycke man kan göra men det första är att sattsat på företag som tjänar pengar. Akter drivs av avkastningen i framtiden! Det gäller då att ta företag som tjänar pengar iframtiden dom värderas av vinsten. Unvikdet som är nytt och kanske ger avkastning någon gång i framtiden.det låter enkelt men i det måste man ju ta hänsyn till att någon stängde av elförsörjning samt vi har en krigs liknade situation i förorterna ? Och det är ganska svårt men det går om man snabbt omplace.silkon valy bank var ju en dröm från ovan i det… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2023-05-29 08:38

Du måste nog justera din text igen för att uppnå rimlig möjlighet till tolkning…

Anonym
Anonym
2023-04-03 10:19

Ja vi befinner oss i deras får konkurserna ökar ! Antagligen över tusentalet!
Nästa fas är att alla som blir arbetslösa kommer att kräva a kass ?
Detta gör ju att statens finanser skenar vikommer att få en valuta som inte är värd pappret den är tryckt på!!! Detta i sambandet med det kontant fria samhället! Detta är bara början och orsaken till detta är en mentalt svag regeringmed sossialdemokrat Centerpartiet och Miljöpartiet!!
Det är synnerligen beklagligt

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2023-04-05 16:21

Det är ganska svårt att förstå en del av texten så “Den fete” får gärna läsa sitt inlägg igen och justera så det blir läsbart.

Anonym
Anonym
2023-03-31 10:44

Kris, kris, kris sen 2019. Kan journalister och “sparekonomer” skriva om något annat? Lågkonjunktur har det snackats om sen 2019/2020. Den har fortfarande inte kommit. Men det måhända att det är dags nu. Men att den skulle pågå i 2-2,5 år, samtidigt som större satsningar än någonsin görs på tex klimatomställning är osannolikt. Dessutom är rekryteringsbehoven i offentlig sektor enorma de närmsta fem åren. Personal som behövs oavsett konjunktur. Börsfall har det också snackats om de senaste tio åren, och det gör det fortfarande fast majoriteten av de noterade amerikanska och europeiska börsbolagen har halverats sedan toppen. Säger det jag… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm