Hoppa till huvudinnehållet

Hur mycket pengar ska jag investera?

På Nordnet finns det inget som helst krav på hur mycket pengar du ska investera. Du kan göra en investering på alltifrån 1 krona till mer än 1 miljon om du önskar. Dessutom har vi tagit bort courtageavgiften för alla dem som har mindre än 50 000 kr på Nordnet, vilket betyder att du i detta läget kan handla helt gratis på Stockholmsbörsen. Max 500 affärer per år.

Courtageavgiften är en avgift som man annars brukar betala till banken när man köper och säljer aktier. Det är alltså en liten procent (%) av totalbeloppet på ditt köp/sälj.

Du bestämmer

Hur mycket du ska investera kan bara du svara på, du får kolla till hur stor del av din ekonomi som du kan avvara till att investera. Även små belopp kan bli väldigt mycket på lång sikt, samtidigt som ju mer du kan avvara desto mer hinner kapitalet växa under en längre tid. Många använder riktmärket att 10 % av månadsinkomsten går direkt till portföljen – en lagom siffra att börja med.

Att investera i aktier och fonder är dock alltid förknippat med en risk, och aktiesparande rekommenderas vanligtvis om du har en lång tidshorisont. Om vi kollar exakt 10 år tillbaka så kom toppen precis innan finanskrisen i USA, vilket i sin tur under 2008 och 2009 fick hela globala ekonomin i svajning. Hade du maximal otur och började investera på svenska börsen precis på toppen för 10 år sedan, så har du ändå dubblat dina pengar tills idag. Långsiktighet har verkligen lönat sig på aktiemarknaden!

Sätt in pengar

Du kan sätta in pengar på Nordnet på två olika sätt, dels genom att föranmäla ett konto och dels genom att göra en direktöverföring från din bank.

Genom att koppla ditt bankkonto i annan bank till din depå, kan du enkelt överföra pengar till och från depån. Dessutom kan du med ett föranmält konto sätta upp ett automatiskt månadssparande, där du kan välja ett fast belopp som ska föras över till din depå varje månad. I kalkylatorn till höger kan du själv räkna ut hur mycket ett visst belopp kan bli med tiden.