Hoppa till huvudinnehållet

Kronofogdens auktioner – här är fynden!

Fynda bland kronofogdens auktioner – och hjälp tragiska livsöden

Kronofogden har ibland auktioner för att sälja skuldsatta individers ägodelar. Att enskilda individer skuldsätter sig så hårt att Kronofogden tvingas gå in för att reda upp situationen är inget annat än sorgligt. Varje sak Kronofogden beslagtar för att sedan sälja via sina auktioner eller via anbud döljer en personlig tragedi. Men faktum är att tragedin blir än värre om ingen köper de tillgångar som Kronofogden bjuder ut till försäljning eftersom skuldsituationen då är ännu längre ifrån en lösning.

Lösöresauktion – allt mellan himmel och jord

På de auktioner som Kronofogden kallar auktion av lösöre återfinner du tavlor, möbler, verktyg, klockor, smycken, teknikprylar, inredning och mycket mer. Man skulle kunna säga: allt av värde som återfinns i normala hem. Utbudet varierar naturligtvis efter hur många enskilda individer som tvingats till utmätning under den senaste tiden. I just Stockholm så verkar auktionerna arrangeras lite mer än en gång i kvartalet. I många andra städer i Sverige är det naturligtvis mer sällan. Under dessa auktioner finns stor fyndchans! Här kan du se när nästa auktion arrangeras på din ort.

Så här gör du de bästa fynden på kronofogdens auktioner

Som på vilken annan marknad som helst så är det utbud och efterfrågan som styr priset. Det är detta samband som skapar fyndläget under lösöresauktionerna. Anledningen är att utbudet av saker ofta blir skevt eftersom enskilda privatpersoner som fått tillgångar utmätta inte sällan har samlat på något, eller har ovanligt mycket av någonting. För bara någon vecka sedan såg jag t.ex. att auktionen i Malmö var proppfull av Gibson-gitarrer (här kan du se vad som bjuds ut just nu). I dessa lägen uppstår ett enormt utbud som inte klarar att motsvaras av motsvarande efterfrågan varför priserna blir mycket låga. För den som är ekonomiskt sinnad och har kunskaper om de saker som plötsligt erbjuds i överflödiga mängder går det att använda ett klassiskt knep.

Tiden är din bästa vän vid affärer och kronofogdens auktioner

Eftersom en auktion till sin natur är tidsbestämd så blir detta en begränsande faktor för att få bästa pris. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med köpare som fysiskt kan komma till auktionslokalen en bestämd tidpunkt för att därefter ha tillräckligt med kontanter för att svälja en stor del av utbudet – även om det säljs till uppenbara underpriser. Om du kravlat dig över dessa barriärer och ropat in 15 gitarrer så skulle du med andra ord ha goda förutsättningar att vidareförsälja dessa genom andra kanaler till ett högre pris. I detta läge gäller det att inte ha brådska utan att leta efter rätt köpare. Troligast är olika forum och köp/sälj-sidor på nätet bästa kanalerna. Många gånger kan du få en avkastning på både två och tre gånger inköpskostnaden på många av prylarna som bjuds ut. Men det tar som sagt tid. Därför är det nästan en förutsättning att du också kan ha glädje av det du köper.

Mina främsta auktionsfynd

Genom åren har jag handlat mycket med aktiva högtalarsystem. Jag lärde mig allt om systemen och lyckades även hitta en konkursförvaltare som ofta fick in stora mängder av just dessa system. Som mest hade jag över tio system (blandat 5.1 och 7.1) i mitt hem. Ett jävla ljud med andra ord! Men ibland så hade jag redan köpare till systemen redan innan jag ropade in dem. Här låg jag ofta på en avkastning på tre gånger pengarna och det tog normalt totalt två-tre timmar i engagemang från inrop till försäljning, utspritt över någon/några veckors tid. Jag har även handlat med silvermynt och porslin – Gröna Anna-serien. Det förstnämnda hade en låg omsättningshastighet men hög förtjänst. Det svåra med silvermynten var att få tag i rätt köpare.

När det gäller fordons- och fastighetsauktioner ber jag att få återkomma vid ett senare tillfälle med värdefulla tips.

Är jag konstig, eller tom lite galen? Förmodligen, men jag älskar affärer!

Avkastningshälsningar

Günther Mårder

Mer läsning

Affärsvärlden: Fynda bostad hos Kronofogden

Privata Affärer: Köpa hus hos Kronofogden – du kan göra ett klipp.

Dagens Nyheter: Klippläge hos Kronofogden.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm