Hoppa till huvudinnehållet

Hur man använder kredit på portföljen

I det låga ränteläge som präglat oss senaste åren ökar viljan för kredit. Jag får ofta frågor om hur värdepapperslån fungerar – så här kommer en blogg om vad man ska tänka på. 

Hur det fungerar rent praktiskt med värdepapperslån är inte det svåra. Enkelt förklarat så skapar du ett kreditkonto kopplat till ditt vanliga konto, det fungerar både med ISK, KF och depå. Sedan får du ett belåningsvärde på de aktier och fonder du har på kontot; ju större och stabilare aktier eller fonder desto högre belåningsvärde. Dina värdepapper på kontot fungerar som säkerheten för banken i lånet.

Alltså har du nu extra tillgängligt kapital på kontot, så att du kan köpa fler värdepapper för lånade pengar eller ta ut pengarna och göra annat för. Du betalar givetvis en ränta på lånet.

Hävstång och flexibilitet med kredit 

Effekten som uppstår när man handlar värdepapper med lånade pengar kallas för hävstång. Du får alltså en ökad exponering, då du nu äger fler aktier och fonder än vad du gjort om du bara köpt för egna pengar. Om dessa värdepapper ökar i värde får du en ökad förtjänst, du äger ju fler aktier och fonder. Du har nu fått en hävstångseffekt på dina investeringar.

Man behöver givetvis understryka risken med detta: Om dina värdepapper utvecklas i fel riktning blir din förlust också större. Många i historien har bränt sig för att man använt för mycket lån – så börja försiktigt och lär dig hantera det.

Ytterligare en anledning är flexibiliteten som kommer med extra tillgängligt saldo. Du har nu möjligheten att köpa utan att behöva hålla pengar på ditt investeringskonto. Om ett investeringstillfälle dyker upp kan du direkt agera och handla för lånade pengar. Du kan när som helst betala ner krediten genom att överföra pengar till det kreditkonto som skapats. Betalningen är flexibel den också, då det är ditt kreditkonto som debiteras så ökar skulden varje månad med den ränta du ska betala. När kreditkontot är återställt med pengar dras inte längre någon ränta.

Tänk på risken

Att investera i värdepapper innebär alltid en risk, om dina aktier och fonder rör sig i fel riktning så blir det röda siffror på kontot. Är det dessutom lånade pengar du handlat för kommer förlusten att bli större, då du köpt fler aktier och fonder med belåningen. Måttlighet är alltid att förordna när det kommer till alla typer av lån. Det fina med värdepappersbelåningen är att du dessutom belönas genom att vara riskmedveten. Om du har fler aktier och fonder på ditt konto och använder en låg belåning så får du bättre ränta – alltså ännu en anledning att börja smått för att bli bekväm.

Vikten av kunskap vid belåning

Jag har gjort en snabb video om du vill lära dig lite mer.

Om du vill se hur kreditkonto ser ut på Nordnet så kolla in denna artikel på Nordnetskolan.

Vad undrar du över?

Är det några funderingar så skriv gärna i kommentarsfältet nedan, så reder vi ut det tillsammans. 

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-01-07 17:24

Hej killar, jag vill bara rekommendera ett bra låneföretag där jag fick ett snabblån på €‎46 000,00 via deras e-post där jag letade efter lån för att betala mina räkningar/skulder och gå vidare med livet, sedan gav en vän mig denna företagsinformation som Jag kontaktade via denna kontaktmail: lapofunding960@gmail.com

Anonym
Anonym
2018-04-19 11:49

Vad har ni för belåningsvärde för
Standard life SL.L den i GBP

Groupe Bruxelles Lambert GBL
(den i Belgien)

Tack

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-04-19 12:39

Ingen aning tyvärr på rak arm.
Slå en pling till mäklarna så kan de kolla på det och hjälpa med handel. 08-506 331 00

Anonym
Anonym
2018-04-18 08:56

Hej! En annan möjlighet till hävstång är ju produkter som Bull/Bear och andra certifikat. Har ni, eller kommer ni, att publicera något om hur man bör tänka runt dessa? En del placerare använder de som en slags försäkring för utveckling i motsatt riktning mot vad dom egentligen tror på. Hur ska man i så fall tänka och vikta dessa? De finns ju med så olika hävstång. Ta ett enkelt exempel där man ligger med 100 tkr i svensk indexfond och tror hyfsat starkt på uppgång men vill försäkra sig helt eller delvis mot nedgång. Ska man t.ex köpa Bear med… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-04-18 17:09

Hej Arne,
Toppenide! Jag hade faktiskt gjort en utbildande bloggtext om just det tidigare. Fick plocka ner den nu i samband med Midif2.
Ska gräva fram den och ändra lite så borde jag kunna få ut det igen.
🙂

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm