Hoppa till huvudinnehållet

Köp till sillen fungerade i år – stabil sommarbörs

Inom börshandel finns det flera populära uttryck och ordspråk som försöker förutspå den bästa tidpunkten att köpa och sälja aktier. Två av dessa uttryck är “Köp till sillen, sälj till kräftorna” och “Sell in may, go away”. Hur väl har det passat in på 2023 som börsår?

“Köp till sillen, sälj till kräftorna” syftar till teorin som menar att det lönar sig att köpa aktier vid midsommarhelgen, och att sälja till kräftsäsongen i augusti.

2019 visade Söderberg & Partners genom data från de senaste 25 åren att aktier till stor del är en vintersport. Historiska data visar att investerare som har köpt aktier i september och sålt dem i maj har haft en genomsnittlig avkastning på 12,8 procent under de senaste 25 åren. Jämfört med detta har de som har följt “Köp till sillen”-teorin endast haft en genomsnittlig avkastning på 1,4 procent.

Även Mattias Eriksson, portföljförvaltare på Coeli Asset Management, ställer sig tveksam till talesättet.

– Sommaren har historiskt givit relativt svag avkastning. Både juni och augusti har sedan 1980 visat negativ avkastning i genomsnitt, medan juli visat en avkastning på 2,3 procent, säger Eriksson i en intervju med Unga Aktiesparare.

“Sell in may, go away” är det engelska uttryck som går stick i stäv med svenskarnas “Köp till sillen…” uttrycket, som har sitt ursprung i den amerikanska aktiemarknaden, syftar till att rekommendera att sälja aktier i maj och hålla sig borta från marknaden fram till hösten. Detta uttryck bygger på observationen att aktiemarknaden har visat en tendens till att vara svagare under sommarmånaderna, dock brukar juli vara en stark börsmånad. Augusti och september är därefter ofta traditionellt svaga börsmånader.

De senaste åren har varit dramatiska på världens börser med först covid-19-pandemin, som gav ett kraftigt ras på Stockholmsbörsen i februari och mars 2020, följt av en relativ snabb återhämtning under följande månader. När världen börjat återhämta sig efter denna pandemin kom nästa stora bakslag då Ryssland invaderade Ukraina med start den 24 februari 2022. Kriget har nu pågått i mer än 16 månader och ännu är ingen fred i sikte.

Stockholmsbörsen är inne i en stigande trend som startade i oktober 2022, även om helåret 2022 visade på en rejäl nedgång. Det var samtidigt första året som börsen backade sedan 2018.

Återgår vi till sommaren 2023 har fokus riktats dels mot delårsrapporterna för andra kvartalet och dels centralbankernas räntebesked. Riksbanken höjde som väntat styrräntan den 29 juni och kan nu sägas ha tagit sommarlov då nästa räntebesked kommer först den 21 september. Under högsommaren har det kommit räntebesked från amerikanska Federal Reserve den 26 juli med ännu en höjning med 25 punkter till intervallet 5,25-5,50 procent, europeiska ECB den 27 juli till 4,25 procent (4,00) och brittiska Bank of England den 3 augusti till 5,25 procent från 5,00 procent.

Relativt stabil sommarbörs i år

Viktigt att nämna i sammanhanget är att många analytiker och experter är överens om att båda uttrycken, “köp till sillen, sälj till kräftorna” och “Sell in may, go away”, ska tas med en nypa salt. Men om man ser till sommarbörsen 2023 – hur väl har “Köp till sillen…” stämt?

I år kan vi konstatera att det funkat någorlunda att köpa till sillen, åtminstone har det varit en relativt stabil period under sommaren. Den officiella kräftpremiären var 7 augusti och Stockholmsbörsens breda index OMXSPI var då upp cirka 0,5 procent jämfört med vid midsommar. Samtidigt är det sämre än den genomsnittliga avkastningen under perioden som nämndes i början av artikeln. I USA var S&P 500 samtidigt upp 3 procent, men på grund av valutaeffekten blev det för en svensk investerare en negativ avkastning med cirka 1 procent.

“Stockholmsbörsen har följaktligen under­pre­sterat i sommar även om fö­retagen sammantaget påvisat en relativt odramatisk rapport­period. Den är dock ganska blek i jämförelse med föregåen­de rapportperiod som var osedvanligt upplyftande”, skrev SEB i ett morgonbrev den 7 augusti.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm